Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

patron działu Meble kuchenne Peka

Wybór blatu do kuchni

artykuł promocyjny

Z laminatu, czy z drewna? Wybór blatu kuchennego zawsze jest bardzo trudny. Na rynku jest dostępnych bardzo dużo różnorodnych blatów. Aby wybrać ten najlepszy należ poznać rodzaje materiałów na blaty kuchenne, ich właściwości, zalety oraz ceny. Blat nadaje kuchni odpowiedniego charakteru i to od niego zależy, jak ona będzie się prezentować.

Wybór blatu do kuchni

fot.: Rehau


Blat może być dopełnieniem zabudowy meblowej, czyli kolorystycznie i strukturalnie stapiać się z nią lub być dobrany na zasadzie kontrastu. Bardzo modne połączenie białych frontów z blatem w kolorze drewna jest tego najlepszym przykładem. Blaty różnicuje się także ze względu na ich grubość i sposób wykończenia. W aranżacji kuchni często wykorzystuje się różne blaty, np. dla zaznaczenia podziału na strefy użytkowe lub jako element spójny z szafkami w różnych kolorach.

 

REDAKCJA POLECA >> Idealny blat kuchenny. Jak go wybrać?

 

Blat kuchenny - rodzaje, ceny

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"


Blat drewniany

Blat drewniany jest odporny na zalania oraz wykonany z najlepszej jakości drewna, a zwłaszcza te z drewna egzotycznego. Funkcjonalność blatu drewnianego polega na tym, że przy odpowiedniej pielęgnacji będzie on służył nam przez długie lata. Blaty drewniane zabezpieczamy, pokrywając je lakierem akrylowym. Można je polerować, ścierać specjalnym urządzeniem warstwę wierzchnią oraz używając lakieru nadać mu wybrany przez nas odcień. Blat drewniany nie jest odporny na zarysowania oraz wysokie temperatury.

Drewniane blaty pasują nie tylko do mebli tradycyjnych, ale także nowoczesnych. Świetnie wyglądają w kuchniach rustykalnych, skandynawskich i industrialnych. Dobrze współgrają z materiałami takimi jak szkło, kamień stal, płytki ceramiczne itp., są też łatwe w obróbce i ekologiczne.

Drewno można impregnować i pokrywać zarówno środkami chemicznymi, jak i olejem i woskiem. Jeżeli drewniany blat zostanie uszkodzony, łatwo można przywrócić go do poprzedniego stanu za pomocą szpachli, szlifierki i papieru ściernego. Jako wadę można wymienić łatwopalność materiału, a w niektórych przypadkach także słabą odporność na wysokie temperatury.

 drewniany bla kuchenny

fot.: Dream House


Blat ceramiczny

Blat ceramiczny daje duży popis naszej wyobraźni, ponieważ wybór płytek z jakich możemy go zrobić jest bardzo duży. Płytki ceramiczne odporne są odporne na zalania oraz zarysowania, nie straszne im wysokie temperatury. Minusem ich jest to że często ulegają pęknięciom, zawsze lepiej jest kupić jedno opakowanie płytek więcej, by podczas zniszczenia można było je wymienić.

blat ceramiczny Rad-Pol

fot.: Cersanit                                                         fot.: Opoczno                         

 

Blat laminowany

Blat laminowany wykonany jest z materiałów drewnopochodnych takich jak płyta wiórowa i na nią nałożone jest kilkanaście warstw papieru. Rozwiązanie to charakteryzuje łatwość obróbki, a wybór wzoru, jaki będzie znajdował się na górnej warstwie, należy do nas. Blaty laminowane są tanie, dlatego też są często wybierane przez kupujących. Zaletą jest również duży wybór kolorów i wzorów. Nie są odporne na zalania oraz zarysowania. Blaty z płyty wiórowej można z łatwością dociąć do odpowiednich wymiarów lub nawet wyciąć w nich otwory (przykładowo dla montażu zlewozmywaka). Zaletą laminatów jest możliwość zastosowania prawie każdego wzoru powierzchni np. imitacja drewna, marmuru czy betonu architektonicznego.

Mimo że rdzeń blatów laminowanych jest nasiąkliwy, ich powierzchnia całkiem nieźle ochrania przed wodą i zabrudzeniami. Szczególnie niska cena zachęca do zakupu, zwłaszcza że w przypadku zniszczenia blatu, można łatwo i niskim kosztem po prostu go wymienić.

Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie - półwysep z laminowanym blatem imitującym beton

fot.: Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie - półwysep z laminowanym blatem imitującym beton

 

Blat z kamienia

Blat z kamienia jest bardzo drogi i dopasowanie go do szafek kuchennych również kosztuje ponieważ obrabiany jest przystosowanych do tego zakładach. Blaty są odporne na zarysowania oraz zalania, nie straszne im nawet bardzo wysokie temperatury. Blat z kamienia jest też bardzo zimny.

 blat z granituKwarcyt naturalny Magma

       fot.: Rad - Pol                                                           fot.: Magma - Hurtownia Kamienia 

Blat kamienny z frezowanymi krawędziami

fot.: Marmur-Dulemba - blat kamienny z frezowanymi krawędziami

Zobacz także: Kamienne blaty kuchenne i ich alternatywne pochodne

 

Blat z kamienia syntetycznego, czyli konglomeratu

Blaty kompozytowe, czyli z konglomeratu zyskały na popularności dzięki solidności i trwałości. Blat z kamienia syntetycznego jest dosyć lekki oraz nie jest zimny (dosyć szybko nabiera temperaturę z otoczenia) odporny na wysoką temperaturę, zalania, zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, a także na wszelkiego rodzaju kwasy zazwyczaj używane w domowej kuchni. Występują w kilku odmianach, np. Corian, Staron, Kerrock. 

