Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Smaki lata przez cały rok - suszarki do warzyw, owoców i grzybów

artykuł promocyjny

Aromatyczne skarby lata i jesieni to przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa oraz grzyby. Zachowanie ich aromatu i smaku na dłużej możliwe jest dzięki suszeniu. Ten sposób konserwacji żywności znany jest już od bardzo dawna i z pewnością daje nam wiele korzyści. Teraz jest jeszcze łatwiejszy dzięki nowoczesnym suszarkom, które dbają o dokładne pozbycie się wilgoci z produktów, znacznie przyśpieszają proces suszenia bez względu na panujące warunki oraz pozwalają utrwalić to, co najbardziej ulotne, czyli zapach i smak pochodzący z naszych lasów, ogrodów i sadów.

Smaki lata przez cały rok - suszarki do warzyw, owoców i grzybów

Dlaczego warto kupić suszarkę spożywczą?

  • zdrowa i naturalna metoda przechowywania produktów spożywczych

Zachowanie świeżości, smaku i aromatu to najważniejsze cechy suszonych produktów. Ich przydatność do spożycia jest znacząco wydłużona, a wykorzystane skarby natury są w pełni naturalne i bez żadnych dodatków typu sól, ocet, które zmieniają ich smak i właściwości. Suszenie jest doskonałą metodą, zwłaszcza w przypadku aromatycznych dodatków, jak na przykład grzyby, czy zioła, które po wysuszeniu są jeszcze intensywniejsze w smaku.

Zalety suszenia produktów spożywczych

  • aromatyczne dodatki do dań, którymi zastąpimy wiele sklepowych odpowiedników

Suszone warzywa, owoce i grzyby doskonale sprawdzają się w wielu przepisach. Można je dodawać do aromatycznych dań na ciepło i zimno, na słodko i wytrawnie. W polskiej kuchni są znane i cenione od wieków. Suszone owoce to doskonały zamiennik słodyczy. Można je jeść jako chipsy z warzyw i owoców, jako dodatek do ciast i deserów oraz sałatek. Przydają się do faszerowania mięs. Wysuszone zioła sprawdzą się do parzenia zamiast herbaty oraz jako zdrowy zamiennik kostek warzywnych.

Walory odżywcze suszonych owoców i warzyw

  • źródło witamin przez cały rok

Wiele osób zastanawia się, jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktów. Suszenie pozwala ograniczyć ilość wody w warzywach i owoców, która stanowi nawet ponad 90% ich składu. W efekcie tego procesu zahamowany zostaje rozwój szkodliwej mikroflory prowadzącej do gnicia, a także wstrzymane są działania enzymatyczne odpowiedzialne za straty cennych składników odżywczych. Wysoka temperatura dodatkowo niszczy wszelkie patogeny. Takie susze są już gotowe do spożycia i można je przechowywać przez długi okres. Trzeba przy tym pamiętać, że dostępne w sklepach suszone owoce i warzywa dodatkowo poddawane są konserwacji za pomocą siarczanów (silne alergeny), których nie mamy w przypadku produktów przygotowanych w domu, co z pewnością jest dużą zaletą dla każdego, kto ceni zdrową i jak najmniej przetworzoną żywność. Suszenie zmienia strukturę, wygląd i wartości odżywcze produktów. Inny jest też smak takich owoców lub warzyw. Trzeba pamiętać jednak, że w trakcie suszenia pozbywamy się głównie wody, przez co zmniejsza się objętość i masa owoców i warzyw, a ich składniki odżywcze są skumulowane w mniejszej porcji. Oczywiście długotrwałe działanie wysokiej temperatury niszczy część witamin i minerałów, ale produkt końcowy nadal posiada cenne składniki. Warto zauważyć, że suszone produkty dostarczają większej ilości kalorii. 

 

Co można suszyć
 

  • owoce
  • warzywa
  • grzyby
  • zioła
  • ziarna
  • makaron
  • kwiaty
  • ryby
  • mięso
  • pieczywo
  • przyprawy
  • orzechy

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów MPM MSG-01

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów MPM MSG-01

 

Jaką suszarkę wybrać - funkcje i rodzaje suszarek spożywczych

 

Suszarki zazwyczaj są urządzeniami wielofunkcyjnymi, czyli pozwalają suszyć szeroki asortyment produktów. Ich obsługa jest prosta, a przezroczyste wieko pozwala na bieżąco oceniać przebieg procesu. Jako urządzenia piętrowe potrzebują do swojego działania wentylatora, dzięki któremu zapewniony jest równomierny przepływ powietrza i nie ma potrzeby zmiany ułożenia suszonych produktów. Wszystkie suszarki zostały zaprojektowane w taki sposób, by przeciwdziałać ryzyku rozwoju pleśni. Tego typu urządzenia są łatwa do przechowywania, co zawdzięczają składanej konstrukcji. W sprzedaży znajdziemy wiele modeli, które możemy dostosować do indywidualnych potrzeb ze względu na średnice tac.

  • Regulowana konstrukcja - wysokość sit powinna być regulowana, dzięki czemu możliwe jest suszenie cienkich plasterków oraz większych kawałków z taką samą wydajnością. Poszczególne poziomy mogą wykazywać niewielkie różnice wydajność, co warto wykorzystać.

Jaką suszarkę wybrać - funkcje, budowa i rodzaje suszarek spożywczychJaką suszarkę wybrać - funkcje, budowa i rodzaje suszarek spożywczych

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów SENCOR SFD 750WH oraz SENCOR SFD 790WH

  • Regulacja temperatury - płynna regulacja temperatury w zakresie od 40 do 70 stopni pozwala jeszcze lepiej wykorzystać skuteczność suszenia przy jak najmniejszym poborze energii. Pamiętając, że suszenie to proces długotrwały (nawet do 10 godzin), warto wybrać model, który umożliwi oszczędne gospodarowanie prądem.

Jaką suszarkę wybrać - funkcje, budowa i rodzaje suszarek spożywczychJaką suszarkę wybrać - funkcje i rodzaje suszarek spożywczych

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów ESPERANZA EKD002 posiada 8 programów suszenia oraz model SENCOR SFD 4235WH z wbudowanym wyświetlaczem LED, na którym widać ustawioną temperaturę

  • Bezpiecznik termiczny - automatyczny wyłącznik, który zabezpiecza urządzenie przed przegrzaniem.

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów RAVANSON SD-2030

  • Pojemność - suszarki posiadają od 4 do nawet 7 sit (poziomów). Największe sita mają średnice 33 cm. Warto wybrać wielkość suszarki do naszych potrzeb, aby w pełni wykorzystać jej moc i uzyskaną temperaturę.

Jaką suszarkę wybrać - funkcje, budowa i rodzaje suszarek spożywczychJaką suszarkę wybrać - funkcje, budowa i rodzaje suszarek spożywczych

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów SENCOR SFD 1305BK posiada 5 sit o średnicy 33 cm oraz model SENCOR SFD 135E z 4 sitami o średnicy 33 cm

  • Moc - od mocy zależy wydajność urządzenia. Im większa moc, tym szybciej i więcej produktów możemy wysuszyć. Suszarki z przedziału 250-400 W są w stanie dokładnie wyszyć środek produktów bez efektu spieczonych (przesuszonych) skórek.

Jaką suszarkę wybrać - funkcje, budowa i rodzaje suszarek spożywczychJaką suszarkę wybrać - funkcje, budowa i rodzaje suszarek spożywczych

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów MSG-08 MPM oraz MPM MSG-02 o mocy 400 W

Opracowanie: Redakcja
Żródło: Neonet





Partnerzy


Electrolux
     logo novy
 

SHARP

Lacanche  Okapykuchenne.pl

EDAXO      Franke

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się



Facebook
Instagram