Rodzaje sztućców
artykuł promocyjny
Sztućce są nieodzownym elementem każdej zastawy stołowej, które wykorzystuje się do jedzenia oraz serwowania potraw. Jest wiele typów sztućców zróżnicowanych pod kątem wielkości, kształtu i przeznaczenia. Zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej bądź metali szlachetnych typu srebro, złoto.
fot.: Garneczki.pl
Sztućce - ułożenie
Sztućce układamy po obu stronach talerzy w kolejności użycia (serwowania dań), zgodnie z zasadą, że najbardziej zewnętrzne używane są w pierwszej kolejności. Jednocześnie przy zastawie może znajdować się maksymalnie trzy pary sztućców.
Podział sztućców
fot.: sztućce Gerpol
-
łyżki i łyżeczki
Są to sztućce zakończone miseczką, na którą nabiera się rzadkie potrawy i ciecze. Mają również różne długości rękojeści, dostosowane do rodzaju jedzenia. Generalnie wyróżniamy łyżki do zupy (klasyczne o standardowych rozmiarach), do herbaty (małe łyżeczki), do kawy (mniejsze od tych do herbaty), łyżeczka mocca przeznaczona do mocnej kawy serwowanej w małych filiżankach w związku z czym również muszą być bardzo małe, łyżeczki do deserów, szczególnie lodów muszą być smukłe i długie, łyżeczka do cukru nazywana także szufelką ma zazwyczaj prostokątny kształt i nieco głębszą miseczkę niż te deserowe. Za łyżkę uznaje się rówież chochle służące do nalewania potraw typu zupa czy sos.
fot. 1- łyżeczka deserowa, 2- łyżka stołowa, 3- łyżki do serwowania
fot.: Helios - Łyżeczka do kawy i herbaty mrożonej
- widelce i widelczyki
Najpopularniejsze są widelce do dania głównego, czyli duże i z długimi ząbkami. Bardzo podobny jest widelec do przystawek, z tym, że nieco mniejszy. Do ryb (serwingowy) specjalny widelec z głębszym wycięciem pomiędzy środkowymi zębami, których jest 4. Specjalnego widelca wymagają również ostrygi, które się spożywa przy pomocy widelca z dwoma krótkimi ząbkami (podobny do łyżki). Największy widelec służący do nakładania mięs i serów z półmiska posiada 2 długie zęby. Wyróżniamy jeszcze widelczyki do ciast o wielkości zbliżonej do rozmiarów łyżeczki do herbaty oraz bardzo do niego podobny widelczy do ślimaków z dwoma szeroko rozstawionymi zębami.
fot.: GDI Garnolli - widelczyki do ciasta Napoli
fot.: Gastroeco - widelec do ślimaków fot.: Contacto - widelec do ostryg
fot.: Widelec do ryb (Villeroy & Boch) oraz do przystawek
-
noże i nożyki
Największy służy do jedzenia potraw mięsnych. Nóż do steków jest spiczasto zakończony. Do ryb używa się nóża w kształcie łopatki zaostrzonego na końcu. Najmniejszy model to nożyk deserowy. Do smarowania masła używa się noża z krótkiem i tępym ostrzem. Nóż do tortów ma szerokią powierzchnię ostrza o ząbkowanym zakończeniu.
fot.: Ezzo - nożyk do masła oraz nóż do steków (Medium.pl)
fot.: Nóż do przystawek oraz do ryb (Villeroy & Boch)
fot.: Fiskars - w kuchni przydają się różne noże
-
pałeczki
Są najprostszymi sztućcami, które dużą popularnością cieszą się w krajach Dalekiego Wschodu. Wykonane są z drewna. Używa się dwóch pałeczek do podnoszenia potraw (zwłaszcza ryżu), które zastępują widelec.
Modne sztućce - trendy
Sztućce podlegają również modzie, zmienają się trendy jeśli chodzi o ich wygląd, wielkość, kształt. Ostatnio bardzo modne stają się sztućce kolorowe - złote, czarne, a nawet tęczowe opalizujące. Duże znaczenie ma również rodzaj uchwytu. Do niedawna najpopularniejsze były te delikatne, minimalistyczne, a teraz coraz częściej są one bogato zdobione.
fot.: Garneczki.pl - Komplet sztućców LUSOL MONTREA złoty i EXCELLENT HOUSEWARE PETROL
fot.: Villa Italia
Rodzaje sztućców - najczęstsze pytania
1. Jak dbać o sztućce?
Zakup pięknych sztućców to jedno, a utrzymanie ich w nieskazitelnej kondycji przez lata to drugie. Przeczytaj koniecznie >> Jak wyczyścić sztućce i przechowywać je w kuchni, aby się nie niszczyły?
2. Ile kosztuje dobrej jakości komplet sztućców?
Komplet sztućców na 12 osób renomowanej marki to wydatek około 800-1000 złotych.
Zdjęcia: Villa Italia, Gerpol, Fiskars, Helios, GDI Garnolli, Ezzo, Contacto, Sztućce Hefra, Medium.pl, Gastroeco, Villeroy & Boch, Garneczki.pl
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Wiosenne spotkania
|
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|