Patelnie - niezbędne w każdej kuchni. Co powinniśmy o nich wiedzieć?
artykuł promocyjny
Smak i jakość steków, naleśników, a nawet prostego omletu zależy w dużej mierze od jakości patelni, na której przygotowano potrawę. Idealnie wyposażona kuchnia powinna mieć kilka patelni o różnych średnicach, wykonanych z różnych materiałów, a także o różnej grubości i wysokości ścian. Nie bez powodu profesjonalni kucharze przygotowują różne potrawy na różnych patelniach. Na przykład falista patelnia grillowa jest bardziej przystosowana do smażenia mięsa, a każda patelnia z nieprzywierającą powłoką sprawdzi się do smażenia jajek. Jednak większość osób używa tylko 1-2 patelni, dlatego kupująć to akcesorium kuchenne do gotowania, warto wybrać uniwersalną opcję, czyli okrągłą, średnią patelnię o średnicy 24-28 cm.
Patelnie z powłoką nieprzywierającą
Powłoki w patelniach mogą być różne. Jakie rodzaje są dostępne na rynku i jaka powłoka jest najlepsza?
Powłoka teflonowa
Teflonowa, a mianowicie politetrafluoroetylen, jest najpowszechniejszym rodzajem powłoki dla patelni aluminiowych. Jej zaletą jest to, że jest lekka, łatwa do czyszczenia i można smażyć na niej przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu lub nawet bez niego.
Wady: Teflon nie może być zbyt mocno rozgrzany (optymalna temperatura to 200 C°), w przeciwnym razie zacznie wydzielać rakotwórcze toksyczne gazy. Powłoka teflonowa jest także bardzo delikatna i nie można na niej używać ostrych przedmiotów. Jej żywotność wynosi maksymalnie 1 rok.
Powłoka ceramiczna
To nieprzywierająca powłoka wykonana nie z wypalanej gliny, ale z polimeru nanokompozytowego z nanocząsteczkami piasku. W przeciwieństwie do patelni teflonowej, powłoka ceramiczna nie wydziela szkodliwych substancji przy mocnym podgrzaniu (można ją podgrzać do 450 stopni) i jest idealna dla tych, którzy lubią gotować na minimalnej ilości oleju. Równomiernie i szybko się nagrzewa. Co więcej, patelnie aluminiowe z powłoką ceramiczną są stosunkowo lekkie.
fot.: Patelnia z powłoką ceramiczną
Wady: warstwa ceramiczna łatwo ulega uszkodzeniom mechanicznym, może ją także uszkodzić upadek z wysokości, mycie w zmywarce lub nagłe zmiany temperatury. Nie nadaje się do kuchenki indukcyjnej. Jej żywotność wynosi około 1-2 lat przy ostrożnym użytkowaniu. Wskazówka: nie kupuj tanich modeli, ponieważ bardzo szybko się psują.
Powłoka marmurowa
To nieprzywierająca powłoka wykonana z teflonu, ale z dodatkiem marmuru. Patelnia pokryta marmurem waży mniej niż patelnia żeliwna, nagrzewa się równomiernie i bardzo szybko. Ponadto, w przeciwieństwie do ceramiki i teflonu stygnie wolniej, mniej jest podatna na uszkodzenia ostrymi przedmiotami, a także nie szkodzą jej upadki i zmiany temperatur. Zatem ma ona długą żywotność. Potrawy przygotowane na takiej patelni wyglądają niecodziennie i ekskluzywnie.
fot.: Patelnia do naleśników z powłoką marmurową
Wady: patelnie z powłoką marmurową można znaleźć zarówno tanie, jak i drogie, jednak dobra patelnia (z powłoką z 3 warstw lub więcej) kosztuje sporo. Wadą takiego rozwiązania jest to, że często patelnie z marmurową powłoką są sprzedawane bez pokrywek. Jej żywotność zależy od liczby warstw powłoki - im więcej warstw, tym dłuższa żywotność naczynia. Przy odpowiedniej pielęgnacji wielowarstwowa patelnia może wytrzymać do 25 lat, zgodnie z obietnicą producentów. Jeśli to możliwe, kup patelnie z 5-warstwową powłoką marmurową i dnem o grubości większej niż 6 mm. Czystą patelnię smaruj okresowo olejem, a następnie wytrzyj ją serwetką.
