Jaką deskę do krojenia wybrać
artykuł promocyjny
Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, który znajduje się w każdej kuchni. Używamy jej do krojenia, siekania, miażdżenia lub rozbijania produktów. Nowoczesność i praktyczność zagościła i do tego sektora, o czym świadczy mnogość rozwiązań.
Najpopularniejsze deski do krojenia to:
- Deski szklane - wykonane ze szkła hartowanego, często z podkładkami antypoślizgowymi z gumy. Nie wchłaniają zapachów ani wody oraz szybko wysychają. Używane również jako podkładki do gorących garnków. Dostępne w wielu kolorach. Nie rysują się, lecz tępią noże. Gdy spadną na podłogę, rozbiją się na małe kawałki.
-
Deski bambusowe - wykonane są w 100 % z naturalnego materiału jakim jest trawa bambusowa. Deski te uważane są za ekologiczne, ponieważ trawa bambusowa rośnie bardzo szybko więc jest materiałem szybko odnawialnym. Deski są lekkie, schną w ekspresowym tempie, a ich cena nie jest wysoka. Wyposażone w antypoślizgowe zaciski, które uniemożliwiają ich przesuwanie się podczas krojenia.
fot.: Emako.pl
-
Deski drewniane - wykonane z drewna drzew liściastych (np. dąb, olcha, kokos, buk). Deski nie tępią noży. Mają jednak wiele wad: nie są higieniczne, wchłaniają wodę oraz zapachy. Ulegają zarysowaniom oraz zabrudzeniom przy krojeniu produktów barwiących (zioła, buraki). Nie nadają się do mycia w zmywarkach
fot.: Helios fot.: GDI Garnolli
- Deski plastikowe - wykonane z tworzyw sztucznych, są tanie i lekkie. Można je myć w zmywarce, nie wchłaniają wody. Nie przyjmują zapachów z krojonych produktów. Łatwo jednak je zarysować.
fot.: Emako.pl
- Deski granitowe (z kamienia naturalnego). Są trwałe. Ciężko je zarysować. Nie pochłaniają zapachów oraz nie barwią się od krojonych produktów. Niestety mają też wady, noże podczas krojenia ślizgają się i tępią. Nie nadają się do rozbijania mięsa.
fot: Kamieniarstwo.org
-
Deski ceramiczne są wyjątkowo odporne. Nadają się nie tylko do krojenia, siekania, ale również do ubijania kotletów. Powłoka jest higieniczna i łatwa do utrzymania w czystości - jedzenie nie przywiera.
fot.: Alveus
Kupujemy deskę do krojenia - na co zwrócić uwagę
Oprócz tworzywa, z którego została wykonana, deska może posiadać także wiele udogodnień. Jednym z nich jest rant. Takie zabeczpieczenie może z pewnością znacznie ułatwić i przyśpieszyć pracę w kuchni. Deska do krojenia z rantem chroni blat przed zabrudzeniem, a dzięki temu, że płyny z krojonych produktów zatrzymują się na obwodzie deski miejsce pracy pozostaje czyste. Z powodzeniem taka deska zastąpi nam również stolnicę w kuchni.
Deska powinna być wygodna i ergonomiczna, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się modele z rączką. Ułatwia ona przenoszenie oraz przekładanie posiekanych składników. Rączka może być jedynie kłopotliwa w kwestii przechowywania - bowiem to zawsze element wystający oraz zwiększający powierzchnię deski. W takim przypadku wygodniejsze może okazać się niewielkie wycięcie w powierzchni deski, które nie wpłynie w znaczący sposób na powierzchnię do krojenia a posłuż jako wygodny uchwyt - nawet do zawieszenia.
fot.: Fiskars - deska do krojenia z 3 wymiennymi plastikowymi nakładkami
Deski często służą także do serwowania potraw. Najbardziej typowym tego przykładem są sery, które doskonale prezentują się podawane na desce. Czasami taką deskę można kupić od razu z kompletem noży slużących właśnie do krojenia i podawania serów. Do serwowania nadają się także deski stylizowane, na przykład na stare drewno oraz takie o ciekawym kształcie lub strukturze.
fot.: Prajo - Deska do pizzy, bambus Kinghoff
Coraz większą popularnością cieszą się również deski z możliwością złożenia w wygodną łopatkę. W praktyce oznacza to, że rozłożona płasko deska jest wygodna do siekania, a ściśnięcie jej uchwytu powoduje, że tworzy się nam wygodna łopatka ułatwiająca przesypanie pokrojonych składników do garnka, czy miski. Takie składane deski są bardzo wygodne.
Względy higieniczne wymuszają na nas posiadanie w kuchnie więcej niż jednej deski do krojenia. Najlepiej, gdy do każdej serii produktów będziemy mieć oddzielną deskę. Świetnie wówczas sprawdzają się kolorowe deski z plastiku umieszczone w jednym bloku. Zajmują mało miejsca, są zawsze pod ręką, a my mamy pewność, że zapachy krojomnych produktów nie będą się wzajemnie przenikały.
Ciekawą alternatywą, która cieszy się coraz większą popularnością są deski kuchenne zintegrowane z pojemnikiem na pieczywo. Takie rozwiązanie ułatwia organizację pracy w czasie przygotowywania posiłków oraz oszczędza miejsce w kuchni. Nic więc dziwnego, że producenci chętnie promują tego typu układ.
W ramach rozwiązania 2w1 ciekawą propozycją jest deska do krojenia z ostrzałką noża. Umieszczony w rączce element pozwala na szybkie naostrzenia noża w czasie krojenia, bez konieczności szukania kolejnego urządzenia.
fot.: Garneczki.pl
Konserwacja desek drewnianych
Deski drewniane po umyciu (nie można ich myć w zmywarce) wycieramy dokładnie do sucha. Jeśli są mocno zużyte istnieje możliwość odnowy deski poprzez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni. Deski drewniane, podobnie jak inne naczynia z drewna, po wysuszeniu co pewien czas należy zaimpregnować olejem jadalnym, np. lnianym.
W codziennej pilęgnacji można wykorzystać sól kuchenna, która doskonale pochłania zapachy. Wystarczy natrzeć nią zabrudzoną powierzchnię i obficie spłukać wodą. Ten zabieg przyda się zwłaszcza po potrawach o wyrazistych zapachach, jak np. po przygotowywaniu ryby.
fot.: Franke Polska
Jaką deskę wybrać
Pod względem uniwersalności, najszerszego wachlarzu zastosowań w ścisłej czołówce są deski plastikowe lub bambusowe. Obie deski praktycznie nie chłoną wody, nie rysują się, nadają się do krojenia zarówno chleba jak i mięsa. Obie nie chłoną zapachów, nadają się do mycia w zmywarce, są estetyczne i nie niszczą noży. Deska bambusowa jest dodatkowo ekologiczna - wykonana z surowców odnawialnych przy niewielkim udziale maszyn i technologii. Dlatego deski drewniane odchodzą do lamusa, bambusowe i plastikowe z powodzeniem zajmują ich miejsce.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: GDI Garnolli, Prajo, Garneczki.pl, Helios, Alveus, Franke Polska, Fiskars, Emako.pl
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Wiosenne spotkania
|
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|