Nescefe Dolce Gusto

Jak parzyć kawę w domu - kawiarka, zaparzacz, czy aeropress

data aktualizacji: 04-04-2019, 04:49 – artykuł promocyjny

Kawa to napój, który uwielbiamy. Pijemy go w kawiarniach, ale też każdy parzy kawę w domu. Poniżej podpowiadamy jakie akcesoria przydadzą się by kawa w domu smakowała jak od baristy. Wyjaśniamy, czym różni się kawiarka ciśnieniowa od tłokowego zaparzacza typu french press i czy warto inwestować w tego typu urządzenia, a może lepiej kupić ekspres. Do tego nie możemy zapomnieć o młynku do kawy ziarnistej, spieniaczu do mleka, a także różnorodności akcesoriów do dekoracji. Poznaj metody parzenia kawy bez ekspresu.

Jak parzyć kawę w domu - kawiarka, zaparzacz, czy aeropress

fot.: Cook&Home

 

Kawa - zdrowa, czy szkodliwa

 

Kawa ma doskonały aromat, ciekawy, ale nie gorzki smak i jest uwielbiana przez smakoszy. Trunek ten pochodzi z Etiopii (prowincja Kaffa). Dziś kawa znana jest na całym świecie i uprawiana w całej strefie równikowej. Kawa w nadmiarze może szkodzić, ale 1-2 filiżanki dziennie ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawiera przeciwutleniacze, które przeciwdziałają nowotworom i wielu innym chorobom, mają też pozytywny wpływ na naszą skórę, co opóźnia proces starzenia się. Dlatego też kawę warto pić. Trzeba jednak pamiętać żeby pić dobrą kawę i poprawnie parzoną.

 

Przeczytaj również >> Herbata - jak parzyć i podawać


 

Parzenie kawy - o czym pamiętać, jak parzyć, żeby nam nie szkodziła...

 

Parzenie kawy to proces wymagający odpowiedniego podejścia. Ważne są temperatura i czas parzenia. Najlepsza kawa to ta pozbawiona drobinek i fusów, czyli przefiltrowana. Przygotowanie kawy zaczynamy od selekcji ziaren. Warto zadbać o świeże i jasno palone ziarna, które najlepiej jest zmielić tuż przed zaparzeniem. Na smak kawy duży wpływ ma woda - zdecydowanie lepiej smakuje woda przefiltrowana, a nie prosto z kranu lub butelkowana o niskim stopniu zmineralizowania. Kolejny krok to temperatura wody. Ważne by nie korzystać z wrzątku, woda nie powinna przekraczać 96 stopni Celsjusza (zalecany zakres to 88-96 stopni). Intensywność naparu zależy od naszych upodobań, ale zaleca się 6g kawy (czubata łyżka) na każde 100g wody. Każdy ma inny gust i dlatego nuty smakowe kawy powinny być indywidualnie zbalansowane.

Parzenie kawy - o czym pamiętać, jak parzyć, żeby nam nie szkodziła

fot.: Europ24 - młynek Klausberg KB 7341 ręczny do mielenia kawy z możliwością regulowania grubości mielenia

CIEKAWOSTKA! Najpopularniejsze są 4 gatunki kawowca: Coffea arabica (arabika), Coffea canephora (robusta), Coffea liberica (liberika), Coffea excelsa (genetyczna mutacja liberiki).
 

Kawę można pić czarną lub z dodatkami. Najczęściej jest to cukier i mleko. Dobrze sprawdzają się też przyprawy korzenne - goździki, cynamon, kardamon. Można również pokusić się o dodatek syropu, karmelu lub cytryny.

