konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2021

Emako

Upiecz chleb w domu! Podsuwamy kilka pomysłów, jak się do tego zabrać

data aktualizacji: 04-11-2020, 09:13 – artykuł promocyjny

Jak często sprawdzasz skład kupowanych w sklepie produktów? Większość osób ma pewne obawy co do słodkich napojów, słodyczy, czy  produktów mięsnych. Jednak szkodliwe środki chemiczne, jak różnego rodzaju konserwanty, spulchniacze i polepszacze smaku, znajdują się przede wszystkim w sklepowym pieczywie, które niestety często nawet nie posiada etykietki ze składem! Warto więc zdrową dietę zacząć od pieczenia pieczywa domowego. Jak to zrobić? Zapraszamy do lektury artykułu.

Upiecz chleb w domu! Podsuwamy kilka pomysłów, jak się do tego zabrać

Pieczenie chleba w domu. Czy to w ogóle się opłaca?

 

Wiele osób łapie się za głowę, myśląc o kosztach, które należy ponieść, piekąc chleb w domu. Nic bardziej mylnego! W internecie znajdziesz dzisiaj więcej przepisów, niż w jakiejkolwiek książce kucharskiej, dostępnej na rynku. Każdy może więc wyszukać propozycję odpowiednią do swoich potrzeb. Jeżeli wybrany przez Ciebie przepis wymaga jedynie podstawowych składników, możesz przyjąć, że upieczone pieczywo o wadze 1kg nie przekroczy kwoty 4,50zł. Składniki takie jak mąka pszenna, drożdże, sól, woda, jajka, oliwa, czy ulubiony rodzaj pestek, doskonale sprawdzą się również przy wypiekaniu ciast, dlatego nie ma tutaj mowy o żadnym marnotrawstwie produktów. Jedyny koszt, który powinieneś wziąć pod uwagę na początku swojej przygody, to zakup odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba. Na szczęście jest to jednorazowy koszt, a samo naczynie doskonale sprawdza się również w przypadku innych wypieków.

 

Jaka blacha do pieczenia chleba w domu jest najlepsza?

 

Jeżeli planujesz pieczenie chleba w domu, powinieneś zdecydować się na wybór naczynia, które w znacznym stopniu ułatwi Ci ten proces. Naszym zdaniem najlepiej sprawdza się tutaj silikonowa forma do ciasta. Dlaczego? Keksówki, które oferują sprawdzeni producenci, wykonane są z dobrej jakości silikonowego materiału, który odporny jest na skrajne temperatury. Sprawdzi się więc nie tylko podczas pieczenia w piekarniku, ale również podczas trzymania produktów w lodówce, a nawet zamrażalniku.

Dobre jakościowo silikonowe keksówki sprawiają, że pieczywo nie przywiera do ścianek naczynia, dzięki czemu można je bez problemu wyjąć. To ważne, aby upieczony przez Ciebie chleb nie rozleciał się podczas wyjmowania z naczynia. Giętki silikon jest więc tutaj najlepszym rozwiązaniem. Dodatkowo materiał ten jest łatwy w utrzymaniu czystości, dzięki czemu można go myć pod bieżącą wodą, bez obaw o jakiekolwiek problemy z zeskrobywaniem czy szorowaniem naczynia. Pieczenie chleba w domu powinno być przecież przyjemnością od początku do samego końca, prawda?

Jaka blacha do pieczenia chleba w domu jest najlepsza?

Forma do chleba silikonowa - keksówka - Lekue

 

Naczynia do pieczenia chleba i bagietek. Możesz wybrać zestaw

 

Jeżeli postanowiłeś postawić na samodzielne wypiekanie chleba, to z pewnością myślałeś też o domowych bagietkach. Producenci oferują nam często całe zestawy silikonowych foremek, które zaprojektowane są w taki sposób, aby łatwo można było pieczywo wyjmować, bez walki z przywartymi do brzegów naczynia krawędziami. Jeżeli lubisz, kiedy Twoje prace kuchenne przebiegają szybko i sprawnie, dobrym rozwiązaniem może być misa silikonowa, w której przygotujesz ciasto, a następnie zamkniesz ją na uchwyt i wstawisz do piekarnika. Wielofunkcyjne naczynie? Takie są najlepsze!

Naczynia do pieczenia chleba i bagietek - zestawNaczynia do pieczenia chleba i bagietek

Forma Silikonowa do Chleba Bagietek Lekue Zestaw

Jeżeli planujesz w domu pieczenie bagietek, możesz postawić też na perforowaną blachę, która świetnie sprawdza się przy tego typu wypiekach. Gwarantuje ona odpowiednie ułożenie ciasta, nie ograniczając jednocześnie odpowiedniego dostępu gorącego nawiewu do spodu bagietki. Dzięki temu całość będzie równomiernie dopieczona i chrupka. Tego typu forma dobrze sprawdza się również podczas robienia domowych zapiekanek. Nie ma przecież nic bardziej irytującego niż przewracające się w piekarniku bagietki i spadające z nich dodatki. Perforowana blacha do pieczenia bagietek jest więc doskonałym produktem w kuchni każdego miłośnika zapiekanek!

Naczynia do pieczenia chleba i bagietek - zestaw

Blacha forma perforowana do pieczenia 3 bagietek Birkmann

Kontakt w sprawie produktów:

Majstero Paweł Kneblewski


tel. +48 666 606 392
www: kuchnioland.pl/main.php
mail: wyślij wiadomość



wyposażenie domu » akcesoria kuchenne: przybory kuchenne, pojemniki, słoiki » zastawa stołowa: serwisy, sztućce, filiżanki, kubki, patery na ciasto » noże » gotowanie: garnki, patelnie, czajniki » pieczenie: formy, rękawy cukiernicze » tekstylia » utrzymanie czystości

Zobacz zdjęcia w galerii Kuchnioland:

KuchniolandKuchniolandKuchniolandKuchniolandKuchnioland




Podobne artykuły
Akcesoria kuchenne do pieczenia

akcesoria kuchenne

Akcesoria kuchenne do pieczenia

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt czy ważnych uroczystości rodzinnych bez domowych wypieków,... więcej...

Trzy sposoby na ład w szufladzie

akcesoria kuchenne

Trzy sposoby na ład w szufladzie

Szuflady kuchenne wypełnione są po brzegi sztućcami oraz różnego rodzaju akcesoriami i przyborami,... więcej...





Partnerzy

Ergo International sp zo.o.   Emako

      logo Deante

   logo Peka       logo Helios

    Franke

Ronic

Kuchinox  Laveo

Electrolux    logo Teka