Jak urządzić kuchnię? cz. 1
artykuł promocyjny
Kuchnia przez lata zmieniała swój charakter. Już dawno przestała być miejscem, drugorzędnym, nieciekawym, schowanym za drzwiami. Stała się sercem domu. W kuchni spędzamy nie mało czasu. Myjemy, kroimy, gotujemy, sprzątamy, krótko mówiąc, krzątamy się w niej kilka godzin w ciągu dnia. Dlatego pomieszczenie to musi być tak zaaranżowane, aby było przestronne i funkcjonalne. Musimy określić jej charakter, wziąć pod uwagę liczbę domowników. Czy będzie to miejsce jedynie, w którym tylko odgrzewamy posiłki czy gotujemy. Urządzająć kuchnię powinniśmy wziąć pod uwagę wiele czynników.
fot.: Rehau
Projekt i ergonomia
Aby nasza praca przebiegała sprawnie i szybko powinniśmy pomyśleć o urządzeniu wnętrza zgodnie z zasadami ergonomii. Ustawienie lodówki czy zmywarki ma bardzo duże znaczenie. Zanim kupimy meble i sprzęt agd warto znać podstawy urządzania wnętrz. Jeżeli jest to dla nas czarna magia, skorzystajmy z pomocy fachowców. Odpowiedni i idealny układ kuchni to tzw. trójkąt roboczy, czyli zachowanie odpowiednich odległości między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką. Odległość między wierzchołkami naszego kuchennego trójkąta powinna być nieduża. A długość jego boków powinna wynosić od 4 do 6 metrów. Pamiętajmy o odpowiedniej długości blatu roboczego, odległości między szafkami, a sprzętem, wysokości szafek i umiejscowieniu okapu. W ergonomicznej kuchni wszystko ma być w zasięgu ręki, i wzroku. Zlew, blat i lodówka oraz kuchenka ustawiona tak byśmy nie musieli biegać po kuchni by z nich skorzystać, a szafki tak zawieszone by nie przystawiać do nich stołka, gdy chcemy z nich wyjąć np. pieprz.
Ergonomia w liczbach
Ergonomia to nie tylko właściwe i wygodne ustawienie mebli i sprzętu, ale ich rozmiar, wysokość, długość. Blat kuchenny powinien mieć 85 cm wysokości. Ale niekoniecznie. Fachowcy proponują cztery rodzaje wysokości blatu, w zależności od rodzaju czynności. Jeżeli obieramy warzywa długość powinna wynosić 110 - 100 cm, przy przygotowywaniu posiłków i zmywaniu naczyń wysokość blatu i zlewozmywaka wynosi 100-90 cm. Gdy mieszamy, gotujemy wysokość blatu wraz z płytą kuchenną powinna wynosić 90 - 80 cm. Oczywiście nie w każdej kuchni możemy pozwolić sobie na takie blaty. W małych, wąskich, nieustawnych pomieszczeniach wyodrębnienie tylu stanowisk pracy jest nierealne. Dlatego standardowo blat razem ze zlewozmywakiem powinien mieć 85 cm wysokości. Płyta grzewcza powinna być na wysokości 60 - 70 cm. Nie zapominamy również o szafkach. Prawidłowa wysokość szafek to 85 – 90 cm. Odległość między blatem kuchennym, a szafkami wiszącymi, zapewniająca wygodną pracę, powinna wynosić ok. 55-60 cm.
Kuchnia otwarta czy zamknięta
Zarówno jedno rozwiązanie, jak i drugie ma wady i zalety. W przypadku kuchni otwartej jej styl musi nawiązywać do salonu. Ogromną zaletą jest to, że kuchnia tego typu wydaje się przestronna. A pani domu ma stały kontakt z domownikami i gośćmi. Wadą jest to, że wszystkie rzeczy są na widoku gości. Nie możemy sobie pozwolić na chaos i rozgardiasz w kuchni. Kuchnia zamknięta dla wielu jest lepszym rozwiązaniem. Jej styl może być różny niż wystrój salonu. Do pozostałych pomieszczeń nie przenikają zapachy. No i istotny argument dla wielu, brudne naczynia np. w zlewie nie będą widoczne. Wystarczy zamknąć drzwi kuchenne.
