Kuchenka wolnostojąca - wybór, rodzaje
data aktualizacji: 07-01-2020, 05:49 – artykuł promocyjny
Kuchnia to najważniejsze miejsce w domu. To tutaj spędzamy największą część dnia, dlatego ważne jest, by przestrzeń tę zaaranżować maksymalnie funkcjonalnie. Niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni jest kuchenka. Tradycyjnie składa się ona z płyty grzewczej przeznaczonej do gotowania oraz piekarnika. Wśród propozycji dostępnych na rynku znajdują się kuchenki wolnostojące, które różnią się między sobą sposobem zasilania. Jaka kuchenka jest zatem najlepsza i jaki jest najbardziej ekonomiczny sposób zasilania?

W ofercie producentów kuchni wolnostojących dostępne są modele zasilane gazem, prądem lub jednocześnie gazem i prądem. Różnią się między sobą nie tylko formą zasilania, ale również funkcjami zarówno płyty grzewczej, jak i piekarnika. Decydując się na zakup kuchenki, warto dokładnie przemyśleć, które z funkcji będą szczególnie przydatne.
fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"
Jedną z najważniejszych kwestii, o której w ferworze poszukiwań wyposażonej w najnowocześniejsze funkcje kuchenki często zapominamy, jest rozmieszczenie palników i pól grzewczych. Istotne jest, aby garnki oraz patelnie, których najczęściej używamy, swobodnie się na niej mieściły. Przy wyborze piekarnika należy pamiętać o funkcjach, które ułatwią korzystanie ze sprzętu, takie jak termoobieg, programator pracy czy opcja samoczyszczenia.
Kuchenka gazowa
Kuchenki gazowe to wciąż jedne z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych urządzeń wykorzystywanych do gotowania. Można podłączyć je zarówno do gazu ziemnego za pomocą instalacji znajdujących się w budynku, jak również butli gazowej z mieszanką propan-butan. Tradycyjna płyta grzewcza w kuchence gazowej składa się najczęściej z czterech palników różnej wielkości.
fot.: Electrolux - kuchenka gazowa z zabezpieczeniem przeciwwypływowym palników
Największym atutem kuchenki zasilanej gazem jest stosunkowo niski koszt zakupu urządzenia oraz późniejszej eksploatacji. Cena zużycia gazu jest znacznie niższa niż energii elektrycznej, dlatego jest to rozwiązanie, które pod względem ekonomicznym prezentuje się najkorzystniej. Zwolennicy kuchenek gazowych cenią przygotowywanie potraw na gazie za to, że ogień niejako „otula” garnek, dzięki czemu są one podgrzewane równomiernie. Minusem urządzenia jest z kolei emisja spalin, która osiada na garnkach, ścianach, szafkach czy suficie w postaci ciężkiego do wyczyszczenia nalotu.
fot.: LACANCHE - kuchenka gazowa idealnie współgra z nowoczesnym wnętrzem
Piekarniki zasilane gazem, choć ekonomiczne, są znacznie mniej praktyczne. Modele na gaz nie posiadają dodatkowych funkcji, takich jak samoczyszczenie czy termoobieg, a grzanie odbywa się wyłącznie od dołu, przez co bardzo często dochodzi do przypalenia potraw.
fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"
W przypadku kuchenek gazowych należy pamiętać o regularnych przeglądach oraz kontroli urządzenia, ponieważ istnieje ryzyko ulatniania się gazu spowodowanego np. nieszczelną instalacją, zagaśnięcia płomienia czy niewyłączenia palnika.
Kuchenka elektryczna
Kuchenka elektryczna, jak sama nazwa mówi, zasilana jest za pomocą energii elektrycznej. Tego typu urządzenia najczęściej znajdują zastosowanie w nowym budownictwie, w którym rezygnuje się z podłączania instalacji gazowej. Z kolei w przypadku starszych budynków bardzo często brakuje gniazdek trójfazowych, które są niezbędne do podłączenia kuchni elektrycznej. Kuchenki zasilane elektrycznie to jedno z najkorzystniejszych rozwiązań dostępnych na rynku, a to wszystko dzięki licznym funkcjom.
W kuchenkach elektrycznych tradycyjne palniki zastąpione zostały specjalnymi polami elektrycznymi. Ich największą zaletą jest to, że nie emitują zanieczyszczeń, nie brudzą i są zdecydowanie bardziej wydajne niż kuchenki gazowe. Nowoczesne urządzenia dodatkowo posiadają liczne funkcje mające na celu usprawnienie codziennego użytkowania.
