Cała prawda o naczyniach z powłoką nieprzywieralną
artykuł promocyjny
Podstawowym wyposażeniem kuchni są oczywiście garnki i patelnie. Bez nich nie przygotujemy żadnego posiłku, który wymaga gotowania lub smażenia. Naczynia kuchenne to nie mały wydatek, dlatego gdy stajemy przed wyborem konkretnego garnka czy patelni musimy odpowiedzieć sobie na wiele pytań. Z jakiego tworzywa mają być wykonane, jaki mają mieć kształt, na jaką kuchenkę pasować itp. Garnki wykonane są z różnych materiałów, a każdy z nich ma swoje wady i zalety. Wiedząc czego możemy się spodziewać od poszczególnych produktów, łatwiej będzie nam dobrać wyposażenie kuchni, dopasowane do naszych potrzeb. Dziś w pigułce przedstawiamy kompendium wiedzy o naczyniach z powłoką nieprzywieralną.
VALDINOX Power garnek
Doskonałe przewodzenie ciepła
Najczęściej naczynia z powłoką nieprzywieralną posiadają korpus wykonany z nowoczesnego aluminium. Aluminium gwarantuje doskonałe przewodzenie ciepła, znacznie większe niż stal nierdzewna, co przekłada się na maksymalną wydajności naczyń i niskie koszty eksploatacji. Czyli w rezultacie oszczędzasz swój czas i pieniądze. Ciepło jest rozprowadzane po całej powierzchni garnka czy patelni, od środka aż do samej krawędzi, dzięki czemu potrawy równomiernie się gotują i zyskują doskonałą konsystencję.
Aluminium tworząc stop z niewielką ilością innych metali zyskuje siłę i wytrzymałość stali nierdzewnej, przy zaledwie 1/3 jej wagi. Dlatego aluminiowe naczynia są zwykle lżejsze, co ma ogromne znaczenie gdy chcesz przenieść garnek pełen gulaszu. Dodatkowo jeśli garnki i patelnie, tak jak produkty marki VALDINOX, zostały wyprodukowane w technologii odkuwania (die forging) mogą mieć bardziej nowoczesne kształty. Podczas takiej produkcji rozgrzany kawałek aluminium poddawany jest obróbce mechanicznej młotem, prasą lub innym narzędziem do momentu otrzymania pożądanego kształtu. W ten sposób formowane aluminium zyskuje w każdym miejscu odpowiednią grubość i gęstość, a te z kolei przekładają się na maksymalną wydajność naczynia oraz odporność na deformacje.
VALDINOX Power brytfanna
NON-STICK co to znaczy?
Często w opisie właściwości garnków i patelni pojawia się informacja o powłoce NON-STICK. Co to takiego? To powierzchnia, do której nie przywierają potrawy. Umożliwia ona przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków przy użyciu minimalnej ilości tłuszczów. Bardzo ważne aby taka powłoka miała również odpowiednią grubość. Powłoki NON-STIC w naczyniach VALDINOX składają się z wielu warstw, dzięki czemu są znacznie bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne niż tradycyjne powłoki. Najpierw mamy warstwę bazową zapewniającą idealne połączenie powłoki nieprzywieralnej z naczyniem. Następnie główna warstwa nieprzywieralna o zwiększonej odporności na zarysowania, nawet przy intensywnym użytkowaniu. Kolejna warstwa to najczęściej powierzchnia z efektem granitu w różnych kolorach, co dodatkowo wpływa na doskonały efekt wizualny. I ostatnia warstwa również z efektem granitu w postaci jaśniejszych lub srebrzystych drobinek.
VALDINOX Pro naczynia kuchenne
Jak dbać o naczynia z powłoką nieprzywieralną
Powłoka nieprzywieralna jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Gładką powierzchnię po użyciu najczęściej wystarczy wytrzeć tylko papierowym ręcznikiem usuwając resztki tłuszczu i potrawy lub po prostu umyć pod bieżącą wodą, miękką gąbką z niewielką ilością płynu do naczyń. Pamiętajmy również aby za każdym razem wyczyścić spód patelni. Do mieszania używajmy drewnianych, nylonowych lub silikonowych łyżek, które jednocześnie są odporne na wysokie temperatury oraz nie uszkodzą powierzchni nieprzywieralnej.
VALDINOX Red naczynia kuchenne
Aby przypalić potrawę z dobrą powłoką NON-STICK naprawdę trzeba się „natrudzić”. Jeśli jednak wydarzy się już jakaś katastrofa z łatwością usuniesz jej skutki za pomocą kilku domowych sposobów.
- Wlej sok pomidorowy do przypalonego naczynia, wtedy gdy jest jeszcze ciepłe. Kwas z pomidorów rozluźni spaleniznę, wtedy łatwo ją usuniesz, bez naruszania powłoki.
- Podobnie zadziała woda z płynem. Taki roztwór wystarczy gotować przez około 10-15 minut.
- Możesz również przygotować pastę z wody i sody oczyszczonej i pozostawić na przypaleniu na około pół godziny.
- Pomoże również roztwór wody z 1/3 filiżanki sody oczyszczonej i 2/3 filiżanki octu. Gotować około 40 minut.
Naczynia z powłoką nieprzywieralną sprawią, że każdy z nas może stać się Mistrzem w swojej kuchni. Dzięki nim uzyskamy idealnie zarumienioną, chrupiącą skórkę oraz soczyste wnętrza mięs, ryb i warzyw. A to wszystko bez przywierania i żmudnego czyszczenia.
VALDINOX Grey naczynia kuchenne
Więcej informacji o profesjonalnych naczyniach z powłoką nieprzywieralną marki VALDINOX znajdziesz na stronie valdinox.pl
Kontakt w sprawie produktów: VALDINOX Ul. Roosevelta 116a 62-200 Gniezno tel. +48 61 426 19 33 valdinox.pl altom@altom.pl | |
garnki » brytfanny » patelnie » akcesoria kuchenne: dziadek do orzechów » korkociąg do wina » łyżka do lodów » obieraczka do warzyw » otwieracz do puszek » tłuczek metalowy » wyciskacz do czosnku
Zobacz zdjęcia w galerii VALDINOX: |
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Wiosenne spotkania
|
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|