Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl
konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2024

Emako

Jak przygotować pyszną herbatę? Przegląd akcesoriów do herbaty

artykuł promocyjny

Tradycja picia herbaty jest niezwykle długa i w niektórych krajach wiąże się z nią wiele rytuałów. Samo podanie musi przebiegać w odpowiedni sposób i zachowywać swój rytm. W Turcji herbatę pija się praktycznie wszędzie. Klienci przed dokonaniem droższych zakupów, są w sklepach nią raczeni. Głęboko zakorzenione zwyczaje związane z tym napojem, są widoczne również w Chinach, Japonii czy też Wielkiej Brytanii. W Polsce podawanie herbaty oraz jej picie, nie ma tego typu otoczki. Jednak zaraz obok kawy, jest to najczęściej serwowany napój i w domu przeciętnego mieszkańca kraju, zawsze można znaleźć jakieś opakowanie. Niektórzy nie wyobrażają sobie nawet dnia bez niej. Warto zatem wiedzieć, jak przyrządzić ją w dobry sposób, w jakie akcesoria dobrze jest zainwestować i przede wszystkim jak ją serwować.

Jak przygotować pyszną herbatę? Przegląd akcesoriów do herbaty
Kliknij w zdjęcie i przejdź na stronę firmy

Jakie są rodzaje herbat?

 

Zapoznając się z podstawowymi informacjami na temat herbat, możesz miło zaskoczyć swoich gości podczas kolejnego poczęstunku. Zadaj sobie jednak pytanie, jaki rodzaj jej posiadasz w domu? W większości wypadków odpowiedź brzmiałaby: czarną. Jest to najpowszechniejszy rodzaj herbaty, ale nie jedyny. Każdy z tych rodzajów dzieli się jeszcze na kolejne gatunki, smakujące nieco inaczej. Wśród herbat czarnych wyróżnić można między innymi  assam lub ceylon. Coraz bardziej na rynku staje się popularna również herbata zielona, ale oprócz niej warto zainwestować także w białą oraz czerwoną. Są one zdecydowanie rzadziej spotykane, ale kupić je możesz w wyspecjalizowanych herbaciarniach.

W większości przypadków herbatę przygotowuje się z suszonych listków. Niektóre gatunki herbat parzy się jednak również z elementów krzewów oraz kory. Przykładem jest między innymi dość popularna yerba mate, którą pozyskuje się z ostrokrzewu paragwajskiego.

Podczas parzenia każdego z rodzajów herbaty, zwracaj szczególną uwagę na temperaturę wody. Herbatę czerwoną oraz czarną powinno parzyć się tuż przed zagotowaniem wody, w temperaturze ok. 95ºC. Herbata zielona i biała natomiast najlepiej parzą się w niższych temperaturach, oscylujących w granicach 65-80ºC. W Polsce natomiast powszechnie każdą herbatę zalewa się wrzątkiem, co jak widać nie jest poprawną metodą parzenia herbaty. Całkowite zaparzenie następuje dopiero po kilku minutach, zazwyczaj w ciągu 2-6. Zbyt długie parzenie sprawia, że herbata staje się bardziej intensywna w smaku, co nie dla każdej osoby jest pożądanym efektem. W dobrym tonie jest pytać gości o preferencje, przed podaniem im herbaty. Zapytaj ich jaki rodzaj lubią, czy ma być ona mocna lub też słabsza, czy ma być dodatkowo dosładzana itp.

                                          Fot.: Ceramiczne kubki z bambusowymi podkładkami

 

Herbata ekspresowa czy liściasta?

 

Jaką herbatę zamierzasz serwować swoim gościom? W sklepach powszechnie dostępna jest herbata ekspresowa. Ma ona wiele zalet, do których można zaliczyć przede wszystkim dużą wygodę parzenia. Jednak herbata liściasta zazwyczaj jest lepsza w smaku, posiada dużo więcej właściwości i nie jest aż tak wysoce przetworzona. Mimo to jednak najlepiej jest posiadać oba rodzaje w domu. Nie jesteś w stanie bowiem przewiedzieć, w jakiej herbacie gustują twoi goście. Jeśli zamierzać podać im herbatę w torebkach ekspresowych, konieczne jest położenie przed gościem również talerzyka i łyżeczki aby mógł on wyciągnąć torebkę wtedy, gdy uzna to za odpowiedni czas.

 

Zaparzacze do herbaty - praktyczny gadżet czy jedynie ozdoba?

