konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

Spiżarnia

data aktualizacji: 23-02-2022, 09:54 – artykuł promocyjny

W każdym domu kuchnia jest miejscem, gdzie gromadzi się smakołyki i przechowuje wiele potrzebnych do codziennej egzystencji produktów. Współcześnie coraz częściej wraca się do zwyczaju wydzielania specjalnych stref na zapasy, czyli spiżarni w obrębie lub niedalekim sąsiedztwie kuchni. Jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie, które umożlwia umieszczenie wszystkich produktów i akcesoriów w jednym miejscu.

Spiżarnia

Spiżarnia w domu - oddzielna czy zintegrowana z zabudową meblową

 
Jak urządzić spiżarnię

 

Nasze zaplecze gospodarcze musi być przemyślane i odpowienio zaprojektowane. Przede wszystkim należy wygospodarować przestrzeń, która zapewni odpowiednie warunki, gdyż spiżarnia musi być sucha, wentylowana, ciemna i chłodna (ok. 10-15 stopni C). Wszystkie te warunki to gwarancja, że strefa zapasów będzie właściwie spełniać swoją rolę. Ponieważ spiżarnia jest zazwyczaj tańszym rozwiązaniem niż meble kuchenne, a szczególnie te w wysokiej zabudowie, sprawdzi się w każdym domu, w którym uda się wygospodarować nieco wolnego miejsca. Poza tym pozwala łatwiej utrzymać porządek w kuchni, na czym zyska wygląd kuchni. Oprócz zapasów żywności w spiżarni z powodzeniem przechowamy rzadko używane akcesoria i urządzenia AGD. Wyeliminowanie części szafek oraz luźno ustawionych produktów na blacie szczególnie docenią właściciele kuchni otwartej na salon.

Szafa pełniąca funkcję spiżarni

fot.: Rad - Pol - szafa pełniąca funkcję spiżarni

 

Gdzie najlepiej urządzić spiżarnie?

 

Oczywiście najwygodniejsze położenie tego typu pomieszczenia to bezpośrednie sąsiedztwo kuchni. Jeśli jednak nie mamy dostatecznie dużo miejsca, spiżarnię możemy również zaaranżować w piwnicy. Najlepiej już na etapie budowy wybrać pomieszczenie, które nie jest ogrzewane, usytuowane po północnej stronie i przy najchłodniejszej ścianie.

Narożna spiżarnia w kuchniNarożna spiżarka w kuchni

fot.: Rad - Pol - narożna spiżarka w kuchni

Dobrze jest by spiżarnia nie miała okna, jeśli jednak jest już w niej okno to należy je odpowiednio zabezpieczyć, np. zasłoną lub roletą zaciemniającą oraz siatką przeciw owadom. Z praktycznego punktu widzenia dobrą lokalizacją spiżarni jest również pomieszczenie przy drzwiach wejściowych, gdzie zaraz po wejściu do domu możemy odłożyć zakupy. W nowoczesnych kuchniach funkcję spiżarni przejęły szafy z wysokiej zabudowy i z systemem wysuwanych półek ułatwiających dotarcie do wszystkich zapasów jednocześnie. 

fot.: PORTA KMI POLAND - drzwi w systemie suwanym są idealnym rozwiązaniem do spiżarni przy kuchni

Spiżarnia w domu - wyciąg Convoy Peka

fot.: Peka - wysoka zabudowa w kuchni zapewnia dużo miejsca do przechowywania żywności i jest nowoczesną alternatywą spiżarni w kuchni


Zobacz także:
Spiżarnia w domu


Spiżarnia to pomieszczennie czysto techniczne, dlatego warto zainwestować w materiały na jej wykończenie, które ułatwią nam utrzymanie czystości oraz będą wygodne i funkcjonalne. Najlepiej wybrać te, które można przetrzeć na mokro - płytki ceramiczne, okładziny kamienne, wykładziny z tworzyw sztucznych oraz farby zmywalne.

Drewniany regał do spiżarni

fot.: Peka - drewniany regał do spiżarni

 

Jak zagospodarować spiżarnię

 

Funkcjonalna spiżarnia to taka, w której wszystko ma swoje miejsce. Przede wszystkim zatem należy zadbać o odpowiednie półki - na dole głębsze, wyżej nieco płytsze. Ilość półek oraz ich rozmieszczenie zależy od indywidualnych potrzeb każdego gospodarstwa. Im większa rodzina tym większe zapasy i garnki a zatem i większe półki będą potrzebne. W dużych spiżarniach możemy zdecydować się również na oddzielną chłodziarkę. W tych wnękowych pomieszczeniach świetnie sprawdzą się regały z pojemnymi koszami, w których świetnie przechowywują się warzywa i owoce.

fot.: Magnat

W spiżarni można przechowywać także rzadziej używaną zastawę, a panujący w niej klimat służy leżakowaniu butelek z winem. Wybór półek i stojaków do spiżarni jest ogromny. Od stylowych drewnianych mebli wykonanych na zamówienie po metalowe stojaki dostępne w sklepie "od ręki". Każdy wariant jest dobry. Spiżarnia może być również stylowo urządzoną przestrzenią w domu, która będzie dumą pani domu. Luźno zawieszone wiązki suszonych ziół przy suficie, czy ozodobne pokrywki na słoiki z zapasami stworzą klimat i szyk w spiżarni.

