Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Emako

Patelnie - niezbędne w każdej kuchni. Co powinniśmy o nich wiedzieć?

artykuł promocyjny

Smak i jakość steków, naleśników, a nawet prostego omletu zależy w dużej mierze od jakości patelni, na której przygotowano potrawę. Idealnie wyposażona kuchnia powinna mieć kilka patelni o różnych średnicach, wykonanych z różnych materiałów, a także o różnej grubości i wysokości ścian. Nie bez powodu profesjonalni kucharze przygotowują różne potrawy na różnych patelniach. Na przykład falista patelnia grillowa jest bardziej przystosowana do smażenia mięsa, a każda patelnia z nieprzywierającą powłoką sprawdzi się do smażenia jajek. Jednak większość osób używa tylko 1-2 patelni, dlatego kupująć to akcesorium kuchenne do gotowania, warto wybrać uniwersalną opcję, czyli okrągłą, średnią patelnię o średnicy 24-28 cm.

Patelnie - niezbędne w każdej kuchni. Co powinniśmy o nich wiedzieć?
Kliknij w zdjęcie i przejdź na stronę firmy

 

Patelnie z powłoką nieprzywierającą


Powłoki w patelniach mogą być różne. Jakie rodzaje są dostępne na rynku i jaka powłoka jest najlepsza?


Powłoka teflonowa


Teflonowa, a mianowicie politetrafluoroetylen, jest najpowszechniejszym rodzajem powłoki dla patelni aluminiowych. Jej zaletą jest to, że jest lekka, łatwa do czyszczenia i można smażyć na niej przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu lub nawet bez niego.

Wady: Teflon nie może być zbyt mocno rozgrzany (optymalna temperatura to 200 C°), w przeciwnym razie zacznie wydzielać rakotwórcze toksyczne gazy. Powłoka teflonowa jest także bardzo delikatna i nie można na niej używać ostrych przedmiotów. Jej żywotność wynosi maksymalnie 1 rok.


Powłoka ceramiczna


To nieprzywierająca powłoka wykonana nie z wypalanej gliny, ale z polimeru nanokompozytowego z nanocząsteczkami piasku. W przeciwieństwie do patelni teflonowej, powłoka ceramiczna nie wydziela szkodliwych substancji przy mocnym podgrzaniu (można ją podgrzać do 450 stopni) i jest idealna dla tych, którzy lubią gotować na minimalnej ilości oleju. Równomiernie i szybko się nagrzewa. Co więcej, patelnie aluminiowe z powłoką ceramiczną są stosunkowo lekkie.

Patelnia z powłoką ceramiczną
fot.: Patelnia z powłoką ceramiczną


Wady: warstwa ceramiczna łatwo ulega uszkodzeniom mechanicznym, może ją także uszkodzić upadek z wysokości, mycie w zmywarce lub nagłe zmiany temperatury. Nie nadaje się do kuchenki indukcyjnej. Jej żywotność wynosi około 1-2 lat przy ostrożnym użytkowaniu. Wskazówka: nie kupuj tanich modeli, ponieważ bardzo szybko się psują.



Powłoka marmurowa


To nieprzywierająca powłoka wykonana z teflonu, ale z dodatkiem marmuru. Patelnia pokryta marmurem waży mniej niż patelnia żeliwna, nagrzewa się równomiernie i bardzo szybko. Ponadto, w przeciwieństwie do ceramiki i teflonu stygnie wolniej, mniej jest podatna na uszkodzenia ostrymi przedmiotami, a także nie szkodzą jej upadki i zmiany temperatur. Zatem ma ona długą żywotność. Potrawy przygotowane na takiej patelni wyglądają niecodziennie i ekskluzywnie.

Patelnia do naleśników

fot.: Patelnia do naleśników z powłoką marmurową

Wady: patelnie z powłoką marmurową można znaleźć zarówno tanie, jak i drogie, jednak dobra patelnia (z powłoką z 3 warstw lub więcej) kosztuje sporo. Wadą takiego rozwiązania jest to, że często patelnie z marmurową powłoką są sprzedawane bez pokrywek. Jej żywotność zależy od liczby warstw powłoki - im więcej warstw, tym dłuższa żywotność naczynia. Przy odpowiedniej pielęgnacji wielowarstwowa patelnia może wytrzymać do 25 lat, zgodnie z obietnicą producentów. Jeśli to możliwe, kup patelnie z 5-warstwową powłoką marmurową i dnem o grubości większej niż 6 mm. Czystą patelnię smaruj okresowo olejem, a następnie wytrzyj ją serwetką.



Materiały, z których wytwarzane są patelnie


Patelnie powstają najczęściej z żeliwa, stali nierdzewnej lub miedzi.


Patelnia żeliwna


Ten rodzaj patelni jest najbardziej uniwersalny, jeśli chodzi o funkcjonalność. Można w niej nawet piec ciasta w piekarniku! Na żeliwnej patelni ugotować można najsmaczniejsze potrawy, z żeliwa powstają także patelnie grillowe do smażenia mięsa. Patelnia żeliwna równomiernie się nagrzewa i długo stygnie.

