Szklanki do latte - zmień swoją kuchnię w elegancką kawiarnię
artykuł promocyjny
Kawa to obowiązkowy element dnia dla wielu ludzi na całym świecie. Jest wiele odmian i sposobów parzenia oraz podawania kawy, a jedną z ulubionych jest właśnie latte macchiato. Ma ona delikatny smak, apetyczną piankę oraz zawsze pięknie wygląda – oczywiście pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana a później podana w dedykowanych do tego celu szklankach, czyli wysokich i przezroczystych. Tylko wówczas ta warstwowa kawa wygląda po mistrzowsku, aż trudno się jej oprzeć!
fot.: Helios
Zanim zauroczy nas smak, liczy się efektowny sposób podania
Jedzenie, ale też picie zaczynamy naszym wzrokiem. Jeśli coś wygląda apetycznie, to nasz mózg wysyła sygnał, że ma na to ochotę. Dlatego prawidłowy sposób podania to pierwszy krok naszego sukcesu. W przypadku kawy latte macchiato najważniejsza jest jej trójwarstwowość, odpowiedzialna za wyjątkowe doznania smakowe oraz wrażenia estetyczne. Abyśmy mogli poczuć się we własnym domu jak w najlepszej włoskiej kawiarni, musimy wybrać nie tylko dobrą kawę, ale również właściwie ją podać, używając odpowiedniej szklanki. Szklanka do latte macchiato powinna być wysoka i przezroczysta. W takim naczyniu uda się nam wyeksponować poszczególne warstwy i nacieszyć nasze zmysły tym widokiem. Zbyt niska szklanka grozi efektem zlania się poszczególnych warstw, a to już nie to samo. Odpowiednia pojemność to 250–300 ml, dodatkowo szklanka powinna delikatnie rozszerzać się ku górze. Najlepiej jeśli posiada także uchwyt, dzięki któremu unikniemy poparzenia.
Przy wyborze szklanki, warto zwrócić uwagę na rodzaj szkła, z jakiego została wykonana. Szczególnie polecane są te borokrzemowe o większej – względem szklanek sodowo-wapniowych – odporności na nagłe zmiany temperatury, co przy latte ma ogromne znaczenie. Warto wybierać także grubsze szkło hartowane, ponieważ jest ono bardziej odporne nie tylko na wysokie temperatury, ale również na uszkodzenia.
fot.: Garneczki.pl
Niczym w kawiarni - jak przyrządzić latte po mistrzowsku w domu!
Szklanka jest ważna, ale sama kawy nie zrobi, dlatego do przygotowania efektownego latte macchiato potrzebujemy spienionego mleka oraz zaparzonej kawy. Zaczynamy od przelania spienionego mleka do wysokiej szklanki, następnie przygotowaną kawę wlewamy bezpośrednio do mleka. Kawę najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ten rodzaj kawy możemy stworzyć również w wielu ekspresach do kawy bez dodatkowego sprzętu i wysiłku - wystarczy wybrać odpowiedni program.
fot.: Edaxo
Zawsze dbajmy o estetykę podawania kawy. To, obok jakości użytych składników, najważniejszy czynnik, który wpłynie na ostateczny efekt i zagwarantuje pełną satysfakcję nam i naszym gościom. Odpowiednie szklanki zagwarantują połowę sukcesu.
Zdjęcia: Helios, Garneczki.pl, Edaxo
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Wiosenne spotkania
|
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|