Emako

Formy do pieczenia - przegląd

data aktualizacji: 01-12-2020, 08:57 – artykuł promocyjny

Formy do pieczenia różnią się między sobą przeznaczeniem wynikającym z rodzaju ciasta jakie chcemy upiec oraz materiałem z jakiego zostały wykonane. Mnogość kształtów, wielkości oraz zróżnicowanie estetyczne tej grupy produktów nie ułatwia nam wyboru. Poniżej prezentujemy krótki przewodnik dotyczący form do pieczenia.

Formy do pieczenia - przegląd

fot.: Europ24.pl


Formy do pieczenia - jaki rodzaj materiału

  • blacha ocynkowana

Znane od dawna i obecne w każdym domu. Ich największą zaletą jest niski koszt. Dostępne w różnych wariantach - kształtu oraz wielkości. Trzeba jednak pamiętać, że przy pieczeniu zaleca się zabezpieczenie ich powierzchni papierem do pieczenia, a w kontakcie z owocami może dojść do reakcji kwaśnego odczynu z powłoką, która będzie ciemnieć. Nie można ich myć w zmywarce ani przy użyciu ostrych środków i myjek. Zawsze lepiej jest namoczyć zapaloną blaszkę i następnie miękką stroną gąbki z niewielką ilością płynu do naczyń umyć ją.

Formy do pieczenia z blachy ocynkowanejFormy do pieczenia z blachy ocynkowanejFormy do pieczenia z blachy ocynkowanej

fot.: Garneczki.pl - metalowe formy do babki, tarty oraz regulowana forma do ciast

  • ze stali węglowej / z powłoką nieprzywieralną


Podobnie jak te blaszane są dostępne w przystępnej cenie. Powłoka nieprzywieralna chroni ciasto przed przypalaniem. Ich powierzchnia jest jednak łatwa do uszkodzenia, dlatego zawsze należy używać delikatnych, miękko zakończonych przyborów.

Formy do pieczenia z powłokąFormy do pieczenia z czarną powłokąFormy do pieczenia z powłoką

fot.: Garneczki.pl - formy ze stali węglowej z różnego rodzaju powłokami

  • szklane

Żaroodporne formy ze szkła są nieco droższe, ale bardziej uniwersalne, ponieważ w jednym naczyniu z powodzeniem możemy piec zarówno ciasto jak i mięso. Przezroczysta powierzchnia pozwala śledzić proces pieczenia. Musimy jednak pamiętać, że upadek na posadzkę może skończyć się rozbiciem takiej formy.

Formy do pieczenia szklane   Formy do pieczenia szklane

fot.: Garneczki.pl - szklane formy do pieczenia tarty, babki

  • ceramiczne


Dedykowane głównie do ciast typu tarta (niskich). Ich wyróżnikiem jest bogactwo wzorów i kolorów. Bardzo często takie formy można wykorzystać również do serwowania wypieków. Cenowo są porównywalne z tymi ze szkła, ale zazwyczaj mają bardzo długą żywotność, choć również upadek skończy się ich rozbiciem. Grube dno i ścianki wydłużają czas pieczenie, dzięki czemu trudniej też coś w nich przypalić.   

Formy do pieczenia ceramiczneFormy do pieczenia ceramiczne

fot.: Garneczki.pl - ceramiczne foremki do tartaletek, podłużna forma do pieczenia chleba, ciast, pasztetów

  • silikonowe

To najnowsze tworzywo, które podbiło nasze kuchnie. Choć nadal są dość drogie to chętnie decydujemy się na ich zakup. Największą zaletą takich form jest przechowywanie - elastyczny silikon zajmuje niewiele miejsca (można je zwijać). Na korzyść tego rozwiązania przemawia także bogactwo kształtów - nawet bardzo finezyjnych. Wybierane głównie na babki. Z takiej formy łatwo wyjąć wypiek, który nie przywiera do ścianek - wystarczy wywinąć foremkę. Silikon łatwo uszkodzić, dlatego nie wolno używać noża, gdy ciasto jest jeszcze w formie. Można je myć w zmywarce.

Forma silikonowa

fot.: Kuchnioland.pl

  • papierowe- jednorazowe foremki, które ułatwią nam przygotowanie wypieków zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Są praktyczne bo nie wymagają przygotowania (nacierania tłuszczem, wykładania papierem do pieczenia) oraz po użyciu nie trzeba ich myć. Takie papilotki są zazwyczaj kolorowe i pięknie się prezentują, dlatego można w nich serwować wypieki - będzie higieniczniej.

 

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

 

  • Formy do babek - mogą mieć różny kształt, wielkość oraz posiadać wewnętrzny komin lub być jednolite. Wszystko zależy od naszych preferencji. W tej grupie znajdują się również malutkie foremki na ciastka typu muffinki.

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać     Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

 fot.: Garneczki.pl

  • Formy do keksów - podłużne foremki nazywane keksówkami mogą być wykorzystywane również do pieczenia chleba lub pasztetu.                                                               

KAISER - Forma do pieczenia półkolista CLASSIC

fot.: Cookandhome.pl - forma półkolista Kaiser

  • Formy do muffinek - mogą być zespolome w tafli lub stanowić oddzielne małe foremki, zazwyczaj wykonane z silikonu.

