konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

Ostre jedzenie - czy jest zdrowe? Jak złagodzić ostrość potrawy?

data aktualizacji: 04-08-2022, 08:06 – artykuł promocyjny

Latem, kiedy sezon grillowy trwa w pełni, chętniej sięgamy po pikantne potrawy. Wybór ten jest zresztą bardzo słuszny, bo ostre przyprawy schładzają organizm przez pobudzanie gruczołów potowych1. Bywa jednak, że pikantne dania skutkują nieprzyjemnymi dolegliwościami trawiennymi lub po prostu wydają się zbyt ostre. Czy warto więc mieć je na swoim talerzu? Sprawdzamy, czy ostre jedzenie jest zdrowe i jak złagodzić ostrość potrawy.

Ostre przyprawy

 

Czy ostre jedzenie jest zdrowe?

 

Kapsaicyna2 i inne substancje odpowiedzialne za pikantny smak przypraw dają o sobie znać nieprzyjemnym pieczeniem w ustach, nosie czy żołądku. To jednak nie oznacza, że są niezdrowe i należy je wyeliminować z diety. Wręcz przeciwnie! Dietetycy nie mają wątpliwości, że ostre przyprawy dostarczają wielu korzyści zdrowotnych.
Zacznijmy od właściwości wspomnianej już kapsaicyny, która znajduje się głównie w pieprzu cayenne i różnego rodzaju papryczkach (z wyjątkiem słodkiej papryki). Ten związek chemiczny, poza tym, że odpowiada za ostrość smaku, działa przeciwbólowo, łagodzi stany zapalne i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Na tym właściwości zdrowotne pikantnych dań jednak się nie kończą. Ich spożywanie dodatkowo:

  • zapobiega wrzodom żołądka3;
  • skutecznie zaspokaja apetyt, pomagając w odchudzaniu i zapobiegając otyłości;
  • zmniejsza ryzyko nowotworu4;
  • dostarcza cennych składników odżywczych, czego przykładem jest papryczka chili bogata w żelazo, błonnik oraz witaminy: E, A, B6, K5.

Najzdrowsze ostre przyprawy

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Third Military Medical University w Chongqing w Chinach wykazało mniejsze spożycie soli i spadek ciśnienia krwi u 606 pacjentów spożywających ostre przyprawy z kapsaicyną6. Jak zauważają naukowcy, zmiana tego nawyku żywieniowego może obniżać ryzyko chorób układu krwionośnego, takich jak zawał serca czy udar. W innym badaniu stwierdzono natomiast, że u osób spożywających pikantne dania przez 6-7 dni w tygodniu ryzyko śmierci maleje o 14%7.

 

Ostre potrawy? Tak, ale zdrowo i z umiarem

 

Warto jednak pamiętać o tym, aby dla zachowania zdrowia ostre przyprawy stosować z umiarem. Dotyczy to szczególnie ostrych sosów, które poza dużą zawartością papryczki chili mają w składzie nadmierne ilości sodu. Jeśli zdarzy ci się „przedawkować” te składniki, zjadając bardzo ostre jedzenie, skutki uboczne mogą wystąpić pod postacią bólu brzucha i podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego8.

Poza tym pikantne potrawy przyniosą korzyści zdrowotne, jeśli nie będą fast foodem, a częścią zbilansowanej diety. Dlatego ostre przyprawy powinno się dodawać do dań na bazie odżywczych składników zalecanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Mowa tu o takich produktach jak: zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce9. Potrzebujesz pomysłów na to, jak przygotować z nich zdrowe, pikantne jedzenie? Garść inspiracji znajdziesz w artykule: Wege grill na pikantnie – pomysły na ostre dania roślinne.

 

Ostra kuchnia nie dla każdego. Kto powinien unikać pikantnych dań?

 

Ostre potrawy – pomimo zdrowotnych właściwości – nie każdemu będą jednak służyć. Naukowcy wykazali na przykład, że obecność przypraw i soli w diecie sprzyja występowaniu trądziku10. Te składniki mogą więc pogorszyć kondycję cery problematycznej i skłonnej do wyprysków.

Najczęściej negatywne skutki występują jednak na linii ostre jedzenie a jelita. Specjaliści przestrzegają, że w przypadku takich schorzeń jak refluks żołądka, zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit, wrzody żołądka, zapalenie okrężnicy czy choroba Leśniowskiego Crohna ostre przyprawy mogą nasilić objawy chorobowe11.

Po pikantne dania ostrożnie powinny sięgać również kobiety spodziewające się dziecka. Co prawda kwestia tego, czy w ciąży można jeść ostre pokarmy, nie dotyczy płodu. Żadne badania nie wykazały bowiem, aby duża ilość przypraw wpływała negatywnie na jego rozwój. Ostre jedzenie w ciąży (szczególnie w II i III trymestrze) może jednak wywołać u przyszłej mamy wzdęcia, gazy, niestrawność i refluks, a także nasilić zgagę i nudności12.

 

Jak złagodzić ostrość potrawy? Sprawdź, zanim przyprawisz

 

Przyprawianie dań wymaga dużej ostrożności, zwłaszcza jeśli cierpisz po zbyt pikantnym jedzeniu lub nie przepadasz za jego smakiem. Dlatego w myśl zasady: lepiej zapobiegać niż leczyć, warto przed dodaniem ostrych przypraw zapoznać się ze skalą ich pikantności.

To tzw. Skala Scoville’a13, która określa zawartość kapsaicyny (SHU) w danym produkcie (głównie papryczkach). Stosunkowo nieduże ilości tej substancji zawiera pieprz (100–500 SHU). Dla porównania papryka jalapeno czy ostre sosy tabasco mają od 2 500 do 8 000 SHU, a najostrzejsza papryka chili Pepper X – 3 180 000. Wiedza ta może pomóc w dopasowaniu odpowiedniej porcji składnika lub zastąpieniu go mniej ostrą przyprawą.

Jak zniwelować ostrość potrawy po jedzeniu?  napij się mleka, zagryź suchą bułką, zjedz kawałek mlecznej czekolady lub łyżeczkę miodu, zjedz kwaśny owoc - truskawki lub wiśnie Hortex - infografika

 

Jak zniwelować ostrość potrawy? Zastosuj te składniki

 

Jeśli jednak zdarzy ci się nadać daniu zbyt wiele pikantności – nic straconego. Istnieje bowiem kilka sprawdzonych sposobów na to, jak złagodzić ostrość potrawy.

 

Dodaj więcej składników

 

Najprostszą metodą na zbyt ostre jedzenie jest po prostu zwiększenie jego objętości. Najłatwiej zrobisz to poprzez dolanie wody. W niektórych przypadkach może ono jednak spowodować, że potrawa stanie się zbyt rzadka.

Dlatego w takiej sytuacji warto mieć pod ręką mrożone warzywa, które są uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Dla przykładu bukiet jarzyn wiosenny Hortex okaże się smacznym składnikiem przesolonej zupy albo ryżu ze zbyt dużą ilością curry i chili.

 

Dodaj nabiał do ostrych potraw

 

Kolejnym popularnym sposobem na to, jak zniwelować ostrość potrawy, jest dodanie do niej nabiału (a szczególnie mleka14). Zawarta w nim kazeina rozpuszcza kapsaicynę, w efekcie czego zmniejsza się uczucie ostrości. Jeśli więc zdarzy ci się przyrządzić zbyt ostre sosy, dania meksykańskie czy zupy – bez obaw. Wystarczy, że dodasz do nich odrobinę mleka, jogurtu naturalnego lub śmietany.

 

Polej pikantne jedzenie cytryną

 

Z nadmiarem kapsaicyny w potrawie poradzi sobie również kwaśny składnik15.
Najlepiej polać pikantne potrawy kilkoma kroplami soku z cytryny, a poziom ostrości powinien się zmniejszyć.
Równie skutecznym pomysłem okaże się wzbogacenie dania o przecier pomidorowy z cytryną lub zastąpienie soku cytrynowego octem. Oba składniki można wykorzystać w niemal każdym przepisie bez obaw o zepsucie jedzenia.

 

Dodaj orzechy do ostrego jedzenia

 

Kolejnym niezastąpionym neutralizatorem ostrości są tłuszcze, których dużą zawartość znajdziesz w ziarnach i orzechach. Wzbogacając ostre potrawy na przykład o masło orzechowe lub tahini, sprawisz, że stracą one swój nieznośnie palący smak.

Niestety nie każde pikantne jedzenie dobrze skomponuje się z wyrazistym smakiem orzechowym. Bez obaw możesz jednak uzupełnić o orzechy dania azjatyckie, a pastę sezamową wymieszać z zupą-kremem (np. z dyni).

 

Dodaj marchewkę

 

Zbyt pikantne dania roślinne (np. zupę lub leczo) pomoże również uratować dodatek marchewki. Wystarczy wrzucić ją do gotującej się potrawy, a po kilkunastu minutach wchłonie ona jej ostry smak. Należy ją wtedy wyjąć z garnka i – aby się nie zmarnowała – wykorzystać do innego dania.

Na takie nieprzewidziane potknięcia warto mieć zawsze w zapasie mrożoną marchewkę mini Hortex. Jej gotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Dzięki temu szybko i bez wysiłku złagodzisz ostre jedzenie, zyskując przy tym bazę do kolejnych kulinarnych eksperymentów.

 

Zneutralizuj ostrość odrobiną słodyczy

 

Nadmierną pikantność skutecznie neutralizuje również słodycz cukru czy ketchupu. Jednak ze względu na niską wartość odżywczą tych składników, lepiej stosować je w ostateczności lub zamienić na zdrowsze odpowiedniki. W roli alternatywy sprawdzi się np. miód, cynamon, słodka papryka czy wanilia. Te przyprawy szczególnie lubi ostra kuchnia indyjska, dlatego warto ratować nimi dania azjatyckie.

Jeśli zdarzy ci się przygotować zbyt pikantne potrawy – nie zrażaj się do stosowania ostrych przypraw. Pikantne dania dostarczają bowiem wielu korzyści zdrowotnych. A w razie kulinarnego niepowodzenia, łatwo możesz zneutralizować zbyt palący smak zupy czy ostrych sosów. Po prostu wypróbuj sprawdzone sposoby na to, jak zniwelować ostrość potrawy, a będziesz mógł delektować się zdrowym smakiem ulubionych dań bez konieczności ich ponownego przyrządzania.

 

Przypisy:

1. https://healthland.time.com/2013/06/15/surprising-foods-that-toy-with-body-temperature/
2. http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1302Pienko/Pienko.html
3. https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/spicy-foods-healthy-or-dangerous
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525189/#ref7
5. https://www.byrdie.com/is-spicy-food-bad-for-you-4843736
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29089370/
7. https://www.bmj.com/content/351/bmj.h3942
8. https://www.canr.msu.edu/news/trending-hot-sauce-nutrition
9. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/06/Talerz-zdrowego-zywienia-i-zalecenia.pdf
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26648163/
11. https://www.byrdie.com/is-spicy-food-bad-for-you-4843736
12. https://www.healthline.com/health/pregnancy/spicy-food-pregnancy#Food-Fix:-What-to-Eat-When-Pregnant
13. http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1302Pienko/Pienko.html
14. https://www.psu.edu/news/research/story/milk-best-drink-reduce-burn-chili-peppers/
15. https://www.eatthis.com/how-to-make-food-less-spicy/

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Hortex



Podobne artykuły
Jak dobrać parametry urządzeń AGD

porady

Jak dobrać parametry urządzeń AGD

Energooszczędność jest bardzo popularnym obecnie tematem. Zagadnienia dotyczące tego jak zminimalizować... więcej...

Metamorfoza kuchni w weekend

porady

Metamorfoza kuchni w weekend

Nawet najpiękniejszy wystrój kuchni po pewnym czasie może nam się znudzić. Aby odmienić jej wygląd... więcej...

Jak samodzielnie zamontować baterię i zlewozmywak

porady

Jak samodzielnie zamontować baterię i zlewozmywak

Montaż urządzeń kuchennych, takich jak: zlewozmywak czy bateria kuchenna jest prosty. Każda osoba może... więcej...




Partnerzy

Peka  Tesa
REJSGranitan

Partner serwisu FiskarsEmako

logo Deante    Grupa Armatura

Franke   logo Helios

     Laveo    Kuchinox

    nVent     Amix  

Electrolux      logo Śnieżka

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022