tesa

Jak odetkać zlew?

data aktualizacji: 22-07-2013, 06:54 – artykuł promocyjny

Zatkany zlew to dość częste zjawisko w naszej kuchni. Najczęściej zator wymaga ręcznego oczyszczenia wlotu lub syfonu pod zlewem lub umywalką. Czasem jednak spiętrzenie pojawi się głebiej w rurach. W takich wypadkach należy zastosować ostrzejsze metody.

Jak odetkać zlew?

W sklepach jest dostępnych wiele silnych detergentów, które pomagają odetkać zlewozmywak lub umywalkę. Mają bardzo silne działaniem dlatego należy postępować zgodnie z zaleceniami producenta by nie zrobić sobie krzywdy. Płyn wlewamy do odpływu i zostawiamy na odpowiedni okres czasu zawarte w ulotce informacyjnej następnie spłukujemy wodą – jeśli powstały zator nie jest poważny, tym sposobem zlew powinien zostać odetkany.

 

 

Przepychacz gumowy

 

Do otworu w zlewie przykładamy szczelnie gumowy przetykacz. Otwór przelewowy zatykamy ręką i energicznie pompujemy ruchami w górę i w dół. Pod wpływem ciśnienia odpływ zostanie odetkany.

 

 

Spirala do udrażniania - "żmijka"

 

W bardziej skomplikowanych sytuacjach, gdy wszystkie powyższe metody zawiodą, a zator znajduje się gdzieś znacznie dalej w instalacji kanalizacyjnej można zastosować spiralę do rur. Elastyczna spirala, końcówkę wsadzamy do wlewu, następnie wkręcamy całą długość spirali. Następnie wyciągamy spiralę.

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, TA
Zdjęcia: Leokar



Podobne artykuły
Czym i jak czyścić płytki ceramiczne, klinkier i kamień naturalny

porady

Czym i jak czyścić płytki ceramiczne, klinkier...

Glazura i terakota z materiału ceramicznego lub kamienia naturalnego wytwarzane są od tysięcy lat. Materiał... więcej...

Idealne świąteczne wnętrza - o czerwieni, złocie i zieleni

porady

Idealne świąteczne wnętrza - o czerwieni,...

Grudzień to miesiąc, który większości z nas kojarzy się wyłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia.... więcej...

Jak wybrać ekspres do kawy

porady

Jak wybrać ekspres do kawy

Mają nowoczesny kształt, zajmują niemało miejsca i nie należą do najtańszych urządzeń kuchennych.... więcej...