Noże kuchenne - jaki nóż do czego służy?
data aktualizacji: 21-07-2020, 07:25 – artykuł promocyjny
Nóż jest nieodłącznym elementem wyposażenia każdej kuchni. Nie sposób się bez niego obejść podczas przygotowywania posiłków. W każdej kuchni znajduje się od kilku do kilkunastu sztuk różnej wielkości od małych po duże, z ostrzem gładkim czy ząbkowanym. Problemem niekiedy staje się wybór odpowiedniego noża do poszczególnych czynności. Brak znajomości zastosowania poszczególnych ostrzy może niekiedy przysporzyć kłopotów z przygotowaniem posiłków.

w każdej kuchni powinny się znaleźć przynajmniej dwa noże dobrej jakości
Ostry nóż - jak unikać tępienia się noży oraz jak je naostrzyć
Nożem posługujemy się nieskończoną ilość razy w ciągu dnia, dlatego powinien być on przede wszystkim ostry i ergonomiczny. Ostrość noża w ewidentny sposób ułatwia pracę, gdyż nasza ręka służy jedynie do odpowiedniego prowadzenia ostrza, a nie wywierania nacisku. Ergonomiczny kształt pozwoli na długotrwałe użytkowanie bez odczucia jakiegokolwiek dyskomfortu. Jeśli nasz nóż będzie tępy, nieodpowiednio wyważony czy ze złą długością ostrza jego użytkowanie może doprowadzić do skaleczenia.
fot.: Europ24 - warto w domu mieć zestaw noży
By nasz nóż służył nam jak najdłużej i rzadko się tępił musimy dbać o jego jakość i ostrość. Należy myć je wyłącznie pod bieżącą wodą, nigdy w bardzo wysokiej temperaturze, która przyspiesza tępienie się ostrza. Wśród domowych sposobów na ostrzenie noża warto pamiętać o niekonwencjonalnych materiałach, które mogą być pomocne. W tym celu możemy skorzystać z elementów kamiennych, np. parapet. Ostrze potarte kilka razy z jednej i drugiej strony o parapet odzyska swoją ostrość. Podobnie działa ceramika, ale tylko ta surowa, czyli która nie jest pomalowana. Znajdziemy ją np. na spodzie kubków lub talerzy. Ostatecznie możemy pokusić się również o papier ścierny. Innym rozwiązaniem jest kuno specjalnych bloków szlifierskich lub ostrzałek.
ZOBACZ WIĘCEJ >> Ostrzenie noży w kuchni - najlepsze ostrzałki
fot.: Garneczki.pl
Noże i akcesoria - jak przechowywać noże w kuchni
W każdej kuchni jest co najmniej dwa lub trzy noże. Lubimy posiadać ciekawe gadżety, a takimi mogą być również stojaki na noże. W przechowywaniu ostrych narzędzi zawsze należy przestrzegać zasda bezpieczeństwa - ostrze powinno być odwrócene, a dzieci i osoby niepowłane muszą mieć ograniczony dostęp do tego typu wyposażenia. Najczęściej spotykane sposby przechowywania noży w kuchni to:
- wkład w szufladzie
- stojak na blacie kuchennym
- listwa magnetyczna na ścianie
WAŻNE >> Jak przechowywać noże w kuchni? Sprawdzone i bezpieczne rozwiązanie
fot.: Emako
Każdy nóż składa się z elementów, na które warto zwrócić uwagę dokonując zakupu:
- głownia - wykonana z różnych materiałów najczęściej ze stali nierdzewnej czy stali węglowej, na popularności zyskują także noże ceramiczne
- ostrze jest to tnąca krawędź głowni
- trzpień to przedłużona i niewidoczna część głowni, do której mocuje się rękojeść, warto zadbać o to aby była stabilnie przymocowana
- rękojeść czyli rączka może być zrobiona z najprzeróżniejszych materiałów gumy, plastiku, metalu czy drewna.