Blat z konglomeratu kwarcowego Franke

fot.: Franke

Wyspa kuchenna oraz ściana wykończonę płytą z konglomeratu z serii Residente Dark

fot.: Technistone - wyspa kuchenna oraz ściana wykończona płytą z konglomeratu z serii Residente Dark

Tego typu blaty są odlewane, przez co tworzą jednolitą powierzchnię tzw. Solid Surface. Z tego samego tworzywa można również odlać zlewozmywak. Na niekorzyść kompozytu przemawia fakt, że mogą pojawić się zarysowania na jego powierzchni, jednak możliwe jest późniejsze jej polerowanie. Blaty kompozytowe łatwo utrzymać w czystości a ich właściwości termoplastyczne sprawiają, że mogą być poddane renowacji. Kompozyt (mieszanka minerałów, żywic i pigmentów) jako szlachetny materiał występujący w wielu wariantach kolorystycznych jest ozdobą każdej kuchni. Metr bieżący blatu kompozytowego to koszt około 500 złotych. Bardzo ładnie wygląda w kuchni.


Blat szklany

Szklane blaty są bardzo drogie, ale dają niepowtarzalny efekt w kuchni. Odporność na wysokie temperatury oraz zarysowania zawdzięczają odpowiedniej obróbce i hartowaniu. Gładka powierzchnia jest łatwa do czyszczenia - można użyć wilgotnej szmatki i dotrzeć do sucha lub zastosować płyn do mycia szyb. Szkło nie chłonie wody i zapachów. Oprócz wysokiej  ceny nie mają żadnych wad.

Szklany blat Rad - Pol

     fot.: Saint-Gobain Glass                                          fot.: Rad - Pol            

 


Blat metalowy

Blaty metalowe można wykonać ze stali kwasoodpornej lub aluminium. Odznaczają się błyszcząca powierzchnią nadającą stylu industrialnego danemu wnętrzu. Jego cechy to odporność na wysoką temperaturę oraz zalania, jednak bardzo łatwo go zarysować lub odkształcić. Odznaczają się również odpornością na korozję i dużą trwałością. Kolor stali jest neutralny, dlatego łatwo zaaranżować go w każdym wnętrzu. Jest to praktyczne i uniwersalne rozwiązanie dla osób ceniących oryginalność.

Mr Chips forma do pieczenia frytekmetalowy blat Rad - Pol

fot. Blat metalowy                                                        fot.: Rad - Pol

Zestawienie blatu ze stali szlachetnej Franke ze zlewozmywakiem z tego samego materiału sprawia, że nie widać śladów łączeń a całość prezentuje się naprawdę elegancko. Ponadto blat ze stali szlachetnej jest bardzo higieniczny i odporny na działanie kwasów oraz zasad używanych w gospodarstwach domowych.

blat kuchenny ze stali szlachetnej

fot.: Franke

 

Wymiary blatów kuchennych

 

Na wymiary blatów wpływ będzie miało to, czy element wykonywany zostaje na wymiar, czy jest kupowany jako gotowy. W przypadku gotowego blatu, ma on zazwyczaj standardową długość, która najczęściej wynosi 300 cm lub jest dopasowana do szerokości podstawowych wymiarów szafek: 30, 40 czy 60 cm. Największa długość gotowego produktu (300 cm) wynika ze względów związanych z transportem oraz technologią produkcji. Warto jednak wiedzieć, że w większości przypadków istnieje możliwość docięcia gotowego blatu na właściwą długość.

Podczas wybierania blatu należy także wziąć pod uwagę jego grubość – nie wszystkie blaty są identyczne. Często spotyka się blat kuchenny o grubości 28 mm oraz 27, 30, 35 i 38 mm. Rzadziej wybiera się blaty, których grubość wynosi mniej niż 25 mm lub więcej niż 40 mm – odradza się je również ze względów praktycznych.

 

Ceny blatów kuchennych

 

Na cenę blatu kuchennego w przeliczeniu na 1m2 wpływa przede wszystkim tworzywo, z którego został wykonany. Blaty marmurowe, granitowe, kompozytowe i ceramiczne są najdroższe. Odrobinę tańsze będą blaty z konglomeratu, lastryko lub drewna (już za nieco ponad 230 zł/m2), za to najtańszymi blatami będą te laminowane (nawet za 130 zł/m2).

 

Zobacz koniecznie:

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: Rehau, Cersanit, Marmur-Dulemba, Rad-Pol, Opoczno, Franke, Magma - Hurtownia Kamienia , Technistone









Partnerzy


logo Amix     Peka

Magma

Hafele    GTV

BlumREJS
Colorimo  partner serwisu Hettich

Aurora Technika Świetlna

ernestrust

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram