Formy do pieczenia - przegląd
artykuł promocyjny
Formy do pieczenia różnią się między sobą przeznaczeniem wynikającym z rodzaju ciasta jakie chcemy upiec oraz materiałem z jakiego zostały wykonane. Mnogość kształtów, wielkości oraz zróżnicowanie estetyczne tej grupy produktów nie ułatwia nam wyboru. Poniżej prezentujemy krótki przewodnik dotyczący form do pieczenia.
fot.: Prajo - Forma, blacha do pieczenia, zestaw 3 elementy, czarny marmurek Kinghoff
Formy do pieczenia - jaki rodzaj materiału
-
blacha ocynkowana
Znane od dawna i obecne w każdym domu. Ich największą zaletą jest niski koszt. Dostępne w różnych wariantach - kształtu oraz wielkości. Trzeba jednak pamiętać, że przy pieczeniu zaleca się zabezpieczenie ich powierzchni papierem do pieczenia, a w kontakcie z owocami może dojść do reakcji kwaśnego odczynu z powłoką, która będzie ciemnieć. Nie można ich myć w zmywarce ani przy użyciu ostrych środków i myjek. Zawsze lepiej jest namoczyć zapaloną blaszkę i następnie miękką stroną gąbki z niewielką ilością płynu do naczyń umyć ją.
fot.: Garneczki.pl - metalowe formy do babki, tarty oraz regulowana forma do ciast
-
ze stali węglowej / z powłoką nieprzywieralną
Podobnie jak te blaszane są dostępne w przystępnej cenie. Powłoka nieprzywieralna chroni ciasto przed przypalaniem. Ich powierzchnia jest jednak łatwa do uszkodzenia, dlatego zawsze należy używać delikatnych, miękko zakończonych przyborów.
fot.: Garneczki.pl - formy ze stali węglowej z różnego rodzaju powłokami
-
szklane
Żaroodporne formy ze szkła są nieco droższe, ale bardziej uniwersalne, ponieważ w jednym naczyniu z powodzeniem możemy piec zarówno ciasto jak i mięso. Przezroczysta powierzchnia pozwala śledzić proces pieczenia. Musimy jednak pamiętać, że upadek na posadzkę może skończyć się rozbiciem takiej formy.
fot.: Garneczki.pl - szklane formy do pieczenia tarty, babki
-
ceramiczne
Dedykowane głównie do ciast typu tarta (niskich). Ich wyróżnikiem jest bogactwo wzorów i kolorów. Bardzo często takie formy można wykorzystać również do serwowania wypieków. Cenowo są porównywalne z tymi ze szkła, ale zazwyczaj mają bardzo długą żywotność, choć również upadek skończy się ich rozbiciem. Grube dno i ścianki wydłużają czas pieczenie, dzięki czemu trudniej też coś w nich przypalić.
fot.: Garneczki.pl - ceramiczne foremki do tartaletek, podłużna forma do pieczenia chleba, ciast, pasztetów
-
silikonowe
To najnowsze tworzywo, które podbiło nasze kuchnie. Choć nadal są dość drogie to chętnie decydujemy się na ich zakup. Największą zaletą takich form jest przechowywanie - elastyczny silikon zajmuje niewiele miejsca (można je zwijać). Na korzyść tego rozwiązania przemawia także bogactwo kształtów - nawet bardzo finezyjnych. Wybierane głównie na babki. Z takiej formy łatwo wyjąć wypiek, który nie przywiera do ścianek - wystarczy wywinąć foremkę. Silikon łatwo uszkodzić, dlatego nie wolno używać noża, gdy ciasto jest jeszcze w formie. Można je myć w zmywarce.
- papierowe- jednorazowe foremki, które ułatwią nam przygotowanie wypieków zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Są praktyczne bo nie wymagają przygotowania (nacierania tłuszczem, wykładania papierem do pieczenia) oraz po użyciu nie trzeba ich myć. Takie papilotki są zazwyczaj kolorowe i pięknie się prezentują, dlatego można w nich serwować wypieki - będzie higieniczniej.
