Zasady projektowania kuchni

data aktualizacji: 29-11-2019, 12:19 – artykuł promocyjny

Projektowanie kuchni to proces wiążący się z dostosowaniem danej przestrzeni do wymagań domowników. Wybór lokalizacji kuchni, następnie układu szafek oraz ilość i rozmieszczenie sprzętu agd z zachowaniem odpowiednich odległości i kolejności mają istotny wpływ na późniejszą wygodę poruszania się po kuchni. To tu spędzamy sporo czasu, dlatego projekt powinien być przemyślany i starannie dobrany. Dobrze jest też poradzić się ekspertów, którzy zwrócą uwagę na najczęstsze błędy w projektowaniu i pomogą zoptymalizować funkcjonalność tego pomieszczenia. Darmowe programy do projektowania, wycena i projekt gratis w studiu meblowym, czy wreszcie skorzystanie z usługi profesjonalnego architekta wnętrz to obecnie standard. Zasady projektowania kuchni opierające się na ergonomii mają nam pomóc w podjęciu decyzji i ułatwić rozpoczęcie działań w urządzaniu wymarzonej kuchni.

Zasady projektowania kuchni

Zasady projektowanie kuchni - od czego zacząć

 

Wszystko zależy od tego na jakim etapie jesteśmy - czy planujemy budowę domu i zastanawiamy się w którym miejscu w budynku najlepiej jest urządzić kuchnię, a może mamy już kuchnię i potrzebujemy wizję jej wyposażenia? Podobnie jest, gdy stara kuchnia się nam już znudziła lub przestała odpowiadać naszym oczekiwaniom i czeka nas jej remont.

  • Kuchnia w domu - w jakim miejscu

Wybór części domu, w której będzie kuchnia uzależniony jest od wielu czynników. Dobrze jest przeanalizować optymalne usytuowanie pomieszczeń w domu względem stron świata. Zgodnie z tymi zasadami kuchnię oraz jadalnię najlepiej jest umieścić od strony północnej, północno-wschodniej lub północno-zachodniej. W tym pomieszczeniu wytwarzane jest dodatkowe ciepło podczas gotowania, dlatego nie musi być dogrzewane słońcem, a do tego przechowywana żywność nie będzie się zbyt szybko psuła. Lokalizacja kuchni blisko wejścia do domu skraca drogę jaką trzeba przebyć z zakupami. Warto też pamiętać o kwestii widoków z okien - czy chcemy, aby okno wychodziło na ulicę, czy raczej wolimy obserwować zieleń podwórka w czasie gotowania.  Okno wychodzące na stronę wschodnią sprawi, że przy porannej kawie przywita nas słońce.

https://www.kuchenny.com.pl/obrazki3/zasady_projektowania_kuchni_intericad_110117.jpg

fot.: InteriCAD - nowoczesna narzędzia projektowe wykorzystywane przez projektantów i architektów wnętrz pozwalają tworzyć realistyczne projekty, które w pełni oddają charakter wnętrza

  • Kuchnia w domu - wielkość

Mała czy duża? To kwestia wynikająca przede wszystkim z tego jak liczną rodzinę mamy oraz jak zamierzamy korzystać z kuchni. Jeśli obok znajduje się przestronna jadalnia na kuchnię wystarczy niewielka przestrzeń. Jeśli jednak zdecydujemy się na spożywanie posiłków w kuchni warto poświęcić więcej miejsca by rodzinne spotkania przy stole były wygodne. Modne i często wybierane rozwiązanie kuchni otwartej z wyspą kuchenną łagodzi ten dylemat i skłania nas w stronę minimalizacji zabudowy do minimum (zwłaszcza jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami spiżarni w domu). Duże kuchnie są z kolei bardziej reprezentacyjne i często przenoszone są też inne funkcje do tego pomieszczenia. Mówi się, że mała kuchnia to wyzwanie - dla projektanta oraz użytkownika. Przekorni jednak ciągle udowadniają, że wcale nie musimy rezygnować ani z funkcjonalności ani z piękna również w tych mniejszych metrażowo strefach do gotowania.

