Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

stopka patrona Electrolux

Jak przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce

artykuł promocyjny

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce jest kluczowe, by utrzymać świeżość i trwałość produktów. Warto wiedzieć, na której półce umieścić konkretną kategorię żywności, czego nie powinno się umieszczać w lodówce czy jak mrozić i rozmrażać jedzenie. Warto poznać kilka zasad dotyczących przechowywania żywności w lodówce i zamrażarce. W prawidłowym przechowywaniu produktów może pomóc sprzęt klasy premium: lodówki do zabudowy Liebherr, chłodziarki do zabudowy Liebherr czy zamrażarki do zabudowy Liebherr.

Jak przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce
Kliknij w zdjęcie i przejdź na stronę firmy

fot.: W ofercie Studia Sto Procent można znaleźć urządzenia chłodnicze do kuchni w zabudowie: lodówki, chłodziarko-zamrażarki, zamrażarki oraz winiarki do zabudowy Liebherr

 

Odpowiednia temperatura w lodówce

Lodówka powinna być ustawiona w taki sposób, by panowała w niej odpowiednia niska temperatura, jednak nie warto przesadzać w drugą strone. Zbyt niska temperatura będzie powodować, że wyjęte z niej produkty będą zbyt zimne i nieprzyjemne. Najlepiej kierować się zasadą, by temperaturę w lodówce ustawiać na poziomie między 0 a 5 stopni Celsjusza.

lodówka Liebherr Prime Biofresh

fot.: Lodówka Liebherr Prime Biofresh IRBdi 5151

 

Odpowiednie przechowywanie w lodówce

Większość produktów żywnościowych powinno się przechowywać w lodówce, zwłaszcza po otwarciu czy pokrojeniu. Różne rodzaje pożywienia różnią się od siebie trwałością i jedne psują się szybciej, a inne wolniej. Zwłaszcza świeże, nieprzetworzone produkty narażone są na psucie - warzywa i owoce, mięso czy jaja. Je należy bezwzględnie przechowywać w niskiej temperaturze i spożyć lub przetworzyć jak najszybciej. Dłużej może postać żywność w formie częściowo przetworzonej - przetwory mięsne, zbożowe czy mleczne. Najbardziej trwałe są produkty przetworzone do formy koncentratów oraz te z dodatkiem konserwantów.

Pamiętaj, że poszczególne miejsca w lodówce nieco różnią się temperaturą. Trzeba to wziąć pod uwagę przy układaniu żywności. Pomocna może być poniższa grafika:

Schemat układania żywności w lodówce

 

Jak korzystać z lodówki i dbać o portfel?

Pomijając klasę energetyczną urządzenia, warto pamiętać o kilku prostych zasadach, by lodówka mogła zużywać mniej energii. Przede wszystkim warto schładzać jedzenie przed włożeniem do lodówki i unikać sytuacji, gdy wstawia się do środka np. garnek ciepłej zupy. Lepiej jak najrzadziej i na krótko otwierać lodówkę. Poza tym lodówka nie może być przepakowana, by powietrze mogło w niej swobodnie przepływać, co zapewni stabilną, niską temperaturę. Ważne jest odpowiednie ustawienie lodówki - powinna stać w pewnym odstępie od ściany, by zapewnić cyrkulację oraz w nienasłonecznionym miejscu.

 

Sprawdź:

Lodówka do zabudowy

fot.: Lodówka do zabudowy- Liebherr Pure IRSE 4100

 

Zasady mrożenia żywności

Przed mrożeniem należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, należy wybrać odpowiednie opakowanie, które zapewni ochronę produktów przed utratą wilgoci i zabrudzeniami. Po drugie, należy pamiętać o tym, aby produkt był odpowiednio oznakowany - na opakowaniu należy umieścić datę mrożenia oraz określić, co znajduje się w środku. Po trzecie, należy pamiętać o tym, aby nie mrozić produktów, które były już mrożone - może to wpłynąć negatywnie na ich jakość.

Mrożenie może być także wykorzystywane jako sposób na przygotowanie produktów spożywczych do dalszej obróbki, takiej jak gotowanie, smażenie czy pieczenie. Przykładem może być mrożenie mięsa, które po rozmrożeniu może być przygotowane na różne sposoby, w zależności od preferencji kulinarnych.

 

Sprawdź: Zamrażarki do zabudowy Liebherr

Zamrażarka IGN

fot.: Zamrażarka IGN 1064 Premium

 

W ofercie Studia Sto Procent można znaleźć również piekarniki do zabudowy Siemens - Bosch, indukcje do zabudowy Siemens – Bosch oraz zmywarki do zabudowy Siemens – Bosch.

 

Kontakt w sprawie produktów:

Studio Sto Procent - Salon Mebli Kuchennych w Radomiu
ul. Słowackiego 83
26-600 Radom
tel. 791 73 73 73
www: studiostoprocent.pl , www.platformaagd.pl
mail: wyślij wiadomość



Salon Mebli Kuchennych » kuchnie nowoczesne » kuchnie klasyczne » kuchnie retro

Zobacz zdjęcia w galerii Studio Sto Procent:

Studio Sto ProcentStudio Sto ProcentStudio Sto ProcentStudio Sto ProcentStudio Sto Procent

technistone Facebook   technistone instagram






Partnerzy


Electrolux
     logo novy
 

Lacanche  Okapykuchenne.pl

Emako      Franke

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się



Facebook
Instagram