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

                fot.: Helios               
                                      

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

fot.: Garneczki.pl

  • Formy do tarty - niskie foremki do ciast kruchych z dużą ilością dodatków - na słodko (owoce) lub wytrawnie (warzywa i mięso). Często mają faliste brzegi, które warto posmarować tłuszczem, aby ciasto nie przywarło do ich powierzchni.

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

                      fot.: Helios                     

  • Tortownice - tortownica posiada wyjmowane dno oraz rozpinaną obręcz dzięki czemu łatwiej wyjąć biszkopt bez ryzyka jego uszkodzenia. Mogą mieć klasyczny kształt okręgu lub prostokąta oraz bardziej wymyślne, np. serca.

Formy i foremki do ciast - tortownice      Formy i foremki do ciast - tortownica

  fot.: Garneczki.pl
                                                                                             

  • Blaszki na ciasto - zazwyczaj są to prostokąty, które mogą mieć ścianki prostopadłe do dna lub pod kątem. Tego typu formy są w każdym domu, gdyż mają najbardziej uniwersalne zastosowanie. Typowe wymiary blachy to 20x30 lub 25x30

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybraćFormy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

   fot.: Garneczki.pl                                                    fot.: Helios          

  • Inne - należą tu przede wszystkim formy do pizzy oraz blaszki do pieczenia frytek w pierkarniku

   

fot.: Europ24

 

ZOBACZ TAKŻE >> Jak odpowiednio zaprezentować swoje wypieki - postaw na paterę z kloszem

 

Ciekawe kształty form do pieczenia ciast - przykłady

 

  • formy o finezyjnych wzorach - coraz częściej, głównie za sprawą bardzo elastycznego silikonu, nasze wypieki przypominają dzieła sztuki, czy nawet nawiązują do wzorów z architektury. Poniżej przedstawiamy finezyjne kształty ciast upieczonych w formach silikonowych:

Ciekawe kształty form do pieczenia ciastOryginalne kształty form do pieczenia ciastFinezyjne kształty form do pieczenia ciastPrzestrzenne kształty form do pieczenia ciastCiekawe kształty form do pieczenia ciastkształty form do pieczenia ciast - róża

fot.: Garneczki.pl

Forma do pieczenia chleba

  • wzory dla dzieci - pieczenie dla najmłodszych jest najprzyjemniejsze. Jeśli do tego możemy sprawić im radość figurką ulubionego bohatera z bajki lub słodkiego zwierzaka, to nie ma nic lepszego:

Ciekawe kształty form do pieczenia ciast    Ciekawe kształty form do pieczenia ciast

fot.: Garneczki.pl

  • wzory świąteczne i okolicznościowe - wielkanocne, bożonarodzeniowe, urodzinowe, ale także na walentyki czy halloween - takie formy również stają się coraz bardziej popularne:

Ciekawe kształty form do pieczenia ciastCiekawe kształty form do pieczenia ciast

Ciekawe kształty form do pieczenia ciastCiekawe kształty form do pieczenia ciast

fot.: Garneczki.pl

Forma-baranekForma-choinka

fot.: Kuchnioland.pl

  • formy do ciast 3D - możliwość upieczenie przestrzennych figurek umożliwiają specjalne foremki 3D. Dają one wiele możliwosci i są ciekawym sposobem na poszerzenie swoich umiejętności cukierniczych:

Formy do pieczenia 3DFormy do pieczenia 3DFormy do pieczenia 3D

fot.: Garneczki.pl

Formy do pieczenia rurek z kremem

fot.: Kuchnioland.pl - formy o pieczenia rurek z kremem

  • dodatkowe wyposażenie form do pieczenia - typowe foremki mogą posiadać również dodatkowe wyposażenie, które zwiększy ich funkcjonalność w kuchni. Są to m.in:

Formy do pieczenia - rodzajeFormy do pieczenia - przegląd

fot.: Garneczki.pl - blacha do pieczenia i grillowania z rusztem oraz okrągła blacha z odkrawaczem


PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ >> Przybory i akcesoria kuchenne - to się przyda w każdej kuchni



Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Europ24.pl, Garneczki.pl, Helios, Kuchnioland.pl



Podobne artykuły
Smak kawy a sposób jej podania

akcesoria kuchenne

Smak kawy a sposób jej podania

Kto z nas wyobraża sobie rozpoczęcie dnia bez filiżanki kawy? Napój ten w ostatnich latach zyskał... więcej...

Kuchnia to również naczynia do kawy i herbaty

akcesoria kuchenne

Kuchnia to również naczynia do kawy i herbaty

Picie kawy lub herbaty to nie tylko poranny nawyk. Jest to także swego rodzaju ceremonia. Parzenie kawy i... więcej...


Partnerzy

Ergo International sp zo.o.   Emako

      logo Deante

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Ronic

Kuchinox  Laveo

Electrolux    logo Teka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

aranżacje łazienek