Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Jaki wybrać parowar, szybkowar i wolnowar

artykuł promocyjny

We współczesnych czasach zapanowała moda na zdrowe odżywianie. Życie w szybkim tempie sprawiło, że producenci żywności również zaczęli produkować tzw. ,,śmieciowe’’ jedzenie, które jest nie zdrowe i niesie za sobą duże zagrożenie zachorowania na jedną z wielu chorób cywilizacyjnych. Aby zdrowo gotować należy zapoznać się z tymi trzema urządzeniami: parowarem, szybkowarem oraz wolonowarem.

Jaki wybrać parowar, szybkowar i wolnowar

fot.: Adler - szybkowar wielofunkcyjny ciśnieniowy elektryczny Camry CR 6409, Parowar Adler AD 633 oraz wolnowar elektryczny z misą ceramiczną 6,5L Camry CR 6410


Sprawdź koniecznie >> Zdrowe odżywianie - przydatne akcesoria

 

Budowa

 

  • Parowar składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę, pojemników, tacek na składniki oraz pokrywy.
  • Szybkowar wygląda jak zwykły gruby garnek z pokrywką. Urządzenie jest ciśnieniowe i wyposażone w specjalne zawory bezpieczeństwa.
  • Wolnowar składa się z dwóch elementów: misy ceramicznej z pokrywą, do której wkłada się potrawę oraz obudowy, do której podczas gotowania wkładamy misę.
     

parowar Russell Hobbs

fot.: zestaw garnków Edenberg do gotowania na parze oraz parowar Russell Hobbs

 

Zasada działania


Gotowanie w parowarze jest niezwykle proste, do miski umieszczonej na samym dole wlewamy wodę, produkty które chcemy ugotować kładziemy na półkach, przykrywamy pokrywą. Podłączamy urządzenie do prądu, a unosząca się do góry para gotuje produkty.

Gotowanie w szybkowarze polega na umieszczeniu potraw w naczyniu i przykryciu go pokrywą. Naczynie stawiamy na kuchence, w środku wzrasta ciśnienie pary wytworzonej z wody, która była zawarta w produktach. Urządzenie jest bardzo szczelne. Gotowanie przebiega w bardzo wysokim ciśnieniu.

W wolnowarze potrawy gotują się około 8 do 10 godzin, w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni, potrawy nie są doprowadzane do wrzenia, dzięki temu zachowują swój aromat.

 

Garenczki.pl  - wolnowar

fot.: Garneczki.pl - wolnowar 


Zalety

 

Zaletą wszystkich trzech urządzeń jest gotowanie zdrowych potraw. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy nie tracą swoich właściwości odżywczych oraz witamin, w parowarze możemy gotować praktycznie wszystko począwszy od warzyw po ryby, mięsa i kasze.

Wolnowar dzięki temu, że potrawy gotują się w nim kilka godzin sprawia, że są ona bardzo aromatyczne i mają wspaniały smak. Jest idealny do gotowania bigosu oraz gulaszy. Szybkowar sprawia, że gotowanie skraca się do minimum, potrawy są niezwykle smaczne.

 

Wady

 

Wadą parowaru może być jedynie to, że jest urządzeniem, które zajmuje sporo miejsca w kuchni, poza tym urządzenie to nie ma żadnych ukrytych wad. Gotowanie w szybkowarze jest również bardzo proste i jedyną jego wadą jest niebezpieczeństwo rozszczelnienia. Należy kupować szybkowary znanych i renomowanych firm. Wolnowar nie posiada wad, jeśli dokładnie zapoznamy się z instrukcją użytkowania gotowanie w nim będzie jedynie przyjemnością.

Kupując jedno z tych trzech urządzeń mamy pewność że nasza kuchnia jest smaczna oraz przede wszystkim zdrowa. Warto zakupić urządzenie, które pozwoli nam na przygotowywanie potrwa pełnych witamin i składników odżywczych dla naszej rodziny. Wybierając je, wybieramy zdrowie dla nas oraz naszej rodziny.

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: Adler, Garneczki.pl










Partnerzy

Hafele    Grupa Armatura

Peka  SHARP
REJSMagma

Partner serwisu FiskarsEdaxo


Franke
   logo Helios

     Laveo     Kuchinox

    nVent        Amix  
 

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram