Jak urządzić kuchnię? cz. 2
artykuł promocyjny
W kuchni wydzielić możemy pięć stref. Pierwsza strefa to miejsce, w którym przechowujemy zapasy, a więc lodówka. Ustawiamy ją z daleka od źródeł ciepła, np. kuchenki, grzejnika, czy miejsc szczególnie nasłonecznionych. Należy zostawić niewielki dystans od ściany i nie zasłaniać charakterystycznej kratki wentylacyjnej. W lodówce drzwi mogą otwierać się na lewą stronę bądź prawą. Swoboda taka pozwala dostosować otwieranie do konkretnego układu kuchni w trosce o wygodę podczas prac związanych z przygotowaniem posiłków.
fot.: Zobal
Druga to przechowalnia naczyń, szklanek, talerzy itd. W kolejnej strefie zmywania stoi zlew, zmywarka i kosz na odpady. Kolejna strefa przygotowania z blatem roboczym i ostatnia gotowania. W niej mamy kuchnię, piekarnik, mikrofalę. Kuchenkę mikrofalową można umieścić na blacie, zamontować w szafce na wysokości rąk lub podwiesić bezpośrednio pod górnymi szafkami. Coraz częściej piekarniki i kuchenki mikrofalowe umieszcza się w tzw zabudowie słupkowej na wysokości ok. 115 cm od podłogi. Przy takim rozwiązaniu z piekarnika korzysta się wygodniej. Dolną zabudowę kuchni, pod piekarnikiem oraz pod płytą grzejną, można wykorzystać na szafki lub szuflady, przeznaczone np. na garnki, patelnie.
fot.: Electrolux
W kuchni urządzanej z zasadami ergonomii strefy te powinny zachować taką właśnie kolejność, a więc od zapasów do gotowania zgodnie z ruchem zegara. Jak to wygląda w praktyce? Najpierw ustawiamy lodówkę. Zanim zakupy trafią do lodówki wykładane są na 40 cm blacie pomocniczym, który dobrze jest umiejscowić przy naszej chłodziarce. Za lodówką ustawiamy zlewozmywak. Pod zlewem dla wygody stawiamy kosz na śmieci. Następny w kolejności jest główny blat roboczy, który powinien mieć długość od 60 do 120 cm. Lepiej jak jest dłuższy, mamy wtedy więcej miejsca do pracy. Dobrze jak nad nim wiszą szafki, w trakcie przygotowania posiłków, będziemy sięgać po potrzebne rzeczy. Za nim ustawiamy kuchenkę, nad nią oczywiście okap. Na końcu mały blat pomocniczy o długości około 40 cm np. Na nim ustawimy gotowe już potrawy.
Różne kuchnie, różne ustawienia
Każda kuchnia ze względu na rozmiary i wielkość będzie wyglądała inaczej. Meble możemy ustawić w kształcie litery U tzw podkowy, po obydwu stronach, czyli dwurzędowo, litery L, bądź wzdłuż jednej ściany tzw. kuchnia jednorzędowa. Najbardziej popularny układ to litera L.
Kuchnia dwurzędowa
Urządzenia zlokalizowane są po obu stronach stronach kuchni. To bardzo wygodne rozwiązanie, szczególnie w szerokich pomieszczeniach, przy odległościach minimum 240 cm. Odległość między tymi dwoma zabudowanymi rzędami powinna wynieść nie mniej niż 90, 120 cm. Po jednej stronie stawiamy szafki, zlewozmywak, główny blat i kuchenkę, a po drugiej stronie mamy lodówkę i długi blat.
fot.: Mochnik
Kuchnia w kształcie L
Meble ustawiamy wzdłuż dwóch prostopadłych ścian. Przy jednej ścianie, dłuższej stoi lodówka i zlew, przy drugiej, krótszej kuchenka. Taki układ nie nadaje się do kuchni wąskiej i długiej.
fot.: Flow interiors
U jak układ
W kuchni tego typu dwa ciągi robocze biegną wzdłuż przeciwległych ścian i są połączone trzecim, poprzecznym. Jest to dobre rozwiązanie dla kuchni sporej, otwartej na salon, z oknem. Dobrym rozwiązaniem w przypadku kuchni otwartych jest wybudowanie barku lub postawienie stołu.
fot.: Rehau
Kuchnia w kształcie litery G
Aby urządzić kuchnię w kształcie litery "G" potrzebna jest duża przestrzeń. Ten typ zabudowy kuchennej idealnie sprawdza się w przypadku kuchni otwartych.
fot.: Peka
Zabudowa jednorzędowa
Wszystkie sprzętu stoją wzdłuż jednej ściany. Dobrze by było na początku umieścić lodówkę, za nią szafkę z blatem. Następnie montujemy zlew, a zanim dalej 80 - 90 cm kuchenkę. Najlepiej jak starczy nam miejsca na mały blacik tuż za płytą grzewczą, o długości 30, 40 cm. W związku z tym, że jedna ściana to za mało, powinniśmy ulepszyć nasz układ za pomocą kilku drobiazgów. Zamontujmy szafki kuchenne z wysuwanym blatem. Dobrym rozwiązaniem są również wysuwane szafki typu cargo. Tego typu zabudowa pasuje do wąskich kuchni, wnęk kuchennych i aneksów.
