Kuchnia bezpieczna i wygodna dla seniora
data aktualizacji: 09-05-2022, 06:10 – artykuł promocyjny
Dla osób starszych, często mieszkających samemu, samodzielne gotowanie może nieść szereg korzyści, m.in. wspomagając utrzymanie aktywności umysłowej. Ważne jest jednak, by kuchnia była bezpieczna dla seniora i dostosowana do jego możliwości - np. ograniczeń ruchowych. Jak urządzić kuchnię dla osoby starszej? To wcale nie musi być trudne, jeżeli podejdziemy do tego w praktyczny sposób i zwrócimy uwagę na kilka ważnych zagadnień.

Taktyczne rozplanowanie przestrzeni dla seniora
Zanim w ogóle pomyślimy o tym, jak zapewnić bezpieczeństwo seniorowi korzystającemu z rozgrzanych fajerek kuchenki, zacznijmy od podstawowych kwestii, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko wypadku i ułatwimy starszej osobie korzystanie z kuchni. Z myślą o niej, kuchnia powinna być bardzo dobrze oświetlona - nie tylko światłem centralnym, ale i pomocniczym, które ułatwi np. poszukiwanie potrzebnej przyprawy czy odczytywanie etykiet na produktach.
fot.: Design Light - Listwa LED oświetlająca blat roboczy
fot.: Falmec - Silence NRS, najciszej pracujący okap na rynku dobrze oświetlający kuchenkę
W kuchni dla seniora świetnie sprawdzą się samodomykające szafki, co zapobiegnie wpadnięciu na uchylone drzwiczki. Wygodną funkcją będą bezuchwytowe szafki i szuflady otwierane poprzez nacisk.
fot.: Amix - system bezuchwytowych mebli
Istotne jest także to, by podłoga nie była zbyt śliska, co grozi upadkiem i np. złamaniem kości czy oparzeniem gorącą potrawą. Najlepiej, jeśli panele w kuchni są antypoślizgowe - odpowiednią informację można znaleźć u producenta. Panele o odpowiednim stopniu tarcia, co przekłada się na antypoślizgowość, zgodnie z normą unijną są oznaczone symbolem DS. W razie potrzeby można też wykorzystać w kuchni antypoślizgowe maty czy dywaniki oraz środki pielęgnacyjne do paneli czy nawet lakiery o właściwościach antypoślizgowych.
fot.: Panele cechujące się antypoślizgowością można znaleźć np. w ofercie marki Weninger
Ważne jest to, by wszelkie produkty spożywcze i kuchenne utensylia były w łatwy sposób dostępne dla starszego użytkownika. Nie ma mowy o przechowywaniu sprzętów w głębokich szafkach, gdzie senior będzie mieć do nich utrudniony dostęp. Z kolei rozlokowanie naczyń czy akcesoriów zbyt wysoko, to proszenie się o wypadek. Osoba starsza nie powinna wchodzić np. na krzesło, by dosięgnąć potrzebnej rzeczy, bo może stracić równowagę i upaść.
fot.: Häfele
Z tego powodu dobrze rozważyć wyposażenie kuchni w funkcjonalne cargo - mebel stworzony do przechowywania. Z jednej strony jego pakowność pozwoli na maksymalne wykorzystanie miejsca w kuchni. Z drugiej, dzięki wysuwanym albo obrotowym półkom, zapewni bezproblemowy dostęp do wszystkich zmagazynowanych artykułów.
fot.: PEKA i REJS - nowoczesne systemy przechowywania, z obrotowymi czy automatycznie wysuwającymi się półkami, umożliwiają łatwy dostęp do każdego potrzebnego artykułu spożywczego czy naczyna
Przyjazny sprzęt AGD
Warto wybrać odpowiedni zlew i baterię do kuchni seniora. Zlewozmywak powinien być umieszczony blisko krawędzi blatu i niezbyt głęboki, aby łatwo można było z niego wyjąć naczynia. Z kolei w przypadku baterii zlewozmywakowej, najlepiej by była ona wyposażona w jeden uchwyt, tak by łatwo można było kontrolować moc i temperaturę strumienia wody. Przydatnym rozwiązaniem będzie wyciągana wylewka, ułatwiająca utrzymanie zlewu w czystości.
fot.: Laveo - zlewozmywak ALENA i bateria z wyciąganą wylewką NALDA
Na odpowiedniej wysokości - na poziomie oczu - powinno umieścić się piekarnik, dzięki czemu korzystanie z niego będzie dla seniora wygodniejsze niż w przypadku piekarnika stojącego na ziemi, do którego trzeba się schylać. Również ryzyko oparzenia będzie mniejsze.
fot.: Studio Sto Procent
Nowoczesny sprzęt AGD wyposażony w elektroniczne systemy sterowania i całą masę funkcji może przyprawić seniora, przyzwyczajonego do tradycyjnego wyposażenia kuchni, o zawrót głowy. Nie oznacza to jednak, że z nowoczesności trzeba całkowicie rezygnować. Warto jedynie pamiętać, by wybierać proste wyposażenie oferujące podstawowe, najczęściej przydatne funkcje, o niewielkiej liczbie dużych i czytelnych przycisków lub intuicyjnym systemie sterowania. W tym przypadku im mniej innowacji i ,,udziwnień", tym lepiej.
Kuchenka z zabezpieczeniem - między gazem a indukcją
fot.: Kernau - klasyczna płyta gazowa z zabezpieczeniem przeciwpyłowym gazu - funkcją zabezpieczającą przed niekontrolowanym ulatnianiem się gazu.
