konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2021

stopka patrona Electrolux

Jak się robi tosty? 3 pyszne przepisy na gorące kanapki

data aktualizacji: 19-04-2021, 10:49 – artykuł promocyjny

Tosty to nie tylko propozycja na pożywne śniadanie, ale też doskonała przekąska lunchowa lub pomysł na kolację. Można przygotować je na wiele różnych sposobów, dlatego smakują każdemu. Ale żeby zrobić pyszne tosty potrzeba też odpowiedniego sprzętu. Jak przygotować smaczne tosty? Jaki toster najlepiej wybrać?

Jak się robi tosty? 3 pyszne przepisy na gorące kanapki

Czego potrzeba do przygotowania tostów?

 

Dwie niezbędne rzeczy to toster i pieczywo. Bez nich przygotowanie kanapek na ciepło jest niemożliwe. Do przyrządzenia tostów najlepiej nadaje się chleb lub bułka z poprzedniego dnia, chleb tostowy, ciabata lub kajzerka (przekrojona w poprzek). Tosty nie mogą obyć się też i bez masła lub margaryny. Posmarowane cienką warstwą tłuszczu, od razu smakują lepiej. Jeśli wolisz tosty w wersji light, zamiast masła użyj lekkiego serka śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu lub hummusu. Ciepły tost możesz skropić też smakową oliwą z oliwek lub olejem z pestek dyni. Pieczywo nabierze wtedy ciekawego smaku i wystarczy już naprawdę niewiele, żeby stworzyć idealną kanapkę na ciepło.

W zależności od tego, jakie pieczywo wkładasz do tostera, musisz wybrać odpowiednią moc podpiekania. Opiekacz do kanapek ma najczęściej kilka ustawień – lekkie, średnie lub mocne podgrzewanie. Idealny tost powinien mieć złocisty kolor, być chrupiący na zewnątrz, ale miękki w środku i odpowiednio ciepły (nie może wystygnąć, zanim położysz na nim dodatki). Ciabata lub kajzerka bardzo szybko się zarumienią i jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, mogą się przypalić. Chleb pełnoziarnisty będzie natomiast potrzebował więcej czasu, żeby stać się idealnym tostem. Najlepszy do tostera jest oczywiście chleb tostowy, który po wyjęciu z tostera czy opiekacza zawsze smakuje dobrze.

 

Toster – jak wybrać odpowiedni?

 

Toster De?Longhi Distinta Moments

Do przygotowania tostów potrzebujesz pieczywa, masła, dodatków i tostera. Sprzęt świetnie sprawdza się jako codzienny poranny pomocnik, bo dzięki niemu w kilka chwil przygotujesz smaczne i mało czasochłonne śniadanie. Teraz pewnie zastanawiasz się, jaki toster wybrać. Na rynku jest kilka różnych modeli – te najprostsze opieką chleb lub bułkę, w tych bardziej zaawansowanych, takich jak Distinta X De’Longhi podgrzejesz na dodatkowym ruszcie słodkie bułeczki lub rogaliki. Na co zwrócić uwagę przy zakupie tostera-opiekacza?

>>Wszystkie tostery De’Longhi można znaleźć tu: www.delonghi.com/pl-pl/

 

Moc urządzenia

 

To bez wątpienia jeden z najważniejszych parametrów tostera. W małym AGD od De’Longhi moc wyjściowa wynosi 900W, co jest już wystarczającą mocą do szybkiego opiekania pieczywa, a nawet podgrzewania zamrożonych bułek czy chleba.

 

Elektroniczna kontrola opiekania

 

Dzięki kilku poziomom opiekania dostajesz takie grzanki, jakie najbardziej lubisz. Nigdy nie będą zbyt mocno lub za słabo przypieczone. Funkcja browning control pozwala na uzyskanie za każdym razem tego samego efektu (o ile używasz też zawsze takiego samego pieczywa). W funkcję elektronicznej kontroli opiekania wyposażono m.in. toster De’Longhi z serii Icona Vintage.

