aquaphor
konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2017

Dlaczego warto zmiękczać wodę

data aktualizacji: 14-12-2016, 11:48 – artykuł promocyjny

W polskich domach najczęściej mamy do czynienia z wodą twardą przechodzącą w bardzo twardą, która, jeśli wierzyć reklamom jest postrachem sprzętów AGD, w szczególności pralek. Tylko w niektórych rejonach podgórskich, z sieci wodociągowej płynie miękka woda.

Za większość problemów z wodą odpowiedzialna jest ingerencja człowieka w naturalne środowisko. Jednakże, twardość wody, jest zjawiskiem całkowicie naturalnym, z którym, na szczęście w bardzo prosty sposób można się uporać.

Dlaczego warto zmiękczać wodę

Skład wód przeznaczonych do spożycia dla ludzi jest bardzo zróżnicowany pod względem zarówno fizycznym jak i chemicznym. Minerały zawarte w wodzie nadają jej niepowtarzalne właściwości zarówno organoleptyczne jak i fizykochemiczne. Woda w gospodarstwach domowych wykorzystywana jest przez ludzi do celów bytowo – gospodarczych. W związku z tym bardzo istotna dla zdrowia i komfortu użytkownika jest jakość wody, której używa. W przypadku, jeśli jako medium rozważamy wodę wodociągową, największy problem stanowi twardość wody. Inne wskaźniki powinny być regulowane przez stację uzdatniania wody mieszczącą się przy wodociągu. Należy jednak rozważyć rozwiązanie, które nada jej odpowiedniej delikatności. Jeśli woda pobierana jest z własnego ujęcia, bezwzględnie wymagane są badania jakości wody oraz konsultacja z wykwalifikowanym specjalistą.

Związkami odpowiedzialnymi za twardość wody są przede wszystkim jony wapnia i magnezu, jak również jony żelaza, manganu, glinu, cynku oraz jony wodorowe. Zawartość w wodzie jonów wapnia i magnezu jest zdecydowanie większa od wszystkich innych wymienionych pierwiastków dlatego w praktyce za twardość wody zwykło się uważać całkowitą zawartość w niej jonów Ca i Mg. Stężenie tych pierwiastków w Polsce zazwyczaj wyraża się w mgCaCO3/dm3, lub tzw. stopniach niemieckich.

Twardość wody nie jest „zanieczyszczeniem” szkodliwym dla zdrowia człowieka, jednak, obniża ona zdecydowanie komfort naszego życia. Woda zbyt miękka (<1,8 mval/dm3), w odniesieniu sanitarnym powoduje zbyt intensywne pienienie się środków chemicznych oraz lepkość. W odniesieniu zdrowotnym natomiast, może powodować ługowanie z organizmu soli wapnia. Woda pozbawiona twardości ma też nieprzyjemny, mdły smak.

Wody zbyt twarde (>10 mval/dm3) mogą z kolei powodować uczulenia skóry. W odniesieniu sanitarnym woda twarda zwiększa zużywanie środków chemicznych oraz powoduje odkładnie się kamienia na armaturze. Jest również przyczyną tworzenia się kamienia kotłowego. Na potrzeby bytowo – gospodarcze zaleca się optymalną twardość wody w zakresie 4-6°dH. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 13 listopada 2015 r., dopuszczalna zawartość twardości w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi powinna się mieścić w przedziale 60-500 mgCaCO3/dm3 (3,3 – 28°dH).

Najlepszą metodą usunięcia z wody jonów powodujących twardość jest jej zmiękczanie oparte na wymianie jonowej. Wymieniacze jonowe (żywice jonowymienne) to specjalne substancje nierozpuszczalne w wodzie posiadające liczne grupy funkcyjne zdolne do wymiany jonów. Proces wymiany jest odwracalny tzn. po całkowitym wyczerpaniu zdolności jonowymiennej jonitu (wymianie wszystkich jonów) następuje jego regeneracja i złoże jest powtórnie gotowe do użycia.

