tesa

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

data aktualizacji: 02-04-2019, 09:41 – artykuł promocyjny

Ekologiczny aspekt życia pojawia się w każdej dziedzinie. W przypadku kuchni możemy go analizować na kilku płaszczyznach. Po pierwsze jest to sposób urządzenia, czyli wybór barw natury, postawienie na naturalne materiały, jak drewno, czy kamień. Po drugie w codziennym funkcjonowaniu jesteśmy w stanie wypracować nawyki przyjazne środowisku związane m.in. z oszczędzaniem wody i energii, ale też wyborem opakowań wielorazowych, czy prawidłową segregacją odpadów. I w końcu trzeci aspekt to ekologiczne gotowanie i jedzenie ze sprawdzonego źródła pochodzenia, spełniające wiele wymogów i norm, które jest dla nas zdrowe.

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

fot.: Red Cube Design

 

Mniej opakowań w kuchni

 

Len i bawełna, wiklina i drewno. To materiały naturalne, które doskonale sprawdzają się w procesach przechowywania żywności w kuchni. Warto do nich wrócić, by móc wyeliminować szkodliwą folię. Idea zero waste pokazuje nam jak żyć bez śmieci, jak dbać nie tylko o naszą planetę, ale także o domowy budżet budując dom zrównoważony. W takiej sytuacji sprawdzają się:

  • woreczki na warzywa i owoce - pozwalają na zakup określonej ilości warzyw lub owoców na wagę w każdym sklepie czy na targowisku. Wystarczy je mieć zawsze przy sobie by móc świadomie zrezygnować z oferowanych przez sprzedawców foliówek. Wykonane są z lekkich ale bardzo wytrzymałych materiałów, a każdy może sobie taki woreczek uszyć sam.
  • drewniane skrzynki do przechowywania - zamiast plastikowych wiaderek polecamy wybór skrzynek wykonanych z drewna. Po pierwsze ten budulec zapewnia lepsze warunki dla przechowywanych owoców i warzyw, a po drugie posłuży nam znacznie dłużej, można je łatwo naprawić (z plastikowymi pojemnikami nie da się zrobić nic)
  • pojemniki spożywcze - wystawiając jedzenie na stół lub chowając do lodówki pozostałości z obiadu warto posiadać naczynia pozwalające zachować świeżość gotowym potrawom, dzięki czemu zjemy je ze smakiem na następny dzień. 
  • Lunchboxy - drugie śniadanie do pracy pakujmy w pojemniki wielokrotnego użycia, dzięki czemu kosz zapełni się znacznie wolniej, a my nie ryzykujemy, że kanapka nam się zgniecie w torebce przypominając bardziej naleśnika niż zdrowe śniadanie.

 

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowiskuEkologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowiskuEkologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

fot.: Garneczki.pl - serwowanie i przechowywanie żywności może mieć piękną i ekologiczną oprawę, wystarczy wybrać odpowiednie tworzywa



Sprawdź także >> Poprawa jakości powietrza w kuchni

 

Ekologiczne zakupy - małe zmiany, wielki efekt

 

Zakupy to pierwsze ogniowo w każdej kuchni. Od tego co, gdzie i ile kupujemy zależy nasze późniejsze podejście do kwestii oszczędnego gospodarowania jedzeniem. Trzeba też pamiętać, że to w czym te zakupy przynosimy ma tu kolosalne znaczenie (ilość i jakość opakowań). Do tego celu idealnie nadają się kosze wykonane m.in z wikliny. Są piękne i mają charakterystyczny zapach. Jego postać chroni zakupy przed zmiażdżeniem, a szczeliny zapewniają doskonałą wentylację nawet najniżej umieszczonym produktom. Jeśli nie koszyk to poręczna torba, ale zdecydowanie materiałowa. Producenci oferują wiele ciekawych wzorów, modele mogą mieć postać maleńkiej paczuszki, a po rozłożeniu zmieszczą zakupy dla całej rodziny. Wybierajmy też żywność na wagę zamiast tej wielokrotnie pakowanej i róbmy zakupy u lokalnych dostawców.

