Nie marnuj żywności - pomysły od PLAST TEAM
data aktualizacji: 27-05-2020, 02:33 – artykuł promocyjny
Każdego dnia na świecie umierają ludzie z głodu. Codziennie w innej części świata wyrzuca się tony jedzenia. A co z naszym sposobem na racjonalne gospodarowanie żywnością? Święta, domowe przyjęcia, a nawet niedzielny obiad to okazje, by sprawdzić, czy potrafimy zarządzać nadwyżką pożywienia w naszej kuchni. Jedzenie ma to do siebie, że szybko się psuje. Poniżej podpowiadamy, jak przechowywać żywność by zachowała świeżość na dłużej.

Plast Team podpisał pierwszą umowę licencyjną z duńską organizacją pozarządową: „Stop Marnowaniu Żywności”. Stop Spild Af Mad to największy w Danii ruch non-profit sprzeciwiający się marnotrawieniu żywności, który powstał w 2008 roku. Jej celem było zwrócenie uwagi na problem marnowania jedzenia oraz jego powszechne przyzwolenie. Działania, wsparte przez rząd duński, UE oraz ONZ przyniosły wiele dobrego w tej kwestii i rozlały się na cały świat.
Dobrze widoczne produkty to podstawa organizacji w domowej spiżarni
Jaka jest recepta na niemarnowanie jedzenia? Otóż należy dbać o sposób przechowywania. Najlepiej sprawdzają się tu pojemniki ze szczelnymi pokrywkami. Nie zastąpiony jest również system z możliwością zapisania daty włożenia do opakowania.
Każdy z nas może przyczynić się do racjonalnego korzystania z dostępnej żywności. Nie marnowanie jedzenie to jeden z ważnych kroków dbania o planetę. Bycie eko i fit jest w modzie, dlatego warto zmienić swoje nawyki!
Zróżnicowana wielkość pojemników pozwala oszczędzać miejsce i lepiej zarządzać dostępną żywnością
Marka Plas Team posiada w swojej ofercie pojemniki spełniające oczekiwania każdego gospodarstwa domowego. Wybierając odpowiedni zestaw, odczujemy zmiany, dzięki którym łatwiej będzie nam wprowadzić systematyczne i łatwe przechowywanie żywności. Jedną z najczęstszych przyczyn marnowania jedzenia jest brak świadomości, co mamy w zapasie oraz informacji o tym ile to ma dni. Dlatego do lodówki oraz zamrażarki warto stosować przezroczyste pojemniki z zapisanymi datami.
Pojemnik z pokrywkami chronią żywność przed mieszaniem się smaków i zapachów
Najczęściej wyrzucamy owoce i warzywa, pieczywo oraz wędliny. Znaczna część zepsutego jedzenia to efekt złego przechowywania. Jeśli zadbamy o odpowiednie warunki, możemy liczyć na dłuższy okres przydatności do jedzenia, a więc mniej wyrzuconej żywności i zmarnowanych pieniędzy. Do tego warto poznać zasady mądrego układania jedzenia w lodówce - poszczególne półki mają przypisane konkretne grupy produktowe, a jedzenie z krótszym terminem przydatności zawsze powinno być z brzegu, abyśmy szybciej po nie sięgnęli. I tak:
- górna półka: produkty mleczne i konfitury, ciasta
- środkowa półka: wędliny i sery, dania gotowe (zupy, sosy)
- dolna półka: surowe mięso i ryby
- półki na drzwiach: soki, przetwory, mleko, jaja
- dolne szuflady: warzywa i owoce
Nie marnowanie jedzenia to odpowiedzialność społeczna. Warto dołączyć do grona osób, które postanowiły mądrze planować i zarządzać jedzeniem w swojej kuchni. Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków.
Kontakt w sprawie produktów: Plast Team Poland Sp. z o.o. ul. Kilińskiego 47 76-200 Słupsk tel. 795-616-904 www: sklep.plast-team.pl/ mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | ![]() |
Przechowywanie: pojemniki o pojemnościach od 0,4L do 134L » pojemniki na buty » pojemniki pod łóżko » skrzynki » organizery » koszyczki » skrzynki składane » skrzynie ogrodowe
Zobacz zdjęcia w galerii Plast Team: |
![]() Zdrowe gotowanie - postaw na garnki ze stali nierdzewnej
Kupując garnki warto wybrać zestaw, w którym znajdziemy różne rozmiary i kształty. Dobrze... więcej... Zioła w kuchni - jak założyć własny ziołowy ogródek?
Świeże zioła stanowią niezbędny dodatek do niemal każdej potrawy. Ich niepowtarzalny aromat jest w stanie... więcej... Kuchnia w wielkanocnym klimacie - świątecznie...
Wielkanoc to czas kojarzący się z feerią barw - pastele królują wszędzie i nawet nie przeszkadza... więcej... |

- Jak upiec chleb - formy do pieczenia
- Jaką deskę do krojenia wybrać
-
3 niestandardowe sposoby na notatki w kuchni
- Sokowirówka - jak wybrać, czym się kierować przy zakupie
- Noże kuchenne - jaki nóż do czego służy
- Jaki wybrać parowar i wolnowar
- Wybór wyciskarki do soków
- Jaki czajnik wybrać
-
Zdrowe gotowanie - postaw na garnki ze stali nierdzewnej

- Dlaczego warto kupić domową prasę do oleju
-
Zainspiruj się Islandią - nowa kolekcja Rehau
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Spersonalizowana mozaika Trufle
-
Panele winylowe ROCKO
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Stylowa kuchnia od ernestrust
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Jodła klasyczna - pomysłowa podłoga
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Roboty Magimix dla wymagających
- Płyta gaz pod szkłem Optima
- Naturalne piękno drewna
- Grzejnik Vivat Instal-Projekt
- Baterie Schock - komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
