konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2021

stopka patrona Electrolux

Ekspres z pojemnikiem na mleko czy bez? Karafka vs. rurka do mleka

data aktualizacji: 07-12-2020, 06:06 – artykuł promocyjny

Nie możesz oprzeć się gęstej, słodkawej piance i najczęściej przygotowujesz napoje kawowe z mlekiem? W takim razie twój idealny ekspres powinien być wyposażony w system mleczny. Tylko jaki wybrać? Klasyczne urządzenie z długą rurką, dyszę manualną pozwalającą na zabawę w baristę, a może nowoczesny ekspres z dołączoną karafką? Jak działają te systemy i jakie mają wady oraz zalety?

System mleczny LatteCrema

Sposoby spieniania mleka w ekspresie. Łatwość obsługi systemów spieniania mleka

 

Wolisz mieć kontrolę nad finalnym wyglądem i smakiem swojego napoju kawowego i lubisz pobawić się w domowego baristę? Chcesz uzyskać mleczną piankę szybko, łatwo i za naciśnięciem jednego guzika? A może dodatkowo wymagasz od urządzenia, aby nie sprawiało problemów w użytkowaniu, nie generowało kosztów eksploatacji i było proste w czyszczeniu? Wybierać możesz spośród trzech rozwiązań. Dwa z nich to systemy automatyczne, czyli takie, w których za spienianie odpowiedzialne jest wyłącznie urządzenie, trzeci polega na spienianiu manualnym.

 

  • System mleczny z dyszą manualną

 

W ekspresie z manualną dyszą puszystą piankę przygotowuje się niczym w dobrej kawiarni. Jest więc to rozwiązanie dla wszystkich, dla których przygotowywanie kawowych napojów to dobra zabawa i pewnego rodzaju rytuał. Choć ręczne przygotowywanie pianki może trwać nieznacznie dłużej i wymaga pewnych umiejętności, ma swoje grono miłośników.

Jak spieniać mleko? Najpierw należy dobrać odpowiednie naczynie. Potrzebny będzie stalowy dzbanuszek zwężający się ku górze. Tylko taki odpowiednio długo utrzyma odpowiednią temperaturę (powinna wynosić maksymalnie 70 stopni Celsjusza). Następnie nalewamy mleko do ¾ wysokości i umieszczamy dyszę na głębokości ok. 1 cm, trzymając naczynie pod lekkim kątem. Kiedy mleko nieco się spieni, wkładamy końcówkę trochę głębiej (ale tak, aby nie dotykała dna) i jeszcze bardziej przechylamy dzbanuszek. Musimy doprowadzić do momentu, kiedy mleko będzie wirować. Słodka, gęsta pianka powstanie, kiedy osiągniemy temperaturę 65-70 stopni Celsjusza. Jak ją sprawdzić? Proces spieniania przerywamy po prostu wtedy, kiedy dno naczynia zacznie nas delikatnie parzyć. Wystarczy jeszcze delikatnie stuknąć dzbanuszkiem o blat, aby upewnić się, że większe bąbelki zniknęły.

ocena łatwości obsługi: 2/5 (ze względu na manualną obsługę, wymagającą czasu i umiejętności)

Dowiedz się więcej o tym, jak prawidłowo spieniać mleko>>

 

  • System mleczny z długą rurką

 

Jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych systemów mlecznych jest ten, w którym mleko przechodzi przez długą, cienką rurkę. Jego obsługa jest prosta, wymaga jedynie umieszczenia wężyka w pojemniku z mlekiem i naciśnięcia guzika. Gotowa pianka w niespełna minutę trafia do filiżanki. Po drodze przechodzi przez wewnętrzny układ, który ogrzewa i spienia mleko. Należy jednak pamiętać o jego czyszczeniu po każdym przygotowaniu napoju ze spienionym mlekiem.

ocena łatwości obsługi: 4/5 (ze względu na konieczność częstego czyszczenia)

 

  • System mleczny z pojemnikiem na mleko

 

