konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2019

Nescefe Dolce Gusto

Formy do pieczenia - przegląd

data aktualizacji: 03-06-2019, 06:32 – artykuł promocyjny

Formy do pieczenia różnią się między sobą przeznaczeniem wynikającym z rodzaju ciasta jakie chcemy upiec oraz materiałem z jakiego zostały wykonane. Mnogość kształtów, wielkości oraz zróżnicowanie estetyczne tej grupy produktów nie ułatwia nam wyboru. Poniżej prezentujemy krótki przewodnik dotyczący form do pieczenia.

Formy do pieczenia - przegląd

fot.: Europ24.pl


Formy do pieczenia - jaki rodzaj materiału

  • blacha ocynkowana

Znane od dawna i obecne w każdym domu. Ich największą zaletą jest niski koszt. Dostępne w różnych wariantach - kształtu oraz wielkości. Trzeba jednak pamiętać, że przy pieczeniu zaleca się zabezpieczenie ich powierzchni papierem do pieczenia, a w kontakcie z owocami może dojść do reakcji kwaśnego odczynu z powłoką, która będzie ciemnieć. Nie można ich myć w zmywarce ani przy użyciu ostrych środków i myjek. Zawsze lepiej jest namoczyć zapaloną blaszkę i następnie miękką stroną gąbki z niewielką ilością płynu do naczyń umyć ją.

Formy do pieczenia z blachy ocynkowanejFormy do pieczenia z blachy ocynkowanejFormy do pieczenia z blachy ocynkowanej

fot.: Garneczki.pl - metalowe formy do babki, tarty oraz regulowana forma do ciast

  • ze stali węglowej / z powłoką nieprzywieralną


Podobnie jak te blaszane są dostępne w przystępnej cenie. Powłoka nieprzywieralna chroni ciasto przed przypalaniem. Ich powierzchnia jest jednak łatwa do uszkodzenia, dlatego zawsze należy używać delikatnych, miękko zakończonych przyborów.

Formy do pieczenia z powłokąFormy do pieczenia z czarną powłokąFormy do pieczenia z powłoką

fot.: Garneczki.pl - formy ze stali węglowej z różnego rodzaju powłokami

  • szklane

Żaroodporne formy ze szkła są nieco droższe, ale bardziej uniwersalne, ponieważ w jednym naczyniu z powodzeniem możemy piec zarówno ciasto jak i mięso. Przezroczysta powierzchnia pozwala śledzić proces pieczenia. Musimy jednak pamiętać, że upadek na posadzkę może skończyć się rozbiciem takiej formy.

Formy do pieczenia szklaneFormy do pieczenia szklane

fot.: Garneczki.pl - szklane formy do pieczenia tarty, babki

  • ceramiczne


Dedykowane głównie do ciast typu tarta (niskich). Ich wyróżnikiem jest bogactwo wzorów i kolorów. Bardzo często takie formy można wykorzystać również do serwowania wypieków. Cenowo są porównywalne z tymi ze szkła, ale zazwyczaj mają bardzo długą żywotność, choć również upadek skończy się ich rozbiciem. Grube dno i ścianki wydłużają czas pieczenie, dzięki czemu trudniej też coś w nich przypalić.   

Formy do pieczenia ceramiczneFormy do pieczenia ceramiczne

fot.: Garneczki.pl - ceramiczne foremki do tartaletek, podłużna forma do pieczenia chleba, ciast, pasztetów

  • silikonowe

To najnowsze tworzywo, które podbiło nasze kuchnie. Choć nadal są dość drogie to chętnie decydujemy się na ich zakup. Największą zaletą takich form jest przechowywanie - elastyczny silikon zajmuje niewiele miejsca (można je zwijać). Na korzyść tego rozwiązania przemawia także bogactwo kształtów - nawet bardzo finezyjnych. Wybierane głównie na babki. Z takiej formy łatwo wyjąć wypiek, który nie przywiera do ścianek - wystarczy wywinąć foremkę. Silikon łatwo uszkodzić, dlatego nie wolno używać noża, gdy ciasto jest jeszcze w formie. Można je myć w zmywarce.

Cook&Home - silikonowa forma do ciasta - księżniczkaCook&Home - silikonowa firma do Ciasta - konikCook&Home - silikonowa firma do Ciasta - prezentCook&Home - silikonowa firma do Ciasta - jeż

fot.: Cook & Home - bogactwo wzorów form wykonanych z silikonu może urozmaicić nasze wypieki: formy do ciasta Pavoni

  • papierowe- jednorazowe foremki, które ułatwią nam przygotowanie wypieków zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Są praktyczne bo nie wymagają przygotowania (nacierania tłuszczem, wykładania papierem do pieczenia) oraz po użyciu nie trzeba ich myć. Takie papilotki są zazwyczaj kolorowe i pięknie się prezentują, dlatego można w nich serwować wypieki - będzie higieniczniej.

 

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

 

  • Formy do babek - mogą mieć różny kształt, wielkość oraz posiadać wewnętrzny komin lub być jednolite. Wszystko zależy od naszych preferencji. W tej grupie znajdują się również malutkie foremki na ciastka typu muffinki.

Cook&Home - Forma do babki Kaiser HOMECook&Home - forma do ciasta Kate Alice

fot.: Cook & Home - forma do babki Kaiser HOME oraz Kate Alice do ciasta

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybraćFormy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

 fot.: Garneczki.pl

  • Formy do keksów - podłużne foremki nazywane keksówkami mogą być wykorzystywane również do pieczenia chleba lub pasztetu.