Istotną kwestią jest odpowiednie dobranie długości jak i kształtu rączki, tak aby praca nim była przyjemnością, a nóż dobrze leżał w dłoni. Ponadto materiał, z którego wykonana jest rękojeść odgrywa ważną rolę, warto wybrać taki aby nóż podczas pracy nie wyślizgiwał się z dłoni bez względu na to czy są one suche czy wilgotne.
fot.: Kuchnioland - zestaw 5 noży w kauczukowym stojaku bloku KonigHOFFER Soma
Każdy użytkownik powinien posiadać taki zestaw noży, dzięki któremu praca w kuchni nie będzie tylko przykrym obowiązkiem. Warto więc zapoznać się z przeznaczeniem poszczególnych noży tak aby ułatwić sobie wszelkie prace kuchenne.
fot: Fiskars - Zestaw 5 noży w czarnym bloku
Nożami, najczęściej używanymi w kuchni są:
- nóż do pieczywa - posiada długie ostrze wyposażone w ząbki, przypominające piłę, które ułatwiają przecięcie twardej skorki chleba jednocześnie nie szarpiąc go oraz zapobiega zgnieceniu
![]() |
fot.: Helios - Gerlach - nóż do chleba 8`- 952 VELOCITY |
![]() |
fot.: Garneczki.pl - nóż do krojenia pieczywa Ambition Dream Flower 20 cm |
![]() |
fot.: Fiskars - nóż do chleba 23 cm |
- nóż do smarowania - charakterystyczną cechą tego noża jest zaokrąglony czubek i szerokie ostrze ułatwiające rozprowadzanie np. masła, dżemu czy pasztetu
![]() |
![]() |
fot.: Fiskars - Szpatułka do rozsmarowywania masła, margaryny, past i twarogów | fot.: Helios - Gerlach - nóż śniadaniowy 4`- 921 |
- nóż szefa kuchni - długi nóż od 20 do 25 cm, którego krawędź zwęża się w kierunku wierzchołka; wszechstronny nóż do krojenia, siekania, szatkowania, rozgniatania czy przenoszenia jedzenia z deski np. do garnka czy na patelnię
![]() |
|
fot.: Garneczki.pl - Nóż kucharski Manga Black 20 cm | |
![]() |
|
fot.: Helios - Gerlach - nóż szefa kuchni 8`- 963 |
- nóż do mięsa - wyposażony jest w szerokie ostrze, sam nóż jest masywny i twardy tak aby swobodnie mógł sobie poradzić przy krojeniu mięsa
fot.: Garneczki.pl - nóż do mięsa VELOCITY
![]() |
fot.: Fiskars - nóż do mięsa Functional Form |
- nóż do jarzyn i owoców - mały nożyk (5-10 cm) o szpiczastym czubku, który wyglądem przypomina nóż szefa ale jest od niego znacznie mniejszy
![]() |
fot.: Helios - Gerlach - nóż do jarzyn 3`- 963 |
![]() |
fot.: Helios - Gerlach - nóż do jarzyn 4` - 921 |
![]() |
fot.: Helios - Gerlach - nóż do jarzyn 25`- 921 |
-
nóż do wędlin - posiada długie i wąskie ostrze, dzięki któremu wędlina jest pokrojona na równe plasty nie postrzępione na barzegach
![]() |
![]() |
fot.: Garneczki.pl - Nóż do wędlin Gerlach Blade Pro 30 cm | fot.: Garneczki.pl - Gerlach Precision nóż do wędlin 25 cm |
![]() |
|
fot.: Fiskars - Nóż do szynki i łososia Functional Form 26 cm |
- nóż do trybowania - ma długie zwężające się ostrze długości ok 14 cm, przeznaczony jest do oddzielania mięsa od kości; szczególnie przydatny zwłaszcza do surowego kurczaka i innych mięs
fot.: Helios - Nóż do trybowania 6` VELOCITY Gerlach
- nóż do sera - średniej długości zakończony zwężającym się ostrzem z charakterystycznym rozwidleniem na końcu ułatwiające krojenie nawet bardzo delikatnego sera bez obawy o jego zgniecenie, wnętrze głowni jest puste przez co ser nie przykleja się do noża
![]() |
![]() |
fot.: Garneczki.pl - Nóż do sera ze stali nierdzewnej Kela Rondo 26 cm | fot.: Fiskars - Nóż do sera |
