konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2022

Emako

Garnki i patelnie na lata

data aktualizacji: 25-06-2021, 04:51 – artykuł promocyjny

Nieodzownym elementem wyposażenia każdej kuchnia są garnki i patelnie. Chyba nikt nie wyobraża sobie funkcjonowania bez solidnych i trwałych naczyń do gotowania i smażenia. Ich wybór jest ogromny. Małe, duże, ze stali nierdzewnej, emaliowane, z powłoką ceramiczną, garnki aluminiowe, żeliwne. Jakie garnki i patelnie są najlepsze? Na co zwrócić uwagę wybierając garnki? Jak wybrać dobrej jakości garnki i patelnie? Solidne garnki i patelnie można poznać po tworzywie i powłokach, z których są zrobione. Wybór producenta też ma znaczenie.

Garnki i patelnie na lata

fot.: Helios-szklo: Komplet garnków ze stali nierdzewnej

 

Jakie garnki i patelnie wybrać na indukcję?

 

Każdy, kto, posiada płytę indukcyjną, powinien się zaopatrzyć w dobre garnki dostosowane do indukcji. Garnki i patelnie muszą być wyposażone w odpowiednie parametry, aby mogły działać na płycie indukcyjnej. Chcąc kupić garnki na indukcję, należy zwrócić uwagę, czy na ich dnie znajduje się symbol indukcji (zwojnica), jeśli tak, to znaczy, że będą nadawały się do gotowania na tego typu płycie.


ZOBACZ KONIECZNIE >> Czy warto kupić płytę indukcyjną

Garnki ze stali nierdzewnej

fot.: Garneczki.pl - garnki ze stali nierdzewnej na indukcję


Dno garnka też ma znaczenie. Garnki i patelnie przeznaczone do gotowania na płycie indukcyjnej muszą posiadać dno, które wykazuje właściwości ferromagnetyczne, aby płyta mogła wykryć garnek czy patelnie i jednocześnie, by mogła zadziałać. Skąd wiadomo, że dno ma właściwości ferromagnetyczne? Najlepiej sprawdzić to za pomocą magnesu. Magnes należy przyłożyć do dna garnka, materiał ferromagnetyczny przyciągnie go. Ponadto dno powinno być idealnie płaskie i najlepiej, aby wykonane było z żeliwa albo stali nierdzewnej.

Bardzo ważna jest również grubość dna, zbyt cienkie dno pod wpływem ciepła może się deformować, a to spowoduje, że gotowanie będzie zajmowało więcej czasu oraz zbyt głośną pracę płyty. Najlepiej sprawdzają się dna o grubości od 5 do 10 mm i składające się z 3-6 warstw, dzięki temu ciepło rozprowadzane jest równomiernie.

Patelnia na indukcję

fot.: europ24.pl - patelnia z powłoką granitową na indukcję

 

Garnki do kuchni, które nie przypalają? Jak czyścić je na co dzień? Zobacz więcej....

 

Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej, miedziane, żeliwne aluminiowe - jakie wybrać?

 

Materiał wykonania decyduje o właściwościach i trwałości garnków i patelni.

Garnki ze stali nierdzewnej są najpopularniejsze. Cechuje je niska cena i trwałość. Ponadto są odporne na uszkodzenia i korozję. Stal nierdzewna nie wpływa na smak potraw, jest bezpieczna dla zdrowia. Najlepszej jakości stal to stal chromo-niklowa 18/10 (skład: 18% chromu i 10% niklu), jednak należy pamiętać, że nikiel jest materiałem, który uczula i dla osób z alergią może okazać się szkodliwy.

Garnek do gotowania na parze Garnek do gotowania szparagów

fot.: Emako.pl - garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej
fot.: Garneczki.pl - garnek ze stali nierdzewnej do gotowania szparagów


Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej są bardzo uniwersalne i wyglądają nowocześnie, idealnie będą pasowały zarówno w kuchni nowoczesnej, jak i tradycyjnej. Wybierając garnki ze stali nierdzewnej, warto kupić takie, które mają grubsze dno. Im grubsze dno - tym lepiej. Garnki z grubszym dnem chronią przed przywieraniem czy przypaleniem.

Rondel Fiskars

fot.: Fiskars - rondel ze stali nierdzewnej

 

Aluminium jest materiałem, który jest równie popularny, jak stal nierdzewna. Garnki i patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają, są lekkie, ale podatne na zadrapania czy uszkodzenia. Gotując w nich, powinno używać się drewnianych, plastikowych albo silikonowych szpatułek, gdyż metalowe łyżki mogą je zarysować. Bardzo ważny jest fakt, że w garnkach aluminiowych nie można gotować kwaśnych potraw, np. bigos z kiszonej kapusty, sosy słodko kwaśne czy kwaśnica, ponieważ podczas gotowania w aluminiowych garnach wytrącają się szkodliwe substancje, które wpływają na nasz układ neurologiczny.

Patelnia do naleśników

fot.: Villa Italia - patelnia aluminiowa do pancakes


Garnki i patelnie żeliwne są bardzo trwałe i wytrzymałe, ale i ciężkie. Nie są podatne na uszkodzenia, uderzenia czy zadrapania. Z powodzeniem mogą służyć kilkanaście lat. Bardzo długo utrzymują ciepło, ale też długo się nagrzewają.

Garnek żeliwny emaliowany Patelnia żeliwna

fot.: Kuchnioland -  garnek i patelnia żeliwna

Garnki i patelnie miedziane są niezwykle eleganckie, doskonale przewodzą ciepło. Cechują się prawie dwukrotnie lepszym przewodnictwem ciepła niż garnki aluminiowe, co zdecydowanie ma wpływ na dużo szybsze przyrządzanie potraw. Wadą garnków miedzianych jest ich wysoka cena oraz fakt, że nie mogą być myte w zmywarce, ze względu na ryzyko uszkodzenia. Z powodzeniem mogą być stosowane na wszystkich rodzajach kuchenek.

Zestaw garnków miedzianych

fot.: Garneczki.pl - zestaw garnków miedzianych


Zobacz także:

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Helios-szklo, Garneczki.pl, Europ24, Kuchnioland, Fiskars, Villa Italia, Emako



Podobne artykuły
Noże i garnki Zwilling. Co warto wiedzieć o marce i jej produktach?

akcesoria kuchenne

Noże i garnki Zwilling. Co warto wiedzieć...

Niemieckie akcesoria kuchenne od lat cenione są z uwagi na wysoką jakość i precyzję wykonania. Nie inaczej... więcej...

Szklane naczynia kuchenne - do gotowania i serwowania

akcesoria kuchenne

Szklane naczynia kuchenne - do gotowania i serwowania

Szklane naczynia świetnie pasują do każdej zastawy stołowej oraz wystroju kuchni. Ponadto są łatwe w... więcej...


Partnerzy

Ergo International sp zo.o.    Emako

      logo Deante

Partner serwisu Fiskars  logo Teka

   logo Peka       logo Helios

   Franke

Ronic  Electrolux

Kuchinox  Laveo

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

konkurs łazienkowy 2022