konkurs fotograficzny nasze kuchnie 2020

tesa

Jak prawidłowo rozmrozić lodówkę?

data aktualizacji: 29-11-2019, 11:09 – artykuł promocyjny

Aby sprzęt AGD mógł działać prawidłowo, należy właściwie o niego zadbać. Regularne rozmrażanie lodówki ma ogromny wpływ na higienę jej wnętrza i jakość pracy urządzenia. Zalegający na ściankach chłodziarko-zamrażarki lód odbija się negatywnie na żywotności sprzętu i jakości produktów. Zatem jak prawidłowo rozmrozić lodówkę, by pozostawała sprawna przez długie lata?

Jak prawidłowo rozmrozić lodówkę?

fot.: Electrolux

Rozmrażanie lodówki ma znaczący wpływ na jej sprawne działanie. Systematyczne czyszczenie i odmrażanie przedłuża żywotność sprzętu i zapobiega tworzeniu się grubej warstwy lodu. Nierozmrażana lodówka powoduje większe zużycie prądu, a w konsekwencji wyższe rachunki. Starsze modele lodówek wymagają rozmrażania nawet co 2-3 miesiące. Z kolei lodówki wyposażone w system No Frost, czyli mechanizm odprowadzania wilgoci zapobiegający powstawaniu szronu warto rozmrażać co pół roku. Jak wygląda proces rozmrażania lodówki? Oto instrukcja krok po kroku.

Rozmrażanie lodówki

fot.: Electrolux

  • Pierwszym krokiem jest dokładne opróżnienie lodówki. Wszystkie produkty spożywcze należy zabezpieczyć i odstawić w chłodne miejsce. Idealnym sposobem jest zapakowanie żywności do specjalnych toreb izotermicznych. Elementy, takie jak półki szuflady i pojemniki trzeba wyjąć i dokładnie wyczyścić. Najlepiej stosować do tego ciepłą wodę z dodatkiem płynu do naczyń.
  • Kolejnym krokiem jest ustawienie temperatury na 0°, a następnie odłączenie lodówki od gniazda zasilania. Ważne, aby topniejący lód nie miał kontaktu z żadnymi częściami elektrycznymi.
  • Drzwi od lodówki oraz zamrażalnika powinny zostać otwarte. Lód powinien rozpuścić się naturalnie. Pod żadnym pozorem nie wolno podgrzewać wnętrza suszarką, gorącą wodą, ani zeskrobywać lodu ze ścianek.
  • Rozmrażając lodówkę, warto podłożyć pod urządzenie ścierki, które pomogą wsiąknąć wyciekającej wodzie i zapobiegną zalaniu podłogi. Należy również pamiętać o wylaniu wody z pojemnika pod zamrażalnikiem.
  • Po zabezpieczeniu lodówki kolejnym krokiem jest dokładne wyczyszczenie wnętrza urządzenia. Podczas mycia zaleca się używania wilgotnej (nigdy bardzo mokrej) ścierki. Po skończonym procesie należy wytrzeć lodówkę do sucha, ponieważ pozostawiona wilgoć może spowodować powstawanie i namnażanie się bakterii.
  • Uszczelki wokół drzwi warto przetrzeć ściereczką zwilżoną w glicerynie.
  • Po dokładnym umyciu lodówki oraz półek pozostał ostatni krok - włożenie elementów oraz produktów spożywczych do środka oraz uruchomienie lodówki.
     

Ważne! Czas rozmrażania zależy od stopnia oblodzenia ścianek urządzenia.

 

Jak poprawnie rozmrażać lodówkę

fot.: Kernau

Warto dokładnie zapoznać się z instrukcją i kierować się nią krok po kroku. Pominięcie któregoś z podpunktów może skutkować nawet awarią sprzętu. Ważne również, by odczekać, aż wnętrze lodówki oraz wszelkie półki i szuflady będą zupełnie suche. W przeciwnym razie wilgoć z powrotem zamarznie i konieczne będzie ponowne rozmrażanie.

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Kernau






Podobne artykuły
5 zasad urządzania funkcjonalnej strefy zmywania w kuchni

porady

5 zasad urządzania funkcjonalnej strefy zmywania w kuchni

Urządzając kuchnię, pragniemy stworzyć taką aranżację, która będzie odpowiadać aktualnym trendom... więcej...

Mała kuchnia - jak wykorzystać każdy metr kwadratowy powierzchni?

porady

Mała kuchnia - jak wykorzystać każdy metr...

Mała kuchnia to bez wątpienia nie lada wyzwanie aranżacyjne. Urządzając ją, musimy precyzyjnie wymierzyć... więcej...

Funkcje piekarnika

porady

Funkcje piekarnika

Jeżeli chodzi o funkcje piekarników dostępnych na rynku warto zwrócić uwagę na kilka istotnych... więcej...


Partnerzy

Peka  logo Elkamino Dom

RejsNescafe Dolce Gusto Tesa

Electrolux     Soled 

logo Deante    Grupa Armatura

Franke   logo Helios

  logo Śnieżka   Lavello

     Laveo   APM MORKOM

    nVent    Amix  

Kuchinox   Emako