konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2020

W czym przechowywać produkty sypkie

data aktualizacji: 22-10-2020, 06:55 – artykuł promocyjny

Mąka, kasza, makarony to produkty, które często się rozsypują w szafce i powodują wiele kłopotów z przechowywaniem. Jak sobie ułatwić organizację miejsca w kuchennych szafkach, by produkty sypkie zachowały swoje właściwości, smak i zapach, a jednocześnie nie przyprawiały nas o zawrót głowy, gdy czegoś szukamy? Poniżej prezentujemy sprawdzone patenty na niesforne paczki z produktami sypkimi.

W czym przechowywać produkty sypkie

fot.: Garneczki.pl - zestaw pojemników na żywność z oferty marki Joseph Joseph

 

Przechowywanie w oryginalnym opakowaniu - zachowaj porządek w szafkach

 

Pierwszy pomysł to klipsy. Dzięki nim zamkniemy wieczko rozpoczętej paczki i utrzymamy warunki zbliżone do tych, które zaproponował nam producent. Uszczelniony otwór przeciwdziała także rozsypywaniu się jedzenia. Takie klipsy są niewielkie, można używać ich wielokrotnie, a ich koszt to zaledwie kilka lub kilkanaście złotych w zależności od wielkości i ilości klipsów w opakowaniu.

fot.: Emako

Takie rozwiązanie jest idealne dla minimalistów oraz gdy przechowujemy niezbyt duże ilości paczek z produktami sypkimi. Jeśli jednak jesteśmy koneserami i w naszych zapasach znajduje się kilka rodzajów mąki, kasze różnych gatunków i ryż w wielu odmianach, zdecydowanie lepiej sprawdzą się pojemniki. Łatwiej je ustawić we wnętrzu szafki, zajmują mniej miejsca i dają możliwość przeglądu zawartości bez wyciągania całych zapasów z szafki.

W czym przechowywać produkty sypkieW czym przechowywać produkty sypkie

fot.: Plast Team - seria Oslo

WAŻNE! Na produkty sypkie najlepiej sprawdzają się szafki typu cargo, w których mamy przemyślaną organizację przestrzeni, wydzielone miejsca oraz specjalne boczne zabezpieczenia przed wypadnięciem pojemnika. Wewnętrzne separatory pomagają z kolei zachować porządek.

Wąskie cargo GTV

fot.: GTV wąska szuflada cargo AXIS PRO idealnie sprawdza się do przechowywania pojemników z suchą żywnością

 

Pojemniki i puszki na produkty sypkie  — przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronu

 

Pojemniki do przechowywania produktów spożywczych mogą być również dekoracją naszej kuchni. Kolorowe puszki, wzorzyste pojemniki, czy słoje z ozdobnymi pokrywkami będą cieszyć również oko. Każda pani domu z pewnością wykorzysta urok tak stylowych dodatków, korzystając jednocześnie z funkcji przechowywania jedzenia. Takie rozwiązanie pozwala na gromadzenie zapasów również na blacie. Najczęściej używane produkty — płatki na mleko, ziarna i orzechy na przekąski — mogą stać na wyciągnięcie ręki.

Pojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronu

fot.: Emako - pojemnik na żywność Holy z bambusową pokrywką oraz pojemnik szklany ZELLER

Pojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronuPojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronu

fot.: Kuchnioland.pl - pojemnik typu dyspenser do produktów sypkich

UWAGA! Pojemniki do kontaktu z żywnością muszą posiadać specjalny piktogram informujący, że dany produkt jest dopuszczony do produktów spożywczych i jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Ten symbol to łyżka i widelec. Warto sprawdzić również, czy dany pojemnik może być używany w mikrofali, do zamrażania oraz czy nadaje się do mycia w zmywarce.

Pojemniki i puszki na produkty sypkie  ? piktogramy

źródło: Garneczki.pl

Świetnym pomysłem są pojemniki z możliwością podpisania. Nie zawsze chodzi tylko o ciekawy efekt wizualny — na takiej etykietce możemy zaznaczyć również datę przydatności do spożycia, którą przepiszemy z oryginalnego opakowania, albo dzień, w którym coś zostało rozpoczęte (często przydatność do spożycia określana jest jako czas od chwili otwarcia).

Pojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronuPojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronuPojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronu

fot.: Garneczki.pl - pojemniki na żywność plastikowe z etykietą BRANQ

fot.: Helios - Pojemniki Gerlach Superior posiadają pokrywki z licznikiem świeżości, unikalny, hermetyczny mechanizm do otwierania i zamykania oraz silikonową uszczelkę, zapewniającą doskonałą szczelność

Pojemniki powinny być też szczelne, co powoduje, że przechowywana w nich żywność pozostaje neutralna, tzn. ma taki sam smak, zapach i chrupkość jak zaraz po otwarciu. Dlatego dobrze jest wybrać pojemniki z pokrywkami wyposażonymi w uszczelki.

Pojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronu

fot.: Plast Team - seria STOCKHOLM to szczelne pojemniki na artykuły sypkie, wykonane z wysokiej jakości tworzywa bakelitowego

Wybierając naczynia dedykowane do przechowywania, warto zdecydować się na komplet. Dzięki temu zyskamy różne rozmiary pojemników odpowiednie dla konkretnej grupy produktów oraz spójny wygląd. Pięknie prezentujące się zapasy z pewnością będą łatwe do organizacji i zachowania porządku w kuchni lub spiżarni. Co więcej, taki zestaw najczęściej możemy ustawiać jeden na drugim, tworząc piramidę i oszczędzając miejsce.

Pojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronuPojemniki i puszki na produkty sypkie  ? przechowywanie mąki, kaszy, ryżu, makaronu

fot.: Garneczki.pl

 

Pojemniki na produkty sypkie — szklane, plastikowe czy metalowe

 

Naczynia do przechowywania produktów sypkich są niezwykle uniwersalne, dlatego świetnie sprawdzą się zarówno do trzymania soli, cukru, makaronu, ryżu oraz innych składników. Te z tworzywa sztucznego charakteryzują się odpornością na wilgoć. Ponadto plastik jest stosunkowo lekki, dzięki czemu pojemniki są poręczne i łatwe w użyciu oraz przenoszeniu. Jeśli chodzi o produkty ze szkła lub porcelany, to możemy liczyć na bardzo dobre warunki przechowywania. Szkło jest bezpieczne, jednak zawsze istnieje ryzyko stłuczenia takiego naczynia. Pojemniki metalowe nie nadają się do produktów kwaśnych. Najlepiej zarezerwować je do przechowywania pieczywa czy też herbaty. Dość ważne jest, by zwrócić uwagę na rodzaj zamknięcia oraz pokrywki  — tu także mamy wiele rozwiązań. Od sposobu zamykanie — z uszczelką, zakręcane, wciskane, z klamerką, po rodzaj tworzywa (metalowe, szklane, z korka itd.).
 

  • puszki metalowe z okienkiem

Pojemniki na produkty sypkie ? szklane, plastikowe czy metalowePojemniki na produkty sypkie ? szklane, plastikowe czy metalowe

fot.: Garneczki.pl

  • plastikowe pojemniki z dozownikiem

Pojemniki na produkty sypkie ? szklane, plastikowe czy metalowePojemniki na produkty sypkie ? szklane, plastikowe czy metalowe

                              fot.: Garneczki.pl                                                 fot.: Kuchnioland.pl

  • szklane słoiki

Pojemniki na produkty sypkie ? szklane, plastikowe czy metalowePojemniki na produkty sypkie ? szklane, plastikowe czy metalowePojemniki na produkty sypkie ? szklane, plastikowe czy metalowe

fot.: Emako

Szklane pojemniki na makaron, ryż, kaszę

fot.: Helios

 

Przechowywanie w kuchni — te sposoby warto znać

 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Emako, Plast Team, GTV, Helios, Garneczki.pl, Kuchnioland.pl



Podobne artykuły
Akcesoria kuchenne Franke - niezastąpiona pomoc w kuchni

akcesoria kuchenne

Akcesoria kuchenne Franke - niezastąpiona pomoc w kuchni

Akcesoria kuchenne takie jak: deska do krojenia, rollmata czy wkładka ociekowa to przedmioty, z których... więcej...

Akcesoria kuchenne, które nadają smaku kuchni

akcesoria kuchenne

Akcesoria kuchenne, które nadają smaku kuchni

Akcesoria kuchenne są tym dla kuchni, czym przyprawy dla potrawy. Podbiją smak nowo wyremontowanego wnętrza,... więcej...



Partnerzy

logo Deante      

  logo Teka

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Kuchinox  Emako

Electrolux      Laveo

Neonet