konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2021

Emako

Jaki robot kuchenny do krojenia warzyw w kostkę wybrać?

data aktualizacji: 10-06-2021, 11:32 – artykuł promocyjny

Wielofunkcyjny robot kuchenny z przystawką do krojenia warzyw w kostkę to urządzenie, które może zupełnie odmienić codzienne gotowanie. Taki sprzęt ułatwia i przyspiesza przygotowanie wielu dań, które wcześniej były zbyt skomplikowane lub czasochłonne. Korzystanie z funkcji krojenia w kostkę pomoże nam uniknąć uciążliwego siekania warzyw na sałatkę, zupę lub gulasz.

Jaki robot kuchenny do krojenia warzyw w kostkę wybrać?

Warzywa w kostkę – do jakich potraw?

 

Warzywa powinny jak najczęściej pojawiać się na naszych talerzach i stanowić podstawę codziennej diety. Te pokrojone w kostkę najczęściej kojarzą nam się z sałatkami, szczególnie z tradycyjną sałatką warzywną z jajkiem i majonezem. Jednak to nie jedyna opcja! Łącząc ze sobą różne warzywa i dodatki, można stworzyć całe mnóstwo niebanalnych sałatek, a takie potrawy na pewno wyjdą nam na zdrowie.

Pokrojone w kostkę warzywa świetnie sprawdzają się też w daniach obiadowych. Podstawą każdej tradycyjnej zupy są rozdrobnione marchewki, pietruszka i seler. Możemy je wrzucić również do warzywnych i mięsnych gulaszy, zapiekanek czy sosów do makaronu, ryżu albo kaszy. Jeżeli zależy nam na jak najprostszym daniu, to z pokrojonych warzyw szybko przygotujemy leczo albo możemy je po prostu rozłożyć na blaszce, dodać do nich odrobiny oliwy oraz ulubionych przypraw i upiec w piekarniku. Jednak nie tylko warzywa możemy pokroić w kostkę. Podobnie sprawa wygląda z:

  • serami,
  • jajkami,
  • wędlinami
  • czy owocami.

Przygotowanie domowego fondue będzie wymagało od nas pokrojenia sera. W już roztopionym, możemy moczyć pokrojone wędliny albo warzywa. Sery różnego typu np. mozzarella, żółty czy wędzony oraz wędliny idealnie nadają się na domowe koreczki.

Jeżeli chodzi o pokrojone owoce, to świetnie sprawdzą się w sałatkach owocowych albo w innych deserach. Wszystkie warzywa i owoce posiekane w kostkę możemy zamienić na domowe przetwory, które z prawdziwą przyjemnością otwiera się w zimowe dni.

 

Krojenie warzyw w kostkę: ręcznie czy automatycznie?

 

Krojenie warzyw w kostkę: ręcznie czy automatycznie?

fot.: warzywa ręcznie pokrojone w kostkę

Krojenie jest jedną z najczęściej wykonywanych czynności kuchennych i często nawet nie zastanawiamy się, jak można by było przyspieszyć ten proces i o wiele łatwiej przygotowywać różne dania. Jeżeli zwykle nasze zajęcia kuchenne sprowadzają się do pokrojenia kilku rzeczy, to rzeczywiście możemy nie zauważać, że ręczne wykonywanie pewnych czynności jest bardzo czasochłonne. Inaczej sprawa wygląda, kiedy gotujemy dla dużej rodziny, często mamy gości albo lubimy przygotowywać domowe przetwory. Wtedy czasochłonne krojenie np. w kostkę może wydłużać przygotowanie konkretnego dania albo nawet zniechęcić nas do gotowania. Dlatego warto usprawniać cały proces gotowania i pomagać sobie podczas czasu spędzonego w kuchni.

Zarówno ręczne, jak i automatyczne krojenie w kostkę ma swoje wady i zalety. Przede wszystkim do ręcznego krojenia warzyw w kostkę nie będziemy potrzebować żadnych specjalnych akcesoriów czy urządzeń. To spory plus. Każdy z nas ma w domu nóż i deskę, a tylko tyle potrzebujemy, aby ręcznie pokroić warzywa lub owoce.

Niestety minusów tego sposobu jest więcej. Posiekanie jednej marchewki nie zajmie nam zbyt dużo czasu, ale już pokrojenie wszystkich warzyw na zupę może okazać się najbardziej czasochłonną czynnością wykonywaną podczas przygotowywania tego dania. Na dodatek ręczne krojenie po dłuższym czasie staje się bardzo męczące, może wywołać ból ręki, a nawet zniechęcić do zdrowego gotowania. Wiele osób rezygnuje z przygotowywania posiłków w domu właśnie dlatego, że jest to dal nich zbyt czasochłonne i męczące.

Wybierając tę ręczną metodę, na pewno nie uda nam się też pokroić warzyw na równe kawałki. Przy niektórych daniach nie ma to znaczenia, ale są potrawy, gdzie zbyt rozgotowane małe kawałki i jeszcze twardawe duże mogą zepsuć konsystencję gotowego jedzenia. Do tego dochodzą też względy estetyczne – równo pokrojone składniki wyglądają po prostu atrakcyjniej.

 

Automatyczne krojenie ma za to bardzo dużo zalet:

  • Przede wszystkim korzystanie z elektrycznego urządzenia nie jest męczące i bardzo skraca czas przygotowywania składników do wybranej potrawy. Wystarczy tylko umyć i ewentualnie obrać warzywa, a kostkarka za nas rozdrobni wszystkie produkty. Co ważne, takie urządzenie zawsze kroi na równe kawałki!
  • Automatyczne krojenie może okazać się tym impulsem, który skłoni nas do częstszego przygotowywania domowych, zdrowych posiłków. Jeżeli pokrojenie warzyw to tylko chwila, to czemu nie ugotować dla siebie i swojej rodziny zupy, gulaszu, leczo, zapiekanki czy innego warzywnego dania? Taki sprzęt to również niezbędna pomoc podczas gotowania dla gości lub na większe uroczystości – wtedy oszczędność czasu jest na wagę złota!

 

Dlaczego warto wybrać robota kuchennego z funkcją krojenia warzyw w kostkę?

 

Robot kuchenny to przede wszystkim połączenie kilku urządzeń w jednym. Zamiast szukać miejsca w kuchni na kolejne urządzenie, możemy zdecydować się na to jedno uniwersalne.

Robot kuchenny gwarantuje też szybką i efektywną pracę oraz jest w stanie wykonać za nas wiele uciążliwych czynności kuchennych np. zagnieść ciasto. Korzystając z tego urządzenia, zachowujemy czystość podczas gotowania (większość pracy odbywa się w robocie) oraz możemy wykonać wiele różnych czynności, korzystając tylko z jednego sprzętu np. kroić na plastry i w kostkę, ucierać, mieszać, rozdrabniać czy mielić.

Robot kuchenny do krojenia warzyw w kostkę to również doskonały pomocnik podczas przygotowywania domowych przetworów oraz wielu dań obiadowych. Z jego pomocą zrobienie pełnowartościowych posiłków pełnych warzyw będzie bardzo proste.

Jeżeli zależy nam na wprowadzeniu zdrowych nawyków do naszego życia lub już teraz codziennie kroimy mnóstwo warzyw, to robot kuchenny z kostkarką będzie świetnym wyborem.

 

Jaką przystawkę do krojenia warzyw w kostkę wybrać?

 

przystawka do krojenia warzyw w kostkę za pomocą robota kuchennego Kenwood

fot.: przystawka do krojenia warzyw w kostkę za pomocą robota kuchennego Kenwood

Mając już robota wielofunkcyjnego, warto uzupełnić jego wyposażenie o kostkarkę. Jakie powinno być takie akcesorium? Przede wszystkim musi pasować do naszego urządzenia. Zwróćmy też uwagę na to, w jaki sposób będziemy czyścić wybrany model – czy da się poszczególne elementy myć w zmywarce, czy może do zestawu dołączone będą specjalne akcesoria do szybkiego czyszczenia.

Najlepsze kostkarki kroją warzywa na kostkę o wymiarach 1x1 cm, bo to jeden z najbardziej uniwersalnych rozmiarów. Nowoczesne roboty kuchenne Kenwood bez problemu współpracują z osobną kostkarką. Nieco starsze modele tego producenta będą potrzebować przejściówki, aby podłączyć to akcesorium, ale nie wpływa to w żadnym wypadku na wydajność krojenia.

Jak działa kostkarka w robocie kuchenny? Materiał wideo:
 

 

Chcesz wyposażyć swojego robota Kenwood w kostkarkę? Sprawdź: Kostkarka KAX400PL - Przystawka do robotów Kenwood Chef >>.

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Kenwood



Podobne artykuły
Nożyczki Fiskars

akcesoria kuchenne

Nożyczki Fiskars

Nożyczki Fiskars z rękojeściami z tworzywa sztucznego są obecne na rynku juz od ponad 45 lat. Zapoczątkowały... więcej...

Pojemniki do segregacji odpadów w kuchni - przegląd

akcesoria kuchenne

Pojemniki do segregacji odpadów w kuchni - przegląd

W większości kuchni kosz na odpadki umiejscowiony jest w szafce pod zlewozmywakiem. Wybór tej lokalizacji... więcej...



Partnerzy

Ergo International sp zo.o.  logo Teka

      logo Deante

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Kuchinox  Emako

Electrolux      Laveo