fot.: Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie
Kupujemy meble
Meble dobieramy w zależności od stylu kuchni i naszym gustem. Muszą być nie tylko wizualnie eleganckie, ale i praktyczne. Nie mogą się też szybko znudzić. Zanim wybierzemy meble powinniśmy również zdecydować czy kupujemy szafki gotowe czy robione na zamówienie. Meble z produkcji fabrycznej wykonane są dokładnie. Mają certyfikaty i gwarancje. Wybór jest niestety ograniczony. Gdy nasza kuchnia jest mało ustawna, ma nietypowe wymiary albo chcemy ją oryginalne urządzić to powinniśmy meble zamówić w studio kuchennym. Inne rozwiązanie to urządzanie kuchni starymi meblami, które można znaleźć w galeriach, komisach czy na targach staroci. Wciąż modne jest łączenia stylów, w którym babciny bejcowany kredens i chromowo – stalowy okap to dobre połączenie, które nie szpeci, a podkreśla charakter wnętrza. Modne i wygodne są zestawy modułowe, do wysokiej zabudowy. W zależności od rodzaju mebli, frontów, materiału obowiązuje podział na kuchnię tradycyjną i nowoczesną. W tej pierwszej królują meble w stylistyce rustykalnej, dworkowej, prowansalskiej i angielskiej. Charakterystyczne dla tego stylu są meble jasne, fronty z tzw. patyną. Płyciny frontów są zazwyczaj drewniane, frezowane.
fot.: Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie fot.: ernestrust
W stylu nowoczesnym fronty są często wykonane z egzotycznych gatunków drewna, jak mahoń albo laminowane na wysoki połysk bądź przeszklone. Dodatki wykonane są ze stali lub aluminium. Szafki kuchenne nie muszą mieć kształtu prostopadłościanu zamkniętego drzwiczkami. W kuchni królują modne fale. Technologia finish polega na tym, że pokrywamy kolorową folią wszelkich zaokrągleń, wgłębień oraz krzywizn. Daje to bardzo dekoracyjny i efektowny efekt szczególnie jak fale biegną przez ciąg szafek. Wadą jest cena, niestety o kilkadziesiąt procent od standardowych.
fot.: GTV
Nowoczesne meble kuchenne to również relingi, stojaki na butelki, niezwykle praktyczne szuflady, cargo. Współczesne szuflady pomieszczą wiele. Można w nich przechowywać sztućce, garnki, talerze, produkty żywnościowe, sprzęt agd. Takie usprawnienie w korzystaniu z szafek jest możliwe dzięki systemom wysuwanych koszy (tzw. cargo), przegródek i pojemników. Każda rzecz w kuchni musi mieć swoje miejsce. Szuflady to nie wszystko. Można obstalować całe moduły, szafy otwierane jednym ruchem ręki, w których jest wszystko pod ręką.
fot.: Rad-Pol
Regały i moduły
Modułowa zabudowana ściany pod sam sufit, która wszystko pomieści jest praktyczna i efektowna. To coś w rodzaju meblościanki. Znajdzie się w niej miejsce na lodówkę, piekarnik, mikrofale, a nawet zlewozmywak. Wewnątrz jest wiele schowków, szafek, półek, wysuwanych szuflad. Ukryte są kosze, carga, w których zmieścimy sprzęt, produkty, akcesoria, dodatki oraz wszystko co zbędne. Dzięki tym zamykanym regałom możemy ukryć kuchenne przedmioty. Dodatkowym atutem jest duży wybór frontów, pod względem koloru i materiałów które mogą być ozdobą kuchni i nadać jej styl. Drzwi i ściany meblościanki mogą być wykonane z różnych gatunków drewna świerku: olchy, buku, brzozy, dębu, czereśni, czy jesionu, a także drewna egzotycznego. Charakteryzuje je wówczas naturalny wygląd. Tańsza i popularna jest płyta MDF. Może imitować stal, drewno i inny materiał. Występuje w wielu barwach i kształtach. Często wykorzystywana w kuchniach nowoczesnych. Elegancji i lekkości frontom doda szkło przezroczyste, mleczne czy witrażowe.
fot.: Mochnik
Dobrym miejscem na ustawienie meblościanki jest na pewno ściana, na której będzie się opierać. Jeżeli nasza kuchnia ma wnękę możemy ją właśnie tam wstawić. W dużych kuchniach meblościanka może być wyeksponowana jako wolno stojący mebel na pograniczu salonu i kuchni, a nawet przedpokoju. Otwierana jest wtedy z kilku stron, w zależności od ustawienia, spełniając wiele funkcji. Od strony pokoju możemy ukryć w niej książki, ubrania, a od przedpokoju może zamienić się w wieszak lub szafkę na buty. Jeżeli meblościanka wydaje się nam zbyt potężna i przytłaczająca możemy nadać jej finezji, montując oświetlenie halogenowe od dołu albo od góry. Zabudowa nie musi być do samego sufitu. Może zasłaniać jedynie część roboczą kuchni.
Przeczytaj koniecznie:
Zobacz także:
Jak ergonomicznie urządzić kuchnię
Żródło: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Mochnik, Zobal, Peka, AMIX, GTV, Rehau, Flow interiors, ernestrust
|
|
|
Stojaki na noże |
Baterie filtrujące wodę |
Blaty kuchenne |
|
|
|
Okapy zintegrowane z płytą |
Dozowniki na płyn do naczyń |
Zlewozmywaki z kompozytu |
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|