Klasyczna kuchnia zamknięta - wybierz piękne drzwi

fot.: PORTA KMI POLAND - w klasycznej kuchni zamkniętej warto postawić na piękne drzwi dopasowane stylem do pomieszczenia

  • Kuchnia w domu - co powinien zawierać projekt kuchni

Jeśli korzystamy z usług osób zajmujących się projektowaniem kuchni musimy przygotować się do pierwszej wizyty. Przede wszystkim warto zastanowić się jaki efekt chcemy osiągnąć oraz co jest nam niezbędne a z czego możemy ewentualnie zrezygnować na rzecz lepszej organizacji. Wybór urządzeń AGD koniecznych w naszej kuchni oraz decyzja czy będzie to sprzęt wolnostojący czy do zabudowy to jeden z pierwszych kroków. Po drugie warto określić styl dominujący. O tym jak wiele jest możliwości w tym zakresie dowiesz się więcej w dziale >> kuchnia w stylu. Poniżej prezentujemy najbardziej popularne style.

Oprogramowanie do projektowania mebli PalleteCAD

fot.: Meble do kuchni możemy zaprojektować również we własnym zakeresie korzystając z różnego rodzaju programów do projektowania, jak na przykład PaletteCAD

Kolejny krok to określenie materiałów, które zostaną wykorzystane w naszej kuchni. W głównej mierze zależeć to będzie od budżetu. Następnie możemy przejść do układu szafek i rozmieszczenia głównych stref roboczych.

Przeczytaj koniecznie >> Planowanie kuchni krok po kroku

Jak stworzyć kuchnię idealną

fot.: Projektyw - kuchnia idealna powinna być integralną częścią naszego domu, odzwierciedlać nasze upodobania oraz posiadać funkcjonalny układ i rozmieszczenie

 

Strefy robocze w kuchni - to musi uwzględniać projekt kuchni

 

Strefy robocze to podział kuchni zgodnie z wykonywanymi czynnościami. Wyróżnia się 5 stref:

  • strefę zapasów, głównie lodówka
  • strefa przechowywania - szafki na naczynia
  • strefę mokrą stanowią zlew, zmywarka i kosz na odpady
  • strefa przygotowywania posiłków, czyli blaty kuchenne, ewentualnie wyspa
  • strefa gotowania to płyta i piekarnik

fot.: Rozmieszczenie stref w kuchni wymusza na nas również ułożenie rzeczy w szafkach, które dają podstawę funkcjonalnej organizacji

Wkład do szuflad na sztućce FUTURA

fot.: Peka - dobra organizacja to również dbałość o szczegóły

Zasada ergonomii nakazuje zachowanie powyższej kolejności stref zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osób praworęcznych).

https://www.kuchenny.com.pl/obrazki3/strefy_robocze_w_kuchni_projektowanie_kuchni_110117.jpg

fot.: Blum

Przeczytaj więcej na temat >> Wyspa kuchenna

 

Trójkąt roboczy - złota zasada w projektowaniu kuchni

Trójkąt roboczy to jedno z najczęściej padających określenie dotyczących sztuki projektowania kuchni. Czym jest i jak go zachować w swoim projekcie? Jest to zasada określająca funkcjonalne ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/ piekarnika. Należy je tak rozmieścić by były możliwie najbliżej siebie w odstępach przypominających trójkąt. Ma to na celu wyeliminowanie zbędnych kroków w trakcie przygotowywania posiłków.

  • lodówka i zlewozmywak - odstęp 120-210 cm
  • zlewozmywak i kuchenka - odstęp ok. 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)
  • lodówka i kuchenka - nie więcej niż 120- 270 cm

Kuchnia idealna - ciąg technologiczny z zasadą złotego trójkąta

fot.: Kuchnia idealna powinna być zaprojektowana na bazie ciągu technologicznego

Znaczenie trójkąta roboczego jest tak duże, że niekiedy mówi się o nim magiczny. Powyższe wartości są optymalne - zbyt małe odstępy będą krępować nasze ruchy, ale duża przestrzeń będzie również nie wygodna. Generalnie należy próbować osiągnąć powyższe odległości i zachować zalecany układ. Nie zawsze jednak jest łatwe, a niekiedy nawet możliwe. Są jednak zasady, które kategorycznie odradzają praktykowania pewnych układów.

