Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Wybieramy sokowirówkę

artykuł promocyjny

Jaka sokowirówka jest najlepsza? Ile trzeba wydać na to urządzednie? Jaką sokowirówkę kupić by służyła nam przez lata oraz jakie są wady i zalety tego typu AGD? Zanim zdecydujemy się na wybór odpowiedniego sprzętu warto poznać korzyści z posiadania sokowirówki we własnej kuchni. Bowiem sok z sokowirówki ma wyjątkową jakość, smak i zapach. Trudno porównać go z tym z kartonu ze sklepowej półki. Kupując wyciskarkę do soków, należy zwrócić uwagę na jej parametry i funkcje, aby wybrać najlepszy sprzęt w danej grupie cenowej. Naturalny, bez konserwantów, klarowny, zdrowy i smaczny, walory soków przygotowanych ze świeżych warzyw i owoców można mnożyć. Ten doskonały napój przygotujemy właśnie w sokowirówce.

Wybieramy sokowirówkę

Zanim kupimy sokowirówkę zastanówmy się z czego będziemy wyciskać soki, bo jeżeli tylko z pomarańczy to kupmy wyciskarkę do cytrusów. Ale to już temat na odrębny artykuł. Pomyślmy jakie ilości owoców będziemy przetwarzać, kilogramy czy tylko sztuki, okazjonalnie czy codziennie. Zwróćmy uwagę na wiele parametrów sokowirówki. Nowoczesny i elegancki design to nie wszystko. Moc, wydajność, napęd, rodzaj materiału z którego wykonane są części sokowirówki czy wielkość pojemnika na odpady, temu powinniśmy się przyjrzeć. Jeżeli mamy liczną rodziną powinniśmy kupić sprzęt o większej mocy, wydajności, z dużo większym zbiornikiem na odpady. Singlowi wystarczy o niższych parametrach technicznych im mniejszy gabarytowo sprzęt.

ZOBACZ RÓWNIEŻ >> Robot kuchenny z sokowirówką: czy warto? Który najlepszy?

 

Wady i zalety sokowirówki

Sito odgrywa tu główną rolę. Wyposażone w niewielkie ostrza obraca się z prędkością od 6000 do 12000 tysięcy obrotów na min i szatkuje owoce i warzywa na jednolitą masę. Sok wypływa przez otwór. A miąższ pozostaje wewnątrz maszyny i jest usunięty do osobnego pojemnika. Takie rozwiązanie umożliwia ciągłą pracę urządzenia, bez konieczności ręcznego opróżniania sita w trakcie użytkowania. Jaki jest nasz sok? Rzadki, klarowny, ale specjaliści twierdzą, że ma miej wartości odżywczych niż sok z wyciskarki. Dużo składników zostaje bowiem w miąższu. Poza tym na powierzchni soku tworzy się mało apetyczna piana. Wysokie obroty sokowirówki powodują, że sok jest napowietrzony i szybko ulega utlenianiu. Świeżo wyciśnięty sok, zaraz po zrobieniu należy szybko wypić. Za wadę można uznać również, to że sokowirówka nie radzi sobie też z drobnymi owocami, takimi jak porzeczki, jagody, maliny. Trzeba pamiętać o dokładnym myciu sprzętu. Nie można dopuścić by sitko zatkało się od owoców i warzyw. Niektórym może przeszkadzać również głośna praca sokowirówki. Ale mimo to, sokowirówki wciąż są chętnie kupowane i jest to wciąż najszybsza metoda wyciskania soku. Można w niej przerobić duże ilości warzyw i owoców.

sokowirówka Philips Avance

fot. Sokowirówka Philips Avance, która umożliwia przygotowanie do 2,5 litra soku za jednym razem. Posiada ona duży otwór na produkty, który pozwala wrzucać je w całości. Dwa ustawienia prędkości oraz duża moc (800W w HR1870 i nawet 1000W w HR1871) sprawia, że Avance upora się zarówno z miękkimi, jak i twardymi owocami i warzywami. Ponadto dzięki technologii Quick Clean możliwe jest wyczyszczenie urządzenia dosłownie w jedną minutę

 

 

Moc


Mocny silnik to siła sokowirówki. Mówiąc krótko im moc większa, tym większa wydajność sokowirówki. Jeżeli chcemy przerabiać warzywa takie jak buraki, seler, powinieneś wybrać sokowirówkę o mocy od 300 do 600 W. A jeśli z miękkich warzyw i owoców, takich jak na przykład pomidory, jabłka czy maliny, wystarczy urządzenie o mocy ok. 200 W. Poza tym sokowirówki o małej mocy szybko się nagrzewają co wymusza przerywanie pracy na jakiś czasu.

