Sokowirówka - jak wybrać, czym się kierować przy zakupie
artykuł promocyjny
Sok z sokowirówki - pijąc go każdy wie, że jakość, smak i zapach tego napoju jest nieporównana z tym z kartonu ze sklepowej półki. A to już tylko jeden krok od zakupu sokowirówki. Kupując wyciskarkę do soków, należy zwrócić uwagę na jej parametry i funkcje, aby wybrać najlepszy sprzęt w danej grupie cenowej. Naturalny, bez konserwantów, klarowny, zdrowy i smaczny - walory soków przygotowanych ze świeżych warzyw i owoców można mnożyć. Ten doskonały napój przygotujemy właśnie w sokowirówce. Jaka sokowirówka sprawdzi się w każdym domu? Poniżej krótki przegląd dostępnych na rynku modeli, ich funkcji, podpowadamy także jaką sokowirówkę kupić oraz jakie mają wady i zalety.
fot.: Adler
Zanim kupimy sokowirówkę zastanówmy się z czego będziemy wyciskać soki, bo jeżeli tylko z pomarańczy to kupmy wyciskarkę do cytrusów. Ale to już temat na odrębny artykuł. Pomyślmy jakie ilości owoców będziemy przetwarzać, kilogramy czy tylko sztuki, okazjonalnie czy codziennie. Zwróćmy uwagę na wiele parametrów sokowirówki. Nowoczesny i elegancki design to nie wszystko. Moc, wydajność, napęd, rodzaj materiału z którego wykonane są części sokowirówki czy wielkość pojemnika na odpady, temu powinniśmy się przyjrzeć. Jeżeli mamy liczną rodziną powinniśmy kupić sprzęt o większej mocy, wydajności, z dużo większym zbiornikiem na odpady. Singlowi wystarczy o niższych parametrach technicznych im mniejszy gabarytowo sprzęt.
Wady i zalety sokowirówki
Sito odgrywa tu główną rolę. Wyposażone w niewielkie ostrza obraca się z prędkością od 6000 do 12000 tysięcy obrotów na min i szatkuje owoce i warzywa na jednolitą masę. Sok wypływa przez otwór. A miąższ pozostaje wewnątrz maszyny i jest usunięty do osobnego pojemnika. Takie rozwiązanie umożliwia ciągłą pracę urządzenia, bez konieczności ręcznego opróżniania sita w trakcie użytkowania. Jaki jest nasz sok? Rzadki, klarowny, ale specjaliści twierdzą, że ma miej wartości odżywczych niż sok z wyciskarki. Dużo składników zostaje bowiem w miąższu. Poza tym na powierzchni soku tworzy się mało apetyczna piana. Wysokie obroty sokowirówki powodują, że sok jest napowietrzony i szybko ulega utlenianiu. Świeżo wyciśnięty sok, zaraz po zrobieniu należy szybko wypić. Za wadę można uznać również, to że sokowirówka nie radzi sobie też z drobnymi owocami, takimi jak porzeczki, jagody, maliny. Trzeba pamiętać o dokładnym myciu sprzętu. Nie można dopuścić by sitko zatkało się od owoców i warzyw. Niektórym może przeszkadzać również głośna praca sokowirówki. Ale mimo to, sokowirówki wciąż są chętnie kupowane i jest to wciąż najszybsza metoda wyciskania soku. Można w niej przerobić duże ilości warzyw i owoców.
Moc
Mocny silnik to siła sokowirówki. Mówiąc krótko im moc większa, tym większa wydajność sokowirówki. Jeżeli chcemy przerabiać warzywa takie jak buraki, seler, powinieneś wybrać sokowirówkę o mocy od 300 do 600 W. A jeśli z miękkich warzyw i owoców, takich jak na przykład pomidory, jabłka czy maliny, wystarczy urządzenie o mocy ok. 200 W. Poza tym sokowirówki o małej mocy szybko się nagrzewają co wymusza przerywanie pracy na jakiś czasu.
Napęd
Część sokowirówek wyposażona jest w dwa napędy Każdy z nich przeznaczony jest do innego typu owoców. Szybsza prędkość odpowiada owocom twardym, wolniejsza owocom miękkim.
fot. Electrolux
Pojemnik
Im większy pojemnik na odpady, tym lepiej. Bo rzadziej będziemy go opróżniać. Jego pojemność waha się od 0,5 do 3,5 litrów, Dobrze jest też wybrać sokowirówkę z wyjmowanym zbiornikiem na miąższ. Łatwiej można usunąć zanieczyszczenia. W innych modelach pojemnik jest wbudowany i trzeba demontować urządzenie by go oczyścić.
Otwór
Są modele sokowirówek gdzie możemy wrzucić tylko pokrojone na mniejsze kawałki owoce, ale i takie z większym otworem gdzie mieści się np. całe jabłko. To dużo wygodniejsze rozwiązanie. Dzięki temu mamy możliwość wkładania do sprzętu całych owoców i warzyw, bez ich wcześniejszego krojenia. Niektóre sokowirówki mają pojemnik na sok w zestawie, gotowy napój spływa do specjalnego pojemnika który może mieć pojemność od 0,3 do 1 litra.
fot.: Garneczki.pl - sokowirówka Botti Juicy Vita
Sito
Sita wyposażone w ostrza muszą mieć dobrą przepuszczalność oraz dobrze wykonane noże. Przepuszczalność sita zależy od materiału z jakiego zostało ono wykonane. Sita niskiej jakości zastosowane w tańszych sokowirówkach mają zwykle niewielkie rozmiary i są wykonane z plastiku. Nie potrafią dobrze ciąć owoców czy warzyw, a niewielki rozmiar uniemożliwia właściwą przepuszczalność. Sokowirówki z takimi gorszej jakości elementami dają mniej soku i często się zapychają. Sita wysokiej jakości wyposażone są zwykle w ostrza centryczne w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Jest wiele rodzajów sit, różnią się one sposobem wykonania ścian. W większości urządzeń są sita o ścianach zbudowanych z perforowanego metalu. Najwyższej jakości sita stalowe posiadają ściany wykonane z mikro siatki. Ten rodzaj materiału jest dużo lepiej przepuszczalny niż perforowany metal, dzięki temu uzyskuje się większe ilości soku.
Żródło: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Adler, Garneczki.pl
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
sprzęt AGD
Płyta gazowa pod szkłem |
|
sprzęt AGD
Kuchnia ze złotym okapem na 5 sposobów |
|
sprzęt AGD
Lodówka dająca swobodę przechowywania |
|
sprzęt AGD
Kolory do kuchni - nietypowe barwy AGD i armatury |
|
sprzęt AGD
Elastyczne sprzątanie z odkurzaczem Hoover |
|