  • Nie należy stawiać kuchenki obok okna - przy otwartym oknie grozi to zdmuchnięciem płomienia
  • Nie stawia się lodówki obok kuchenki - jest to nieekonomiczne: kuchenka emituje ciepło, które będzie zwiększać zużycie prądu przez lodówkę, która będzie próbowała utrzymać temperaturę
  • lodówka nie powinna stać przy oknie - słońce będzie ją nagrzewać


Najmniej funkcjonalny układ to zabudowa jednorzędowa wymuszająca znacznie większą liczbę ruchów przy typowych czynnościach. Wynika to z braku możliwości wprowadzenie zasady trójkąta roboczego.

Przeczytaj o wszystkich zaletach i wadach poszczególnych układów kuchennych:

        >> Układy kuchenne - kuchnia w kształcie L
        >> Układy kuchenne - kuchnia w kształcie G
        >> Układy kuchenne - kuchnia w kształcie U
        >> Układy kuchenne - kuchnia dwurzędowa
        >>
Układy kuchenne - kuchnia jednorzędowa

Klasyczna kuchnia Malaga Rad-Pol

fot.: Rad-Pol - w kuchni ze stołem trzeba zachować również komfortowe odległości na wysuwanie krzeseł


Planowanie poziome

W planowaniu poziomym uwzględnia się częstotliwość korzystania z poszczególnych elementów wyposażenia kuchni - to ca najczęściej używane powinno być w zasięgu ręki. To co rzadko na dole lub w najwyższych partiach.
 

 

Wymiary i odległości w kuchni

 

Zasada trójkąta roboczego, uwzględniająca również podział kuchni na 5 stref funkcjonalnych to podstawa kuchennej ergonomii. Jednak wymiary w kuchni na tym się nie kończą.

Wymiary szafek

  • górna zabudowa - wysokość od 40 do 100 cm i głębokość ok. 30 cm, a modele narożne 60 x 60 cm
  • dolna zabudowa - wysokość szafek uzależniona jest od wysokości blatu roboczego, ale typowe szafki mają wysokość 82 cm (z blatem o grubości 28 mm – ok. 85 cm). To odpowiedni rozmiar dla obecnie produkowanych kuchenek czy pralek do zabudowy. Ich szerokość wynosi 30 – 50 cm, z dwoma frontami – 60 – 100 cm oraz szafki narożne – 90 cm. Występują też modele do wypełnienia o szerokości 15 cm. Głębokość wynika z właściwości typowych blatu - szafki od 50 do 55 cm dostosowane do blatów o głębokości 60 cm
  • w kuchniach na wymiar jest to dopasowywane indywidualnie. Wymiary wysokiej zabudowy ograniczone są wysokością pomieszczenia

Max Kuchnie - Studio Meblostrefa - wyspa kuchenna połączona z dużym stołem

fot.: Max Kuchnie - kuchnia z wyspą kuchenną

Odległość między górną a dolną zabudową

  • nie powinna być mniejsza niż 45 cm, ale warto ją dobrać do wzrostu użytkowników. Trzeba również pamiętać, że w przypadku płyty gazowej (wyższa temperatura wynikająca z obecności ognia) wymiar ten się zwiększa, najlepiej do wysokości 65-70 cm do pochłaniacza.
     

Rozmiar blatu

  • 40 cm blatu pomocniczego przy lodówce ułatwi chowanie produktów
  • główny blat roboczy powinien mieć długość od 60 do 120 cm
  • wysokość montażu blatu może być zróżnicowana i wynikać z wykonywanych czynności. Warto jednak uwzględnić wzrost domowników (osób najczęściej korzystających/pracujących przy blacie).
  • optymalny poziom blatów określa się mierząc wysokość od zgiętego łokcia do podłogi i odejmując 15 cm


Podane wyżej wymiary są poglądowe i wynikają z typowych rozmiarów mebli. Współcześnie wszystkie parametry dopasowuje się do potrzeb użytkowników. Jest to jednak poglądowy schemat mający na celu uświadomienie jak powinno się planować kuchnię.

Przy wymiarowaniu warto znać już modele sprzętu gospodarstwa domowego. Szafki pod zabudowę sprzętu muszą być do niego idealnie dopasowane. I tak:

  • Płyta ceramiczna potrzebuje szafki o szerokości 60 – 80 cm
  • Zlewozmywak: jednokomorowy – 50 cm, półtorakomorowy – 60 cm, dwukomorowy – 80 cm
  • Lodówka: szerokość i głębokość szafki powinna mieć 60 cm
  • Piekarnik: szafka o szerokości 60 cm. Wysokość montażu - najpopularniejsze są słupki, w których piekarnik montuje się na wysokości wzroku, ok. 80 cm – od dolnej krawędzi.