W domkach jednorodzinnych stosowane są najczęściej kationity pracujące w cyklu sodowym, regenerowane roztworem solanki. Proces uzdatniania wody oraz regeneracji dzięki nowoczesnym technologiom przebiega w pełni automatycznie. Jedynym zadaniem domownika jest dbałość o obecność tabletek solnych w urządzeniu.

Wszędzie tam, gdzie płynie lub stoi woda zawierająca wapń mogą powstać osady. Osady te skracają żywotność sprzętu gospodarstwa domowego i instalacji wodnej.

Warto pamiętać, iż już dwa milimetry osadów wapnia na panelach grzewczych w bojlerze czy wymienniku ciepła mogą zwiększyć zużycie energii do 20%. Miękka woda zawiera mniej wapnia, który może osadzać się w instalacji grzewczej.

Mniejsza ilość wapnia, to również zmniejszona ilość osadów na płytkach łazienkowych, armaturze i szkle. Oszczędnością zatem jest nie tylko czas przeznaczony na sprzątanie, ale także pieniądze i środowisko. Ponieważ mniej sprzątania oznacza mniejsze zużycie środków myjąco - piorących nawet do 50 %!

Wraz z twardą wodą przez rury w Twoim domu płynie do 60 kg wapnia rocznie. Nawet najmniejsza ilość takiego osadu w przewodach może spowodować tzw. „zator wapniowy“. Miękka pozwala zaoszczędzić na drogich i kłopotliwych naprawach instalacji i urządzeń.

Decydując się na zakup zmiękczacza do domu otrzymujemy w zamian miękką wodę z niezliczoną ilością korzyści dla gospodarstwa domowego i środowiska naturalnego, a także prawdziwy eliksir dla delikatnej, aksamitnej skóry i gładkich, lśniących włosów. 
 

Kontakt w sprawie produktów:

BWT Polska
ul. Połczyńska 116
01-304 Warszawa
tel. +48 22 533 57 00
www: www.bwt.pl
mail: wyślij wiadomość



filtry do kuchni i łazienek: filtry dzbankowe i wkłady » filtry podzlewowe » łazienkowy system ochrony przed osadami
technika domowa: filtry mechaniczne » zmiękczacze » ochrona przed osadami » odżelazianie i odmanganianie wody » filtracja na węglu aktywnym » ochrona systemów grzewczych » dozowanie preparatów chemicznych
technologia basenowa i fontannowa: baseny » wyposażenie basenu » uzdatnianie wody basenowej » pielęgnacja i osprzęt

dla gastronomii (HoReCa): filtry do uzdatniania wody do ekspresów do kawy/zmywarek/automatów vendingowych/dystrybutorów wody
inżynieria projektowa: systemy uzdatniania wody ultraczystej dla farmacji i branż pokrewnych/od projektu przez testy po uruchomienie, dokumentację projektową i wsparcie serwisowe
usługi: serwis gwarancyjny i pogwarancyjny » sprzedaż części zamiennych » bezpłatne szkolenia z zakresu uruchamiania i serwisowa urządzeń do uzdatniania wody dostępnych w ofercie BWT Polska




Podobne artykuły
Franke Clear Water - komfort każdego dnia

instalacje w kuchni

Franke Clear Water - komfort każdego dnia

Oglądając amerykański film nikogo nie dziwi, że jego bohaterowie nawet podczas eleganckich przyjęć częstowani... więcej...

Bezpieczny zawór do wody z zabezpieczeniem antywypływowym

instalacje w kuchni

Bezpieczny zawór do wody z zabezpieczeniem antywypływowym

Bezpieczny zawór do wody to nowy produkt firmy FAMAS, dzięki zintergorwanemu zabezpieczeniu antywypływowemu... więcej...

Normy i przepisy prawne dotyczące wentylacji

instalacje w kuchni

Normy i przepisy prawne dotyczące wentylacji

Podstawowym aktem prawnym dotyczącym wentylacji jest Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002... więcej...




NEWSLETTER

Dodaj swój adres e-mail do naszego biuletynu aby otrzymać najświeższe wiadomości z branży!

         dodaj