Materiały, z których wytwarzane są patelnie
Patelnie powstają najczęściej z żeliwa, stali nierdzewnej lub miedzi.
Patelnia żeliwna
Ten rodzaj patelni jest najbardziej uniwersalny, jeśli chodzi o funkcjonalność. Można w niej nawet piec ciasta w piekarniku! Na żeliwnej patelni ugotować można najsmaczniejsze potrawy, z żeliwa powstają także patelnie grillowe do smażenia mięsa. Patelnia żeliwna równomiernie się nagrzewa i długo stygnie.
Naczynia żeliwne nie boją się nawet noży i spadania z wysokości, ponadto są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, a podczas smażenia potrawa jest wypełniona niewielką ilością żelaza (co jest korzystne dla organizmu). Główną cechą patelni żeliwnej jest naturalna „nieprzywierająca powłoka”, która powstaje dzięki temu, że porowata struktura żeliwa pochłania olej, dzięki czemu naczynia mogą być używane wiecznie w dosłownym tego słowa znaczeniu.
fot.: Naczynie żaroodporne żeliwne
Wady: żeliwo jest ciężkie, wymaga okresowej konserwacji. Nie można myć żeliwa w zmywarce i przechowywać w nim żywność przez długi czas, ponieważ może rdzewieć.
Patelnia ze stali nierdzewnej
Wielu profesjonalistów gotuje na patelniach ze stali nierdzewnej bez powłoki zapobiegającej przywieraniu, ponieważ pozwala to na maksymalne zachowanie smaku i koloru składników. Naczynia grillowe są również wykonane ze stali nierdzewnej. Są one trwałe, odporne na zarysowania, a także łatwo się je myje.
fot.: Patelnia ze stali nierdzewnej
Wady: trzeba się przyzwyczaić do sposobu używania takiej patelni typu wok - na czas wymieszać potrawy i dobrze rozgrzać olej, w przeciwnym razie potrawa się przyklei. Bardzo trudno jest też usmażyć jajka na „stali nierdzewnej”.
fot.: Wok ze stali nierdzewnej
Patelnia miedziana z powłoką ze stali nierdzewnej
Tego typu patelnie wyróżniają się stylowym wyglądem i świetnie nadają się do gotowania potraw wymagających okresowych zmian temperatury. Miedź szybko stygnie i równie szybko się nagrzewa.
Wady: złożoność gotowania, wysoka cena.
Jak wybrać odpowiednią patelnię?
Decydując się na aluminiowe naczynia z powłoką nieprzywierającą, zwróć uwagę na odlew aluminiowy, z grubszymi bokami i dnem.
fot.: Rondel z pokrywką SILITOP - aluminium
Średnica 24 cm jest optymalna dla jednej osoby, 26 cm - dla rodzin 3-osobowych, 28 cm - odpowiednia dla rodzin wielodzietnych.
Która patelnia z dwóch modeli tego samego typu będzie lepsza?
Odpowiedź: ta z grubszymi ściankami i dnem, a także z większą wagą i większą ilością nieprzywierających warstw. Do pieczenia w piekarniku wybieraj naczynia z wyjmowanym uchwytem lub uchwytem wykonanym z metalu bez plastikowych elementów.
Kontakt w sprawie produktów: EDAXO.pl ul. Targowa 3 52-326 Wrocław tel. 71 308 79 94 www: www.edaxo.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | |
Wyposażenie kuchni: szklane płyty ochronne na kuchenkę » wieszaki, półki i uchwyty kuchenne » suszarki i ociekacze do naczyń » akcesoria do zmywania Zobacz zdjęcia w galerii EMAKO.pl: |
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Wiosenne spotkania
|
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|