Naczynia żeliwne nie boją się nawet noży i spadania z wysokości, ponadto są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, a podczas smażenia potrawa jest wypełniona niewielką ilością żelaza (co jest korzystne dla organizmu). Główną cechą patelni żeliwnej jest naturalna „nieprzywierająca powłoka”, która powstaje dzięki temu, że porowata struktura żeliwa pochłania olej, dzięki czemu naczynia mogą być używane wiecznie w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Naczynie żarodoporne żeliwne

fot.: Naczynie żaroodporne żeliwne


Wady: żeliwo jest ciężkie, wymaga okresowej konserwacji. Nie można myć żeliwa w zmywarce i przechowywać w nim żywność przez długi czas, ponieważ może rdzewieć.



Patelnia ze stali nierdzewnej


Wielu profesjonalistów gotuje na patelniach ze stali nierdzewnej bez powłoki zapobiegającej przywieraniu, ponieważ pozwala to na maksymalne zachowanie smaku i koloru składników. Naczynia grillowe są również wykonane ze stali nierdzewnej. Są one trwałe, odporne na zarysowania, a także łatwo się je myje.

Patelnia ze stali nierdzewnej

fot.: Patelnia ze stali nierdzewnej


Wady: trzeba się przyzwyczaić do sposobu używania takiej patelni typu wok - na czas wymieszać potrawy i dobrze rozgrzać olej, w przeciwnym razie potrawa się przyklei. Bardzo trudno jest też usmażyć jajka na „stali nierdzewnej”.

Wok ze stali nierdzewnej

fot.: Wok ze stali nierdzewnej



Patelnia miedziana z powłoką ze stali nierdzewnej


Tego typu patelnie wyróżniają się stylowym wyglądem i świetnie nadają się do gotowania potraw wymagających okresowych zmian temperatury. Miedź szybko stygnie i równie szybko się nagrzewa.

Wady: złożoność gotowania, wysoka cena.

 

Jak wybrać odpowiednią patelnię?


Decydując się na aluminiowe naczynia z powłoką nieprzywierającą, zwróć uwagę na odlew aluminiowy, z grubszymi bokami i dnem.

Rondel z aluminium

fot.: Rondel z pokrywką SILITOP - aluminium

Średnica 24 cm jest optymalna dla jednej osoby, 26 cm - dla rodzin 3-osobowych, 28 cm - odpowiednia dla rodzin wielodzietnych.

 

Która patelnia z dwóch modeli tego samego typu będzie lepsza?

 

Odpowiedź: ta z grubszymi ściankami i dnem, a także z większą wagą i większą ilością nieprzywierających warstw. Do pieczenia w piekarniku wybieraj naczynia z wyjmowanym uchwytem lub uchwytem wykonanym z metalu bez plastikowych elementów.

Kontakt w sprawie produktów:

EDAXO.pl
ul. Targowa 3
52-326 Wrocław
tel. 71 308 79 94
www: www.edaxo.pl
mail: wyślij wiadomość



Wyposażenie kuchni: szklane płyty ochronne na kuchenkę » wieszaki, półki i uchwyty kuchenne » suszarki i ociekacze do naczyń » akcesoria do zmywania
Akcesoria do pieczenia: kamienie do pieczenia pizzy » formy silikonowe » formy ceramiczne » ceramiczne naczynia do zapiekania » blachy i formy metalowe » tortownice » foremki i wykrawaczki do ciastek » stolnice i maty silikonowe » wałki do ciasta » pudełka na ciastka i papilotki do muffinek
Akcesoria i przybory kuchenne: deski do krojenia i noże » patelnie » młynki » miski i durszlaki » wagi » wyciskarki i obieraczki » stojaki na książki kucharskie » akcesoria do herbaty » akcesoria do kawy » trzepaczki » pędzelki, łopatki i szpatułki » szczypce
Przechowywanie żywności: chlebaki » pojemniki metalowe » pojemniki ceramiczne i szklane » herbaciarki i pojemniki drewniane » pojemniki hermetyczne » śniadaniówki
Podawanie i dekoracje stołu: tace » patery » stojaki i kosze na owoce » zestawy do przekąsek » zestawy do Fondue » pojemniki na przyprawy » stojaki na wino » akcesoria barmańskie » dzbanki i zaparzacze » serwowanie napojów » ceramiczne miski i talerze » serwetniki i serwetki » obrusy » podkładki na stół » stoliki barowe » sztućce
Akcesoria do dekorowania: zestawy do dekoracji » przybory do dekoracji
 

Zobacz zdjęcia w galerii EMAKO.pl:

EMAKO.pl Facebook   pinterest EMAKO.pl   EMAKO.pl instagram   Youtube EMAKO.pl   EMAKO.pl linkedin











Polecamy
Wiosenne spotkania przy stole - kieliszki i szklanki od Villa Italia akcesoria kuchenne

Wiosenne spotkania

 
jak wybrać chlebak - czarny chlebak prajo akcesoria kuchenne

Jaki chlebak wybrać?

 
emako tekstylia kuchenne akcesoria kuchenne

Tekstylia kuchnnne, które warto mieć

 
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie. Przegląd najciekawszych akcesoria kuchenne

Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie

 
akcesoria kuchenne

Organizujemy domowe przyjęcie

 
Partnerzy

PrajoErgo International sp zo.o. villa italia

Partner serwisu FiskarsEdaxo


    logo Helios
  SHARP

Electrolux   logo Teka

logo Peka

  Franke

KuchinoxLaveo

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się

Facebook
Instagram