fot.: Electrolux - wolnostojąca kuchenka elektryczna
Piekarniki elektryczne są znacznie bardziej funkcjonalne niż modele zasilane gazem. Urządzenia dostępne na rynku wyposażone są w nowoczesne funkcje, takie jak rozmrażanie, grill, termoobieg, czy rożen, które nie tylko ułatwią korzystanie ze sprzętu, ale również sprawią, że przygotowywane potrawy będą smaczniejsze.
fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"
Kuchenki elektryczne są jednak zdecydowanie droższe niż ich wersje gazowe, zarówno w przypadku zakupu sprzętu, jak i jego eksploatacji. Ponadto zdecydowana większość płyt elektrycznych wymaga zakupu specjalnych garnków.
Kuchenka gazowo-elektryczna
Trzecim typem kuchenek wolnostojących są modele gazowo-elektryczne, które zasilane są zarówno gazem (płyta grzewcza), jak i energią elektryczną (piekarnik). Takie rozwiązanie łączy w sobie zalety kuchni gazowej i elektrycznej i jest idealnym kompromisem dla osób, które preferują gotowanie na ogniu, ale jednocześnie cenią sobie możliwości, jakie dają wielofunkcyjne, nowoczesne piekarniki elektryczne.
fot.: Kernau, Electrolux - wolnostojące kuchenki gazowo-elektryczne
Jest to rozwiązanie niezwykle ekonomiczne. Gaz potrzebny do codziennego gotowania jest stosunkowo tani, natomiast energia pobierana do sporadycznego zasilenia piekarnika nie obciąży znacząco budżetu. Kuchenki gazowo-elektryczne są nieco droższe niż modele gazowe, zarówno pod względem zakupu, jak i kosztów eksploatacji.
fot.: LOFT KOLASIŃSKI JACEK KOLASIŃSKI - wolnostojąca kuchenka w minimalistycznej kuchni
Na rynku dostępne są również modele kombinowane, w których płyta podzielona jest na część elektryczną i gazową. Tego typu urządzenia to idealna propozycja do miejsc, w których występują częste przerwy w dostępie do prądu. Dzięki kuchence o dwóch źródłach zasilania możliwe jest korzystanie z płyty grzewczej nawet wtedy, kiedy zabraknie jednego źródła zasilania.
fot.: LACANCHE - kuchenka kombinowana z żeliwnym palnikiem
Idealna kuchnia powinna być zarówno funkcjonalna, jak i bezpieczna. Decydując się na zakup kuchenki wolnostojącej, warto zwrócić uwagę na dodatkowe opcje mające wpływ na komfort użytkowania, takie jak zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu czy potrójne szkło w drzwiach piekarnika chroniące przed ich nagrzaniem.
Zobacz także
Zdjęcia: Electrolux, Kernau, LACANCHE, LOFT KOLASIŃSKI JACEK KOLASIŃSKI
![]() Jak czyścić zmywarkę
Zmywarka jest urządzeniem bardzo przydatnym i często używanym w kuchni. Kupując ją zyskujemy czas, oszczędzamy... więcej... Franke Trendline - urządzenia kuchenne w stylu retro
Franke Trendline to linia urządzeń kuchennych inspirowana stylistyką retro, która sprawia, że domowa... więcej... Co to jest No Frost
Technologia No Frost lub Frost Free oparta jest na nowoczesnym systemie wymiany powietrza zastosowanym w urządzeniach... więcej... |

- Kuchenka gazowa czy elektryczna
-
Domowa prasa do oleju - dlaczego warto
-
Jak wybierać sprzęt AGD
-
Wybieramy ekspres ciśnieniowy
- Wybieramy piekarnik - budowa, rodzaje, funkcje
- Rodzaje i funkcje robotów kuchennych
- Wybór mikrofalówki - budowa, rodzaje, funkcje
- Co to jest No Frost
- Rodzaje i funkcje zmywarek
- Naczynia w zmywarce - jak układać?

- Szuflada Hettich AvanTech You
-
Jazda Próbna Kuchni
- Wygodna kuchnia - lodówki Samsung
- Farba do malowania płytek
- Oszczędzaj czas z produktami Leifheit
- Okapy Falmec - jasny punkt kuchni
- Oświetlenie pod szafki Design Light
- Stara cegła - urok i prostota
- Baterie bezdotykowe kuchenne
- Kolory mebli kuchennych
- Kuchnia wegetariańska, wegańska i witariańska
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Limitowana kolekcja grzejników od Paprocki&Brzozowski
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