- nóż do filetowania ryb - średniej długości o cienkiej głowni z delikatnie wywiniętym czubiem do góry co znacząco ułatwia filetowanie i oddzielanie mięsa od ości, samo ostrze jest stosunkowo giętkie
fot.: Garneczki.pl - Nóż do filetowania Manga Red 20cm
-
nóż do pizzy - różni się od pozostałych okrągłym ostrzem ułatwiającym podzielenie pizzy na kawałki bez wiekszego wysiłku
![]() |
|
fot.: Garneczki.pl - Nóż do pizzy Joseph Joseph Scoot |
- nóż do ziół - jest charakterystyczny ze względu na posiadanie dwóch rękojeści i półokrągłe ostrze
![]() |
|
fot.: Garneczki.pl - Siekacz do ziół Ambition całostalowy 25,5 cm |
- drylownica - noż przeznaczony do wykrawania gniazd nasiennych, dzięki swojemu okrągłemu czubkowi i ząbkowanemu kształtowi czynność ta staje się dużo prostsza
fot.: Garneczki.pl - Nożyk do wydrążania nasion Professional 4cm
-
tasak - długi nóż o głowni jednakowej szerokości, przeznaczony jest do dzielenia kawałków mięsa i krojenia mięsa razem z kośćmi
![]() |
fot.: Garneczki.pl - Tasak Gerpol Elegance 17,8 cm |
![]() |
fot.: Garneczki.pl - Tasak Gerpol Sako 16 cm |
-
nóż "kuchenny"- jest to najbardziej popularny uniwersalny nóż w kuchni, o głowni długości ok 16cm a więc znacznie węższej niż nóż szefa kuchni, przeznaczony zarówno do owoców i warzyw jak i do mięsa
![]() |
![]() |
fot.: Garneczki.pl - Nóż kuchenny Gerlach 20cm (8 cali) - 956 | fot.: Garneczki.pl - Nóż uniwersalny Ambition Nox 15 cm |
![]() |
|
fot.: Helios - Nóż kuchenny 6`- 921 Gerlach |
-
inne - oprócz powyższych istnieje szereg przeróżnych noży przeznaczonych do " zadań specjalnych" np. dekoracji potraw, specjalny nóż do sałaty, dzięki któremu nie będzie ona już więcej czerniała od metalowych ostrzy, przeznaczony do obierania cytrusów czy warzyw
![]() |
![]() |
fot.: Garneczki.pl - Nóż dekoracyjny do warzyw i owoców Fackelmann | fot.: Garneczki.pl - Nóż dekoracyjny Fackelmann Deco Profi |
![]() |
![]() |
fot.: Garneczki.pl - Nóż dekoracyjny trójkątny Professional 3,5 cm |
fot.: Garneczki.pl - Akcesoria do dekoracji potraw Fackelmann Garnier Set |
![]() |
|
fot.: Garneczki.pl - Nóż do krojenia sałaty plastikowy MSC INTERNATIONAL 30 cm |
Zdjęcia: Helios, Kuchnioland, Garneczki.pl, Europ24, Fiskars, Emako
![]() Alessi - włoska fabryka designu
Dla miłośników włoskiego designu marka Alessi nie wymaga prezentacji - wyznacza trendy w sztuce... więcej... Akcesoria kuchenne ułatwiające pracę w kuchni
Płukanie, szypułkowanie, odcedzanie – zwłaszcza latem zlewozmywak przestaje służyć nam jedynie... więcej... |

- Jak upiec chleb - formy do pieczenia
- Wybieramy patelnię
- Jaką deskę do krojenia wybrać
-
3 niestandardowe sposoby na notatki
- Sokowirówka - jak wybrać
- Noże kuchenne - jaki nóż do czego służy
- Jaki wybrać parowar i wolnowar
- Wybór wyciskarki do soków
- Jaki czajnik wybrać
-
Zdrowe gotowanie - postaw na garnki ze stali nierdzewnej

- Szuflada Hettich AvanTech You
- Wygodna kuchnia - lodówki Samsung
- Okapy Falmec - jasny punkt kuchni
- Oświetlenie pod szafki Design Light
- Stara cegła - urok i prostota
- Baterie bezdotykowe kuchenne
- Kolory mebli kuchennych - na co warto postawić
- Kuchnia wegetariańska, wegańska i witariańska
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne - czym się wyróżniają
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Limitowana kolekcja grzejników od Paprocki&Brzozowski
- Baterie Schock - komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
