Jak podawać sałatki - ciekawe sposoby serwowania przekąsek
artykuł promocyjny
Sałatki i zimne przekąski to nieodzowny element każdego przyjęcia. Lubimy by pięknie się prezentowały, gdyż składają się z wielokolorowych składników. A jak wiadomo to co ładnie podane, lepiej też smakuje. Poniżej kilka pomysłów na to, jak oraz w czym podawać sałatki.
W zależności od rodzaju sałatki polecane są różne sposoby ich podawania. Sałatki możemy serwować w pojedynczych pojemnikach, tak by każdy mógł sobie wziąć porcję dla siebie lub w jednej dużej misce z możliwością nałożenia sobie na oddzielny talerzyk dowolnej ilości sałatki. Bardzo praktyczne i efektowne jest serwowanie potraw w jadalnych formach. Sałatki warstwowe najlepiej będą się prezentować w prostych i przezroczystych miskach lub wyłożone na talerz przy użyciu specjalnego ringo. Sałatki z majonezem lub sosem doskonale będą wyglądać w porcelanowych salaterkach. Sałaty wymagają dużej i głębokiej miski oraz wygodnych sztuććów do serwowania.
fot.: Fiskars - akcesoria pomocne przy robieniu zdrowych sałatek
Miski i salaterki do sałatek - przegląd
Mogą być porcelanowe, szkalne lub plastikowe. Najczęściej mają owalny kształt, choć zdarzają się też modele kwadratowe lub o innych finezyjnych posturach. Salaterki różnią się też głębokością, która ma decydujące znaczenie jeśli chodzi o ilość serwowanych potraw. Każda salaterka powinna posiadać symbol dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Warto też sprawdzić, które można myć w zmywarce i ewentualnie używać do podgrzewania. Producenci często oferują zestawy salaterka ze sztućcami do serwowania.
salaterka ze sztućcami do sałaty | szklana salaterka do sałatki warstwowej |
salaterka głęboka z porcelany |
szklana salaterka o ciekawym kształcie |
miska do sałatki z pokrywką |
salaterka z melaminy z dzióbkiem |
ZOBACZ TEŻ INNE MODELE >> GARNECZKI.PL |
||
|
|
|
|
||
fot.: Szklanydom.pl - salaterka trójdzielna pozwala zaoszczędzić miejsce na stole |
Edaxo - miski do serwowania z bambusa |
Emako - zestaw do serwowania sałatek |
Sztućce do sałaty
Zazwyczaj mają długie trzonki oraz wyprofilowane zagłębienia. Dostępne są w komplecie by łatwiej było nam nakładać liście sałat - działają jak szczypce. W jednej z nich znajduje się otwór służący do odprowadzenia nadmiaru sosu. Mogą być proste i chromowane lub finezyjne i kolorowe. Zazwyczaj dobiera się je do miski lub pozostałych sztućców obiadowych.
fot.: Garneczki.pl fot: Fiskars
Talerze i półmiski na sałatkę - propozycje
Warzywne przekąski doskonale prezentują się również na talerzach i półmiskach. Misternie ułożone lub finezyjnie porozrzucane kuszą wyglądem i zapraszają do poczęstunku. Taki sposób serwowanie pozwala na lepszą prezentację dań. W tym celu warto sięgnąć po eleganckie talerze o ciekawym kształcie lub zdobieniu. Dobrze sprawdzą się także modele dzielone.
fot.: Szklanydom.pl - szklany talerz deserowy z kolekcji Rotor
półmisek dzielony | półmisek wąski |
duży talerz na przekąski i sałatki |
Edaxo - zestaw miseczek na przekąski na drewnianej tacy |
Edaxo- zestaw do przekąsek i sałatek na desce |
naczynie do serwowania z trzema małymi saleterkami na drewnianej tacy |
Helios - naczynia z kolekcji STONE AGE o wyjątkowym kształcie i z kolorowymi akcentami |
Helios - salaterka Lubiana Royal z praktycznym uchwytem |
Helios - zestaw na dipy z kolekcji Karolina |
fot.: Szklanydom.pl - półmisek szklany Rotor
Kubeczki, kieliszki, pucharki, słoiki
Taka forma najlepiejn sprawdza się w przypadku szwedzkiego stołu. Pojedyncza porcja jest łatwa do przeniesienia, a stół pozostaje estetycznie nakryty przez całą imprezę. Stylowe i coraz częściej spotykane są specjalne słoiki w stylu retro, które doskonale sprawdzą się nie tylko do przygotowania, ale również do podawania naszych specjałów.
Edaxo |
Garneczki.pl |
Do przygotowania wykwintnej sałatki możemy wykorzystać foremki i kokilki wielofunkcyjne przeznaczone do pieczenia ciastek. Wypełnione naszą sałatką przewracamy na talerzyk do góry dnem i powstaje nam precyzyjna i stylowa forma lub możemy je ustawić na stole.
Sałatka podawana w warzywach i foremkach do jedzenia
Łódeczki wykonane z roślin lub produktów spożywczych, które można zjeść to najlepszy sposób na serwowanie małych porcji na szybko. Po pierwsze oszczędzamy czas i miejsce na stole, po drugie zyskujemy mniej sprzątania po imprezie, a po trzecie danie wygląda imponująco. Do tego celu najlepiej nadają się:
- liście cykorii, w skórce awokado, liściu sałaty lub wydrążonym melonie
- mała tortillia, w gotowy placek taco, chlebek pita
- ugotowany makaron, np. duże muszelki
- zawijana w plasterek szynki lub sera
- babeczki z ciasta francuskiego lub kruchego typu tarta
- wydrążone ugotowane jajko
ZOBACZ TAKŻE:
- Jak nakryć stół
- Szkło kryształowe - modny dodatek w domowej zastawie
- Szklane naczynia kuchenne - do gotowania i serwowania
- Rodzaje zastawy stołowej
Zdjęcia: Garneczki.pl, Helios, Edaxo, Fiskars, Szklanydom.pl
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Wiosenne spotkania
|
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|