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowiskuEkologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

fot.: Garneczki.pl - ekologiczne torby na zakupy możemy potraktować jako zabawę modą

 

Nawyki żywieniowe w służbie ekologii

 

Pijąc i jedząc również możemy przestrzegać zasad zero west i być eko. Jak to zrobić? Pierwszym krokiem może być rezygnacja z butelek PET na wodę. Jeśli każdy z nas wypija w ciągu dnia przynajmniej 1 butelkę wody o pojemności 1,5 litra to przy 4-osobowej rodzinie w skali roku mamy bardzo pokaźną górę śmieci, które rozkładają się dłużej niż my żyjemy. Rezygnując chociażby z tej jednej rzeczy wchodzimy na drogę życia ekologicznego. To ważny krok dla ... każdego. W tym celu w kuchni powinny znaleźć się:

  • dzbanki filtrujące wodę - wlewamy do nich wodę z kranu, a wewnętrzny filtr sprawia, że woda jest smaczna, klarowna i bez zapachu. Wybierając filtry wzbogacone w minerały, np. magnezowe możemy ją pić jak wodę mineralną.
  • butelki z filtrem - sprawdzają się za każdym razem, gdy wychodzimy z domu - do pracy, na spacer, wycieczkę, w szkole. Możemy je uzupełnić wszędzie, wystarczy dostęp do bieżącej wody z kranu. Wymienny filtr pozwala cieszyć się czystą i smaczną wodą bez konieczności kupowania kolejnej butelki.

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

fot.: Dafi

Kolejna kwestia dotyczy przemyślanego wyboru żywności oraz nie marnowania jej. Gotując obiad, który później wyrzucamy tracimy podwójnie - kupując składniki i zużywając energię (gaz, prąd) na ich przyrządzenie. Dokonując wyboru żywności zwracajmy uwagę na kraj pochodzenia oraz sposób pakowania. Im więcej folii i sztucznych tworzyw, tym jedzenie jest mniej ekologiczne. Kupujmy mniej a częściej.

 

Przeczytaj koniecznie >> Ekonomiczne gotowanie - praktyczne porady jak oszczędzać energię

 

Jest jeszcze coś, co może być milowym krokiem w trosce o naszą planetę. To domowe uprawy. Zaczynając od ziół i hodowli kiełków, z czasem możemy zdecydować się na poszerzenia swojej działalności i wyjście na balkon - tam z powodzeniem zasadzimy pomidorki koktajlowe, truskawki, poziomki oraz inne gatunki dedykowane na małe powierzchnie. W donicach na parapecie możemy mieć przez cały rok szczypiorek, a sałata urośnie nam w większych skrzynkach.

 

Ekologiczna kuchnia jest zdrowa - szkło i papier zamiast plastiku i folii

 

Stawiając na ekologiczne rozwiązania możemy mieć pewność, że będzie to również z zyskiem dla naszego zdrowia. Kupując trwałe produkty lepiej zainwestować w ich jakość niż tymczasowe rozwiązania, które najczęściej są rakotwórcze albo szkodliwe dla organizmów żywych. Przykładem jest tu plastik, zwłaszcza ten używany w wysokich temperaturach. Znajdujące się w nich toksyczne substancje z łatwością przedostają się do pożywienia!!! Używanie ich w dużej ilości i dość często z pewnością będzie mieć negatywne dla naszego zdrowia skutki - rozwój chorób hormonalnych, nowotworów i innych ciężkich schorzeń. Odpowiedzialny za to jest między innymi dobrze już zbadany bisfenol A (inne składowe wciąż są badane, ale raczej należy się spodziewać, że mają podobne działanie). Jak najszybciej ograniczmy zatem używanie plastikowych pojemników na żywność oraz foliowych worków. Zamiast nich wybierajmy szklane naczynia i papierowe opakowania.

Przybory kuchenne z czarnego nylonu mają nowoczesny wygląd, pięknie prezentują się w modnej kuchni, ale ich rakotwórczy skład powinien przekonać nas do rezygnacji z dodawania do zup, sosów i innych potraw metylenodianiliny (4,4-MDA) o niezwykle toksycznych właściwościach. Wszelkie łyżki, chochle, cedzaki i inne szpatułki w kontakcie z wysokimi temperaturami są śmiertelnie niebezpieczne. Co w zamian? Dobrze znane drewno lub ekologiczny bambus!

Podobnie jest z garnkami z aluminium i patelniami teflonowymi. Ich skład powoduje uwalniania niebezpiecznych dla zdrowia związków do potraw, a wieloletnie ich użytkowanie to konsekwencja wielu groźnych chorób. Unikajmy porysowanych powłok oraz wybierajmy naczynia ze stali szlachetniej lub szklane i to tylko z pewnych źródeł.