Jak stworzyć nowoczesną kuchnię

fot.: Max Kuchnie - piekarnik wkomponowany w wysoką zabudowę jest wygodny i funkcjonalny

 


Instalacje w kuchni

 

Rozplanowanie stref roboczych, czyli de facto układu szafek w kuchni wymuszą kolejną ważna kwestię, czyli rozprowadzenie instalacji umożliwiających podpięcie i pracę urządzeń w kuchni.

Przeczytaj wszystko o:

Wentylacja w kuchni
Instalacja elektryczna w kuchni
Przyłącze wodne i kanalizacyjne w kuchni

 


Główne zasady funkcjonalnie zaprojektowanej kuchni

 

  • szafki znajdujące się w narożach warto wyposażyć w odpowiednie systemy zabudowy wewnętrznej. Podobnie jak wąskie szafeczki, które warto wykorzystać na słoiki i butelki.
  • w dolnych partiach warto zdecydować się na większą ilość funkcjonalnych i pojemnych szuflad
  • wysoko umieszczone szafki górne powinny posiadać mechanizmy ułatwiające dostęp do wnętrza
  • produkty w szafkach warto rozmieścić zgodnie ze strefami użytkowymi
  • oświetlenie dobrze jeśli jest zróżnicowane. Najważniejsze jest doświetlenie blatu roboczego, aby niepotrzebnie nie męczyć wzroku. Istnieje wiele możliwości w doborze oświetlenia. 

Więcej na ten temat znajdziesz >> Jak oświetlić kuchnię

  • meble powinny być funkcjonale ale i ładne - pierwsze wrażenie zawsze oddziałuje najmocniej. Do tego warto zawsze przeanalizować sposób otwierania drzwiczek, aby znieść ryzyko wystąpienia kolizji.

Zobacz koniecznie>> Kupujemy meble - na co zwrócić uwagę

Szkło w kuchni - Colorimo Soft Białe i Colorimo Czarny

fot.: Mochnik - czarne fronty wykonane ze szkła

 

Programy do projektowania kuchni

Realistyczne wizualizacje to najważniejsza cecha oprogramowania dedykowanego do projektowania kuchni. Mogą to być darmowe wersje, które pozwolą nam stworzyć własną aranżację w kilku odsłonach lub bardziej profesjonalne programy CAD dedykowane dla architektów i osób zajmujących się projektowaniem. Zazwyczaj w ramach licencji dostajemy dostęp do bogatej bazy elementów wykończeniowych, dzięki czemu nasze możliwości zostają zwiększone. Programy są intuicyjne, dlatego każdy może stać się c hoćby na chwilę projektantem.

fot.: InteriCAD                                            fot.: CAD Projekt                    

 

Projektowanie kuchni nie musi być przykrą koniecznością. Warto się zaangażować w tą czynność by osiągnięty efekt cieszył nas podwójnie. 


 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: InteriCAD, Porta, Mochnik, PaletteCAD, Max Kuchnie, Peka, Rad-Pol, CAD Projekt, Projektyw



Podobne artykuły
Kuchnia otwarta na salon

projekty kuchni

Kuchnia otwarta na salon

O urządzaniu kuchni napisano już chyba wszystko. Nic dziwnego - to największe wyzwanie architektoniczne... więcej...

Uniwersalna baza mebli kuchennych 2017 dla projektantów wnętrz

projekty kuchni

Uniwersalna baza mebli kuchennych 2017 dla projektantów...

Uniwersalna baza mebli kuchennych 2017 dla projektantów wnętrz od poznańskiej firmy CAD Projekt K&A... więcej...

Akademia InteriCAD - Jak ustawić oświetlenie w kuchni?

projekty kuchni

Akademia InteriCAD - Jak ustawić oświetlenie w kuchni?

Zobacz, jak ustawić oświetlenie w kuchni, w programie do projektowania wnętrz InteriCAD T6. W filmie wykorzystano... więcej...