Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Gofrownica - jaką wybrać, rodzaje, ceny

artykuł promocyjny

Gofry jak nad morzem lub z cukierni? A może profesjonalne urządzenie do przyrządzania chrupiących przekąsek w naszym domu? Sekret udanych wypieków tego typu, tkwi w dobrym przepisie oraz wyborze odpowiedniego urządzenia zwanego gofrownicą. Dobrej jakości sprzęt docenią zarówno miłośnicy gofrów, którzy jedzą je często, zarówno w wersji na słodko, jak też pikantne, ale też osoby, które robią je sporadycznie. Dobra gofrownica posiada odpowiednią powłokę, dzięki czemu nasze gofry wyjdą chrupiące i bez trudu odkleimy je od formy. W sprzedaży znajdziemy szeroką gamę urządzeń do pieczenia gofrów, które mogą równię posiadać wiele funkcji. Poniżej analizujemy ofertę gofrownic w różnych cenach i od różnych producentów.

Gofrownica - jaką wybrać, rodzaje, ceny

fot.: Garneczki.pl

 

Rodzaje gofrownic - funkcje, parametry

 

  • kształt

Najczęściej są to prostokątne wkładki, w których wypieka się placuszki z charakterystyczną kratką. Po przełamaniu mamy kwadratowe gofry. Spotyka się także gofrownice w kształcie serduszek ułożonych w kwiatek.

  • wyjmowane wkładki (2w1) z funkcją opiekacza

Gofrownice mogą być również w wersji 2w1 z opiekaczem. Wówczas posiadają wymienne nakładki, dzięki czemu to samo urządzenie raz jest opiekaczem, a raz gofrownicą. Występują także w wersji z wkładkami do grillowania.

Ich sporą zaletą jest też znacznie łatwiejsze czyszczenia. Wyjmowane płytki można wyczyścić pod bieżącą wodą a w niektórych przypadkach również włożyć do zmywarki.

  • powłoka nieprzywierająca

To od niej zależy jakość, szybkość oraz komfort wypiekanych gofrów. Najlepiej sprawdzają się te z nieprzywierających materiałów (np. teflon). Duże znaczenie ma też szybkość nagrzewnia się i łatwość przekazywania ciepła.

  • regulowany termostat

Dzięki tej funkcji możemy kontrolować postęp opiekania naszych placuszków. Jednym lepiej smakują gofry mocno wypieczone, inni wolą delikatnie zarumienione.

fot.: Adler - gofrownica o dużej mocy 2000 W z regulacją temperatury

  • lampka kontrolna zasilania i termostatu

Pozwala śledzić czas przygotowania gofrów. Zazwyczaj czerwony kolor oznacza, że pieczenie jeszcze trwa, a zielony, że nasze gofry są już gotowe.

  • obudowa - plastikowa lub stalowa

Od niej zależy to, czy gofrownica będzie się mocno nagrzewać - ryzyko poparzenia, np. przez dzieci, ryzyko pożaru (używanie gofrownicy tylko na podłożu niepalnym) itp. Obudowa powinna być termoizolowana. Ważne także by posiadała nóżki stabilizujące.

  • moc

Im większa moc, tym szybciej nasze gofry będą gotowe, a nagrzewanie przed pierwszym pieczeniem będzie trwało krócej.

  • wymiary

Gofrownice należą do małego sprzętu AGD i nie zajmują zbyt wiele miejsca. Niektóre modele posiadają dodatkowo chowany przewód, co jest pomocne przy przechowywaniu.

 

GOFR - idealny przysmak na słodko i słono

 

Powinny być lekkie i chrupiące w kolorze złotym. Jedzone na sucho lub z dodatkami. Jest to rodzaj wafla wypiekanego w gofrownicy, która nadaje mu charakterystyczny kształt - najczęściej jako prostokąt lub kwadrat z kratownicą. Gofry wykonuje się z mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju oraz jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie (brukselskie) na bazie drożdży i bez cukru. Ich polską odmianę są gofry pruskie wytwarzane na Warmii. Najczęściej podawane są z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami. Doskonale smakują także z dżemem, lodami, słodkimi polewami lub kremem czekoladowym. Tak szeroki wybór sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Gofry od tradycyjnych polskich placuszków typu racuchy różni się tym, że jest wypiekany, a nie smażony w głębokim tłuszczu. Mimo to jest to przekąska raczej kaloryczna - w 100 g samego placka mamy 291 kcal.


Gofry można przyrządzić również na słono lub ostro. Możemy zrobić to na dwa sposoby. W pierwszej wersji do ciasta dodajemy przyprawy typu ostra papryka, suszone zioła. Ewentualnie do takiego ciasta można dodać jeszcze drobno pokrojone składniki typu szynka, ser, papryka, pieczarki. Druga wersja to gofry upieczone tradycyjnie z mniejszą ilością cukru lub bez niego, które służą jako ciasto do podania sałatki, ryby (np. z łososiem i szpinakiem) lub mięsa. Wytrawna wersja gofrów zyskuje coraz większą popularność.

 

Gofrownice - przegląd oferty rynkowej

 

Gofrownica metalowa CAMRY PREMIUM HEND 1150 W

  • Powłoka wewnątrz: nieprzywierająca
  • Materiał: stalowe
  • Wymiary [długość x szerokość]: 26x24
  • Cena: 145 zł


Gofrownica stalowa WMF ELECTRO LONO 900 W

  • Powłoka wewnątrz: nieprzywierająca
  • Materiał: stal nierdzewna
  • Wymiary [długość x szerokość]: 26x22
  • Dodatkowe funkcje: na 5 gofrów w kształcie serduszek, pokrętło regulacji temperatury z kontrolką LED, płynna regulację stopnia zrumienienia, możliwość chowania kabli
  • Cena: 350 zł

 

Gofrownica plastikowa ADLER TASTY CZARNA 1300 W

  • Powłoka wewnątrz: nieprzywierająca
  • Materiał: tworzywo sztuczne
  • Wymiary [długość x szerokość]: 30x27,5
  • Dodatkowe funkcje: nienagrzewająca się obudowa, lampka kontrolna, miejsce na 4 gofry, antypoślizgowe nóżki
  • Cena: 139 zł


Gofrownica metalowa CAMRY PREMIUM GAUFRE BIAŁA 1000 W

  • Powłoka wewnątrz: nieprzywierająca
  • Materiał: metal
  • Wymiary [długość x szerokość]: 25x23,5
  • Dodatkowe funkcje: regulacja temperatury, termostat, wskaźnik zasilania
  • Cena: 88 zł


Gofrownica OPTIMUM NERO 1000 W

  • Powłoka wewnątrz: nieprzywierająca
  • Materiał:  stal nierdzewna
  • Wymiary [długość x szerokość]: 23x22
  • Dodatkowe funkcje: regulowany termostat, lampka kontrolna zasilania i termostatu
  • Cena: 86 zł

 

KUPUJEMY MAŁE AGD


 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Garneczki.pl, Adler





Partnerzy


Electrolux
     logo novy
 

SHARP

Lacanche  Okapykuchenne.pl

EDAXO      Franke

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria łazienek - zainspiruj się



Facebook
Instagram