Najnowszym rozwiązaniem są systemy mleczne, w których mleko spieniane jest w dołączonej do ekspresu karafce. Są one automatyczne, więc wystarczy tylko wybrać rodzaj napoju z bogatego menu i czekać na efekt końcowy. Rewelacyjnym systemem mlecznym LatteCrema szczycą się ekspresy automatyczne De’Longhi, w których można dodatkowo ustawić wysokość pianki przy pomocy pokrętła na pojemniku. Dzięki temu użytkownik ma wpływ na wygląd i smak swojego napoju. Po użyciu system sam się przeczyszcza, trzeba tylko od czasu do czasu umyć karafkę i jej elementy (niektóre można po prostu umieścić w zmywarce).

ocena łatwości obsługi: 5/5

 

Jakość mlecznej pianki w ekspresach z karafką i bez

 

  • system z dyszą manualną – na jakość, ilość i wysokość mlecznej pianki ma wpływ wyłącznie użytkownik i jego umiejętności. Istotny jest wybór mleka: powinno być mocno schłodzone, aby dało się długo pienić, oraz zawierać jak największą ilość białka (najlepsze będzie takie przeznaczone specjalnie do spieniania lub tłuste). Przy tym systemie możemy bawić się proporcjami i wyglądem pianki. Istnieje jednak ryzyko, że mleko nie spieni się w takim stopniu, jakiego oczekiwaliśmy. Efekt nie zawsze też będzie taki sam, a więc jakość napoju nie będzie powtarzalna. Ocena: 4/5;
  • system z rurką – chociaż to najpopularniejsze rozwiązanie, a mleko spieniane jest automatycznie, w porównaniu z innymi systemami pianka jest mniej gęsta, delikatniejsza, a jej smak nie tak skondensowany. Nie mamy wpływu na jej wysokość i konsystencję. Urządzenie samo dobiera proporcje i pobiera odpowiednią ilość mleka.  Ocena: 3/5;
  • system z karafką – dzięki 3-stopniowemu pokrętłu możemy ustawić wysokość mlecznej pianki, a więc urządzenie daje nam pole do zabawy wyglądem i smakiem napoju. Jednocześnie samo dobiera proporcje i przygotowuje bardzo gęstą, aksamitną, słodkawą piankę. Jest ona sztywniejsza od tej, którą uzyskamy w pozostałych systemach i dłużej się utrzymuje. Ocena: 5/5.

 

Higiena i sposób czyszczenia systemu mlecznego z karafką i z rurką

 

  • System mleczny z dyszą manualną

 

Chociaż system mleczny z dyszą manualną oparty jest na konstrukcji z rurką (znajduje się ona wewnątrz dyszy), to jest ona zbudowana tak, że o wiele łatwiej ją wyczyścić. Jest krótka i szeroka, dlatego można ją myć razem z innymi elementami w zmywarce.

Ocena: 5/5.

 

  • System mleczny z rurką

 

Cienki wężyk bardzo łatwo się brudzi. Tłuszcz z mleka osiada na ściankach rurki, psuje się i po jakimś czasie bardzo trudno się go pozbyć. Wpływa to nie tylko na higienę, ale też jakość i smak kawy. Z tego powodu po każdym przygotowaniu napoju w ekspresie z takim systemem, trzeba go wyczyścić. Wystarczy podmienić pojemnik z mlekiem na kubek z wodą i uruchomić funkcję spieniania. Proste, ale czynność ta wydłuża dwukrotnie czas przygotowania napoju. Warto wiedzieć, że co około 3 miesiące powinniśmy też wymienić rurkę na nową. Jest bardzo cienka, dlatego bardzo trudno ją dokładnie doczyścić.

W tego typu systemach mleko przechodzi przez wnętrze urządzenia. Tam też zbiera się tłuszcz, który po jakimś czasie zaczyna się psuć i może doprowadzić nawet do poważniejszej awarii. Wybierając ekspres z wężykiem, warto więc zwrócić uwagę, czy konstrukcja daje łatwo się rozłożyć i dokładnie wyczyścić (np. w zmywarce).

Ocena: 3/5.