Formy i foremki do ciast - jaki rodzaj wybrać
- Formy do babek - mogą mieć różny kształt, wielkość oraz posiadać wewnętrzny komin lub być jednolite. Wszystko zależy od naszych preferencji. W tej grupie znajdują się również malutkie foremki na ciastka typu muffinki.
fot.: Garneczki.pl
-
Formy do keksów - podłużne foremki nazywane keksówkami mogą być wykorzystywane również do pieczenia chleba lub pasztetu.
fot.: Cookandhome.pl - forma półkolista Kaiser
- Formy do muffinek - mogą być zespolome w tafli lub stanowić oddzielne małe foremki, zazwyczaj wykonane z silikonu.
fot.: Helios
fot.: Garneczki.pl
- Formy do tarty - niskie foremki do ciast kruchych z dużą ilością dodatków - na słodko (owoce) lub wytrawnie (warzywa i mięso). Często mają faliste brzegi, które warto posmarować tłuszczem, aby ciasto nie przywarło do ich powierzchni.
fot.: Helios
- Tortownice - tortownica posiada wyjmowane dno oraz rozpinaną obręcz dzięki czemu łatwiej wyjąć biszkopt bez ryzyka jego uszkodzenia. Mogą mieć klasyczny kształt okręgu lub prostokąta oraz bardziej wymyślne, np. serca.
fot.: Garneczki.pl
- Blaszki na ciasto - zazwyczaj są to prostokąty, które mogą mieć ścianki prostopadłe do dna lub pod kątem. Tego typu formy są w każdym domu, gdyż mają najbardziej uniwersalne zastosowanie. Typowe wymiary blachy to 20x30 lub 25x30
fot.: Garneczki.pl fot.: Helios
- Inne - należą tu przede wszystkim formy do pizzy oraz blaszki do pieczenia frytek w pierkarniku
ZOBACZ TAKŻE >> Jak odpowiednio zaprezentować swoje wypieki - postaw na paterę z kloszem
Ciekawe kształty form do pieczenia ciast - przykłady
- formy o finezyjnych wzorach - coraz częściej, głównie za sprawą bardzo elastycznego silikonu, nasze wypieki przypominają dzieła sztuki, czy nawet nawiązują do wzorów z architektury. Poniżej przedstawiamy finezyjne kształty ciast upieczonych w formach silikonowych:
fot.: Garneczki.pl
- wzory dla dzieci - pieczenie dla najmłodszych jest najprzyjemniejsze. Jeśli do tego możemy sprawić im radość figurką ulubionego bohatera z bajki lub słodkiego zwierzaka, to nie ma nic lepszego:
fot.: Garneczki.pl
- wzory świąteczne i okolicznościowe - wielkanocne, bożonarodzeniowe, urodzinowe, ale także na walentyki czy halloween - takie formy również stają się coraz bardziej popularne:
fot.: Garneczki.pl
- formy do ciast 3D - możliwość upieczenie przestrzennych figurek umożliwiają specjalne foremki 3D. Dają one wiele możliwosci i są ciekawym sposobem na poszerzenie swoich umiejętności cukierniczych:
fot.: Garneczki.pl
- dodatkowe wyposażenie form do pieczenia - typowe foremki mogą posiadać również dodatkowe wyposażenie, które zwiększy ich funkcjonalność w kuchni. Są to m.in:
fot.: Garneczki.pl - blacha do pieczenia i grillowania z rusztem oraz okrągła blacha z odkrawaczem
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ >> Przybory i akcesoria kuchenne - to się przyda w każdej kuchni
Zdjęcia: Prajo, Garneczki.pl, Helios
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Aranżacja świątecznego stołu z porcelaną Villa Italia |
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|