Cook&Home - Regulowana forma do chleba HPBA Anna LewandowskaFormy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

fot.: Cook & Home - regulowana forma                                fot.: BRW                          
do chleba Anna Lewandowska                                                                       

KAISER - Forma do pieczenia półkolista CLASSIC

fot.: Cookandhome.pl - forma półkolista Kaiser

  • Formy do muffinek - mogą być zespolome w tafli lub stanowić oddzielne małe foremki, zazwyczaj wykonane z silikonu.

Cook&Home - Forma do muffinek Kaiser CREATIVFormy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

fot.: Cook & Home - forma do muffinek                    fot.: Helios               
    Kaiser CREATIV                                               

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

fot.: Garneczki.pl

  • Formy do tarty - niskie foremki do ciast kruchych z dużą ilością dodatków - na słodko (owoce) lub wytrawnie (warzywa i mięso). Często mają faliste brzegi, które warto posmarować tłuszczem, aby ciasto nie przywarło do ich powierzchni.

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybraćCook&Home - naczynie do tarty Varsity MASON CASH

                      fot.: Helios                       fot.: Cook & Home - naczynie do tarty 
                                                                  Varsity MASON CASH  

  • Tortownice - tortownica posiada wyjmowane dno oraz rozpinaną obręcz dzięki czemu łatwiej wyjąć biszkopt bez ryzyka jego uszkodzenia. Mogą mieć klasyczny kształt okręgu lub prostokąta oraz bardziej wymyślne, np. serca.

Cook&Home - forma do pieczenia ciasta w kształcie serca KaiserFormy i foremki do ciast - tortowniceFormy i foremki do ciast - tortownica

fot.: Cook & Home - forma do pieczenia                           fot.: Garneczki.pl                                                
w kształcie serca Kaiser                                                                                                 

  • Blaszki na ciasto - zazwyczaj są to prostokąty, które mogą mieć ścianki prostopadłe do dna lub pod kątem. Tego typu formy są w każdym domu, gdyż mają najbardziej uniwersalne zastosowanie. Typowe wymiary blachy to 20x30 lub 25x30

Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybraćFormy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać

   fot.: Garneczki.pl                                                    fot.: Helios          

  • Inne - należą tu przede wszystkim formy do pizzy oraz blaszki do pieczenia frytek w pierkarniku


fot.: Europ24

 

Ciekawe kształty form do pieczenia ciast - przykłady

 

  • formy o finezyjnych wzorach - coraz częściej, głównie za sprawą bardzo elastycznego silikonu, nasze wypieki przypominają dzieła sztuki, czy nawet nawiązują do wzorów z architektury. Poniżej przedstawiamy finezyjne kształty ciast upieczonych w formach silikonowych:

Ciekawe kształty form do pieczenia ciastOryginalne kształty form do pieczenia ciastFinezyjne kształty form do pieczenia ciastPrzestrzenne kształty form do pieczenia ciastCiekawe kształty form do pieczenia ciastkształty form do pieczenia ciast - róża

fot.: Garneczki.pl

  • wzory dla dzieci - pieczenie dla najmłodszych jest najprzyjemniejsze. Jeśli do tego możemy sprawić im radość figurką ulubionego bohatera z bajki lub słodkiego zwierzaka, to nie ma nic lepszego:

Ciekawe kształty form do pieczenia ciastCiekawe kształty form do pieczenia ciast

fot.: Garneczki.pl

  • wzory świąteczne i okolicznościowe - wielkanocne, bożonarodzeniowe, urodzinowe, ale także na walentyki czy halloween - takie formy również stają się coraz bardziej popularne:

Ciekawe kształty form do pieczenia ciastCiekawe kształty form do pieczenia ciast

Ciekawe kształty form do pieczenia ciastCiekawe kształty form do pieczenia ciast

fot.: Garneczki.pl

  • formy do ciast 3D - możliwość upieczenie przestrzennych figurek umożliwiają specjalne foremki 3D. Dają one wiele możliwosci i są ciekawym sposobem na poszerzenie swoich umiejętności cukierniczych:

Formy do pieczenia 3DFormy do pieczenia 3DFormy do pieczenia 3D

fot.: Garneczki.pl

Forma do pieczenia 3D - pirat

fot.: Cook & Home - silikonowa, wieloelementowa forma PAVONI do wypieku pojedynczych części, które po złożeniu w całość tworzą "piracką łódź" wraz z pojedynczymi postaciami piratów

  • dodatkowe wyposażenie form do pieczenia - typowe foremki mogą posiadać również dodatkowe wyposażenie, które zwiększy ich funkcjonalność w kuchni. Są to m.in:

Formy do pieczenia - rodzajeFormy do pieczenia - przegląd

fot.: Garneczki.pl - blacha do pieczenia i grillowania z rusztem oraz okrągła blacha z odkrawaczem


PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ >> Przybory i akcesoria kuchenne - to się przyda w każdej kuchni



Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Europ24.pl, Garneczki.pl, Helios, Cook &Home



Podobne artykuły
Pielęgnacja sprzętów kuchennych - odkamieniacz do ekspresu

akcesoria kuchenne

Pielęgnacja sprzętów kuchennych - odkamieniacz...

Wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej czarnej kawy, dlatego nie dziwi fakt,... więcej...