 

Tacka na okruszki

 

Bez niej utrzymanie tostera w czystości może być utrudnione. Dzięki temu, że tackę można wyjąć (wszystkie modele De’Longhi mają taką tackę), szybko usuwasz nagromadzone na niej okruszki i w prosty sposób oczyszczasz opiekacz.

 

Opiekanie jednostronne

 

Jeśli lubisz tosty lekko przypieczone z jednej strony i ciepłe, ale miękkie z drugiej, funkcja „bagel” z tosterów De’Longhi okaże się dla Ciebie przydatna. Chleb czy bułka opieką się tylko po jednej stronie, więc grzanka będzie idealnie ciepła i chrupiąca, ale niezbyt twarda i krusząca. Wprost idealna do położenia na niej pysznej szynki, sałaty i plasterka pomidora.

 

Funkcja Extra-Lift dla małych kromek

 

Przydaje się w sytuacjach, kiedy do tostera włożysz małe kromki bułki lub chleba. Dzięki tej funkcji bez problemu wyjmiesz nawet niewielkie kawałki pieczywa bez ryzyka, że się poparzysz.

 

Wzornictwo

 

Toster do kanapek musi wyglądać stylowo i pasować do wystroju Twojej kuchni. To jeden z tych sprzętów, które stale stoją na blacie i których ciągle używasz. Zatem toster, a wraz z nim i inne małe AGD powinny tworzyć komplet. Jeśli urządzasz kuchnię w stylu vintage, zdecyduj się na kolekcję śniadaniową Icona Vintage od De’Longhi, w której znajdziesz stylizowane na lata 50. tostery, czajniki i ekspresy do kawy.

Jeśli poszukujesz nowoczesności, spodoba Ci się kolekcja Icona Capitals nawiązująca do wielkomiejskiego szyku Nowego Jorku, Sydney i Tokio. W tej serii dostępne są zgrabne i praktyczne czajniki, a także tostery w trzech zdecydowanych kolorach na 2 lub 4 grzanki z dodatkowym rusztem do podgrzewania lub rozmrażania bułeczek czy rogalików.

 

Przepis na tosty na słodko

 

Tosty na słodko z borówkami i malinami

Ciepłe grzanki posmarowane masłem smakują zarówno dobrze na słono, jak i na słodko. Smakoszom słodkości na pewno spodoba się przepis na tosty z kozim serkiem lub jogurtem i figami. Do przygotowania takich grzanek wykorzystaj bagietkę korzenną z poprzedniego dnia. Opiecz każdą kromkę na złocisty kolor. Możesz przypiec je tylko z jednej strony (sprawdzi się tu De’Longhi toster z funkcją opiekania „bagel”), dzięki czemu serek nie spłynie od razu z grzanki. Pokrój świeżą figę na plasterki i ułóż ją na każdej kromce. Jeśli chcesz, żeby tosty były jeszcze słodsze, użyj słodzonego serka lub jogurtu koziego np. o smaku waniliowym. Możesz też położyć na grzanki po łyżeczce miodu. Taka propozycja na tosty na słodko to idealny początek udanego dnia. Grzanki z figami możesz podać też jako deser na spotkaniu ze znajomymi.

 

Przepis na tosty na pyszne śniadanie

 

Tosty ze szpinakiem

Od czego by tu zacząć kolejny dzień? Może zamiast klasycznej jajecznicy czy jajka na miękko, pozwolisz sobie na śniadanie w królewskim stylu? Jego przygotowanie zajmie ok. 15 minut, dlatego to raczej weekendowy przepis na tosty, kiedy nie spieszysz się do pracy. Do przygotowania tych grzanek użyj jasnego lub pełnoziarnistego chleba na zakwasie kupionego poprzedniego dnia. Potrzebny będzie Ci też świeży szpinak, ser cheddar (lub inny łatwy do rozpuszczenia, jak przykładowo gouda) i dodatki.
Składniki potrzebne do przygotowania tostów ze szpinakiem, serem i jajkiem w koszulce:

  • 100 g szpinaku baby,
  • 125 g tartego sera cheddar (lub innego dowolnego),
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • odrobina sosu Worcestershire,
  • 2 cebule dymki drobno posiekane,
  • 1 żółtko + 1 całe jajko,
  • cytryna do skropienia.

