Suszenie grzybów w domu - poradnik
artykuł promocyjny
Zupa grzybowa, bigos z grzybami, wigilijne pierogi - wszystkie te (i wiele innych) potrawy to klasyka polskiej kuchni i wszystkie wymagają dobrze przygotowanych suszonych grzybów. Jakie są sposoby suszenia darów lasu? Jak zachować ich smak i zapach na długo? Na te i wiele innych pytań odpowiada poniższy poradnik.
Najważniejsze w suszeniu jest optymalne przygotowania grzybów. Najpierw należy je więc odpowiednio oczyścić i pokroić. A jeszcze wcześniej oczywiście nazbierać i posegregować. Do suszenia najlepiej wybierać okazy nieco większe (te mniejsze warto zamarynować) oraz takie, które są zdrowe, czyli bez oznak pleśni. Nie zaleca się suszenia gatunków o wilgotnej skórce, jak na przykład maślaki. Doskonale za to nadają się do tego borowiki, podgrzybki, koźlarze oraz kurki. Kolejna kwestia to oczyszczenia każdego grzybka. Robimy to dokładnie, ale w miarę też delikatnie by nie zniszczyć skórki. Z kapelusza oraz ogonka należy pozbyć się całej ściółki - kolki, liście, mech oraz piasek. W tym celu możemy posłużyć się sprawdzoną starą metodą, czyli wykorzystując nożyk lub wybrać specjalne szczotki do czyszczenia grzybów. Wszystkie te prace należy wykonać na sucho, czyli bez moczenia grzybów. To ważne, gdyż umyte grzyby będą się psuć w czasie suszenia. Oczyszczone okazy musimy również podzielić na równe kawałki, tak by cały proces przebiegał równomiernie. Zaleca się oddzielenie kapeluszy od trzonów, a jeśli grzyb jest dość spory to można jeszcze go pokroić na plastry.
fot.: Garneczki.pl
WAŻNE!
Suszenie to jeden z naturalnych sposób konserwowania żywności. Suszyć można owoce, warzywa, a w tym i grzyby, ale także mięso. Technika ta ma za zadanie przedłużyć świeżość jedzenia przy zachowaniu walorów smakowych oraz aromatu. Polega w głównej mierze na odparowaniu wody, która jest czynnikiem przyśpieszającym psucie się produktów spożywczych.
Domowe metody suszenia grzybów - jak i gdzie suszyć grzyby
-
Suszenie grzybów na nitce
Jedną z najstarszych metod suszenia grzybów jest ich nawlekanie na nitkę. Ważne jest by grzyby były nawleczone dość luźno - świeże okazy są dość ciężkie i będą spadać. Tak przygotowany wianek grzybów należy umieścić nad źródłem ciepła. Może to być piec kaflowy, kaloryfer, słońce a nawet nad kuchenką gazowa. Przy tej metodzie trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż suszenie będzie przebiegało dość wolno.
UWAGA - do suszenia można użyć także szpatułek od szaszłyków (ułatwione przewracanie) lub pergaminu (najlepiej zrobić w nim malutkie dziurki do cyrkulacji powietrza).
fot.: Garneczki.pl - siatka do suszenia grzybów trzypiętrowa SUSAK
-
Suszenie grzybów na słońcu
Przy suszeniu grzybów na płaskiej powierzchni ważne jest zachowanie przewiewu. Nie może to być zatem powierzchnia jednolita, najlepsze będą siatki, kratki i inne ażurowe elementy. Grzyby trzeba jednak regularnie wynosić na słońce, a gdy pogoda się psuje oraz na wieczór zabierać je w ciepłe i suche miejsce. Pozostawienie ich na dworze może powodować gnicie. Tak suszone grzyby dobrze jest też co jakiś czas obracać by suszyły się równomiernie z obu stron. Najlepsze miejsce to takie, które będzie dobrze nasłonecznione i przewiewne.