Szklane słoiczki Garneczki.pl

fot.: Garneczki.pl - szklane słoiczki ułatwiają przechowywanie sypkich produktów


 

Przechowywanie żywności

 

Spiżarnia ułatwia również planowanie zakupów, gdyż wszystkie zapasy są w jednym miejscu i na widoku. Dobrze zorganizowana spiżarnia pozwoli zaoszczędzić na zakupach i zepsutej żywności. Rozsądne gromadzenie zapasów przebiegające w zgodzie z porami roku to sztuka. Produkty powinny być na bieżąco segregowane, zgodnie z datą przydatności do spożycia. Żywność hermetycznie zapakowana ma długi okres przydatności i może być schowana w spiżarni. Podobnie jest z nierozpakowanymi partiami mąki, kaszy, ryżu, makaronu i warzywani suszonymi (np. strączkowymi typu fasola). Można je przechowywać do roku w chłodnym i suchym miejscu. Suszone przyprawy (niemielone) można przechowywać do dwóch lat. Na zaczętych opakowaniach warto jest napisać datę rozpakowania.

Pojemne nowoczesne szuflady AXIS PRObIAŁE Szuflady wewnętrzne AXIS PRO

fot.: GTV - System szuflad Axis Pro, posiadający 40-kilogramowy udźwig

Mięso, ryby i przetwory mleczne należy przechowywać w lodówce. Warto także przestrzegać strefowego podziału temperatury, dopasowując odpowiednie produkty do poszczególnych półek w chłodziarce.


Zobacz więcej:
Jaka powinna być temperatura w lodówce?
W czym przechowywać produkty w lodówce?


Pieczywo, aby zachowało świeżość i chrupkość najlepiej jest gromadzić w temperaturze pokojowej w chlebaku. Zapewnia on optymalne warunki.

https://www.kuchenny.com.pl/obrazki/pojemnik_hermetyczny_kwadratowy_luminarc__pure_box_activ_garneczkipl_110116.jpg https://www.kuchenny.com.pl/obrazki/pojemnik_hermetyczny_luminarc_pure_box_active_garneczkipl_110116.jpg https://www.kuchenny.com.pl/obrazki/prostokatny_pojemnik_hermetyczny_pure_box_active_luminarc_garneczkipl_110116.jpg
fot. Pojemniki szklane, hermetyczne Pure Box Active - Garneczki.pl 


Zobacz więcej: Jaki chlebak wybrać


Świeże owoce i warzywa zawsze są mile widzianymi produktami w każdym domu. Aby zapewnić ich odpowiednią jakość warto wybierać te sezonowe z pobliskich plantacji i upraw. W domu należy je przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Jeśli nie są jeszcze dostatecznie dojrzałe można je wystawić do słońca (np. na parapecie) lub zapakować w plastikową torbę. Ważne jest by poszczególne gatunki trzymać w oddzielnych koszach i myć je bezpośrednio przed jedzeniem (wcześniejsze mycie przyśpiesza gnicie).
 

Przeczytaj rówenież:

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Garneczki.pl, Porta KMI POLAND, Magnat, Rad-Pol, Peka, GTV Poland



Podobne artykuły
Robot kuchenny z wbudowaną wagą test i opinia o Kenwood Titanium Chef Baker XL

porady

Robot kuchenny z wbudowaną wagą test i opinia...

Mówi się, że dobry robot kuchenny to taki, który jest w stanie wykonać za kucharza ponad... więcej...

Ostre jedzenie - czy jest zdrowe? Jak złagodzić ostrość potrawy?

porady

Ostre jedzenie - czy jest zdrowe? Jak złagodzić...

Latem, kiedy sezon grillowy trwa w pełni, chętniej sięgamy po pikantne potrawy. Wybór ten jest zresztą... więcej...

Wybieramy sokowirówkę

porady

Wybieramy sokowirówkę

Jaka sokowirówka jest najlepsza? Ile trzeba wydać na to urządzednie? Jaką sokowirówkę kupić... więcej...




Partnerzy

Peka  Tesa
REJSGranitan

Partner serwisu FiskarsEmako

logo Deante    Grupa Armatura

Franke   logo Helios

     Laveo    Kuchinox

    nVent     Amix  

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022