Szpinak wrzuć na gorącą wodę. Wyjmij i jak najmocniej go odciśnij (inaczej grzanki staną się mokre). W misce wymieszaj ser, musztardę, cebulę, sos worcestershire oraz żółtko jaja. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj szpinak, całość dokładnie wymieszaj. Pozostałe jajko ugotuj w koszulce (w wodzie z dodatkiem octu). Zgrilluj chleb w tosterze do grzanek. Szpinakową masę połóż na każdej z grzanek, posyp świeżo mielonym pieprzem. Tosty połóż na ruszcie tostera lub włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił. Na ciepłych grzankach ułóż na koniec jajko w koszulce.

 

Przepis na tosty na pożywny lunch lub obiad

 

Pożywne tosty z serem i warzywami

Tosty to nie tylko propozycja na pyszne śniadanie, ale też i na lunch, a nawet obiad w domu. Jak zrobić wytrawne tosty na pożywny posiłek? Sama szynka i ser położone na ciepłą grzankę to za mało, żeby dobrze się najeść. Jeśli masz akurat w domu puszkę białej fasoli i przecier pomidorowy, w kilka chwil przyrządzisz wyśmienitą potrawę. Najpierw przygotuj masę do położenia na grzanki. Na patelni podsmaż cebulę startą na tarce. Dodaj do niej szczyptę wędzonej papryki i passatę lub przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodaj fasolę z puszki. Na koniec dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wykorzystując toster, opiecz z dwóch stron chleb na złocisty kolor. Przekrój ząbek czosnku na pół i posmaruj nim ciepłe grzanki. Ułóż na nich potrawkę z fasoli. Pyszny obiad gotowy!

Idealną lunchową przekąską będą też tosty z awokado i wędzonym łososiem. Napakowane zdrowymi tłuszczami dostarczą Ci energii na dłuższy czas. Po nich aż do obiadu nie poczujesz głodu. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj do niego jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj dressing z drobno posiekanego pomidora, mięty, czerwonej papryczki chilli, cytryny i odrobiny octu. Użyj tostera do grzanek, żeby opiec chleb. Połóż na każdej kromce awokado, posyp szczyptą pieprzu cayenne. Ułóż po kawałku wędzonego łososia i plasterki zielonego ogórka. Na koniec połóż łyżeczkę przygotowanego wcześniej dressingu.

Dobry toster De’Longhi przygotuje chrupiące grzanki, które posmarowane masłem lub ulubionym serkiem będą szybkim i pożywnym śniadaniem. Dzięki opiekaczowi z dodatkowym rusztem zrobisz też ciepłe bułeczki lub rogaliki. Już nie musisz czekać długich minut, żeby rozmrozić chleb wyjęty z zamrażalnika, bo w dobrym tosterze w kilka chwil będziesz mieć znowu świeże pieczywo.

Opracowanie: Redakcja
Żródło: DeLonghi



Podobne artykuły
Jaki okap do kuchni z wyspą

sprzęt AGD

Jaki okap do kuchni z wyspą

Kuchnia z otwartą przestrzenią to bardzo modny trend w aranżacji wnętrz. W przypadku wyboru takiego wystroju... więcej...

Płyta indukcyjna w kuchni - zestawienie oferty producentów

sprzęt AGD

Płyta indukcyjna w kuchni - zestawienie oferty producentów

Płyta indukcyjna to rozwiązanie, które cieszy się coraz większą popularnością. Na ich korzyść... więcej...

Czyszczenie kuchenki elektrycznej, ceramicznej, płyty indukcyjnej

sprzęt AGD

Czyszczenie kuchenki elektrycznej, ceramicznej,...

Kupując kuchenkę często nie zastanawiamy się nad tym jak będzie się ją czyściło. Patrzymy głównie... więcej...





Partnerzy

Electrolux        Laveo

Falmec Ronic

Hafele    Franke

Emako  Okapykuchenne.pl