Kluczowym punktem w kwestii bezpiecznego korzystania przez seniora z kuchni jest wybór odpowiedniej kuchenki. Osoby starsze są przyzwyczajone do tradycyjnych kuchenek gazowych, wykorzystujących do podgrzewania potraw otwarty ogień. Nie jest to jednak najlepszy wybór, bo wystarczy chwila nieuwagi, by wybuchł pożar. Zapalić może się kuchenna ściereczka, rękawica czy nawet ubranie na osobie korzystającej z kuchni. Dodatkowo starsza osoba może zapomnieć o wstawionym na ogień garnku albo zasnąć, a wówczas grozi jej, o ile nie pożar, to zatrucie szkodliwym dymem. Innym niebezpieczeństwem jest pozostawienie odkręconego gazu.
fot.: Famas - kuchnię z płytą gazową warto wyposażyć w detektor przekroczenia określonego stężenia gazu
Jeśli pozostajemy przy tradycyjnej kuchni gazowej, warto wybrać któryś z nowoczesnych modeli z funkcjami sprzyjającymi bezpieczeństwu. Nowoczesne kuchenki gazowe posiadają zabezpieczenie przeciwpyłowe gazu, automatycznie odcinające jego dopływ w momencie zaniku płomienia. Można też zaopatrzyć się w czujniki, które w porę głośno ostrzegą starszą osobę przed ulatnianiem się gazu i dymu.
fot.: Franke - płyta gazowa z zabezpieczeniem przeciwpyłowym gazu. Jej nietypowy kształt może może ułatwić seniorom gotowanie, dzięki wygodnemu dostępowi do wszystkich fajerek.
Alternatywą dla opisanej gazowej klasyki są płyty indukcyjne. Proste w czyszczeniu, bo bez wystających elementów, gotujące szybciej niż kuchenki gazowe i dające możliwość precyzyjnego ustawienia żądanej mocy grzewczej. Przede wszystkim jednak bezpieczne. Wykorzystując zjawisko indukcji elektromagnetycznej, płyta nagrzewa się tylko w tym miejscu, w którym stoi garnek - niweluje to ryzyko przypadkowego oparzenia ręki czy zaprószenia ognia. Za bezpieczeństwo odpowiadają też automatyczne funkcje płyty - rozpoznawanie obecności garnka, dzięki której płyta przestaje grzać w momencie zdjęcia z niej naczynia oraz ustawianie czasu gotowania - płyta będzie podgrzewać garnek przez zadany czas i później sama się wyłączy.
fot.: Electrolux - płyta indukcyjna - bezpieczna, przyspieszająca gotowanie i łatwa w utrzymaniu czystości
Przy wszystkich zaletach płyty indukcyjnej warto pamiętać o tym, że razem z nią trzeba kupić specjalne garnki ze stali ferromagnetycznej, bo inne nie będą działać na tym typie kuchenki. Ważne jest również to, że pracująca płyta wytwarza pole elektromagnetyczne, a więc indukcja nie jest rekomendowanym rozwiązaniem dla osób ze wszczepionymi rozrusznikami serca, chociaż producenci zapewniają, że indukcja nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie.
fot.: SOLGAZ - płyta gazowa bez płomieni
Alternatywą zarówno dla indukcji, jak i zwykłej kuchenki gazowej może być rozwiązanie określane jako płyta gazowa bez płomieni, której jedynym producentem na świecie jest, jak sama podaje, polska marka SOLGAZ. Do podgrzewania potraw wykorzystuje paliwo gazowe, jednak palniki ukryte są pod płytą. Takie rozwiązanie łączy w sobie zalety gazu i indukcji. Płaska płyta jest łatwa w utrzymaniu czystości. Jest też oszczędna w eksploatacji, bo gaz jest wciąż tańszym źródłem energii niż prąd, a dodatkowo zużywa o 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka, dzięki temu że palniki automatycznie regulują swoją pracę. Z tego powodu jest też bezpieczna - każdy z palników wyposażony jest w system kontroli procesu spalania gazu - na bieżąco monitoruje jego ciśnienie, jakość czy temperaturę płyty. W razie kiedy np. coś wykipi, dopływ gazu się wyłącza. Takie płyty są też wyposażone we wspomniane już zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, zapobiegające jego ulatnianiu się.
Przeczytaj również: Kuchenka gazowa w kuchni - zasady montażu i bezpiecznego użytkowania
Zdjęcia: Solgaz, Weninger, Häfele, Famas, Design Light, Falmec, Amix, PEKA, REJS, Laveo, Studio Sto Procent, Kernau, Franke, Electrolux
![]() Akademia KD Max - Projekt kuchni z salonem....
Zapraszamy do oglądania nowej serii Akademii KD Max, w której można dowiedzieć się, jak wykonać... więcej... Kuchnia z wyspą - układ idealny
Aranżacja kuchni z wyspą stała się w ostatnim czasie wyjątkowo popularna. Na taki układ potrzebujemy... więcej... Postaw na indywidualizm, czyli modułowość...
W nowoczesnych aranżacjach kuchni coraz rzadziej spotykamy typowe zestawy mebli, których wymiary ograniczają... więcej... |


- Szuflada Hettich AvanTech You
-
Jazda Próbna Kuchni
- Wygodna kuchnia - lodówki Samsung
- Farba do malowania płytek
- Okapy Falmec - jasny punkt kuchni
- Oświetlenie pod szafki Design Light
- Stara cegła - urok i prostota
- Baterie bezdotykowe kuchenne
- Kolory mebli kuchennych
- Kuchnia wegetariańska, wegańska i witariańska
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne - czym się wyróżniają
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Limitowana kolekcja grzejników od Paprocki&Brzozowski
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