fot.: Aurora Technika Świetlna
Podłoga
Gdy ustalimy praktyczne elementy naszej kuchni czyli co gdzie ma stać. Jaki układ będą mieć szafki. Czy kuchnia będzie zamkniętym czy otwartym pomieszczeniem Przystępujemy do położenia podłogi. Musi być to powierzchnia odporna na kontakt z wodą i różnymi substancjami. Jak i łatwa w czyszczeniu i konserwacji. Pasująca do stylu mieszkania, ale przede wszystkim praktyczna i funkcjonalna. Najbardziej popularna jest terakota. Ma wiele zalet, więc jest chętnie stosowana w kuchni. Płytki terakotowe są wysoce wytrzymałe, odporne na działanie środków chemicznych. Łatwe w utrzymaniu czystości. Ponadto występują w różnorodnej gamie kolorystycznej, wielu wzorach i formatach. Gres porcelanowy ma również wiele zalet, co terakota i jest równie chętnie wykorzystywany. Ma wysoką wytrzymałość, odporny na działanie mechaniczne i na substancje chemiczne. Ciekawym rozwiązaniem będzie ułożenie podłogi z drewna. Niestety nie wszystkie gatunki nadają się do tego. Do kuchni najlepsze będą te bardzo twarde i odporne na wilgoć, a także na środki chemiczne egzotyczne gatunki drewna. Z naszych rodzimych drzew polecany jest twardy dąb lub buk.
fot.: Barlinek - doskonałą alternatywą jest deska barlinecka, która składa się w 100% z drewna, można układać ją na ogrzewaniu podłogowym, zapewnia stabilną konstrukcję oraz odporność na zmiany temperatur i wilgotności
Na kuchenną podłogę możemy położyć również panele. Należy tylko wybrać panele wysokiej jakości, które będą trwałe i odporne na ścieranie oraz z impregnowanymi krawędziami albo samemu je zaimpregnować odpowiednim środkiem. Minusem paneli może być to, że gdy upadnie nam coś gorącego garnek lub wyleje się wrzący olej, to mogą się nam zrobić w nich dziury. Oryginalnie będzie wyglądać podłoga z kamienia. Najlepiej pasuje granit. Podłoga z kamienia jest trwała. Kamień jest materiałem bardzo ciężkim, więc nie zaleca się go do stosowania w pomieszczeniach na wyższych piętrach. Uważać też należy z polerowaniem. Kamień polerowany jest wyjątkowo śliski. A gdy jest mokry, grozi to wypadkiem. Stąd często stosuje się konglomeraty, a więc mieszanki różnych kruszyw z żywicami. Polecane do kuchni są również wykładziny PCV. Są łatwe w utrzymaniu. Odporne na wodę, tłuszcze. Poza tym mogą mieć antypoślizgową warstwę. Łatwiej stąpać po nich bosą nogą, bo nie są tak zimne jak terakota czy gres. Minusem jest to, że łatwo zrobić w nich dziurę. Po paru latach widać ślady użytkowania. Warto wtedy wymienić wykładzinę na nową. Zaletą jest to, że występują w wielu kolorach i wzorach. Doskonale imitują płytki czy panele.
fot. Panele laminowane fot. Cerrad - płytki Lukka dust
(źródło: www.arhdecoration.com)
Ściany
Ściany w kuchni powinny być odporne na wilgoć i temperaturę. Ale ważny jest również styl i kolorystyka. Najbardziej i najchętniej stosowana w kuchniach jest glazura. Łatwo się ją czyści, nie wchłania wilgoci,odporna na wysokie temperatury, niepalna. Ponadto występuje w wielu wzorach i kolorach. Najlepsza jest glazura pokryta grubszą warstwą szkliwa, szkliwiony gres i szkliwiony klinkier. Specjaliści nie polecają płytek nieszkliwionych, z gresu technicznego i polerowanego. Bardzo ważne są fugi, bo w nie wchodzi brud. Należy koniecznie dobrać odpowiedni rodzaj fugi. Dobrze sprawdzają się niewchłaniające tłuszczu i łatwe do czyszczenia spoiny epoksydowe. Można też wybrać płytki do układania bezfugowego. Popularne są również panele ścienne drewniane albo laminowane. Są to płyty wiórowe o grubości 1,6 cm pokryte fornirem z różnych gatunków drewna albo laminatem naśladującym drewno. Są ściśle połączone ze ścianami, co zapobiega powstawaniu szpar.
fot. Cerrad - Mozaika Cambia grafit lappato
Dla miłośników industrialnych klimatów idealnie pasować będzie na ścianie blacha. Na ściany do kuchni można użyć różnych rodzajów blachy. Ściany można obłożyć całymi arkuszami, tak by nie było trudnych do utrzymania w czystości łączeń. Najczęściej stosuje się blachy aluminiowe lub ze stali szlachetnej, jak również blachy miedziane. Elegancko i oryginalnie na ścianach będzie wyglądał kamień w postaci mozaiki czy płytek. Najlepiej będzie pasował granit, bo nie wchłania tłuszczu i jest odporny na działanie substancji chemicznych. Jest łatwy również w czyszczeniu. Wadą jest wciąż wysoka cena.
