konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

Emako

Rodzaje noży

data aktualizacji: 12-05-2021, 07:05 – artykuł promocyjny

Noże kuchenne to najpopularniejsze akcesoria każdej gospodyni domowej. Potrzebne przy każdej pracy w kuchni podczas obierania warzyw, krojenia chleba, przygotowania mięsa. Różnią się wyglądem, rodzajem rączki, długością i kształtem ostrza. Noże muszą być ostre, dobrze leżeć w dłoni i łatwo się myć.

Rodzaje noży

fot.: Villa Italia - komplet noży i obieraczka WOODSTONE

Ze względu na przeznaczenie, noże kuchenne dzielimy na:

  • długi nóż z ząbkowanym ostrzem - używany do krojenia świeżego pieczywa, ale też filetowania dużych ryb i cięcia mrożonek.
  • mały nóż z cienkim ostro zakończonym ostrzem (jarzyniak) - służy do obierania i przygotowywania warzyw i owoców, wykraiwania pestek itp.
  • cienki i długi nóż - służy do krojenia warzyw, wędlin i serów w plastry
  • krótki, cienki, ostro zakończony nóż - służy do oczyszczania mięs i ryb
  • długi, duży nóż (szefa kuchni) - używany do siekania warzyw, cięcia dużych mięs
  • duży, szeroki nóż (tasak) - słuzy do siekania dużych twardych produktów, jak i ćwiartowania mięs
  • cienki, zagięty nóż do sera - służący do krojenia i układania sera na półmisku
  • obierak do warzyw - specjalny nożyk przeznaczony tylko i wyłącznie do obierania owoców i warzyw z cienkiej skórki

 

Gerlach - nóż do chleba (Helios)Gerlach - nóż do miesa (Helios)

fot.: noże Gerlach - Helios

nóż Fiskars do skrobania, zagiętynóż Fiskars do obieranianóż Fiskars do skrobanianóż Fiskars do chlebaszpatułka do smarowania - Fiskarsnóż szefa kuchni, typ azjatycki - Fiskarsnóż szefa kuchni - Fiskarsnóż szefa kuchni - Fiskarsnóż szefa kuchni - Fiskarsnóż do szynki i łososia - Fiskarsnóż do filetowania - Fiskars

fot.: noże Fiskars - Warzywa i owoce  Pieczywo  Wielozadaniowe  Mięso i Ryby

 

 


Noże kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze to:

 

  • noże ze stali nierdzewnej - najczęściej spotykany materiał z którego produkuje się ostrza współczesnych noży. Stal nierdzewna jest wytrzymała i bardzo estetycznie się prezentuje w kuchni. Dość dobrze się ostrzy i długo pozostaje ostra. W pewnych warunkach - np. po myciu w zmywarce, na powierzchni noża mogą pojawić się zacieki.
  • noże ze stali nierdzewnej, wysokowęglowej - nawęglanie to proces uszlachetniania stali podczas obróbki termicznej węgiel trwale łączy się ze stalą co powoduje jej utwardzenie oraz dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne. Noże ze stali nawęglonej są trwalsze od nierdzewnych. Zaletą jest praktycznie 100%-towa odporność na zacieki i przebarwienia.
  • noże ze stali nierdzewnej, pokrytej tytanem - tytan to materiał lekki, niezwykle wytrzymały i neutralny dla ludzkiego organizmu. Noże powlekane tytanem długo zachowują ostrość i nie ulegają przebarwieniom. 
  • noże ze stali nierdzewnej, pokrytej teflonem - ostrze noża pokryte jest cienką warstwą teflonu, dzięki czego krojone produkty nie przywierają do ostrza. Szczególnie przydatny podczas krojenia np. żółtego sera.
  • noże ceramiczne - wykonane w pełni z nowoczesnych materiałów syntetycznych, noże z ceramicznym ostrzem są lekkie, cieńsze niż stalowe i o wiele dłużej zachowują ostrość. Wadą takich noży jest ich kruchość. W przypadku gdy nóż spadnie na podłogę w kuchni, może pęknąć lub wręcz rozpaść się na kawałki.
  • noże drewniane - to raczej ozdobne noże, używane do smarowania pieczywa masłem itp.
     

fot.: GDI Garnolli - komplety noży

noże GerlachKomplet noży i obieraczka 8 sztuk LOVESTONE

                               fot.: Gerlach                                       fot.: Villa Italia  - kolekcja Lovestone

 


Bezpieczny uchwyt


Nowoczesne noże są bardzo ostre, dlatego bardzo ważne jest aby miały bezpieczne uchwyty. Rączki noży kuchennych wykonywane są z materiałów antypoślizgowych takich jak: twarde drewno, plastik, guma silikonowa i lub perforowana stal. Taka powierzchnia zapewnia dobry uchwyt nawet wtedy gdy nóż jest mokry. Rączki noży są najczęściej wyprofilowane do dłoni tak aby każdy ruch był precyzyjny nie powodując niechcianych skaleczeń. Dlatego wybierając nóż warto sprawdzić czy dobrze leży w dłoni.


 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja
Zdjęcia: GDI Garnolli, Fiskars, Gerlach, Helios



Podobne artykuły
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Czy jesteś przygotowany na robienie efektownych drinków?

akcesoria kuchenne

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Czy...

Czym byłby Sylwester bez napojów alkoholowych? Kolorowe, eleganckie drinki stanowią doskonałą alternatywę... więcej...

Rozwiązania dla małej kuchni

akcesoria kuchenne

Rozwiązania dla małej kuchni

Urządzanie małej kuchni to nie lada wyzwanie dla jej właścieli, którzy szukają pomysłów... więcej...


Partnerzy

Ergo International sp zo.o.    Emako

      logo Deante

Partner serwisu Fiskars  logo Teka

   logo Peka       logo Helios

   Franke

Ronic  Electrolux

Kuchinox  Laveo

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022