konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2020

Wybieramy patelnię - rodzaje, wady i zalety patelni

data aktualizacji: 16-03-2020, 07:23 – artykuł promocyjny

Nowoczesna powłoka umożliwia smażenie prawie bez tłuszczu, solidne żeliwo sprawdza się na długie lata, a alergicy mogą wybrać wersję szklaną - patelni jest całe mnóstwo, a wybór najlepszej może być trudnym wyzwaniem. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, ile wydać na dobrej jakości patelnię oraz jaka patelnia sprawdzi się na płycie gazowej, a jaka na indukcyjnej. Zdradzimy również, który rodzaj patelni jest najbardziej wytrzymały, a które można myć w zmywarce. W naszym poradniku nie zabraknie również nowoczesnych wersji dla wymagających - patelnie do jajek, placuszków, naleśników, typu wok do kuchni azjatyckiej i wiele innych.

Wybieramy patelnię - rodzaje, wady i zalety patelni

fot.: Fiskars

Kupując patelnię przede wszystkim musimy patrzeć na kwestie naszego zdrowia, co wynika z zastosowanego materiału oraz powłoki. Lepszej jakości patelnia kosztuje więcej, ale też dłużej nam posłuży, a przygotowane na niej jedzenie będzie zdrowsze. Nie warto zbytnio oszczędzać na patelni, gdyż to jeden z najbardziej eksploatowanych sprzętów kuchennych. Najbardziej popularna patelnia teflonowa umożliwia smażenie z minimalną ilością tłuszczu, ale ma bardzo słabą odporność na uszkodzenia mechaniczne, przez co szybko staje się szkodliwa dla naszego organizmu. Drugim typem są patelnie ceramiczne, którymi coraz częściej zastępujemy te teflonowe. Mają znacznie wyższą odporność na trudne warunki pracy, nagrzewają się równomiernie i dłużej utrzymują ciepło. Gładka powłoka również sprzyja smażeniu bez tłuszczu. W klasyfikacji wytrzymałości równych nie ma sobie patelnia żeliwna, która jednak należy do drogich rozwiązań. Dobrą wytrzymałość ma również patelnia ze stali nierdzewnej, a jest znacznie tańsza. Jednak w tym przypadku nie ma mowy o smażeniu bez tłuszczu. Najtańszą wersją jest patelnia emaliowana, która jednak szybko może ulec zniszczeniu. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się patelnie granitowe z powłoką non-stick, które wzmocnione są drobinkami granitu, co wcale nie czyni je ciężkimi. W zestawieniu nie może też zabraknąć nowoczesnej patelni szklanej, zdecydowanie najlepszej dla alergików oraz modelu tytanowego, który jako jeden z nielicznych może być myty w zmywarce.



Rodzaje patelni - ze względu na przeznaczenie:

 

Patelnia VOK - wysoka, wąska patelnia, której używa się w Chinach. Smażąc na niej potrawy te które mają być najmocniej usmażone znajdują się na jej dnie zaś te które mają się jedynie lekko podgrzać np. bez dodatku tłuszczu znajdują się na wysokich bokach patelni.

patelnia wok z dwoma uchwytami

fot.: Europ24

Patelnia do ryb - jest ona w specjalnym kształcie ryby, tak by można było ją smażyć w całości bez konieczności dzielenia na części. Wiele przepisów bowiem jest tak opracowana by rybę podawać w całości. Patelnie te mają dno grillowane o lekko falistym podłożu

Patelnia do smażenia ryb i warzyw GREENPAN - Helios
fot.: Helios

Patelnia do naleśników - patelnia jest lekka by można było ją bez trudu podrzucać podczas przekręcania naleśników. Jest ona najczęściej okrągła, płaska i ma płytkie brzegi.

Patelnia do naleśników VALSECCHI BLUE

fot.: Garneczki.pl

Patelnia do jajek - ma ona specjalne zagłębienia w których mieści się rozbite jajo. Ostatnio pojawiły się również specjalne kształty np.: serca, gwiazdy.

 

Patelnia elektryczna - jest to patelnia, którą należy podłączyć do prądu. Zachowuje funkcje zwykłej patelni ale znaduje zastowanie w warunkach braku prądu.

Patelnia elektryczna Adler
fot.: Adler

Patelnia grilowa - jest to patelnia, której dno pokryte jest rowkami. Na tej patelni nie używa się tłuszczu, przez co potrawy są zdrowsze. Tłuszcz z potrawy wytapia się podczas smażenia i osiada na dnie rowków.

Patelnia grillowa Quadra - Garneczki.pl
fot.: Garneczki.pl

 

 

Jaką patelnie wybrać ze względu na materiał i powłoki:

Patelnie miedziane - produkowane są w małych ilościach, są to patelnie dla profesjonalistów. By na nich smażyć trzeba posiadać odpowiednią wiedze i przede wszystkim umiejętności. Cechuje je to, że w ekspresowym tempie się nagrzewają do bardzo wysokiej temperatury i długo utrzymują ciepło.

Patelnia miedziana La Cuisine Des Chefs firmy Elo
fot.: Elo-Pol

Patelnie aluminiowe - patelnie te również szybko się nagrzewają i równie szybko tracą ciepło. Są lekkie i niestety podatne na zniszczenia. Badania mówią że gdy patelni osiągnie wysoką temperaturę wydziela szkodliwe aluminium dlatego też pokrywa się je powłokami np. teflonem

Emako.pl - Patelnia aluminiowa z powłoką marmurową
fot.: Emako.pl

Patelnia ceramiczna - charakterystyczne dla niej jest to, że smażone potrawy nabierają złocistego koloru. Ceramiczne patelnie przeznaczone są  do smażenia ryb oraz warzyw. Smażąc należy używać tłuszczu by potrawy nie przylepiały się do dna patelni.
Odporna na wysokie temperatury oraz na działania żrących detergentów. Jest przeznaczona dla osób znających się na gotowaniu.