 


Napęd


Część sokowirówek wyposażona jest w dwa napędy Każdy z nich przeznaczony jest do innego typu owoców. Szybsza prędkość odpowiada owocom twardym, wolniejsza owocom miękkim.
 

Electrolux- sokowirówka

fot. Electrolux

 

Pojemnik


Im większy pojemnik na odpady, tym lepiej. Bo rzadziej będziemy go opróżniać. Jego pojemność waha się od 0,5 do 3,5 litrów, Dobrze jest też wybrać sokowirówkę z wyjmowanym zbiornikiem na miąższ. Łatwiej można usunąć zanieczyszczenia. W innych modelach pojemnik jest wbudowany i trzeba demontować urządzenie by go oczyścić.

 

Otwór


Są modele sokowirówek gdzie możemy wrzucić tylko pokrojone na mniejsze kawałki owoce, ale i takie z większym otworem gdzie mieści się np. całe jabłko. To dużo wygodniejsze rozwiązanie. Dzięki temu mamy możliwość wkładania do sprzętu całych owoców i warzyw, bez ich wcześniejszego krojenia. Niektóre sokowirówki mają pojemnik na sok w zestawie, gotowy napój spływa do specjalnego pojemnika który może mieć pojemność od 0,3 do 1 litra.

Sokowirówka alder

fot.: Adler - sokowirówka AD 4123

 

Sito


Sita wyposażone w ostrza muszą mieć dobrą przepuszczalność oraz dobrze wykonane noże. Przepuszczalność sita zależy od materiału z jakiego zostało ono wykonane. Sita niskiej jakości zastosowane w tańszych sokowirówkach mają zwykle niewielkie rozmiary i są wykonane z plastiku. Nie potrafią dobrze ciąć owoców czy warzyw, a niewielki rozmiar uniemożliwia właściwą przepuszczalność. Sokowirówki z takimi gorszej jakości elementami dają mniej soku i często się zapychają. Sita wysokiej jakości wyposażone są zwykle w ostrza centryczne w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Jest wiele rodzajów sit, różnią się one sposobem wykonania ścian. W większości urządzeń są sita o ścianach zbudowanych z perforowanego metalu. Najwyższej jakości sita stalowe posiadają ściany wykonane z mikro siatki. Ten rodzaj materiału jest dużo lepiej przepuszczalny niż perforowany metal, dzięki temu uzyskuje się większe ilości soku.

 

Tradycyjna sokowirówka czy nowoczesna wyciskarka do soków?

 

Jakie są podstawowe różnice pomiędzy sokowirówką, a wolnoobrotową wyciskarką do soków? I jedne, i drugie wyciskają przecież sok. W przypadku sokowirówek pojawia się jednak pewne ograniczenie: nie wyciśniemy za jej pomocą ziół, warzyw liściastych czy drobnych owoców, takich jak porzeczki czy maliny.

Sok z sokowirówki jest klarowny i wodnisty, zaś ten powstały przy pomocy wyciskarki – gęsty i z mikrodrobinkami owoców. Sokowirówka pracuje znaczniej szybciej i wyciska więcej soku w danym przedziale czasowym niż wyciskarka. Jest jednak pewien szkopuł: im dłużej wyciskamy sok, tym jest on zdrowszy i bogatszy w składniki odżywcze. Wyciskarka do soków jest też bardzo łatwa do utrzymania w czystości, podczas gdy sokowirówka sprawia nieco problemów z czyszczeniem.

O tym jak działa wolnoobrotowa wyciskarka do soków dowiesz się na przykładzie:
- testu wyciskarki wolnoobrotowej Kenwood PureJuice Pro na blogu OlgaSmile >>

Test wyciskarki wolnoobrotowej Kenwood PureJuice Pro na blogu OlgaSmile

fot.: wyciskarka wolnoobrotowa Kenwood PureJuice JMP802

Warto też zwrócić uwagę na fakt, że sok wyciśnięty przez sokowirówkę nie nadaje się do przechowywania – musi być spożyty od razu. Za to sok z wyciskarki, odpowiednio zabezpieczony, może stać w spiżarni do 72 godzin. To częsty powód, dla którego fani domowych soków decydują się na nowszy typ urządzenia do wyciskania warzyw i owoców.

Zapoznaj się z urządzeniami marki Kenwood, dzięki którym możesz przygotować zdrowe soki i koktajle.
 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Philips, Adler, Kenwood












Partnerzy

Hafele    Grupa Armatura

Peka  SHARP
REJSMagma

Partner serwisu FiskarsEdaxo


Franke
   logo Helios

     Laveo     Kuchinox

    nVent        Amix  
 

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram