tesa

Wybieramy meble kuchenne

data aktualizacji: 09-03-2018, 11:58 – artykuł promocyjny

Jakie meble do kuchni? Przed tym dylematem stoi wiele osób urządzających kuchnię. Podstawowa zasada - w kuchni  powinniśmy się dobrze czuć. Meble wybierzmy więc zgodnie z naszymi gustem. Musimy je polubić. Nie mogą się też szybko znudzić. Podpowiadamy, co oferuje rynek mebli kuchennych.

Wybieramy meble kuchenne

fot.: BRW

Zanim kupimy szafki, wybierzemy blaty i ustalimy kolorystykę musimy określić styl naszej kuchni. Wciąż obowiązuje podział na kuchnię tradycyjną i nowoczesną. W tej pierwszej królują meble w stylistyce rustykalnej, dworkowej, prowansalskiej i angielskiej. Charakterystyczne dla tego stylu są meble jasne, fronty z tzw. patyną. Płyciny frontów są zazwyczaj drewniane,frezowane. W stylu nowoczesnym fronty są często wykonane z egzotycznych gatunków drewna, jak mahoń albo laminowane na wysoki połysk bądź przeszklone. Dodatki wykonane są ze stali lub aluminium.

Meble kuchenne na wymiar

fot.: Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie

Zanim wybierzemy meble powinniśmy również zdecydować czy kupujemy szafki gotowe czy robione na zamówienie. Meble z produkcji fabrycznej wykonane są dokładnie. Mają certyfikaty i gwarancje. Wybór jest niestety ograniczony. Gdy nasza kuchnia jest mało ustawna, ma nietypowe wymiary albo chcemy ją oryginalne urządzić to powinniśmy meble zamówić w studio kuchennym. Inne rozwiązanie to urządzanie kuchni starymi meblami, które można znaleźć w galeriach, komisach czy na targach staroci. Wciąż modne jest łączenia stylów, w którym babciny bejcowany kredens i chromowo - stalowy okap to dobre połączenie, które nie szpeci, a podkreśla charakter wnętrza. Najważniejsze by kuchnia nam się podobała, a domownicy chętnie w niej przebywali.


Mdf, szkło albo drewno - wybieramy fronty

Ważny jest materiał z którego wykonano fronty szafek. Najpopularniejsze są fronty z płyty MDF powlekane farbą lub foliowane na gorąco. Rozwiązanie to jest taniej i dość wytrzymałe. Niestety małe uszkodzenie folii spowoduje nasiąkanie płyty wodą i nieładne wybrzuszenia. Popularne, eleganckie, ale droższe są meble z drewna. Najczęściej wybierane do kuchni dworkowych, rustykalnych. Do produkcji stosuje się różne rodzaje drewna, dąb, olchę, buk, sosnę, brzozę, ale i gatunki egzotyczne. Pamiętajmy, że drewno nie jest łatwym materiałem do obróbki. Drzwiczki mogą się wypaczyć, a zawiasy, mocno obciążone, szybciej się zużywają. Są też zalety, można je wyczyścić ze starej farby, odnawiać, malować, bejcować.

meble białe

fot.: Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie

Niekiedy fronty górnych szafek wykonane są ze szkła. Najczęściej szkło matowe, mleczne oprawione jest w aluminiową ramę. Rozwiązanie nowoczesne, wytrzymałe na wilgość. Mniej wytrzymałe na uderzenia.

fot.: Colorimo

Max Kuchnie - A&K Kuchnie - szkło w kuchniszkło w kuchni

fot. Max Kuchnie  

Najdroższym i najefektowniejszym rozwiązaniem są fronty drewniane - wykonane bądź z litego drewna lub z płyty meblowej, fornirowane i barwione na dowolny kolor. Trzeba jednak uważać ponieważ łatwo uszkodzić je uderzeniem. Fronty drewniane są dobrze zabezpieczone przed wilgocią i opierają się jej przez długi czas. Nie przebarwiają się i nie puchną.

Rehau - Fronty kuchenne z laminatu polimerowegoernestrust - Kuchnia z kolekcji Unique - Q7

  fot.: Rehau                                                          fot.: ernestrust


Sprawdź również >> Meble kuchenne - jakie wybrać



Odporny blat

Nasz blat musi wytrzymać siekanie, krojenie, gorące garnki. Jest najbardziej eksploatowany ze wszystkich mebli. Zwróćmy uwagę czy łatwo go można wyczyścić, czy mogą pozostać na nim plamy po produktach czy środkach czyszczących. Na rynku mamy duży wybór blatów. Laminowane blaty wykonane z wiórów drewnianych, papieru, żywic syntetycznych, utwardzone w wysokiej temperaturze i pokryte laminatem matowym, półmatowym lub błyszczącym, gładkim albo fakturowanym. Jest odporny na zabrudzenia i wysoką temperaturę. Łatwe w utrzymaniu mogą jednak pęcznieć pod wpływem wody, szczególnie w miejscach łączenia. Fronty połyskliwe są łatwe do zarysowania. Ich zaletą jest nieduża cena. Kompozytowe to kolejny typ blatów wykonanych z mieszanek minerałów tzw. naturalnych żywic epoksydowo-akrylowych. Są łatwe utrzymaniu czystości i nie wymagają żadnej konserwacji. Odporny na zabrudzenia i zarysowania. Istnieje możliwość łączenia różnych kolorów i uzyskiwania dowolnych kształtów. Dość drogie.

Rad-Pol - blat laminowanyblat kuchenny z granitu - Grupa Ega

    fot. Rad-Pol                                                           fot.: Grupa Ega 

Następny materiał, z którego wykonany może być blat to kamień, granit, marmur lub trawertyn. Kamienne blaty są eleganckie, ale drogie. Odporne na zarysowania i gorącą temperaturę. Wadą jest to że taki blat jest zimny w dotyku, w niektórych gatunkach kamienia możliwe zaplamienia, ograniczony wybór kolorów. Jest również ciężki, dlatego należy wzmocnić konstrukcję szafek. Łatwiej utrzymać w czystości blat granitowy, nie powstają na nim trwałe plamy, a do mycia można używać kuchennych detergentów. Blat z marmuru trzeba impregnować, bo łatwo go trwale zaplamić. Dostępne wyłącznie na zamówienie.

RAUVISIO crystal laminat szklany - Rehaublat granitowy

fot.: Rehau                                                           fot.: Rad - Pol 

Zamiast naturalnego kamienia można użyć blatu z konglomeratu. Jest to kruszywo kamienne łączone np. z żywicą poliestrową. Bardzo podobny do naturalnego kamienia. Najtrwalszy i łatwy do utrzymania w czystości jest konglomerat granitowy. Marmurowy wymaga impregnowania specjalnymi środkami przeznaczonymi do pielęgnacji naturalnego marmuru, a z czasem ściera się i traci połysk. Można również wybrać blaty drewniane, najczęściej z drzew liściastych, klejone i impregnowane. Blat drewniany jest ciepły w dotyku. Można go odnawiać. Nie jest jednak odporny na zarysowania.

drewniany blatblat drewniany

fot.: Konkurs fotograficzny Nasze kuchnie

Charakterystyczne dla stylu nowoczesnego są blaty stalowe i szklane. Blachę stalową montuje się do płyty wiórowe lub pilśniowe. Jest bardzo odporna. Taki blat niestety trzeba dokładnie wycierać do sucha bo pozostają na nim zacieki. Do blatów szklanych stosuje się szkło klejone albo hartowane. Taki blat jest elegancki, bardzo odporny, ale również trzeba go przecierać by nie zostały na nim zacieki. Blaty ceramiczne to ostatni typ blatów. Do płyty wiórowej mocuje się płytki ceramiczne, gresowe. Brud gromadzący się między płytkami na fudze, ograniczone możliwości uzyskania dowolnych kształtów to główne wady blatu drewnianego. Najlepiej zamiast fugi stosować masę epoksydową - jest dość droga, ale szczelna, trwałą i łatwą do czyszczenia. Jeśli pozostaniemy przy zwykłej masie cementowej to powinniśmy ją  zaimpregnować emulsją uszczelniającą.

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Redakcja, DK
Zdjęcia: BRW, ernestrust, Grupa Ega, Rad-Pol, Max Kuchnie, Rehau, Colorimo
Autor: DK



Podobne artykuły
Organizacja pracy w kuchni - kalendarz ścienny

porady

Organizacja pracy w kuchni - kalendarz ścienny

Każda gospodyni, bez względu na wiek czy posiadane doświadczenie, powinna zadbać o odpowiednią organizację... więcej...

Co zrobić z lodówką gdy wyjeżdżamy na wakacje?

porady

Co zrobić z lodówką gdy wyjeżdżamy na wakacje?

Kuchnia nie może obyć się bez lodówki, w której przechowujemy produkty spożywcze. Używamy... więcej...

Metody filtrowania wody w kuchni - przegląd

porady

Metody filtrowania wody w kuchni - przegląd

Wodę trzeba pić i to w dużych ilościach. Aby ograniczyć koszty oraz zadbać o środowisko możemy zdecydować... więcej...