konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

stopka patrona Electrolux

Nowoczesna i zdrowa kuchnia zimą - skąd wziąć warzywa i owoce?

data aktualizacji: 26-10-2021, 04:23 – artykuł promocyjny

Sezon na świeże i zdrowe owoce oraz warzywa trwa w najlepsze, ale w oddali czai się już zima. Jeśli nie chcemy być skazani na marketowe, importowane owoce i warzywa pełne chemii i z niższą zawartością związków odżywczych, musimy nauczyć się, jak przetwarzać żywność w domu, by wyszło nam to na zdrowie.

Nowoczesna i zdrowa kuchnia zimą - skąd wziąć warzywa i owoce?

 

Przygotuj się na zimę: domowe zapasy

 

Żywność można konserwować na wiele sposobów. Większość metod powstała przed wiekami. Przykładowo kiszenie zapoczątkowały plemiona germańskie, prawdopodobnie jeszcze w XI wieku. Suszenie z kolei wymyślili kupcy, którzy chcieli docierać ze swoimi towarami jak najdalej. Suszono dosłownie wszystko - owoce, warzywa, zioła, przyprawy czy mięso.

Nowoczesna i zdrowa kuchnia zimą - skąd wziąć warzywa i owoce?

Najważniejsze jednak by konserwacja żywności była bezpieczna. Jedzenie zanieczyszczone bakteriami może zaszkodzić zdrowiu, a nawet życiu. W dzisiejszych czasach w konserwacji żywności pomaga jednak cała paleta urządzeń.

 

Technologia w służbie zdrowia

 

Przed przystąpieniem do kiszenia, suszenia czy mrożenia obowiązkowo trzeba się upewnić, że naszykowane produkty są odpowiednio oczyszczone z pestycydów i bakterii. Można to zrobić płukając jedzenie w occie i sodzie oczyszczonej, ale to czasochłonny proces. Pomocny będzie w takim wypadku jonizator do wody. Kwaśna woda oczyści produkt z bakterii, a zasadowa z pestycydów. Jeśli przygotowujesz przetwory dla siebie i swoich bliskich, jonizator powinien znaleźć stałe miejsce w twojej kuchni. Takie urządzenie przyda się również w produkcji domowych kosmetyków.

Nowoczesna i zdrowa kuchnia zimą - skąd wziąć warzywa i owoce?

Fani suszonych warzyw, owoców, mieszanek ziołowych czy herbaty powinni zaprzyjaźnić się z dehydratorem. Na rynku dehydratory występują w różnych wydaniach. Warto wybrać model wykonany nie z plastiku, ale z metali i szkła. Takie urządzenie jest droższe, jednak gwarantują to, że do żywności nie przedostają się żadne niepożądane substancje. Domowe suszonki to pewność zdrowego składu - te dostępne w sklepach bywają faszerowane cukrem (np. żurawiny) i mogą zawierać pleśń albo bakterie.

Nowoczesna i zdrowa kuchnia zimą - skąd wziąć warzywa i owoce?

Jak działa dehydrator? Na pewno o wiele szybciej niż tradycyjna metoda suszenia na słońcu (która zresztą jesienią może być trudniej dostępna). W dehydratorze mamy pełną kontrolę nad temperaturą. Dzięki temu można zachować w suszonym produkcie jak najwięcej składników odżywczych. Najlepsze dehydratory umożliwiają suszenie w temperaturze nawet 35 stopni. Mają też opcję automatycznego wyłączenia temperatury po określonym czasie, a po wyłączeniu utrzymania najkorzystniejszych warunków (zapobiega to np. zbieraniu się wilgoci). Dzięki wykorzystaniu dehydratora końcowy produkt suszenia jest kilkunastokrotnie mniej narażony na proces gnicia, pleśnienia czy fermentacji.

 

Jak przygotować poszczególne warzywa i owoce?

 

  • Kapusta - Bogacto witaminy C. Najlepiej jest ją ukisić w dużej ilości. Przyda się szatkownica do warzyw.
  • Śliwki - dzięki suszeniu w odpowiedniej temperaturze w dehydratorze stanowią wspaniałe źródło pektyn, błonnika, witamin z grupy B i C i magnezu (7 razy więcej niż w formie surowej) oraz wapnia.
  • Dynia - warto ją zamarynować, mimo że nie jest to metoda rozpowszechniona w Polsce. Dynię można zamarynować na ostro, słono albo na słodko. To skarbnica potasu, magnezu, fosforu i wapnia, a do tego ma niewiele kalorii.
  • Jabłka, gruszki i winogrona - można je suszyć w dehydratorze. Suszone owoce świetnie sprawdzą się z płatkami owsianymi, jako domowe muesli.

Nowoczesna i zdrowa kuchnia zimą - skąd wziąć warzywa i owoce?

Kontakt w sprawie produktów:

Szkoła Dobrego Smaku Spółka z o.o.
ul. Brukowa 6 lok. 35
91-341 Łódź
tel. +48571309281 +48426560749
www: sklep.ronic.pl
mail: wyślij wiadomość



Akcesoria do kuchni i domu: spieniacze do mleka » czajniki elektryczne » opiekacze i piekarniki » maszynki do mięsa » maszynki do lodów » maszynki do popcornu » SOUS VIDE » pakowanie próżniowe » szklanki termiczne » frytownice » noże » deski do krojenia » szatkownice do warzyw owoców » dehydratory » roboty kuchenne » blendery » wyciskarki do soku » prasy do oleju » naczynia tytanowe

 

Zobacz zdjęcia w galerii  Szkoła Dobrego Smaku Spółka z o.o.:

RonicRonicRonicRonicRonic




Podobne artykuły
Małe mieszkanie? Doradzamy jak zachować porządek - nawet z małymi dziećmi i zwierzakami

sprzęt AGD

Małe mieszkanie? Doradzamy jak zachować porządek...

Mój dom, moją twierdzą - głosi powiedzenie. To w domu odpoczywamy, nabieramy sił. Jeśli jednak... więcej...

Sterling - wielofunkcyjna kuchenka gazowo-elektryczna

sprzęt AGD

Sterling - wielofunkcyjna kuchenka gazowo-elektryczna

Stoves Sterling to połączenie symetrii, minimalizmu i współczesnego stylu. Fronty wykonane z hartowanego... więcej...

Frames by Franke - kuchnia w centrum domowego życia

sprzęt AGD

Frames by Franke - kuchnia w centrum domowego życia

Kuchnia jest centralnym punktem każdego domu - miejscem, w którym skupia się życie całej rodziny.... więcej...

Partnerzy

Ciarko Design

Electrolux    Falmec

Lacanche   Ronic

Hafele    Franke


Emako
  Okapykuchenne.pl

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022