Patelnia ceramiczna Lagostina Casa
fot.: Lagostina

Patelnia teflonowa - patelnia aluminiowa pokryta wartswą teflonu. Smażąc na niej nie potrzeba używać tłuszczów, czyli używając jej potrawy przygotowywane przez nas są zdrowe. Czyszcząc patelnie teflonowe należy unikać ostrych przedmiotów ponieważ bardzo łatwo je zarysować. Nie można również do smażenia używać metalowych przyborów.
 

Patelnia teflonowa Ikea Steka
fot.: Ikea

Powierzchnia tytanowa - Tytanowe patelnie doskonale przewodzą ciepło, są odporne na ścieranie oraz ciężko je zarysować. Można na nich smażyć bez tłuszczu używając do smażenia np. minimalnej ilości wody. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują naturalny smak i aromat.

Patelnia tytanowa Pentolpress
fot.: Pentolpress

Patelnia żeliwna - patelnie trwałe, dobrze trzymające ciepło. Smażąc na nich wydziela się żelazo, które jest doskonałe dla osób z chorobami serca oraz chorymi na anemię. Patelnie te nie są odporne na stłuczenia oraz na silne uderzenia. Ciężko je się tez czyści. Uniemożliwia to porowata powierzchnia. Po umyciu trzeba natychmiast ją wytrzeć ponieważ mokra od razu rdzewieje.
 



Patelnie stalowe - trwałe, bardzo ciężko je zarysować dlatego bez wyrzutów sumienia można smażone potrawy mieszać metalowymi przyrządami. Kwaskowate przyprawy nie wchodzą w reakcję z patelnią stąd też nie mają metalicznego smaku. Jedyną wada jest to że patelnie te bardzo wolno się nagrzewają.

Patelnia ze stali nierdzewnej Fiskars
fot.: Fiskars
Patelnia szklana - jest przezroczysta, co ułatwia obserwację procesu smażenia nawet z pokrywką. Nie mają dodatków, które uczulają, dlatego doskonale sprawdzają się w przypadku alergików. Mogą być używane na wszystkich typach płyt oraz w piekarniku i w zmywarce.

Szklana patelnia najlepsza dla alergików

fot.: Garneczki.pl

 

Kupujemy patelnię - na co zwrócić uwagę

Kupując patelnie musimy pamiętać, żeby sprawdzić kilka ważnych szczegółów:

  • na jaki rodzaj płyty grzewczej jest przeznaczona - nie wszystkie patelnie mogą być używane na płycie indukcyjnej, dlatego posiadacze tego typu kuchenki w domu muszą wybierać jedynie modele oznaczone jako nadające się do użycia na indukcji
  • wielkość - to bardzo ważna kwestia, jednak w wielu domach zazwyczaj znajdują się patelnie różnej wielkości - inna do jajecznicy na śniadanie, inna do leczo na obiad dla całej rodziny

Zestaw patelni

fot.: Europ24 - patelnie można kupić również w zestawie

  • rączka - uchwyt przy patelni powinien być tak zaprojektowany i wykonany by się nagrzewał oraz nie ślizgał się w ręce. Najlepiej gdy jest zabezpieczony warstwą plastiku lub drewna. Patelnie z odpinaną rączką można używać w piekarniku i w kuchence mikrofalowej (wyjątek to szklana rączka, którą również można używać w piekarniku)
  • pokrywka - niektóre modele, zwłaszcza te głębokie w cenie posiadają dodatkowo pokrywkę, dzięki której zwiększa się funkcjonalność naszej patelni (więcej różnych potraw można na niej przyrządzić)
  • styl - patelnia to część wyposażenia kuchni, dlatego również może być dopasowana do stylu, w jakim ta przestrzeń jest urządzona. Najlepszym tego przykładem są patelnie retro.
  • nie wszystkie patelnie można myć w zmywarce. Taka pielęgnacja nie zaszkodzi jedynie patelni tytanowej, szklanej i stalowej.

 

Dobra patelnia...

Każdy z nas ma inne oczekiwania względem patelni, dlatego wybór tej dobrej jest kwestią indywidualną. Można jednak uznać, że standardowo w każdej kuchni powinna znaleźć się patelnia o średnicy 24-26 cm. W małych pomieszczeniach duże znaczenie mogą mieć patelnie z odpinaną rączką, która sprawdzi się przy przechowywaniu, ale też umożliwia wykorzystania jej również w piekarniku. Dobrze by patelania dawała nam również możliwość przechowywania dania na patelni w lodówce.

Zobacz również


 

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, MM
Zdjęcia: Helios, Garneczki.pl, Europ24, Fiskars, Adler, Arcana Fissler, Ikea, Pentolpress, Hendi Polska, Elo-Pol, Naczynia Olkusz, Lagostina, EMAKO.pl



Podobne artykuły
Kratka kuchenna - prosty sposób na porządek w kuchni

akcesoria kuchenne

Kratka kuchenna - prosty sposób na porządek w kuchni

Kuchnia jest miejscem, w którym niełatwo jest utrzymać porządek. Znajduje się w niej wiele różnego... więcej...

Franke Easysort - system do sortowania odpadów

akcesoria kuchenne

Franke Easysort - system do sortowania odpadów

W każdym gospodarstwie domowym produkowana jest codziennie bardzo duża ilość odpadów, w tym również... więcej...



Partnerzy

logo Deante      Nescafe Dolce Gusto

  logo Teka

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Kuchinox  Emako

Electrolux      Laveo

Neonet