 

  • System mleczny z karafką

 

Konstrukcja pozwala na łatwą i higieniczną obsługę. Warto zwłaszcza zwrócić uwagę na urządzenia wyposażone w dwa oddzielne termobloki i obiegi hydrauliczne, dzięki którym ani pianka, ani zaparzona kawa nie tracą na jakości, a mleko nie krąży po całym urządzeniu. W ekspresach De’Longhi system mleczny LatteCrema można w prosty sposób rozłożyć na części i umyć w zmywarce. Nie ma ryzyka zalegania mleka w zakamarkach i awarii całego ekspresu.

Jeśli chodzi o proces czyszczenia, to również został tutaj zautomatyzowany. Wystarczy jeden przycisk, a na system zadziała woda oraz para, która usunie zabrudzenia. Urządzenie nie wymaga wymiany części, dzięki czemu nie ponosimy dodatkowych kosztów eksploatacji.

Dodatkową zaletą może być karafka termiczna, która chroni mleko przed zepsuciem i ogrzaniem (zimne o wiele lepiej się spienia). Możemy ją też przechowywać w lodówce.

Ocena: 5/5.

 

Jaki system mleczny wybrać?

 

  • System mleczny z dyszą manualną

Mleczny system manualny został stworzony z myślą o tych użytkownikach, którzy nad wygodę przedkładają celebrowanie przygotowywania kawy. Tylko w przypadku tego typu urządzeń można na bieżąco eksperymentować z proporcjami, konsystencją i gęstością pianki oraz finalnym wyglądem i smakiem napoju. Takiej wolności nie daje nam żaden inny system.

Dla kogo?
- dla domowych basistów,
- dla tych, którzy chcą sami dobierać proporcje i bawić się konsystencją pianki.

 

  • System mleczny z rurką

 

Zaletą ekspresów do kawy z rurką do mleka jest łatwość obsługi. Warto zwrócić uwagę, że urządzenie wybiera proporcje kawy i mleka za nas, a przygotowywane napoje są zawsze takiej samej jakości. Jeśli tylko będziemy pamiętać o regularnym czyszczeniu i wymianie wężyka, możemy cieszyć się pyszną pianką przygotowywaną automatycznie. Ekspresy z tym systemem są popularne i można wybierać spośród wielu modeli. Są przeznaczone dla użytkowników, którzy cenią wygodę automatycznego przygotowywania kaw z mlekiem, ale nie robią ich tak często, że częste czyszczenie staje się uporczywe.

Dla kogo?
- wybór ekonomiczny,
- dla tych, którzy nie przygotowują kaw mlecznych zbyt często.

 

  • System mleczny z karafką

 

Jeśli przygotowujesz kawy mleczne kilka razy dziennie, postaw na urządzenie, które spieni mleko najszybciej, najbardziej efektywnie, a potem automatycznie się wyczyści. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i będziesz mieć pewność, że ekspres nie ulegnie awarii. To również dobre rozwiązanie dla tych, którzy lubią mieć wybór i chętnie pobawią się wyglądem pianki na latte.

Dla kogo?
- dla tych, którzy często przygotowują kawy mleczne,
- dla tych, którzy cenią wygodę i czas.

Porównanie systemów mlecznych - infografika

Opracowanie: Redakcja
Żródło: DeLonghi



Podobne artykuły
Okap - ważny element w każdej kuchni

sprzęt AGD

Okap - ważny element w każdej kuchni

Okap kuchenny to element wyposażenia, który jest w stanie dopełnić realizację. Może być mocno... więcej...

Prawdziwie intuicyjne zmywarki Electrolux

sprzęt AGD

Prawdziwie intuicyjne zmywarki Electrolux

Energooszczędne, intuicyjne i wygodne w obsłudze zmywarki szwedzkiej marki Electrolux zapewniają idealną... więcej...

Urządzenia do robienia lodów, popcornu i waty cukrowej

sprzęt AGD

Urządzenia do robienia lodów, popcornu i waty cukrowej

Dzieci to miłośnicy lodów, waty cukrowej oraz popcornu, dlatego też organizując dla nich przyjęcie... więcej...



Partnerzy

Electrolux       Laveo

Falmec Ronic

Hafele    Franke

Emako   Okapykuchenne.pl