Urządzenia niezbędne w kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i witariańskiej
artykuł promocyjny
Pożytek z obecności pokarmów roślinnych w zdrowej diecie nie podlega dyskusji. Rośliny dla człowieka są najlepszym źródłem witamin i minerałów. Ze względu na bogactwo składników odżywczych ważne jest, w jakiej postaci jeść warzywa, bo nie jest tajemnicą, że sposób przetwarzania może mieć negatywny wpływ na poziom wielu witamin, minerałów i innych wartości prozdrowotnych, podnosić kaloryczność pokarmu (indeks glikemiczny).
Jedząc surowe rośliny zachowujemy zdecydowaną większość wartości ważnych dla zdrowia, jednak wraz ze wzrostem zapotrzebowania na produkty roślinne i wymuszoną przez rosnący globalny popyt intensyfikacją produkcji rolnej dramatycznie spada ich wartość odżywcza. W rezultacie w ciągu zaledwie trzech dekad, wartość odżywcza kluczowych produktów roślinnych spadła o połowę.
Jak wiemy, z powodu niedoskonałości ludzkiego układu pokarmowego surowe pokarmy są słabo przyswajane. Nigdy nie zdołamy dokładnie przeżuć surowego pokarmu, zwykle z powodu tzw. braku czasu. Na domiar złego z powodu ogólnego niedoboru minerałów obserwuje się niedostateczny poziom stężenia kwasu solnego w żołądku.
Kolejny problem, to logistyka, czyli dostępność najwyższej jakości produktów, zaopatrzenie i przechowywanie ogromnych ilości/objętości surowych warzyw i owoców, a szczególnie liści i traw koniecznych do zaspokojenia potrzeb żywieniowych osoby stosującej dietę raw food.
Dzięki wyrafinowanej technice możemy całkowicie wyeliminować problemy związane z ograniczeniami przyswajalności, nie tracić wartości prozdrowotnych. Do tego celu posłużą nam urządzenia AGD niezbędne w kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i witariańskiej.
Wyciskarka wolnoobrotowa
Tłoczenie soku w wolnoobrotowej wyciskarce stało się ostatnio bardzo popularną metodą wyodrębnienia ekstraktu roślinnego. Wiemy, jak ważne dla zdrowia jest spożycie błonnika roślinnego, jego obecność jest podstawowym warunkiem prawidłowych proporcji pomiędzy szczepami bakterii w mikrobiocie jelitowej, a te decydują przecież o odporności. Dobra wyciskarka nie odfiltrowuje cennego błonnika, wytłacza sok z miąższem zawierający od 20 do 40 % błonnika oraz daje możliwość wyciśnięcia domowego mleka roślinnego.
Blender kielichowy
Soki i koktajle smoothies bez dodatku wody i zawierające 100% materiału roślinnego w tym naturalnego błonnika można sporządzić w blenderze kielichowym. Dzięki prędkości noża rzędu 30 tys. obr/min będą idealnie rozdrobnione i łatwo przyswajalne na surowo. Przy dłuższej obróbce można podnieść temperaturę, a nawet doprowadzić płyn roślinny do wrzenia, zrobić zupę krem lub sos. Jeśli chcemy zachować warunki raw food i mieć potrawę na ciepło i zarazem na surowo, wystarczy uruchomić odpowiedni program. Aby jeszcze bardziej zwiększyć retencję wartości odżywczych warto zainwestować w blender próżniowy, który zapobiega utlenianiu enzymów, witamin i fito-związków.
Dehydrator
Suszenie jest najzdrowszą formą przechowywania surowca roślinnego, do tego służy dehydrator. Najlepsze dehydratory mają poziomy nawiew suchego powietrza i precyzyjną regulację temperatury. Wracając do bakterii jelitowych, to oprócz błonnika ich dobrostanowi sprzyja spożywanie naturalnych probiotyków, kiszonek, kefirów i jogurtów. W dehydratorze bardzo łatwo zrobić własny kefir czy jogurt, precyzyjna regulacja temperatury jest do tego niezbędna.
Prasa do oleju
Olej roślinny jest niezbędnym składnikiem pożywienia, zrobiony w domu i spożyty niezwłocznie, oprócz dostarczenia nam cennych kwasów tłuszczowych, dzięki zawartości antyutleniaczy będzie dodatkowo chronił nas przed wolnymi rodnikami. Antyutleniacze są nietrwałe, nie znajdziemy ich w kupnym oleju, i aby ich nie tracić, w domowej prasie zrobimy tylko tyle oleju, żeby od razu zużyć.
Synergia urządzeń AGD - wskazówki
Susz roślinny nie jest łatwo przechować w całości, bo ma dużą objętość, a do tego lubią go mole spożywcze. Prościej go zmielić w blenderze i zamknąć w pojemniku próżniowym. W blenderze można taki susz zamienić w pyszny koktajl mieszając z wodą lub innym płynem.
Za pomocą specjalnego sitka można w wyciskarce uzyskać pełnowartościową miazgę z mieszanki owoców, warzyw i orzechów, a następnie wysuszyć w dehydratorze i mieć własny wegański baton. Wytłoki z prasy do oleju nie są odpadem, zawierają mnóstwo cennego białka i nierozpuszczalnego błonnika. Wystarczy je zmielić w blenderze na mąkę i mieć własny suplement diety, dodatek białkowy i naturalny zagęstnik.
Żródło: Ronic
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
sprzęt AGD
Płyta gazowa pod szkłem |
|
sprzęt AGD
Kuchnia ze złotym okapem na 5 sposobów |
|
sprzęt AGD
Lodówka dająca swobodę przechowywania |
|
sprzęt AGD
Kolory do kuchni - nietypowe barwy AGD i armatury |
|
sprzęt AGD
Elastyczne sprzątanie z nowym odkurzaczem Hoover |
|