 

Urządzenia do ekologicznego gospodarowania odpadami

 

Odpady to bardzo ważna kwestia dla każdego, kto ceni ekologiczne rozwiązania. Umiejętne segregowanie pozwala na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska, obniżenie kosztów wywozu śmieci oraz recyklingu odpadów nadających się do powtórnego wykorzystania. Dlatego tak ważne jest by nauczyć się właściwie segregować śmieci i redukować ilość odpadów, np. resztki biodegradowalne nie muszą być wywożone śmieciarkami (mniej zanieczyszczeń komunikacyjnych), jeśli zagospodarujemy je już na etapie kuchni i nie chodzi tu tylko o kompostowanie, które można robić jeśli mamy dom z działką.

Eko nawyki

fot.: Śnieżka - zrównoważony dom i ekonawyki to styl życia, który warto wcielać od najmłodszych lat

W ekologicznej kuchni rządzą zasady: odnawiania, ograniczenia, segregacji i kompostowania. Z nowoczesnymi urządzeniami może to być możliwe, nawet jeśli mieszkasz w bloku. 

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

fot.: Kernau - utylizator odpadów organicznych Smart Cara


Prawidłowa segregacja i świadome gospodarowanie odpadów to bardzo ważna kwestia w każdej kuchni - sprawdź, czy przestrzegasz wszystkie zalecania:

 

Śmieci w kuchni - jak segregować

fot.: Zasady segregacji odpadów


Sprawdź także >> Pojemniki do segregacji odpadów w kuchni - przegląd

 

 

Modnie i ekologicznie - styl eco w kuchni

 

Ekologia to styl życia. Trzeba go pokochać, nauczyć się i wcielić do codziennej rzeczywistości. Przejawem takiej postawy może być również dobór zastawy w naszym domu. Drewniane podkładki pod talerz zamiast sztucznych tworzyw są ekologiczne i wyglądają wyjątkowo stylowo.

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

fot.: Emako

Jeśli chcemy by nasza kuchnia już od progu wyglądała na ekologiczną uprawiajmy zioła, zaprośmy tu też jak najwięcej roślin i zieleni. Może to być tradycyjna hodowla doniczkowa lub większa forma, jak np. zielone ściany z mchu. 

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowiskuEkologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"

W wystroju kuchni w stylu eco warto postawić na kolory ziemi, struktury wyglądające na naturalne i jak najmniej przetworzone. Można też zdecydować się na meble z recyklingu, czyli np. z wykorzystaniem palet. W takiej aranżacji świetnie sprawdza się rattan, bambus, drewno i kamień. Kuchnie w stylu eco najczęściej przypominają te w wersji vintage.

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowiskuEkologiczne tworzywa - jakie akcesoria wybrać do kuchni

fot.: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"

Recykling - sposób na ekokuchnię

fot.: Śnieżka - meble z recyklingu oraz ściany pomalowane przyjazną farbą

Nasze ekologiczne podejście do kwestii urządzania i prowadzenia kuchni mogą być widoczne na wielu płaszczyznach. Chodzi tu nawet o najdrobniejsze szczegóły, które jednak razem dają wielkie efekty, jest to m.in wybór energooszczędnego oświetlenia oraz sprzętu AGD w najwyższej klasie energetycznej.

Ekologiczna kuchnia - rozwiązania przyjazne środowisku

fot.: Ospel

 

PRZECZYTAJ TAKŻE:


 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Kernau, Emako, Dafi, Ospel, Red Cube Design, Garneczki.pl, Śnieżka



Podobne artykuły
Schowki w kuchni

porady

Schowki w kuchni

Któż z nas nie ma dylematu, gdzie podziać większość akcesoriów kuchennych, z których... więcej...

Czyszczenie srebra

porady

Czyszczenie srebra

Każdy z nas posiada w domu srebrny przedmiot, który wymaga od czasu do czasu czyszczenia. Do czyszczenia... więcej...

Jak dobrać rolety do okien?

porady

Jak dobrać rolety do okien?

Starannie zaaranżowane okno w kuchni to dopełnienie naszego wnętrza. Zasłony czy rolety tworzą klimat... więcej...