Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

patron działu Meble kuchenne Peka

Jak dobrać wymiary blatu

artykuł promocyjny

Blat jest ważnym elementem kuchni, gdyż oprócz funkcji użytkowej pełni również rolę ozdoby pomieszczenia. Bogata oferta produktów zróżnicowana jest pod kątem materiałów o różnych właściwościach oraz wymiarów. Dodatkowo blat należy zgrać z wystrojem kuchni oraz rodzajem mebli.

Jak dobrać wymiary blatu


Kamień, drewno, laminat,...

To z czego wykonany jest blat warunkować będzie jego jakość i odporność na użytkowanie. Do podstawowych i zarazem najważniejszych właściwości blatów należą odporność na wilgoć i wysokie temperatury, sposób reagowania na środki czyszczące oraz maksymalne dopuszczalne obciążenie. Najtrwalsze blaty to te wykonane z kamieni naturalnych oraz konglomeratów. Nieco gorzej złe warunki znosi blat z laminatu i drewniany.

fot.: Deante - blat niemal zlewa się z szafkami, dzięki czemu tworzą wrażenie monolitu

Spieki kwarcowe Neolith

fot.: Dulemba - spieki kwarcowe Neolith (Ekspozycja firmy HALUPCZOK podczas 4DESIGN DAYS)

 

Rozmiar blatu


Głębokość blatu

Standardowy wymiar to 60 cm, które odpowiada długości podstawowych urządzeń stosowanych w kuchni - zmywarka, piekarnik. Taka przestrzeń pozwoli również na komfortowe wpasowanie w blat płyty grzewczej i zlewozmywaka. Choć jest to typowy wymiar, stosowany przez większość producentów, to na specjalne zamówienie można dostać blat głębszy. Największy zakres rozmiarów dostępny jest w przypadku blatów z postformingu (laminat naklejony na płytę wiórową).

Kuchinox

fot.: Kuchinox 

Grubość blatu

Grubość blatu równoznaczna jest z jego wytrzymałością oraz warunkuje jego ciężar. Ogólnodostępne blaty wykonane są zazwyczaj w przedziale między 2,8 a 4 cm grubości. Jest to optymalna szerokość deski blatowej do montażu zlewozmywaka i płyty grzewczej. Jeśli dysponujemy dużą przestrzenią możemy zdecydować się na grubszy blat, ale należy liczyć się z trudnościami w trakcie prac montażowych. Wybierając blaty cieńsze niż 3,2 cm należy pamiętać, że są one znacznie mniej wytrzymałe na nacisk i w takim przypadku warto zadbać o dodatkowe wzmocnienia od spodu oraz pamiętać o równomiernym rozłożeniu nacisku. Równie niekorzystne jest stosowanie blatów grubszych, np. modnych ostatnio 5 centymetrowych, które są ciężkie i zajmują przestrzeń pod szafką. Ciężar blatu uzależniony jest również od materiału, z którego został wykonany, dlatego warto pamiętać, że blat kamienny może być nieco cieńszy niż drewniany a mieć porównywalną odporność.

Powierzchnie Rehau RAUVISIOAkrylowe fronty RAUVISIO brilliant mat

fot.: Rehau

 

Kolor blatu

Równie ważne jest właściwe zestawienie kolorystyczne blatu względem pozostałych elementów wyposażenia kuchni. Za pomocą blatu można uzyskać ciekawe efekty wizualno - aranżacyjne wpływające na estetykę całego pomieszczenia. W zależności czy nasza kuchnia (szafki, ściany) są jasne czy ciemne możemy wprowadzić kontrast lub utrzymać podobną tonację we wnętrzu.

Kwarcyt Allure Magma

fot.: Magma - Hurtownia Kamienia

Jeśli kuchnia jest kolorowym pomieszczeniem blat powinien być jak najbardziej jednolity. Monochromatyczne blaty z jak najmniejszą ilością wzorów idealnie sprawdzą się w kuchniach, gdzie często na wierzchu stoi dużo rzeczy typu dekoracyjne słoiki, wazony, blender, czajnik itp.  

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie" - ciepły drewniany blat
przełamujący surową biel szafek i ścian


 

Zobacz także:

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Deante, Kuchinox, Rehau, Magma - Hurtownia Kamienia, Dulemba









Partnerzy


logo Amix     Peka

Magma

Hafele    GTV

BlumREJS
Colorimo  partner serwisu Hettich

Aurora Technika Świetlna

ernestrust

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram