Nowoczesna i zdrowa kuchnia zimą - skąd wziąć warzywa i owoce?
data aktualizacji: 26-10-2021, 04:23 – artykuł promocyjny
Sezon na świeże i zdrowe owoce oraz warzywa trwa w najlepsze, ale w oddali czai się już zima. Jeśli nie chcemy być skazani na marketowe, importowane owoce i warzywa pełne chemii i z niższą zawartością związków odżywczych, musimy nauczyć się, jak przetwarzać żywność w domu, by wyszło nam to na zdrowie.

Przygotuj się na zimę: domowe zapasy
Żywność można konserwować na wiele sposobów. Większość metod powstała przed wiekami. Przykładowo kiszenie zapoczątkowały plemiona germańskie, prawdopodobnie jeszcze w XI wieku. Suszenie z kolei wymyślili kupcy, którzy chcieli docierać ze swoimi towarami jak najdalej. Suszono dosłownie wszystko - owoce, warzywa, zioła, przyprawy czy mięso.
Najważniejsze jednak by konserwacja żywności była bezpieczna. Jedzenie zanieczyszczone bakteriami może zaszkodzić zdrowiu, a nawet życiu. W dzisiejszych czasach w konserwacji żywności pomaga jednak cała paleta urządzeń.
Technologia w służbie zdrowia
Przed przystąpieniem do kiszenia, suszenia czy mrożenia obowiązkowo trzeba się upewnić, że naszykowane produkty są odpowiednio oczyszczone z pestycydów i bakterii. Można to zrobić płukając jedzenie w occie i sodzie oczyszczonej, ale to czasochłonny proces. Pomocny będzie w takim wypadku jonizator do wody. Kwaśna woda oczyści produkt z bakterii, a zasadowa z pestycydów. Jeśli przygotowujesz przetwory dla siebie i swoich bliskich, jonizator powinien znaleźć stałe miejsce w twojej kuchni. Takie urządzenie przyda się również w produkcji domowych kosmetyków.
Fani suszonych warzyw, owoców, mieszanek ziołowych czy herbaty powinni zaprzyjaźnić się z dehydratorem. Na rynku dehydratory występują w różnych wydaniach. Warto wybrać model wykonany nie z plastiku, ale z metali i szkła. Takie urządzenie jest droższe, jednak gwarantują to, że do żywności nie przedostają się żadne niepożądane substancje. Domowe suszonki to pewność zdrowego składu - te dostępne w sklepach bywają faszerowane cukrem (np. żurawiny) i mogą zawierać pleśń albo bakterie.
Jak działa dehydrator? Na pewno o wiele szybciej niż tradycyjna metoda suszenia na słońcu (która zresztą jesienią może być trudniej dostępna). W dehydratorze mamy pełną kontrolę nad temperaturą. Dzięki temu można zachować w suszonym produkcie jak najwięcej składników odżywczych. Najlepsze dehydratory umożliwiają suszenie w temperaturze nawet 35 stopni. Mają też opcję automatycznego wyłączenia temperatury po określonym czasie, a po wyłączeniu utrzymania najkorzystniejszych warunków (zapobiega to np. zbieraniu się wilgoci). Dzięki wykorzystaniu dehydratora końcowy produkt suszenia jest kilkunastokrotnie mniej narażony na proces gnicia, pleśnienia czy fermentacji.
Jak przygotować poszczególne warzywa i owoce?
- Kapusta - Bogacto witaminy C. Najlepiej jest ją ukisić w dużej ilości. Przyda się szatkownica do warzyw.
- Śliwki - dzięki suszeniu w odpowiedniej temperaturze w dehydratorze stanowią wspaniałe źródło pektyn, błonnika, witamin z grupy B i C i magnezu (7 razy więcej niż w formie surowej) oraz wapnia.
- Dynia - warto ją zamarynować, mimo że nie jest to metoda rozpowszechniona w Polsce. Dynię można zamarynować na ostro, słono albo na słodko. To skarbnica potasu, magnezu, fosforu i wapnia, a do tego ma niewiele kalorii.
- Jabłka, gruszki i winogrona - można je suszyć w dehydratorze. Suszone owoce świetnie sprawdzą się z płatkami owsianymi, jako domowe muesli.
Kontakt w sprawie produktów: Szkoła Dobrego Smaku Spółka z o.o. ul. Brukowa 6 lok. 35 91-341 Łódź tel. +48571309281 +48426560749 www: sklep.ronic.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | ![]() |
Akcesoria do kuchni i domu: spieniacze do mleka » czajniki elektryczne » opiekacze i piekarniki » maszynki do mięsa » maszynki do lodów » maszynki do popcornu » SOUS VIDE » pakowanie próżniowe » szklanki termiczne » frytownice » noże » deski do krojenia » szatkownice do warzyw owoców » dehydratory » roboty kuchenne » blendery » wyciskarki do soku » prasy do oleju » naczynia tytanowe
Zobacz zdjęcia w galerii Szkoła Dobrego Smaku Spółka z o.o.: |
![]() Małe mieszkanie? Doradzamy jak zachować porządek...
Mój dom, moją twierdzą - głosi powiedzenie. To w domu odpoczywamy, nabieramy sił. Jeśli jednak... więcej... Sterling - wielofunkcyjna kuchenka gazowo-elektryczna
Stoves Sterling to połączenie symetrii, minimalizmu i współczesnego stylu. Fronty wykonane z hartowanego... więcej... Frames by Franke - kuchnia w centrum domowego życia
Kuchnia jest centralnym punktem każdego domu - miejscem, w którym skupia się życie całej rodziny.... więcej... |


- Kuchenka gazowa czy elektryczna
-
Domowa prasa do oleju - dlaczego warto
-
Jak wybierać sprzęt AGD
-
Wybieramy ekspres ciśnieniowy
- Wybieramy piekarnik - budowa, rodzaje, funkcje
- Rodzaje i funkcje robotów kuchennych
- Wybór mikrofalówki - budowa, rodzaje, funkcje
- Co to jest No Frost
- Rodzaje i funkcje zmywarek
- Naczynia w zmywarce - jak układać?

- Szuflada Hettich AvanTech You
-
Jazda Próbna Kuchni
- Wygodna kuchnia - lodówki Samsung
- Baterie kuchenne KLUDI
- Farba do malowania płytek
- Oszczędzaj czas z produktami Leifheit
- Okapy Falmec - jasny punkt kuchni
- Oświetlenie pod szafki Design Light
- Stara cegła - urok i prostota
- Baterie bezdotykowe kuchenne
- Kolory mebli kuchennych
- Kuchnia wegetariańska, wegańska i witariańska
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Limitowana kolekcja grzejników od Paprocki&Brzozowski
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
