Jaki wybrać parowar, szybkowar i wolnowar
artykuł promocyjny
We współczesnych czasach zapanowała moda na zdrowe odżywianie. Życie w szybkim tempie sprawiło, że producenci żywności również zaczęli produkować tzw. ,,śmieciowe’’ jedzenie, które jest nie zdrowe i niesie za sobą duże zagrożenie zachorowania na jedną z wielu chorób cywilizacyjnych. Aby zdrowo gotować należy zapoznać się z tymi trzema urządzeniami: parowarem, szybkowarem oraz wolonowarem.
fot.: Adler - szybkowar wielofunkcyjny ciśnieniowy elektryczny Camry CR 6409, Parowar Adler AD 633 oraz wolnowar elektryczny z misą ceramiczną 6,5L Camry CR 6410
Sprawdź koniecznie >> Zdrowe odżywianie - przydatne akcesoria
Budowa
- Parowar składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę, pojemników, tacek na składniki oraz pokrywy.
- Szybkowar wygląda jak zwykły gruby garnek z pokrywką. Urządzenie jest ciśnieniowe i wyposażone w specjalne zawory bezpieczeństwa.
-
Wolnowar składa się z dwóch elementów: misy ceramicznej z pokrywą, do której wkłada się potrawę oraz obudowy, do której podczas gotowania wkładamy misę.
fot.: zestaw garnków Edenberg do gotowania na parze oraz parowar Russell Hobbs
Zasada działania
Gotowanie w parowarze jest niezwykle proste, do miski umieszczonej na samym dole wlewamy wodę, produkty które chcemy ugotować kładziemy na półkach, przykrywamy pokrywą. Podłączamy urządzenie do prądu, a unosząca się do góry para gotuje produkty.
Gotowanie w szybkowarze polega na umieszczeniu potraw w naczyniu i przykryciu go pokrywą. Naczynie stawiamy na kuchence, w środku wzrasta ciśnienie pary wytworzonej z wody, która była zawarta w produktach. Urządzenie jest bardzo szczelne. Gotowanie przebiega w bardzo wysokim ciśnieniu.
W wolnowarze potrawy gotują się około 8 do 10 godzin, w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni, potrawy nie są doprowadzane do wrzenia, dzięki temu zachowują swój aromat.
fot.: Garneczki.pl - wolnowar
Zalety
Zaletą wszystkich trzech urządzeń jest gotowanie zdrowych potraw. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy nie tracą swoich właściwości odżywczych oraz witamin, w parowarze możemy gotować praktycznie wszystko począwszy od warzyw po ryby, mięsa i kasze.
Wolnowar dzięki temu, że potrawy gotują się w nim kilka godzin sprawia, że są ona bardzo aromatyczne i mają wspaniały smak. Jest idealny do gotowania bigosu oraz gulaszy. Szybkowar sprawia, że gotowanie skraca się do minimum, potrawy są niezwykle smaczne.
Wady
Wadą parowaru może być jedynie to, że jest urządzeniem, które zajmuje sporo miejsca w kuchni, poza tym urządzenie to nie ma żadnych ukrytych wad. Gotowanie w szybkowarze jest również bardzo proste i jedyną jego wadą jest niebezpieczeństwo rozszczelnienia. Należy kupować szybkowary znanych i renomowanych firm. Wolnowar nie posiada wad, jeśli dokładnie zapoznamy się z instrukcją użytkowania gotowanie w nim będzie jedynie przyjemnością.
Kupując jedno z tych trzech urządzeń mamy pewność że nasza kuchnia jest smaczna oraz przede wszystkim zdrowa. Warto zakupić urządzenie, które pozwoli nam na przygotowywanie potrwa pełnych witamin i składników odżywczych dla naszej rodziny. Wybierając je, wybieramy zdrowie dla nas oraz naszej rodziny.
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: Adler, Garneczki.pl
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
meble kuchenne
Segregatory do szuflad od Amix |
|
meble kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego |
|
meble kuchenne
RAUVISIO crystal - Poznaj fronty ze szkła polimerowego |
|
ściany i podłogi
Panele winylowe ROCKO |
|
ściany i podłogi
Otwórz wnętrze na taras ... |
|