Filtrowanie kawyFiltr do kawy w kształcie rożka przed użyciem należy zwilżyć gorącą wodą, co zabezpiecza kawę przed papierowym posmakiem. Wodę najlepiej jest lać powoli i okrężnymi ruchami. Do filtrowania kawy najlepsze są kawy grubo zmielone - zbyt drobne ziarenka będą zapychały filtr.

fot.: Cook and Home - drip do kawy

 

SPRAWDŹ TAKŻE >> Jak podawać kawę

 

Akcesoria do parzenia kawy

Kawa powinna przede wszystkim dobrze smakować. Na walory smakowe wpływa również jej wygląd, a czasem wcale nie potrzebujemy wiele by zachwycić gości lub bliską osobą.

 

Cook&Home - Zestaw do dekoracji kawy WMFAkcesoria do parzenia kawyAkcesoria do parzenia kawy

fot.: Cook & Home - zestaw do dekoracji kawy WMF, czajnik konewka ze stali nierdzewnej do przelewania wody Garneczki.pl oraz spieniacz do mleka

 

 

Kawa bez ekspresu - urządzenia do parzenia kawy

 

Profesjonalny ekspres do kawy to urządzenie raczej drogie i wymagające od nas odpowiedniej konserwacji. Z powodzeniem można go zastąpić znacznie prostszymi akcesoriami, dzięki którym kawa będzie smakować równie wyśmienicie. Esencjonalna kawa jest w zasięgu każdego - za kawiarkę zapłacimy nawet mniej niż 50 PLN, a zaparzacz tłokowy można kupić już w granicach 20 PLN. Jeszcze tańsze są dripy, czyli specjalne filtry - ceny zaczynają się już od ok. 8 PLN.

 

METODY CIŚNIENIOWE

  • kawiarka ciśnieniowa - Klasyczna kawiarka, zwana również kafeterą, kafetierą lub czajniczkiem moka to włoski specjał, dzięki któremu wydobędziemy wyjątkowy aromat kawy. To doskonała alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego. Kawiarka składa się ze zbiornika na wodę i zaparzoną kawę oraz sitka na zmielone ziarna. Ustawia się ją na palniku. Woda w dolnym zbiorniczku wytwarza ciśnienie, dzięki czemu przepływa przez sitko z kawą i trafia do górnego pojemnika. Taką kawę można rozlać do filiżanek. Ważne by zahamować proces parzenie, dzięki czemu pozbędziemy się gorzkiego posmaku. W tym celu można, np. kawiarkę owinąć wilgotnym ręcznikiem. Tego typu zaparzacz polecany jest szczególnie do kawy typu espresso, ale można w nim przyrządzić również inne rodzaje czarnego napoju.

Kawa bez ekspresu - kawiarka ciśnieniowa

fot.: Emako - zaparzacz ciśnieniowy do kawy - czajniczek kawowy przystosowany do kuchenek gazowych, elektrycznych i ceramicznych

fot.: Europ24 - elektryczna kawiarka ciśnieniowa oraz kafeterka do kawy na indukcje w ofercie Cook&Home
 

  • Zaparzacz tłokowy typu french press - to chyba najszybszy i najprostszy sposób na aromatyczną kawę w domu bez drogiego ekspresu. Urządzenie to jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników nieco łagodniejszego smaku kawy. Tłok pozwala pozbyć się wszystkich fusów. Urządzenie można z powodzeniem stosować również do zaparzania herbat i ziół. Wyjmowany tłoczek i szklany dzbanek to podstawowe elementy zaparzacza.

fot.: Zaparzarka do kawy w ofercie Cook&Home

Kawiarki nigdy nie należy zalewać do pełna - grozi to wypływaniem kawy w czasie opuszczania tłoka. Zasadniczo z jednego parzenia otrzymamyod 4 do 6 filiżanek kawy. Wciśnięcie tłoka oznacza zatrzymanie procesu parzenia. Średnio kawę parzy się 2-8 minut - tyle wystarczy by cieszyć się aromatyczną kawą bez fusów.

fot.: Cook and Home- francuski zaparzacz do kawy

  • Syfon - to kolejne urządzenie, które kosztuje niewiele i zajmuje mało miejsca. Sposób parzenia kawy przypomina metodę ciśnieniową.

