W czym parzyć kawę? Akcesoria do parzenia kawy
artykuł promocyjny
Kawa to dobry i smaczny sposób na rozpoczęcie dnia, dlatego nie dziwi fakt, że ma aż tak wielu zwolenników. Ale kawa kawie nierówna... Może być to klasyczna zalewajka, aromatyczne espresso czy kawa z cynamonem... W czym można parzyć kawę i jaki aromat będzie miał uzyskany napar?
Ekspres ciśnieniowy
Ekspres ciśnieniowy to urządzenie, które pozwala zaparzyć mocne, ciemne espresso, serwowane w małych filiżankach. Może być pite solo lub wykorzystane do przygotowania różnych rodzajów kawy, takich jak cappuccino czy cafe latte. Dostępne są nowoczesne, eleganckie urządzenia, ale również takie w stylu vintage.
- Ekspres automatyczny – umożliwia bardzo proste parzenie kawy. Wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk, wybrać napój do zaparzenia, a ekspres sam wykona pracę za nas. Ekspresy automatyczne wyposażone są w pojemnik na ziarna, które mielone są tuż przed parzeniem kawy.
- Ekspres kolbowy – to urządzenie z wbudowaną kolbą, w której należy umieścić zmielone ziarna kawy. Nowsze modele posiadają dyszę, która umożliwia spienianie mleka do kawy.
Ekspres przelewowy
Ekspresy przelewowe są dość popularne, a przy tym tańsze niż ekspresy ciśnieniowe. Zaparzona kawa jest łagodniejsza niż typowe espresso, ale bardziej aromatyczna niż klasyczna „zalewajka” czy kawa z french pressa. Urządzenia nie mają wbudowanych młynków do kawy ani dyszy do spieniania mleka. Jak używać? Do odpowiedniego zbiornika z grzałką wlewamy wodę, umieszczamy papierowy filtr i sypiemy porcję zmielonej kawy. Wciskamy przycisk, a zagotowana woda zaczyna powoli przelewać się przez filtr z kawą prosto do dzbanka. Parzenie kawy trwa tylko parę minut.
Włoska kawiarka ciśnieniowa
Urządzenie dla miłośników prawdziwie włoskiej kawy, którą można zaparzyć w domu! Kawiarka zwana również kafetierą lub czajniczkiem moka, to dobra alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego – jest tańsza, mniejsza i prostsza w budowie. Składa się z 3 głównych części: zbiornika na wodę, zbiornika na zaparzoną kawę i sitka na zmielone ziarna. Może być wykonana z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Można użytkować ją na kuchence lub wybrać wersję elektryczną. Kawa z kawiarki to espresso o mocnym smaku i aromacie, jednak o średniej zawartości kofeiny. Nie powinna być gorzka.
French press, czyli zaparzacz tłokowy
French press to szklany dzbanek z tłokiem w formie prasy, który umożliwia szybkie i proste parzenie kawy. Wystarczy nasypać do dzbanka porcję zmielonej kawy, zalać wrzącą wodą, odczekać chwilę i docisnąć tłok, by fusy znalazły się na dnie. Napar kawowy możemy wzbogacić różnymi dodatkami (cynamonem czy goździkami) – nie wpadną do kubka, ale nadadzą kawie ciekawego aromatu. French press umożliwia parzenie większej ilości kawy, podobnej do klasycznej „zalewajki”, ale pozbawionej fusów. Kawa nie jest tak intensywna i mocna jak kawa z ekspresu czy z kawiarki. Jest to dość łagodny napar.
Tygielek do kawy po turecku
Tygielek to zazwyczaj stalowe naczynie, które umożliwia parzenie kawy po turecku. Do tygielka wsypujemy zmieloną kawę, dodajemy korzenne przyprawy i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Przygotowany napar to mocna, gęsta i głęboko czarna kawa o korzennym aromacie i pobudzającym działaniu.
Alternatywne sposoby parzenia kawy
Warto wypróbować również alternatywne sposoby na parzenie kawy:
-
Dripper – stożkowy filtr wykonany z plastiku, porcelany, szkła lub metalu. Wewnętrzne żłobienia zapewniają odpowiedni przepływ wody i wydobycie z kawy aromatu. Dripper ustawiamy na kubku lub na dzbanku. Do środka wkładamy filtr papierowy, wsypujemy kawę i stopniowo zalewamy gorącą wodą, aż napar całkowicie przesączy się do naczynia. Kawa przypomina w smaku kawę z ekspresu przelewowego
-
Chemex – to szklany dzbanek w kształcie klepsydry, który nie pochłania żadnych zapachów, dzięki czemu zaparzona kawa ma wyjątkowy aromat. W dzbanku należy umieścić papierowy filtr i zwilżyć go gorącą wodą. Po nasypaniu porcji grubo zmielonej kawy, zalewamy ją stopniowo ciepłą wodą, podobnie jak w dripperze.
Kontakt w sprawie produktów: GDI Garnolli Sp. z o.o. Sp. K. ul. Romana Maya 1 61-371 Poznań tel. (61) 628 14 00 www: www.garneczki.pl mail: wyślij wiadomość Wyślij formularz | |
garnki » czajniki » patelnie » formy do wypieków » akcesoria do pieczenia » maszynki do ciastek » maty silikonowe » stolnice » przybory i narzędzia kuchenne » naczynia kuchenne » pojemniki na żywność » miski kuchenne » noże » zastawa stołowa » sztućce » szklanki » podkładki kuchenne » cukiernice » filiżanki » serwisy kawowe » dzbanki » kawiarki » kubki » młynki do kawy » termosy » zaparzacze do kawy i herbaty
|
- Funkcjonalne i estetyczne kuchenki mikrofalowe Finlux
- Konglomeraty TechniStone inspirowane marmurem
- Szuflada Hettich AvanTech You
- Jazda próbna kuchni
- Panele winylowe Rocko
- Farba do malowania płytek
- Stara cegła - urok i prostota
- Kolory mebli kuchennych
-
Box Center - więcej niż zlewozmywak
-
Robot planetarny Adler
-
Mozaika w artystycznym wydaniu
-
Innowacyjne akcesoria aluminiowe
- Intuicyjne zmywarki Electrolux
- Panele podłogowe wodoodporne
- Naczynia z nieprzywieralną powłoką
- Płyta gaz pod szkłem Optimex
- Naturalne piękno drewna
- Baterie Schock -komfort użytkowania
-
Pojemniki Rejs - segregacja odpadów
- Porcelanowe zestawy
- Wyciągi meblowe Peka
akcesoria kuchenne
Wiosenne spotkania
|
|
akcesoria kuchenne
Jaki chlebak wybrać? |
|
akcesoria kuchenne
Tekstylia kuchnnne, które warto mieć |
|
akcesoria kuchenne
Garnki, które ułatwią codzienne gotowanie |
|
akcesoria kuchenne
Organizujemy domowe przyjęcie |
|