 

Herbata liściasta może być parzona po prostu w kubku, szklance lub też filiżance. Jednak zazwyczaj wygoda jej picia jest na niskim poziomie, ponieważ wraz z naparem wypija się również fragmenty liści oraz innych dodatków, które akurat znalazły się w herbacie. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na zakup zaparzacza. Takie zaparzacze do herbaty są dostępne na rynku w bardzo różnorodnych kształtach, kolorach i wzorach. Zazwyczaj są połączeniem silikonu oraz metalu. Wsypanie do nich herbaty ogranicza jej wydostawanie się, dzięki czemu pije się jedynie czysty napar. Stanowią one jeden z podstawowych akcesoriów do picia herbaty i jeśli chcesz ją serwować gościom w odpowiedni sposób, to z pewnością musisz w niego zainwestować.

 

Akcesoria do picia herbaty

 

Serwując herbatę, na samym początku warto skupić się przede wszystkim na sposobie jej podania. Pijąc herbatę w samotności, doskonale sprawdza się kubek. Jeśli jednak pojawiają się u ciebie goście, lepiej abyś skorzystał z filiżanek. Wyglądają one bardziej elegancko. W tym wypadku jednak również należy brać pod uwagę wymagania gości, ponieważ mogą oni chcieć napić się porządnej ilości herbaty, w dużym kubku.

Do parzenia herbaty warto posiadać w swoim domu zaparzacz oraz sitko. Do serwowania natomiast dobrze sprawdza się również imbryk oraz dzbanek, umieszczony na podgrzewaczu. Wówczas można zaparzyć zdecydowanie większą ilość herbaty, a każdy z gości ma możliwość swobodnego jej dolewania. Oczywiście w różnych krajach używa się także innych akcesoriów. W Rosji popularny jest między innymi samowar. Samą herbatę pija się tam natomiast przegryzając konfiturą lub kostką cukru, co również jest nietypowym zwyczajem.

Kontakt w sprawie produktów:

EDAXO.pl
ul. Targowa 3
52-326 Wrocław
tel. 71 308 79 94
www: www.edaxo.pl
mail: wyślij wiadomość



Wyposażenie kuchni: szklane płyty ochronne na kuchenkę » wieszaki, półki i uchwyty kuchenne » suszarki i ociekacze do naczyń » akcesoria do zmywania
Akcesoria do pieczenia: kamienie do pieczenia pizzy » formy silikonowe » formy ceramiczne » ceramiczne naczynia do zapiekania » blachy i formy metalowe » tortownice » foremki i wykrawaczki do ciastek » stolnice i maty silikonowe » wałki do ciasta » pudełka na ciastka i papilotki do muffinek
Akcesoria i przybory kuchenne: deski do krojenia i noże » patelnie » młynki » miski i durszlaki » wagi » wyciskarki i obieraczki » stojaki na książki kucharskie » akcesoria do herbaty » akcesoria do kawy » trzepaczki » pędzelki, łopatki i szpatułki » szczypce
Przechowywanie żywności: chlebaki » pojemniki metalowe » pojemniki ceramiczne i szklane » herbaciarki i pojemniki drewniane » pojemniki hermetyczne » śniadaniówki
Podawanie i dekoracje stołu: tace » patery » stojaki i kosze na owoce » zestawy do przekąsek » zestawy do Fondue » pojemniki na przyprawy » stojaki na wino » akcesoria barmańskie » dzbanki i zaparzacze » serwowanie napojów » ceramiczne miski i talerze » serwetniki i serwetki » obrusy » podkładki na stół » stoliki barowe » sztućce
Akcesoria do dekorowania: zestawy do dekoracji » przybory do dekoracji
 

Zobacz zdjęcia w galerii EMAKO.pl:

EMAKO.pl Facebook   pinterest EMAKO.pl   EMAKO.pl instagram   Youtube EMAKO.pl   EMAKO.pl linkedin









Polecamy
Kolorowa zastawa stołowa - must have sezonu! akcesoria kuchenne

Kolorowa zastawa stołowa

 
jak wybrać chlebak - czarny chlebak prajo akcesoria kuchenne

Jaki chlebak wybrać?

 
emako tekstylia kuchenne akcesoria kuchenne

Tekstylia kuchnnne, które warto mieć

 
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie. Przegląd najciekawszych akcesoria kuchenne

Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie

 
akcesoria kuchenne

Organizujemy domowe przyjęcie

 
Partnerzy

PrajoErgo International sp zo.o. villa italia

Partner serwisu FiskarsEdaxo


    logo Helios
  SHARP

Electrolux   logo Teka

logo Peka

  Franke

KuchinoxLaveo

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - Konkurs fotograficzny Nasze łazienki 2024 - XVI edycja

Facebook
Instagram