Piekarnik parowy - zasada działania, zalety
artykuł promocyjny
W dzisiejszych czasach, w dobie hołdu składanego zdrowemu stylowi życia, duże znaczenie odgrywa wprowadzanie na rynek urządzeń pozwalających na gotowanie i pieczenie bez dodatku tłuszczu. Jednym z takich urządzeń jest piekarnik parowy. Jego zalety doceniają osoby i smakosze, zwolennicy zdrowego stylu życia, a także ci, którzy muszą przestrzegać określonej diety.
fot.: Electrolux - piekarnik parowy
Na naszym rynku istnieją cztery podstawowe rodzaje piekarników:
- Piekarnik tradycyjny, posiadający różnorodne funkcje pieczenia i standardową wielkość.
- Piekarnik kompaktowy, o małych rozmiarach, zawierający w sobie jednocześnie piekarnik i kuchenkę mikrofalową.
- Piekarnik parowy, nie wymagający użycia tłuszczu przy tworzeniu potraw.
- Piekarnik parowy z funkcją pieczenia, który łączy gotowanie na parze z tradycyjnym pieczeniem z termoobiegiem i grillem. Najważniejszymi elementami w profesjonalnej kuchni są, po pierwsze, prawidłowy sposób przygotowania, po drugie, forma podania potrawy, a po trzecie harmonia smaków i aromatów. Ten efekt osiągnąć można albo uciążliwą pracą w kuchni, albo korzystają z piekarnika parowego. Dlatego właśnie na jego zaletach należy skupić swoją uwagę.
WAŻNE! Dobrej jakości piekarniki parowe dają możliwość połączenia dwóch funkcji – pieczenia tradycyjnego i gotowania na parze.
ZOBACZ TAKŻE >> Zdrowe odżywianie - przydatne akcesoria
Standardowy czy kompaktowy
Na rynku dostępne są dwie wielkości piekarników parowych. Standardowa, czyli tzw. „sześćdziesiątka”, która pasuje do większości szafek (trzeba pamiętać, że tego typu piekarniki dostępne są prawie wyłącznie w wersji do zabudowy) oraz piekarniki kompaktowe, które mają mniejsze wymiary, sprawdzające się w najmniejszych kuchniach. Rozmiar piekarnika wpływa również na jego pojemność, a z racji, że jest to urządzenie wielofunkcyjne, które pozwala na jednoczesne przygotowanie wielu dań nie warto oszczędzać na jego rozmiarze.
fot.: Electrolux
Piekarnik parowy do zabudowy nie wymaga więcej miejsca, niż kuchenka mikrofalowa. Zastosowanie pary w piekarniku powoduje, że przyrządzone w nim potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Przygotowywane w nim warzywa i owoce wyglądają tak jakby przed chwilą przyniesiono je z ogrodu. Gotowanie na parze pozwala na zachowanie wszystkich witamin i substancji odżywczych.
W piekarniku parowym można piec tak samo jak w zwykłym piekarniku elektrycznym
Zdrowa para
Piekarniki parowe znane są głównie z profesjonalnych kuchni gastronomicznych. Jedzenie w nim przygotowane ma tak wiele atutów, że warto pomyśleć o wykorzystaniu tego urządzenia również w domowych warunkach, zwłaszcza, że są one coraz bardziej powszechne, a ich ceny dostosowane do budżetu większości obywateli.
Gotowanie na parze jest zdrowe, smaczne i pozwala zachować wiele walorów odżywczych. Inwestując w piekarnik parowy inwestujemy w siebie. Moda na zdrową kuchnię w wersji fit jest coraz silniejszym trendem, który można już uznać za styl życia, a nie chwilową zachciankę. Z tego też powodu coraz chętniej wybieramy rozwiązania pomagające nam cieszyć się pełnowartościowymi posiłkami, a do takich z pewnością należą potrawy na parze. Taka technika gotowania podnosi także smak przyrządzanych potraw.
Pieczenie parowe pozwala na upieczenie kurczaka z chrupiącą skórką i soczystym środkiem.
fot.: Candy
Urządzenie wielofunkcyjne
Piekarnik z funkcją pary to wbrew pozorom znacznie więcej niż tylko sprzęt do wybranego stylu gotowania. Z jego pomocą możemy przyrządzić wyjątkowo dużo dań. Można w nim piec dokładnie tak samo jak w zwykłym piekarniku elektrycznym, można gotować przy użyciu samej pary, albo połączyć pieczenie z parą. Funkcje dostępne w większości modeli parowych pozwalają na:
- grillowanie
- pieczenie
- gotowanie
Piekarnik parowy posiada różnorodne funkcje. Jedną z nich jest „rozmrażanie”, które pozwala na delikatne i bardzo szybkie rozmrażanie mięsa, ryb, pieczywa i ciast. „Grzanie dolne”, idealne do przygotowania potraw zanurzonych w wodzie oraz do zarumienienia spodu potrawy tuż przed końcem pieczenia. Ta funkcja zalecana jest również do podgrzewania gotowych potraw i utrzymania dań w cieple. Program „grzanie górne/dolne”, to klasyczny sposób, który łączy w sobie funkcje ogrzewania z góry i z dołu, jest on przystosowany do długiego przyrządzania potraw lub dla końcowego opiekania. „Nawiew + grzałka górna i dolna” pozwala na cyrkulację powietrza - funkcja przydatna do pieczenia ciast. „Termoobieg”, przy tym programie możliwe jest szybkie pieczenie na wszystkich poziomach jednocześnie różnych potraw, jednak nie powoduje to mieszania się zapachów i smaków, nadaje się również do suszenia owoców, delikatnego rozmrażania i wyparzania naczyń.
fot.: Candy - piekarnik FSCTXL815 WIFI
Funkcja „mały grill” jest doskonała do pieczenia małych dan: steków, kiełbasek oraz tostów i zapiekanek. „Duży grill” umożliwia natomiast pieczenie większej ilości zajmującej powierzchnię całej blachy, zalecany również do grillowania dużych sztuk mięsa. Program „turbogrill” umożliwia krótsze i równomierne pieczenie dużych i grubych sztuk mięsa. Dzięki naprzemiennemu działaniu grilla i gorącego powietrza funkcja ta sprawia, że mięso jest wewnątrz upieczone i soczyste, a na zewnątrz chrupiące. „Termosonda”, czyli termometr do wbijania w potrawę w celu kontroli temperatury w czasie pieczenia - jej wartość widać na panelu. Pozwala to uniknąć strat cieplnych w postaci uciekającej pary. „Funkcja pizza”, doskonała do przygotowywania mrożonek; „podtrzymywanie ciepła” pozwala na utrzymanie potrawy w cieple do 4 godzin i nie wysuszanie jej i „podgrzewanie naczyń”, która również pozwala na zachowanie idealnej temperatury serwowanych potraw. Nie należy też zapominać o funkcji samoczyszczącej piekarników parowych. „Czyszczenie pyrolityczne” następuje na skutek działania bardzo wysokiej temperatury 500 stopni Celsjusza, dzięki czemu pozostałości grillowania i pieczenia zostają zamienione w popiół, łatwy do usunięcia za pomocą wilgotnej ściereczki. „Czyszczenie parowe” zmiękcza brud i tłuszcz przez co usuniecie ich jest łatwiejsze. Aktywny katalizator i wkłady katalityczne pokryte emalia łatwo czyszcząca, ograniczają przywieranie substancji do ścian piekarnika, a powietrze wydobywające się z urządzenia jest wolne od drobinek tłuszczu.
fot.: Electrolux
Piekarnik parowy posiada wiele zalet. Potrawy przygotowane w nim mają intensywny smak. Żywność nie nasiąka olejem ani nie moczy się w wodzie. Potrawy są dietetyczne i lekkostrawne, mają dużą wartość odżywczą, nie dochodzi do straty witamin, substancji mineralnych i mikroelementów, a wszechstronność zastosowania pozwala na eksperymenty kulinarne. Przekąski, zupy, dania wegetariańskie, ryby, mięso, kluski, ryż, jarzyny i desery - to wszystko można przygotować w piekarniku parowym.
Redakcja poleca również:
Żródło: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Candy
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
sprzęt AGD
Płyta gazowa pod szkłem |
|
sprzęt AGD
Kuchnia ze złotym okapem na 5 sposobów |
|
sprzęt AGD
Lodówka dająca swobodę przechowywania |
|
sprzęt AGD
Kolory do kuchni - nietypowe barwy AGD i armatury |
|
sprzęt AGD
Elastyczne sprzątanie z odkurzaczem Hoover |
|