Materiałem, który coraz częściej jest spotykany w kuchennych aranżacjach, jest cegła. Materuał ten dostarcza nam wielu możliwości aranżacyjnych utrzymanych w różnych stylach. Płytki ceglane dostępne są w wielu odcieniach, a końcowy efekt dodatkowo można różnicować za pomocą doboru fug.
fot.: Elkamino Dom
Wśród materiałów stosowanych na ściany znajdziemy również kamień dekoracyjny. który odznacza się nieregularną fakturą, która wnosi ciekawy wymiar ściany. Różnorodna kolorystyka oraz zróżnicowana wielkość elementów sprawiają, że tak zaaranżowana ściana wygląda naturalnie. Kamień dekoracyjny gipsowy dostępny jest w kilku odcieniach od bardzo jasnych po ciemne, niemal czarne.
W aranżacjach nowoczesnych kuchni coraz częściej sięga się po beton architektoniczny w celu stworzenia oryginalnego wystroju. Surowy beton to idealne rozwiązanie na wykończenie ścian, które najlepiej prezentuje się w minimalistycznych oraz idustrialnych wnętrzach.
fot.: Płyty z betonu od Luxum
Do kuchni wkroczyło również szkło, tafle szklane o grubości co najmniej 6 mm. Szkło ma wiele zalet. Jest twarde, odporne na zarysowanie i łatwe do umycia. Nadaje wnętrzu oryginalny i nowoczesny charakter. Tafle mogą być gładkie lub piaskowane, przezroczyste albo barwione.
Najtańszym materiałem wykończeniowym będzie farba akrylowa i lateksowa. Jest odporna na działanie wody i wilgoci. Tworzy powłokę, którą można zmywać. By ściana nie była jednolita możemy dzięki specjalnym szablonom wymalować najróżniejsze wzory.
Oświetlenie
Oświetlenie kuchni powinno być tak zaplanowane by nie męczyło oczu, było intensywne oraz ciepłe i przyjemne w odbiorze. Rozłożenie punktów świetlnych powinno być dopasowane do stref użytkowych kuchni. Warto zadbać o właściwe doświetlenie blatów roboczych i strefy gotowania. Doskonale sprawdzą się do tego taśmy LED, które możemy zamontować w miejscach nawet trudno dostępnych. Najlepiej jest zamontować kilka punktowych reflektorów z możliwością sterowania kierunku wiązki świetlnej.
W miejscach, gdzie spotykamy się na wspólnym posiłku lub w obrębie wyspy kuchennej, czy blatu pełniącego rolę baru warto zainstalować stylowe lampy wiszące, które oprócz światła wprowadzą również nastrój. W kuchni nie może zabraknąć także centralnego oświetlenia. Można zastosować żyrandol lub plafonierę - w zależności od indywidualnych upodobań.
fot.: Aurora Technika Świetlna fot.: APM MORKOM
Jeśli zależy nam na dekoracyjnej grze światła możemy użyć dekoracyjnych opraw ściennych typu kinkiet. W dużej kuchni warto zainwestować w lampy stojące, które można przenosić według potrzeb. Światło pozwala na wiele optycznych eksperymentów we wnętrzu.
Przeczytaj koniecznie:
Zobacz także:
Jak ergonomicznie urządzić kuchnię
Kolejne etapy układania glazury i terakoty
Żródło: Redakcja
Zdjęcia: Rehau, Elkamino Dom, Luxum, Barlinek, Aurora Technika Świetlna, Deante, Electrolux, Cerrad, APM MORKOM
|
|
|
Stojaki na noże |
Baterie filtrujące wodę |
Blaty kuchenne |
|
|
|
Okapy zintegrowane z płytą |
Dozowniki na płyn do naczyń |
Zlewozmywaki z kompozytu |
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|