-
Suszenie grzybów na grzejniku
Jesienne zbiory z lasu można suszyć także na kaloryferze. Jest to metoda o tyle uciążliwa, że nie zawsze w tym okresie dogrzewamy już swoje domostwa. Jednak w momencie, gdy istnieje potrzeba nagrzania grzejników doskonale się sprawdza. W takiej sytuacji najlepiej wybrać zwykłą gazetę (papier śniadaniowy), na której luźno rozłożymy grzyby lub w wersji nawleczonej na nitkę lub nabitych na patyczek nad grzejnikiem, czyli źródłem ciepła.
Wskazówka - grzyby suszone powietrzem warto przykryć gazą w celu ochrony przed owadami, kurzem i innymi zanieczyszczeniami. Struktura gazy nie zatrzyma przepływu powietrza.
Urządzenia do suszenia grzybów
W technologii suszenia grzybów możemy się wspomóc urządzeniami elektrycznymi, które ten proces znacznie przyśpieszą. W tym celu warto postawić na piekarnik - każdy ma go w swoim domu, lub kupić specjalną suszarkę do grzybów.
-
Suszenie grzybów w piekarniku
Przy suszeniu mechaniczny również musimy właściwie przygotować grzyby - tak samo jak opisane jest powyżej. Przygotowane kawałki rozkładamy równomiernie na siatce do suszenia grzybów. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 40-50 stopni. To ważne, bo wyższa wartość może spalić nasze zbiory. Suszenie najlepiej przeprowadzać z wykorzystaniem funkcji termoobiegu. Po wsunięciu siatki do piekarnika drzwiczki powinny pozostać lekko uchylone. Konieczne jest też obracanie grzybów co jakiś czas. Proces ten trwa kilka godzin, trzeba jednak kontrolować wysuszenie grzybów by nie doszło do ich przesuszenia.
- Suszarka do grzybów
Najbardziej optymalnym sposobem suszenia grzybów są urządzenia stworzone dokładnie do tego celu, czyli specjalne suszarki. Suszarki elektryczne pozwalają zachowować wyjątkowy smak i aromat grzybów na długi czas, a piętrowe ułożenie sit umożliwia wysuszenie sporej ilości grzybów. Wentylator umieszczony na dole suszarki wymusza obieg powietrza. Naszym obowiązkiem jest ustawienie temperatury, a co parę godzin warto poprzekładać sita i obrócić grzyby. Na takie suszenie poświęcimy około 6 godzin.
fot.: Garneczki.pl - suszarka do grzybów i owoców: ADLER FOCUS 400 W (ok. 160 zł) ; BOTTI DOMENICA 245 W (ok. 130 zł) ; BIOWIN 125 W (ok. 125 zł)
Suszarkę można także wykorzystać do suszenia innych produktów spożywczych - warzyw, owoców, ziół oraz mięsa.
W jakiej temperaturze suszyć grzyby
Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 50oC, zwłaszcza w początkowej fazie procesu. Z czasem można ją stopniowo i o niewiele zwiększyć. Ważne jednak by dać grzybom w naturalny sposób pozbyć się wilgoci bez ryzyka przesuszenia. Optymalna temperatura dotyczy głównie urządzeń, na których możemy regulować jej poziom. W domowych sposobach często nie mamy wpływu na temperaturę. Z tego też powodu najlepsze suszone grzyby pochodzą właśnie z suszarek elektrycznych.
Jak rozpoznać, czy grzyby są już dobrze ususzone
Dobrze ususzone grzyby to takie, które pozostają elastyczne i nie mają już wilgoci. Poznamy to po tym, że grzyb złamie się dopiero pod mocniejszym naciskiem. Aby zachować ich właściwości na całą zimę ważne jest też miejsce i sposób przechowywania. Najlepiej przechowuje się je w szczelnych pojemnikach bez dostępu słońca. Może to być blaszana puszka, szklany słój z uszczelką oraz wszelkie pojemniki wykonane z drewna lub plastiku, ważne jednak by był on dobrze uszczelniony. Takie zapasy należy postawić w ciemnym i suchym miejscu.
fot.: Garneczki.pl
Rada - do pojemnika z suszonymi grzybami można włożyć liście laurowe. Mają one właściwości pozwalające na odstraszenie moli spożywczych, a grzyby, które łatwo chłoną wszelkie zapachy przejdą ich aromatem.
Zdjęcia: Garneczki.pl
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|