Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Emako

Jak nakryć stół

artykuł promocyjny

Nakrycie stołu świadczy o naszym przygotowaniu i podejściu do gości oraz odzwierciedla maniery i ogładę towarzyską. Warto zatem poznać kilka podstawowych konwenansów savoir-vivre, które pomogą nam prawidłowo przygotować stół nawet dla najbardziej wymagających gości i zadbać o każdy szczegół.

Jak nakryć stół

 

Nakrycie stołu - zasady


Nakrycie stołu jest to wszystko to, co na nim kładziemy - od obrusa, po ozdoby. Musi być dobrze przygotowane i dobrane do okoliczności. Na stole powinno znajdować się wszystko to, co nam pomoże przy posiłkach i wpłynie na estetykę otoczenia. Nie właściwe jest układanie naczyń i sztućców, z których nie będziemy korzystać. Nakrywanie stołu rozpoczynamy od przygotowania obrusa. Warto zadbać by był nienagannie uprasowany i równo ułożony, tzn. równo zwisał ze wszystkich stron (najlepiej po 20 cm). Następnie dobieramy właściwe serwetki (materiałowe lub papierowe), które można równo rozłożyć lub stworzyć oryginalne kompozycje. Układamy je po lewej stronie talerza lub na nim. Kolejnym kluczem jest właściwe ułożenie zastawy i sztućców przy stole. O elegancji stołu decyduje ład i symetria.

Aranżacja kuchni - Magdalena (4)

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"

 

Jak rozłożyć sztućce

 

Układanie sztućców na stole to sztuka, która powinna mieścić się w ogólnie przyjętej ramie. Oto kilka podstawowych zasad:

  • sztućce układamy zgodnie z kolejnością używania, począwszy od zewnętrznej strony
  • łyżka i noże powinny znaleźć się po prawej stronie talerza (nóż bliżej talerza, za nim łyżka), zaś widelce z lewej strony
  • noże ostrzem muszą być skierowane do talerza
  • odległości między sztućcami i krawędzią stołu powinna być jednakowa
  • parę sztućców deserowych (widelczyk a nad nim łyżeczka) możemy umieścić bezpośrednio nad talerzem tak, by trzonek widelczyka znajdował się po lewej stronie, a trzonek łyżeczki po prawej lub w boku talerza, zgodnie z kolejnością serwowanych dań
     

sztućce Gerpol Diamondsztućce Gerlach -Helios

fot.: sztućce FNS Gerpol                             fot.: Helios - podstawowy zestaw               
z kolekcji Diamond                                            sztućców obiadowych               

fot.: Prawidłowo nakryty stół - zestaw rozszerzony (Restaurants.pl)


Prawidłowe rozłożenie zastawy

 

  • talerze układamy od największego do najmniejszego przestrzegając kolejności serwowanych posiłków
  • najczęściej przyjmuj się kolejność: najpierw duży płaski talerz, później mały płaski talerz, a na nim głęboki talerz do zupy lub tzw. bulionówkę
  • naczynia do napojów, czyli kieliszki ustawiamy od najmniejszego, przy talerzyku, do największego po prawej stronie nad talerzem (mogą stać w linii prostej lub w trójkącie)
     

kieliszki

fot.: Krosno Glass Sp. z o.o. - rodzaje kieliszków

 

Zasady prawidłowego rozłożenia dodatków na stole

 

  • kwiaty umieszczamy w niskich wazonach, by nie zasłaniały nam osób siedzących na przeciwko
  • świece nie mogą kopicić się podczas palenia
  • ozdoby powinny stanowić jedynie dodatek na stole, tak by pozostało miejsce dla potraw i swoboda ruchu dla biesiadników (przyjmuje się 50 cm na osobę przy stole)
  • ilość sztućców nie powinna przekraczała trzech sztuk po prawej i dwóch po lewej stronie, dlatego sztućce powinny być donoszone w miarę podawania kolejnych potraw
  • wszystkie elementy powinny być sharmonizowane kolorystycznie - najlepiej gdy pochodzą z jednej linii wzorniczej (zestawu)
  • obrus musi być czysty i wyprasowany a sztućce i zastawa lśniąca
  • dla każdego serwowanego napoju przewidziane powinno być oddzielne szkło

Elegancka zastawa

fot.: Villa Italia - elegancka zastawa zawsze prezentuje się z klasą

 Wazon Kwadrat o wysokości 15 cmWazon Kwadrat o wysokości 15 cm

fot.: Szklanydom.pl - wazon z denkiem w kształcie kwadratu i szklany wazon dekoracyjny Bogusia


Zasady właściwego serwowania posiłków

 

Posiłki powinny być podawane w kolejności: przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania rybne i mięsne, sery, deser, owoce, kawa i herbata.

Czerwone wino wytrawne, likiery oraz koniaki serwuje się w temperaturze pokojowej. Im trunek starszy, tym chłodniejszy powinien być podawany. Wśród alkoholii najchłodniejsze powinny być wino musujące, wódka i tokaj. Pozostale trunki warto schłodzić. To samo dotyczy wody i soków.

 

Nakrycie stołu - podkładki na stół

 

Podkładki na stół to również bardzo dobry sposób na ciekawe nakrycie. Chronią stół, ale są także świetną dekoracją. Mogą nawiązywać do okoliczności lub być neutralne. W codziennym użytkowaniu świetnie sprawdzają się te korkowe lub z tworzyw sztucznych. Bardziej eleganckie są modele tekstylne.

 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Villa Italia, Krosno Glass Sp. z o.o., FNS Gerpol, Restaurants.pl, Helios, Szklanydom.pl












Polecamy
Wiosenne spotkania przy stole - kieliszki i szklanki od Villa Italia akcesoria kuchenne

Wiosenne spotkania

 
jak wybrać chlebak - czarny chlebak prajo akcesoria kuchenne

Jaki chlebak wybrać?

 
emako tekstylia kuchenne akcesoria kuchenne

Tekstylia kuchnnne, które warto mieć

 
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie. Przegląd najciekawszych akcesoria kuchenne

Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie

 
akcesoria kuchenne

Organizujemy domowe przyjęcie

 
Partnerzy

PrajoErgo International sp zo.o. villa italia

Partner serwisu FiskarsEdaxo


    logo Helios
  SHARP

Electrolux   logo Teka

logo Peka

  Franke

KuchinoxLaveo

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram