konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2021

Emako

Rodzaje sztućców

data aktualizacji: 13-05-2021, 11:41 – artykuł promocyjny

Sztućce są nieodzownym elementem każdej zastawy stołowej, które wykorzystuje się do jedzenia oraz serwowania potraw. Jest wiele typów sztućców zróżnicowanych pod kątem wielkości, kształtu i przeznaczenia. Zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej bądź metali szlachetnych typu srebro, złoto.

Rodzaje sztućców

fot.: Kuchnioland.pl

 

Sztućce - ułożenie


Sztućce układamy po obu stronach talerzy w kolejności użycia (serwowania dań), zgodnie z zasadą, że najbardziej zewnętrzne używane są w pierwszej kolejności. Jednocześnie przy zastawie może znajdować się maksymalnie trzy pary sztućców.

zestaw sztućców dla dziecizestaw sztućców dla dzieci

fot.: Kuchnioland.pl - zestaw sztućców dla dzieci


Podział sztućców

Europ24.pl - Rivoli RV 6132 D Satyna Sztućce zestaw

fot.: Europ24.pl - Rivoli RV 6132 D Satyna Sztućce zestaw

sztućce Gerpolsztućce Gerpol

 fot.: sztućce Gerpol 

 

 

  • łyżki i łyżeczki


Są to sztućce zakończone miseczką, na którą nabiera się rzadkie potrawy i ciecze. Mają również różne długości rękojeści, dostosowane do rodzaju jedzenia. Generalnie wyróżniamy łyżki do zupy (klasyczne o standardowych rozmiarach), do herbaty (małe łyżeczki), do kawy (mniejsze od tych do herbaty), łyżeczka mocca przeznaczona do mocnej kawy serwowanej w małych filiżankach w związku z czym również muszą być bardzo małe, łyżeczki do deserów, szczególnie lodów muszą być smukłe i długie, łyżeczka do cukru nazywana także szufelką ma zazwyczaj prostokątny kształt i nieco głębszą miseczkę niż te deserowe. Za łyżkę uznaje się rówież chochle służące do nalewania potraw typu zupa czy sos.

fot. 1- łyżeczka deserowa, 2- łyżka stołowa, 3- łyżki do serwowania


łyżeczka do kawy i herbaty mrożonej Amefa Moderno - Heliosłyżeczka do kawy i herbaty mrożonej Gerlach - HeliosCook&Home - Kpl. 4 łyżeczek do latte sz.złoto LC Edited

                      fot.: Helios - Łyżeczka do kawy i herbaty mrożonej                         fot.: Cook&Home - 
                                                                                                                            Kpl. 4 łyżeczek do latte
                                                                                                                            sz.złoto LC Edited


  • widelce i widelczyki

Najpopularniejsze są widelce do dania głównego, czyli duże i z długimi ząbkami. Bardzo podobny jest widelec do przystawek, z tym, że nieco mniejszy. Do ryb (serwingowy) specjalny widelec z głębszym wycięciem pomiędzy środkowymi zębami, których jest 4. Specjalnego widelca wymagają również ostrygi, które się spożywa przy pomocy widelca z dwoma krótkimi ząbkami (podobny do łyżki). Największy widelec służący do nakładania mięs i serów z półmiska posiada 2 długie zęby. Wyróżniamy jeszcze widelczyki do ciast o wielkości zbliżonej do rozmiarów łyżeczki do herbaty oraz bardzo do niego podobny widelczy do ślimaków z dwoma szeroko rozstawionymi zębami.

widelczyki do ciasta Napoli

fot.: GDI Garnolli - widelczyki do ciasta Napoli

        

fot.: Gastroeco - widelec do ślimaków    fot.: Contacto - widelec do ostryg

fot.: Widelec do ryb (Villeroy & Boch) oraz do przystawek

  • noże i nożyki


Największy służy do jedzenia potraw mięsnych. Nóż do steków jest spiczasto zakończony. Do ryb używa się nóża w kształcie łopatki zaostrzonego na końcu. Najmniejszy model to nożyk deserowy. Do smarowania masła używa się noża z krótkiem i tępym ostrzem. Nóż do tortów ma szerokią powierzchnię ostrza o ząbkowanym zakończeniu.

fot.: Ezzo - nożyk do masła oraz nóż do steków (Medium.pl)

fot.: Nóż do przystawek oraz do ryb (Villeroy & Boch)

  • pałeczki


Są najprostszymi sztućcami, które dużą popularnością cieszą się w krajach Dalekiego Wschodu. Wykonane są z drewna. Używa się dwóch pałeczek do podnoszenia potraw (zwłaszcza ryżu), które zastępują widelec.

 

Modne sztućce - trendy

 

Sztućce podlegają również modzie, zmienają się trendy jeśli chodzi o ich wygląd, wielkość, kształt. Ostatnio bardzo modne stają się sztućce kolorowe - złote, czarne, a nawet tęczowe opalizujące. Duże znaczenie ma również rodzaj uchwytu. Do niedawna najpopularniejsze były te delikatne, minimalistyczne, a teraz coraz częściej są one bogato zdobione.

Złote sztućceTęczowe sztućce

fot.: Garneczki.pl - Komplet sztućców LUSOL MONTREA złoty i EXCELLENT HOUSEWARE PETROL

Modne sztućce - kolory, kształty, trendyCzarne sztućce

        fot.: Villa Italia                                                          fot.: Czarne sztućce Europ24

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Kuchnioland.pl, Villa Italia, Gerpol, Helios, GDI Garnolli, Ezzo, Contacto, Sztućce Hefra, Medium.pl, Gastroeco, Villeroy & Boch, Europ24.pl, Garneczki.pl



Podobne artykuły
Kuchnia pełna kolorów - siła w dodatkach

akcesoria kuchenne

Kuchnia pełna kolorów - siła w dodatkach

Każdy z nas ma swój ulubiony kolor lub grupę kolorów. Każdego roku pojawiają się również... więcej...

Porcelana do kuchni - przegląd kolekcji

akcesoria kuchenne

Porcelana do kuchni - przegląd kolekcji

Piękna porcelana to wizytówka każdego domu, ale też Pani Domu. Taka zastawa z pewnością będzie... więcej...

Metalowy koszyczek - bo odpowiednio wyposażona kuchnia to podstawa

akcesoria kuchenne

Metalowy koszyczek - bo odpowiednio wyposażona...

Kuchnia zupełnie nieprzypadkowo jest postrzegana jako serce każdego domu. Dlatego warto zadbać, by kuchenne... więcej...





Partnerzy

Ergo International sp zo.o.   Emako

      logo Deante

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Ronic

Kuchinox  Laveo

Electrolux    logo Teka