Metody parzenia kawy

fot.: Garneczki.pl - HARIO SOMMELIER

 

  • aeropress często nazywany jest ręcznym ekspresem do parzenia kawy. Urządzenie posiada specjalną tubę, którą należy wypełnić zmieloną kawą. Całość zalewa się gorącą wodą, a po 30 sekundach kawa wchłonie wodę i napęcznieje. Po chwili można uzupełnić wodę do pełna i zakręcić sitko wyposażone w filtr. Aeropress ustawia się na kubku lub filiżance, do których wyciska się aromatyczny napój - tak samo wygląda to w ekspresie, z tą różnicą, że tu musimy to zrobić ręcznie.

Alternatywne metody parzenia kawy w domu

fot.: Garneczki.pl

Aeropress gwarantuje dużo możliwości parzenia kawy - od mocnych naparów pod espresso, po łagodne kawy typu przelewowego. Jedno jest pewne - jest on praktyczny i do tego łatwo go zabrać ze sobą nawet w podróż. Jego działanie często porównywane jest ze strzykawką, a największym minusem jest mała ilość naparu przy jednym parzeniu - ok. 200 ml.

 

METODY PRZELEWOWE Z FILTREM (pour-over)

  • zaparzacz Chemex - jest to szklany dzbanuszek w kształcie kolby, dzięki czemu do środka nie trafiają żadne zapachy, a zaparzona kawa ma wyjątkowy aromat. Urządzenie posiada filtr. Kawa powinna być grubo mielona a proces parzenia powolny, tak by przepływająca przez filtr woda wydobyła to co najlepsze z ziaren kawowca. 

fot.: Garneczki.pl - CHEMEX CLASSIC COFFEE MAKER

  • dripper do kawy - jest to innowacyjny rodzaj lejka wyposażonego w filtr do kawy, który pozwala na wielokrotne zaparzenie tego napoju. Wykorzystuje się tu metodę przelewową, która pozwala bardzo szybko uzyskać dobrej jakości kawę.

Filtr do kawyFiltr do kawy Dripper

fot.: Garneczki.pl - drippery do kawy

 

Przedstawione metody to alternatywa dla ekspresu. Wymagają od nas powtarzalności, przestrzegania zasad i pilnowania pewnych reguł, ale wszystkie są proste i gwarantują doskonały smak kawy ziarnistej parzonej w domu.

Jeśli jednak wolimy rozwiązania znacznie łatwiejsze w obsłudze, a nie chcemy wydawać sporej sumy na ekspres, możemy zdecydować się na model kapsułkowy - działa automatycznie, ma kompaktowy rozmiar, jest nie drogi. Do przygotowania ulubionej kawy wystarczy jeden przycisk i odpowiednia kapsułka - nie musimy pilnować temperatury wody, czasu parzenia itp. Wszystko robi się samo!


fot.: Nestlé Polska - Mini Me ekspres automatyczny szaro-czarny marki Krups®

 

Sprawdź również >> Ekspres do kawy - rodzaje, przegląd modeli


 

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Garneczki.pl, Europ24, Cook and Home, Emako, Nestlé Polska



Podobne artykuły
Jak podawać kolorowe drinki

akcesoria kuchenne

Jak podawać kolorowe drinki

Drinki to kolorowe napoje alkoholowe, które doskonale sprawdzają się podczas przyjęć organizowanych... więcej...

Jaki chlebak wybrać

akcesoria kuchenne

Jaki chlebak wybrać

Chlebak jest pojemnikiem służącym do przechowywania pieczywa. To za jego sprawą zmniejszamy tempo wysychania... więcej...

Kratka kuchenna - prosty sposób na porządek w kuchni

akcesoria kuchenne

Kratka kuchenna - prosty sposób na porządek w kuchni

Kuchnia jest miejscem, w którym niełatwo jest utrzymać porządek. Znajduje się w niej wiele różnego... więcej...