Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Emako

Ostrzenie noży w kuchni - najlepsze ostrzałki

artykuł promocyjny

Komplet noży to niezbędny element każdej kuchni. Dostępność na rynku noży z różnych półek cenowych sprawia, że często zastanawiamy się jaki zestaw wybrać i czy warto zainwestować w niego więcej pieniędzy, by służył nam dłużej. Tymczasem każdy nóż, niezależnie od tego, czy wybierzemy model tańszy czy droższy, wskutek codziennego używania tępi się i wymaga naostrzenia. Czym ostrzyć noże kuchenne? Jaka ostrzałka będzie najlepsza - ręczna czy elektryczna? Metalowa, ceramiczna, czy może kamienna osełka?

Ostrzenie noży w kuchni - najlepsze ostrzałki

fot.: Prajo

Sposobów na ostrzenie noży jest wiele. Jednym z nich jest dedykowany do tego kamień naturalny lub ceramiczny. Zazwyczaj jedna warstwa służy do ostrzenia, a druga do polerowania. Kolejnym sposobem jest tzw. stalka – często sprzedawana w zestawie z nożem. Jest to bardzo popularny sposób na ostrzenie noży, ale korzystając z niego powinniśmy zapamiętać zasadę: im twardszy materiał, z którego wykonano nóż, tym twardszy powinien być materiał, z którego jest wykonana stalka. Noże ceramiczne najlepiej ostrzyć za pomocą stalki pokrytej pyłem diamentowym, natomiast należy unikać ostrzenia ich ostrzałką stalową. Kolejnym bardzo łatwym i często wybieranym sposobem na ostrzenie noży kuchennych są ostrzałki elektryczne lub ostrzałki wykonane ze stali.

 

Jaką ostrzałkę wybrać? Przedstawiamy przykładowe modele.

 

Ostrzałki Fiskars 

  • Wykonana ze stali ostrzałka prętowa przeznaczona dla doświadczonych kucharzy, można używać jej do wszystkich rodzajów noży Fiskars. Produkt jest przystosowany do mycia w zmywarce.

ostrzałka Fiskars

fot.: Fiskars - stalowa ostrzałka do noży

 

  • Ostrzałka Roll-Sharp™ - posiada antypoślizgową podstawę i wkład ceramiczny. Jest przystosowana do mycia w zmywarce, a jej budowa zapewnia bezpieczne użytkowanie.

Fiskars

fot.: Fiskars - ostrzałka do noży Roll-SharpTM

 

  • Ostrzałka do noży Roll-Sharp™ - polecana do wszystkich noży Fiskars, idealna dla osób prawo i leworęcznych. Ceramiczna szpulka pozwala szybko i skutecznie naostrzyć nóż bez użycia energii elektrycznej.

Siskars ostrzałka

fot.: Fiskars - ostrzałka do noży Roll-SharpTM

 

Ostrzałki Emako

 

  • Ostrzałka do noży osełka wykonana z wysokiej jakości stali chromowanej, trwała i bezpieczna w użyciu. Jest uniwersalna, więc naostrzymy nią nóż każdego rodzaju.  Wygodny uchwyt i zawieszka sprawiają, że możemy korzystać z produktu w sposób komfortowy i bezpieczny.

Emako

fot.: Emako - ostrzałka osełka

 

  • Wielofunkcyjna ostrzałka do noży i nożyczek - otwory do ostrzenia są odpowiednio wyprofilowane i gwarantują odpowiedni kąt ostrzenia noża. Posiada dwie komory do ostrzenia – jedną do noży, drugą do nożyczek.

Emako

fot.: Emako - ostrzałka do noży i nożyczek

 

  • Czarna ostrzałka do noży kuchennych PARIS PRICE - wysokiej jakości narzędzie wykonane z tworzywa sztucznego, pozwalające na ostrzenie dwóch noży jednocześnie. 

Emako

fot.: Emako - ostrzałka Paris Price

 

Ostrzałki Camry od Adler

 

  • Ostrzałka elektryczna Camry CR 4469 przeznaczona zarówno do ostrzenia jak i polerowania noży. Zapewnia szybkie i łatwe ostrzenie stalowych noży, scyzoryków itp. Mocne antypoślizgowe przyssawki utrzymują urządzenie na miejscu. Jest łatwa do czyszczenia. Moc 40W.

fot.: Adler

  • Praktyczna osełka Camry CR 6709 do noży, zarówno tych z ostrzami ceramicznymi, jak i tych metalowych. Posiada 3 funkcjonalności: na części diamentowej można z łatwością naostrzyć noże ceramiczne, można jej także użyć do głębokiego ostrzenia noży stalowych, część stalowa posłuży tylko do metalowych ostrzy, za to część ceramiczna pozwoli na precyzyjne wygładzenie noży już naostrzonych.

fot.: Adler

 

Ostrzałki w ofercie Garneczki.pl

 

  • Kamień japoński do ostrzenia noży GLOBAL SUPER - ostrzałka do noży japońskich wykonana z kamienia, który może stanowić ozdobę wnętrza. Cechuje go wyjątkowa trwałość, a niewielki rozmiar zajmuje mało miejsca. Jest bezpieczna, stabilna i poręczna. Ziarnistość 5000 służy do polerowania naostrzonej krawędzi noża.

Kamień japoński Garneczki.pl

fot.: Garneczki.pl - kamień japoński do ostrzenia noży

 

  • Ostrzałka do noży ceramiczna KUCHENPROFI PRMIUS przeznaczona do ostrzenia noży stalowych. Materiał, z którego jest wykonana zapewnia bezpieczeństwo dla zdrowia oraz wytrzymałość. Produkt jest wyposażony w przyssawkę, która zapobiega ślizganiu się po blacie kuchennym. posiada dwa stopnie ostrzenia: ostrzenie i wygładzanie. 

ostrzałka Garneczki.pl

fot.: Garneczki.pl - ostrzałka KUCHENPROFI PRMIUS

 

  • Ostrzałka do noży elektryczna plastikowa CHEFS CHOICE DIAMOND HONE – wykonana z tworzywa sztucznego odpornego na wilgoć. Jest poręczna i łatwa w użyciu. Antypoślizgowa podstawa zapewnia stabilność i zapobiega przesuwaniu się po blacie. Ostrzałka działa dwuetapowo: w pierwszym etapie krawędź z obu stron jest ostrzona pod kątem 15 stopni, a etap drugi obejmuje polerowanie krawędzi pod minimalnie większym kątem ultra drobnoziarnistymi diamentami. 

Ostrzałka Garneczki.pl

fot.: Garneczki.pl - ostrzałka CHEFS CHOICE DIAMOND HONE


 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Prajo, Fiskars, Adler, Emako, Garneczki.pl










Partnerzy

PrajoErgo International sp zo.o. villa italia

Partner serwisu FiskarsEdaxo


   logo Helios
  SHARP

Electrolux   logo Teka

logo Peka

  Franke

Kuchinox

Laveo

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram