Jaką deskę do krojenia wybrać
data aktualizacji: 28-09-2020, 09:12 – artykuł promocyjny
Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, który znajduje się w każdej kuchni. Używamy jej do krojenia, siekania, miażdżenia lub rozbijania produktów. Nowoczesność i praktyczność zagościła i do tego sektora, o czym świadczy mnogość rozwiązań.

Najpopularniejsze deski do krojenia to:
- Deski szklane - wykonane ze szkła hartowanego, często z podkładkami antypoślizgowymi z gumy. Nie wchłaniają zapachów ani wody oraz szybko wysychają. Używane również jako podkładki do gorących garnków. Dostępne w wielu kolorach. Nie rysują się, lecz tępią noże. Gdy spadną na podłogę, rozbiją się na małe kawałki.
-
Deski bambusowe - wykonane są w 100 % z naturalnego materiału jakim jest trawa bambusowa. Deski te uważane są za ekologiczne, ponieważ trawa bambusowa rośnie bardzo szybko więc jest materiałem szybko odnawialnym. Deski są lekkie, schną w ekspresowym tempie, a ich cena nie jest wysoka. Wyposażone w antypoślizgowe zaciski, które uniemożliwiają ich przesuwanie się podczas krojenia.
-
Deski drewniane - wykonane z drewna drzew liściastych (np. dąb, olcha, kokos, buk). Deski nie tępią noży. Mają jednak wiele wad: nie są higieniczne, wchłaniają wodę oraz zapachy. Ulegają zarysowaniom oraz zabrudzeniom przy krojeniu produktów barwiących (zioła, buraki). Nie nadają się do mycia w zmywarkach
fot.: Helios fot.: GDI Garnolli
- Deski plastikowe - wykonane z tworzyw sztucznych, są tanie i lekkie. Można je myć w zmywarce, nie wchłaniają wody. Nie przyjmują zapachów z krojonych produktów. Łatwo jednak je zarysować.
fot.: Emako.pl
- Deski granitowe (z kamienia naturalnego). Są trwałe. Ciężko je zarysować. Nie pochłaniają zapachów oraz nie barwią się od krojonych produktów. Niestety mają też wady, noże podczas krojenia ślizgają się i tępią. Nie nadają się do rozbijania mięsa.
fot: Kamieniarstwo.org
-
Deski ceramiczne są wyjątkowo odporne. Nadają się nie tylko do krojenia, siekania, ale również do ubijania kotletów. Powłoka jest higieniczna i łatwa do utrzymania w czystości - jedzenie nie przywiera.
fot.: Alveus
Kupujemy deskę do krojenia - na co zwrócić uwagę
Oprócz tworzywa, z którego została wykonana, deska może posiadać także wiele udogodnień. Jednym z nich jest rant. Takie zabeczpieczenie może z pewnością znacznie ułatwić i przyśpieszyć pracę w kuchni. Deska do krojenia z rantem chroni blat przed zabrudzeniem, a dzięki temu, że płyny z krojonych produktów zatrzymują się na obwodzie deski miejsce pracy pozostaje czyste. Z powodzeniem taka deska zastąpi nam również stolnicę w kuchni.
Deska powinna być wygodna i ergonomiczna, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się modele z rączką. Ułatwia ona przenoszenie oraz przekładanie posiekanych składników. Rączka może być jedynie kłopotliwa w kwestii przechowywania - bowiem to zawsze element wystający oraz zwiększający powierzchnię deski. W takim przypadku wygodniejsze może okazać się niewielkie wycięcie w powierzchni deski, które nie wpłynie w znaczący sposób na powierzchnię do krojenia a posłuż jako wygodny uchwyt - nawet do zawieszenia.
fot.: Fiskars - deska do krojenia z 3 wymiennymi plastikowymi nakładkami
Deski często służą także do serwowania potraw. Najbardziej typowym tego przykładem są sery, które doskonale prezentują się podawane na desce. Czasami taką deskę można kupić od razu z kompletem noży slużących właśnie do krojenia i podawania serów. Do serwowania nadają się także deski stylizowane, na przykład na stare drewno oraz takie o ciekawym kształcie lub strukturze.
fot.: Europ24.pl - zestaw do pizzy TADAR, deska łopatka, radełko
