konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

stopka patrona Electrolux

Gotowanie bez marnowania żywności, wody i prądu

data aktualizacji: 01-04-2022, 06:46 – artykuł promocyjny

Troska o ekologię i harmonijne korzystanie z zasobów ziemi są dziś coraz bardziej widoczne w konsumenckich trendach. Coraz głośniej mówi się o potrzebie ograniczenia marnowania żywności, wody czy energii. Jak wynika z raportu Better Living, w samej Polsce marnowane jest rocznie około 9 mln ton jedzenia. Tymczasem dzięki wprowadzeniu do kuchni kilku prostych zasad, można ograniczyć swój udział w marnowaniu żywności.

Gotowanie bez marnowania żywności, wody i prądu

Pozytywnej zmianie sprzyja też nowoczesny sprzęt AGD, pełen przydatnych funkcji i systemów. Ekologiczne rozwiązania od dawna proponuje w swoich produktach Electrolux.

 

Zakupy z głową

 

Gotowanie bez marnowania tak naprawdę zaczyna się już w sklepie. Większość osób kupuje zbyt dużo żywności, w tym wiele niepotrzebnych produktów, które później będą zalegać na blacie czy w lodówce. Warto wcześniej zaplanować sobie posiłki i na zakupy wybierać się z listą naprawdę potrzebnych produktów. Dobrze przed wyjściem sprawdzić w szafkach czy w lodówce, jakie produkty zostają jeszcze w zapasie. To pozwoli uniknąć ich zdublowania na zakupach. W erze smartfonów można po prostu zrobić zdjęcie zawartości lodówki. Z rozwagą należy reagować na promocje. To prawda, że pozwalają na tańsze zakupy, ale mogą być impulsem do niekontrolowanego zakupu niepotrzebnego produktu. Większej zachowawczości na zakupach będzie też sprzyjać pełny żołądek.

Sałatka z jarmużuZdrowa sałatka bez marnowania

 

Odpowiednie przechowywanie żywności

 

Kolejnym ważnym aspektem niemarnowania żywności jest odpowiednie przechowywanie produktów. Choć mogłoby się tak wydawać, nie wszystkim służy niska temperatura. Ziemniaki, pomidory, ogórki, czosnek czy cebulę lepiej zostawić poza lodówką. Specyficznym punktem lodówki są drzwi. Ze względu na częste otwieranie utrzymuje się tu wyższa temperatura - to dobre miejsce na soki, mleko, majonez czy jajka. W razie wątpliwości, gdzie dany produkt przechowywać, najlepiej zwrócić uwagę na sposób jego przechowywania w sklepie. Racjonalnemu korzystaniu z zapasów zgromadzonych w lodówce sprzyja zasada first in - first out. Zgodnie z nią w pierwszej kolejności powinno się wykorzystywać te produkty, które do chłodziarki trafiły najwcześniej. By postępować w ten sposób, warto mieć dobry ,,ogląd'' na półki lodówki. Niektóre lodówki same w tym pomagają. Marka Electrolux wprowadziła do swoich lodówek innowacyjną obrotową półkę SpinView o zakresie 360 stopni. Dzięki takiemu rozwiązaniu każdy produkt będzie łatwo dostępny, bez konieczności przekładania innych rzeczy.

Przechowywanie żywności w lodówce

Warto znać różnicę między instrukcjami należy spożyć do (po przekroczeniu daty lepiej wyrzucić) i najlepiej spożyć przed (można wykorzystać po terminie) na opakowaniach. Szkoda wyrzucać pokarm, który tak naprawdę jeszcze nadaje się do spożycia.

Przydatnych rozwiązań w sprzętach AGD jest o wiele więcej. W lodówkach Electrolux dłuższej świeżości żywności sprzyja również funkcja Cooling 360°, utrzymująca stałą temperaturę i wilgotność w każdym miejscu lodówki. Szuflada NaturaFresh™ od Electrolux utrzymuje temperaturę 0°C – idealną dla mięsa i ryb. Dzięki temu produkty zachowują pełnię świeżości - idealny smak i konsystencję -aż do trzech razy dłużej. Innym udogodnieniem od Electrolux jest specjalna szuflada na warzywa MaxiBox, która umożliwia przechowywanie w lodówce nawet dużych warzyw, jak dynia, kapusta czy arbuz, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość i składniki odżywcze.

Zdrowe gotowanie bez marnowania z Electrolux

 

Gotowanie bez marnowania

 

W bardziej ekologicznym (i ekonomicznym!) gotowaniu pomogą innowacyjne rozwiązania w sprzętach Electrolux - m.in. piekarniku parowym czy indukcyjnej płycie grzewczej. Używając piekarnika parowego można skrócić czas pieczenia nawet o 20%, a co za tym idzie zmniejszyć zużycie energii. To zasługa tego, że para wodna szybciej przekazuje ciepło niż gorące powietrze. Pieczenie z użyciem pary zapewnia nie tylko chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze warzyw czy mięs, ale również sprzyja zachowaniu cennych mikro i makroelementów, które dzięki temu sposobowi obróbki nie ulegają odparowaniu.

Piekarnik parowy Electrolux

Marnowaniu żywności zapobiega też kolejna przydatna funkcja piekarnika parowego - regeneracja (odgrzewanie) potraw przy użyciu pary. Pozostałości po obiedzie można później odgrzać - wyschnięty makaron, ryż czy ziemniaki, dzięki działaniu pary stają się znów atrakcyjnymi posiłkami, odzyskując wilgotność. Piekarnik świetnie podgrzewa też ugotowane na parze warzywa.

Piekarnik parowy w szarej kuchni

Oszczędności energii sprzyja również płyta indukcyjna SenseBoil® od Electrolux, która automatycznie dostosowuje moc grzania do stanu wody w garnku - gdy zbliża się ona do punkty wrzenia, płyta zmniejsza moc i podtrzymuje powolne gotowanie. To oszczędność nie tylko energii, ale i optymalne wykorzystanie czasu - zamiast pilnować wody, można zająć się innymi kulinarnymi obowiązkami. Co więcej, płyta ma wskaźniki ciepła resztkowego, które informują użytkownika o nagrzaniu poszczególnych stref grzewczych od garnka - takie wygenerowane ciepło można z powodzeniem wykorzystać do dokończenia gotowania. W ten sposób ani jeden kilodżul energii nie zostanie zmarnowany.

Eko zmywarka Electrolux

Wypełnianiu kuchennych obowiązków bez marnowania wody czy energii sprzyja również zmywarka Electrolux wyposażona w innowacyjne funkcje, m.in. AirDry - naturalne osuszanie naczyń, Time Menager - pozwalający skrócić czas mycia naczyń nawet o połowę, a także Ekometr - kontrolujący i dostosowujący zużycie wody i energii. Mniejszemu zużyciu wody służą też specjalne eko-programy myciua. Zmywarka jest kompatybilna z aplikacją mobilną. Parametry zużycia można na bieżąco obserwować na ekranie telefonu.

Kontakt w sprawie produktów:

Electrolux Poland Sp. z o.o.
ul. Karolkowa 30
01-207 Warszawa
tel. 801-444-800
www: www.electrolux.pl
mail: wyślij wiadomość



Zobacz informacje o firmie


sprzątanie:
odkurzacze » odkurzacze centralne » odkurzacze przyjazne dla środowiska gotowanie: piekarniki parowe » kuchnie » okapy » płyty indukcyjne » płyty do zabudowy » urządzenia kompaktowe do zabudowy pralnictwo: pralki » pralko-suszarki » suszarki zmywanie naczyń: zmywarki do zabudowy » zmywarki wolnostojące chłodnictwo: chłodnictwo do zabudowy » chłodnictwo wolnostojące drobne urządzenia: ekspresy do kawy » gotowanie » przygotowywanie jedzenia » żelazka parowe » zestawy śniadaniowe urządzenia profesjonalne


Zobacz zdjęcia w galerii Electrolux





Podobne artykuły
Zmywarka do małej kuchni

sprzęt AGD

Zmywarka do małej kuchni

Zmywarka w małej kuchni? Dla niektórych jest to absurdalny pomysł, dla innych norma. Mała kuchnia... więcej...

Roboty Magimix dla wymagających

sprzęt AGD

Roboty Magimix dla wymagających

Wśród urządzeń AGD mamy obecnie tak bogatą ofertę robotów kuchennych, że przy wyborze... więcej...

Niewidoczna wentylacja w kuchni

sprzęt AGD

Niewidoczna wentylacja w kuchni

Urządzając wnętrze kuchni, staramy się stworzyć aranżację zgodną z obowiązującymi trendami wnętrzarskimi.... więcej...

Partnerzy

Electrolux    Falmec

Lacanche   Ronic

Hafele    Franke


Emako
  Okapykuchenne.pl

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022