Emako

Noże kuchenne - co warto wiedzieć

data aktualizacji: 12-05-2021, 06:55 – artykuł promocyjny

Noże kuchenne to najpopularniejsze akcesoria każdej gospodyni domowej. Potrzebne przy każdej pracy w kuchni podczas obierania warzyw, krojenia chleba, przygotowania mięsa. Różnią się wyglądem, rodzajem rączki, długością i kształtem ostrza. Noże muszą być ostre, dobrze leżeć w dłoni i łatwo się myć.

Noże kuchenne - co warto wiedzieć

fot.: Fiskars

Ze względu na przeznaczenie, noże kuchenne dzielimy na:

  • długi nóż z ząbkowanym ostrzem - używany do krojenia świeżego pieczywa, ale też filetowania dużych ryb i cięcia mrożonek.
  • mały nóż z cienkim ostro zakończonym ostrzem (jarzyniak) - służy do obierania i przygotowywania warzyw i owoców, wykraiwania pestek itp.
  • cienki i długi nóż - służy do krojenia warzyw, wędlin i serów w plastry
  • krótki, cienki, ostro zakończony nóż - służy do oczyszczania mięs i ryb
  • długi, duży nóż (szefa kuchni) - używany do siekania warzyw, cięcia dużych mięs
  • duży, szeroki nóż (tasak) - słuzy do siekania dużych twardych produktów, jak i ćwiartowania mięs
  • cienki, zagięty nóż do sera - służący do krojenia i układania sera na półmisku
  • obierak do warzyw - specjalny nożyk przeznaczony tylko i wyłącznie do obierania owoców i warzyw z cienkiej skórki
     

Gerlach - nóż do chleba (Helios)Gerlach - nóż do miesa (Helios)

fot.: noże Gerlach - Helios

nóż Fiskars do skrobania, zagiętynóż Fiskars do obieranianóż Fiskars do skrobanianóż Fiskars do chlebaszpatułka do smarowania - Fiskarsnóż szefa kuchni, typ azjatycki - Fiskarsnóż szefa kuchni - Fiskarsnóż szefa kuchni - Fiskarsnóż szefa kuchni - Fiskarsnóż do szynki i łososia - Fiskarsnóż do filetowania - Fiskars

fot.: noże Fiskars - Warzywa i owoce  Pieczywo  Wielozadaniowe  Mięso i Ryby

 


Noże kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze to:

 

  • noże ze stali nierdzewnej - najczęściej spotykany materiał z którego produkuje się ostrza współczesnych noży. Stal nierdzewna jest wytrzymała i bardzo estetycznie się prezentuje w kuchni. Dość dobrze się ostrzy i długo pozostaje ostra. W pewnych warunkach - np. po myciu w zmywarce, na powierzchni noża mogą pojawić się zacieki.
  • noże ze stali nierdzewnej, wysokowęglowej - nawęglanie to proces uszlachetniania stali podczas obróbki termicznej węgiel trwale łączy się ze stalą co powoduje jej utwardzenie oraz dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne. Noże ze stali nawęglonej są trwalsze od nierdzewnych. Zaletą jest praktycznie 100%-towa odporność na zacieki i przebarwienia.
  • noże ze stali nierdzewnej, pokrytej tytanem - tytan to materiał lekki, niezwykle wytrzymały i neutralny dla ludzkiego organizmu. Noże powlekane tytanem długo zachowują ostrość i nie ulegają przebarwieniom. 
  • noże ze stali nierdzewnej, pokrytej teflonem - ostrze noża pokryte jest cienką warstwą teflonu, dzięki czego krojone produkty nie przywierają do ostrza. Szczególnie przydatny podczas krojenia np. żółtego sera.
  • noże ceramiczne - wykonane w pełni z nowoczesnych materiałów syntetycznych, noże z ceramicznym ostrzem są lekkie, cieńsze niż stalowe i o wiele dłużej zachowują ostrość. Wadą takich noży jest ich kruchość. W przypadku gdy nóż spadnie na podłogę w kuchni, może pęknąć lub wręcz rozpaść się na kawałki.
  • noże drewniane - to raczej ozdobne noże, używane do smarowania pieczywa masłem itp.
     

zestaw noży z obierzaczką Woodstone Villa Italia

fot.: Villa Italia - komplet noży i obieraczka WOODSTONE

 

Bezpieczny uchwyt


Nowoczesne noże są bardzo ostre, dlatego bardzo ważne jest aby miały bezpieczne uchwyty. Rączki noży kuchennych wykonywane są z materiałów antypoślizgowych takich jak: twarde drewno, plastik, guma silikonowa i lub perforowana stal. Taka powierzchnia zapewnia dobry uchwyt nawet wtedy gdy nóż jest mokry. Rączki noży są najczęściej wyprofilowane do dłoni tak aby każdy ruch był precyzyjny nie powodując niechcianych skaleczeń. Dlatego wybierając nóż warto sprawdzić czy dobrze leży w dłoni.


 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, TA
Zdjęcia: Fiskars, Helios, Villa Italia



Podobne artykuły
Akcesoria do przetworów domowych - przegląd

akcesoria kuchenne

Akcesoria do przetworów domowych - przegląd

Przetwory to doskonały sposób na zdrowe odżywianie, ale też na wykorzystanie darów lata i... więcej...

Akcesoria kuchenne - najczęściej używane w ciągu roku

akcesoria kuchenne

Akcesoria kuchenne - najczęściej używane w ciągu roku

Kuchnia jest miejscem bardzo dynamicznym. Wszystkie sprzęty są w ciągłym użytku i często się zużywają.... więcej...

Zastawa stołowa - co warto wybrać?

akcesoria kuchenne

Zastawa stołowa - co warto wybrać?

Biała z delikatnymi ornamentami, czy może jednak zastawa obiadowa pełna kwiatów i kolorów?... więcej...


Partnerzy

Ergo International sp zo.o.   Emako

      logo Deante

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Ronic

Kuchinox  Laveo

Electrolux    logo Teka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

aranżacje łazienek