Coraz większą popularnością cieszą się również deski z możliwością złożenia w wygodną łopatkę. W praktyce oznacza to, że rozłożona płasko deska jest wygodna do siekania, a ściśnięcie jej uchwytu powoduje, że tworzy się nam wygodna łopatka ułatwiająca przesypanie pokrojonych składników do garnka, czy miski. Takie składane deski są bardzo wygodne.
Względy higieniczne wymuszają na nas posiadanie w kuchnie więcej niż jednej deski do krojenia. Najlepiej, gdy do każdej serii produktów będziemy mieć oddzielną deskę. Świetnie wówczas sprawdzają się kolorowe deski z plastiku umieszczone w jednym bloku. Zajmują mało miejsca, są zawsze pod ręką, a my mamy pewność, że zapachy krojomnych produktów nie będą się wzajemnie przenikały.
Ciekawą alternatywą, która cieszy się coraz większą popularnością są deski kuchenne zintegrowane z pojemnikiem na pieczywo. Takie rozwiązanie ułatwia organizację pracy w czasie przygotowywania posiłków oraz oszczędza miejsce w kuchni. Nic więc dziwnego, że producenci chętnie promują tego typu układ.
fot.: Europ24
W ramach rozwiązania 2w1 ciekawą propozycją jest deska do krojenia z ostrzałką noża. Umieszczony w rączce element pozwala na szybkie naostrzenia noża w czasie krojenia, bez konieczności szukania kolejnego urządzenia.
fot.: Garneczki.pl
Konserwacja desek drewnianych
Deski drewniane po umyciu (nie można ich myć w zmywarce) wycieramy dokładnie do sucha. Jeśli są mocno zużyte istnieje możliwość odnowy deski poprzez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni. Deski drewniane, podobnie jak inne naczynia z drewna, po wysuszeniu co pewien czas należy zaimpregnować olejem jadalnym, np. lnianym.
W codziennej pilęgnacji można wykorzystać sól kuchenna, która doskonale pochłania zapachy. Wystarczy natrzeć nią zabrudzoną powierzchnię i obficie spłukać wodą. Ten zabieg przyda się zwłaszcza po potrawach o wyrazistych zapachach, jak np. po przygotowywaniu ryby.
fot.: Franke Polska
Jaką deskę wybrać
Pod względem uniwersalności, najszerszego wachlarzu zastosowań w ścisłej czołówce są deski plastikowe lub bambusowe. Obie deski praktycznie nie chłoną wody, nie rysują się, nadają się do krojenia zarówno chleba jak i mięsa. Obie nie chłoną zapachów, nadają się do mycia w zmywarce, są estetyczne i nie niszczą noży. Deska bambusowa jest dodatkowo ekologiczna - wykonana z surowców odnawialnych przy niewielkim udziale maszyn i technologii. Dlatego deski drewniane odchodzą do lamusa, bambusowe i plastikowe z powodzeniem zajmują ich miejsce.
fot.: Ronic - antybakteryjna deska do krojenia
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: GDI Garnolli, Ronic, Europ24, Garneczki.pl, Helios, Alveus, Franke Polska, Fiskars, Emako.pl
![]() Robimy przetwory - akcesoria ułatwiające przygotowanie...
Robienie przetworów to sprawa bardzo przyjemna, ale też wymagająca. Warto więc ją sobie ułatwiać... więcej... Jak grillować wygodnie? Akcesoria kuchenne...
Małe grillowanie ze znajomymi czy duża impreza rodzinna w towarzystwie dań z rusztu? Bez względu na to,... więcej... |

- Jak upiec chleb - formy do pieczenia
- Wybieramy patelnię
- Jaką deskę do krojenia wybrać
-
3 niestandardowe sposoby na notatki
- Sokowirówka - jak wybrać
- Noże kuchenne - jaki nóż do czego służy
- Jaki wybrać parowar i wolnowar
- Wybór wyciskarki do soków
- Jaki czajnik wybrać
-
Zdrowe gotowanie - postaw na garnki ze stali nierdzewnej

- Szuflada Hettich AvanTech You
- Wygodna kuchnia - lodówki Samsung
- Okapy Falmec - jasny punkt kuchni
- Oświetlenie pod szafki Design Light
- Stara cegła - urok i prostota
- Baterie bezdotykowe kuchenne
- Kolory mebli kuchennych - na co warto postawić
- Kuchnia wegetariańska, wegańska i witariańska
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne - czym się wyróżniają
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Limitowana kolekcja grzejników od Paprocki&Brzozowski
- Baterie Schock - komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
