Nescefe Dolce Gusto

W czym parzyć kawę? Akcesoria do parzenia kawy

data aktualizacji: 25-09-2018, 09:07 – artykuł promocyjny

Kawa to dobry i smaczny sposób na rozpoczęcie dnia, dlatego nie dziwi fakt, że ma aż tak wielu zwolenników. Ale kawa kawie nierówna... Może być to klasyczna zalewajka, aromatyczne espresso czy kawa z cynamonem... W czym można parzyć kawę i jaki aromat będzie miał uzyskany napar?


Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy to urządzenie, które pozwala zaparzyć mocne, ciemne espresso, serwowane w małych filiżankach. Może być pite solo lub wykorzystane do przygotowania różnych rodzajów kawy, takich jak cappuccino czy cafe latte. Dostępne są nowoczesne, eleganckie urządzenia, ale również takie w stylu vintage.

  • Ekspres automatyczny – umożliwia bardzo proste parzenie kawy. Wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk, wybrać napój do zaparzenia, a ekspres sam wykona pracę za nas. Ekspresy automatyczne wyposażone są w pojemnik na ziarna, które mielone są tuż przed parzeniem kawy.
  • Ekspres kolbowy – to urządzenie z wbudowaną kolbą, w której należy umieścić zmielone ziarna kawy. Nowsze modele posiadają dyszę, która umożliwia spienianie mleka do kawy.
W czym parzyć kawę? Akcesoria do parzenia kawy

Ekspres przelewowy

Ekspresy przelewowe są dość popularne, a przy tym tańsze niż ekspresy ciśnieniowe. Zaparzona kawa jest łagodniejsza niż typowe espresso, ale bardziej aromatyczna niż klasyczna „zalewajka” czy kawa z french pressa. Urządzenia nie mają wbudowanych młynków do kawy ani dyszy do spieniania mleka. Jak używać? Do odpowiedniego zbiornika z grzałką wlewamy wodę, umieszczamy papierowy filtr i sypiemy porcję zmielonej kawy. Wciskamy przycisk, a zagotowana woda zaczyna powoli przelewać się przez filtr z kawą prosto do dzbanka. Parzenie kawy trwa tylko parę minut.

ekspres przelewowyekspres przelewowy


Włoska kawiarka ciśnieniowa

Urządzenie dla miłośników prawdziwie włoskiej kawy, którą można zaparzyć w domu! Kawiarka zwana również kafetierą lub czajniczkiem moka, to dobra alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego – jest tańsza, mniejsza i prostsza w budowie. Składa się z 3 głównych części: zbiornika na wodę, zbiornika na zaparzoną kawę i sitka na zmielone ziarna. Może być wykonana z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Można użytkować ją na kuchence lub wybrać wersję elektryczną. Kawa z kawiarki to espresso o mocnym smaku i aromacie, jednak o średniej zawartości kofeiny. Nie powinna być gorzka.

kawiarka elektrycznakawiarka elektryczna


French press, czyli zaparzacz tłokowy

French press to szklany dzbanek z tłokiem w formie prasy, który umożliwia szybkie i proste parzenie kawy. Wystarczy nasypać do dzbanka porcję zmielonej kawy, zalać wrzącą wodą, odczekać chwilę i docisnąć tłok, by fusy znalazły się na dnie. Napar kawowy możemy wzbogacić różnymi dodatkami (cynamonem czy goździkami) – nie wpadną do kubka, ale nadadzą kawie ciekawego aromatu. French press umożliwia parzenie większej ilości kawy, podobnej do klasycznej „zalewajki”, ale pozbawionej fusów. Kawa nie jest tak intensywna i mocna jak kawa z ekspresu czy z kawiarki. Jest to dość łagodny napar.

French Press - zaparzacz tłokowy


Tygielek do kawy po turecku

Tygielek to zazwyczaj stalowe naczynie, które umożliwia parzenie kawy po turecku. Do tygielka wsypujemy zmieloną kawę, dodajemy korzenne przyprawy i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Przygotowany napar to mocna, gęsta i głęboko czarna kawa o korzennym aromacie i pobudzającym działaniu.

tygielek do kawy po turecku  - Garneczki


Alternatywne sposoby parzenia kawy

Warto wypróbować również alternatywne sposoby na parzenie kawy:

  • Dripper – stożkowy filtr wykonany z plastiku, porcelany, szkła lub metalu. Wewnętrzne żłobienia zapewniają odpowiedni przepływ wody i wydobycie z kawy aromatu. Dripper ustawiamy na kubku lub na dzbanku. Do środka wkładamy filtr papierowy, wsypujemy kawę i stopniowo zalewamy gorącą wodą, aż napar całkowicie przesączy się do naczynia. Kawa przypomina w smaku kawę z ekspresu przelewowego

  • Chemex – to szklany dzbanek w kształcie klepsydry, który nie pochłania żadnych zapachów, dzięki czemu zaparzona kawa ma wyjątkowy aromat. W dzbanku należy umieścić papierowy filtr i zwilżyć go gorącą wodą. Po nasypaniu porcji grubo zmielonej kawy, zalewamy ją stopniowo ciepłą wodą, podobnie jak w dripperze.

dripperchemex

Kontakt w sprawie produktów:

GDI Garnolli Sp. z o.o. Sp. K.
ul. Romana Maya 1
61-371 Poznań
tel. 61 224 60 60
www: www.garneczki.pl
mail: wyślij wiadomość



garnki » czajniki » patelnie » formy do wypieków » akcesoria do pieczenia » maszynki do ciastek » maty silikonowe » stolnice » przybory i narzędzia kuchenne » naczynia kuchenne » pojemniki na żywność » miski kuchenne » noże » zastawa stołowa » sztućce » szklanki » podkładki kuchenne » cukiernice » filiżanki » serwisy kawowe » dzbanki » kawiarki » kubki » młynki do kawy » termosy » zaparzacze do kawy i herbaty


Zobacz zdjęcia w galerii GDI Garnolli:




Podobne artykuły
Essenza Di Moka - esencja włoskiej kawy

akcesoria kuchenne

Essenza Di Moka - esencja włoskiej kawy

Essenza Di Moka to nowa kawa w asortymencie NESCAFÉ Dolce Gusto. Jej intensywny smak, łączący... więcej...