Nowa polityka prywatności i plików Cookies                                                                        nasze serwisy:    wentylacyjny.pl   |   instalacjebudowlane.pl   |   lazienkowy.pl   |   poradybudowlane.com.pl

Nie marnuj jedzenia - jak przedłużyć przydatność żywności do spożycia

artykuł promocyjny

Niemal poÅ‚owa Polaków przyznaje siÄ™, że zdarza im siÄ™ wyrzucać jedzenie – tak w każdym razie wynika z badaÅ„ Federacji Banków Å»ywnoÅ›ci. WÅ›ród produktów, które najczęściej lÄ…dujÄ… w koszu, sÄ… pieczywo i wÄ™dliny, a także warzywa i owoce. Jak uniknąć psucia siÄ™ żywnoÅ›ci i wydÅ‚użyć jej przydatność do spożycia? Akcja nie marnuj jedzenia sÅ‚uży ne tylko ochronie Å›rodowiska, dbania o zasoby, ale również rodzinnemu budżetowi. 

Nie marnuj jedzenia - jak przedłużyć przydatność żywności do spożycia

fot.: Electrolux

Szuflada do pakowania próżniowego

Jedzenie podlega przemianom chemicznym, spowodowanym gÅ‚ównie przez dziaÅ‚anie drobnoustrojów i tlenu, który odpowiada za jeÅ‚czenie tÅ‚uszczów, zmianÄ™ smaku, utlenianie witamin, a także sprzyja rozwojowi pleÅ›ni – wszystkie te procesy dodatkowo przyspiesza wysoka temperatura. Podstawowym sposobem przedÅ‚użania trwaÅ‚oÅ›ci jedzenia jest przechowywanie go w lodówce, jednak nawet w lodówce tlen wciąż przyÅ›piesza psucie siÄ™ żywnoÅ›ci.

W kwestii ograniczenia dostÄ™pu powietrza, to Å‚atwym sposobem przedÅ‚użenia przydatnoÅ›ci jedzenia do spożycia jest znana od dawna metoda próżniowego zamykania produktów. PrzykÅ‚adem jest szuflada do pakowania próżniowego – jest Å‚atwa w użyciu i można w niej używać wszystkich dostÄ™pnych na rynku standardowych woreczków do pakowania próżniowego. Co wiÄ™cej, szuflada dostÄ™pna w asortymencie firmy Electrolux pozwala zamarynować skÅ‚adniki w mniej niż dziesięć minut. Smak przyrzÄ…dzanych przypraw jest bardziej intensywny, ponieważ marynata jest wciskana w miÄ™so.

Electrolux szuflada do pakowania próźniowego

fot.: Electrolux - szuflada do pakowania próżniowego

 

Suszenie warzyw i owoców

Suszenie warzyw i owoców pozwala dÅ‚użej cieszyć siÄ™ ich aromatem i smakiem. Jest to zdrowa metoda przechowywania żywnoÅ›ci, która pozwala zamienić sklepowe przyprawy na zdrowe, naturalne produkty dodajÄ…ce potrawom intensywnego smaku. Poza warzywami i owocami możemy suszyć również miÄ™so, grzyby, pieczywo czy orzechy. W tym celu warto zainwestować w dehydrator, suszarkÄ™ do żywnoÅ›ci. Na rynku sÄ… dostÄ™pne różne rodzaje suszarek o różnej pojemnoÅ›ci i mocy, wiÄ™c każdy zainteresowany znajdzie odpowiedni model dla siebie.

Suszarka do żywności

fot.: Garneczki.pl - suszarka do owoców i grzybów

WybierajÄ…c dehydrator warto zwrócić uwagÄ™ na materiaÅ‚, z którego zostaÅ‚ wykonany. Najlepiej jeÅ›li nie jest to plastik, a metal i szkÅ‚o. Wówczas mamy pewność, że do żywnoÅ›ci nie przenikajÄ… żadne szkodliwe substancje. Dobry dehydrator zapewnia nam peÅ‚nÄ… kontrolÄ™ nad temperaturÄ…. DziÄ™ki temu suszone produkty zachowujÄ… dużo skÅ‚adników odżywczych. Najlepsze modele tych urzÄ…dzeÅ„ umożliwiajÄ… suszenie w temperaturze nawet 35 stopni i sÄ… wyposażone w funkcjÄ™ automatycznego wyÅ‚Ä…czenia temperatury po okreÅ›lonym czasie. DziÄ™ki wykorzystaniu dehydratora koÅ„cowy produkt suszenia jest kilkunastokrotnie mniej narażony na proces gnicia, pleÅ›nienia czy fermentacji.

 

Mrożenie żywności

W kwestii mrożenia żywnoÅ›ci należy pamiÄ™tać, by mrozić tylko Å›wieże produkty. Owoce i warzywa przed zamrożeniem powinny być dojrzaÅ‚e, umyte i wysuszone. Możemy przechowyać je w zamrażalniku nawet do 12 miesiÄ™cy. Bardzo ważne jest jednak odpowiednie opakowanie, w którym zamrozimy produkty – musi być trwaÅ‚e i odporne na wilgoć. Odpowiednie do tego bÄ™dÄ… specjalne plastikowe pojemniki, które zatrzymajÄ… zapachy i wilgoć oraz specjalne woreczki próżniowe dostÄ™pne w wielu rozmiarach, podwójnie uszczelnione i przeznaczone do wielokrotnego użytku.

Pojemnik do mrożeniaPojemnik na mrożonki

fot.: Plast Team - pojemnik na mrożonki Polar i Top Box Timer

 

Kiszenie

 

Kiszenie kapusty czy ogórków jest bardzo popularne w Polsce i cenione również poza jej granicami. Z kiszonej kapusty przygotujemy bigos i surówki, a ogórki czÄ™sto wykorzystujemy do saÅ‚atek. Można kupć gotowe produkty kiszone, ale najzdrowsze sÄ… te zrobione samodzielnie. W tym celu warto zainwestować w specjalne beczki do kiszenia. Najczęściej wybierane sÄ… kamionkowe – wystÄ™pujÄ… modele o róznych pojemnoÅ›ciach i nie wchodzÄ… w reakcje z jedzeniem.

Beczka do kiszeniaBeczka do kiszenia ogórków

fot.: Garneczki.pl - beczka do kiszenia z pokrywką i beczka do kiszenia z kołnierzem wodnym

Kiszonki są niezwykle zdrowe. Popularna w Polsce kiszona kapusta to skarbnica witaminy C. Zabierając się za jej kiszenie, najlepiej od razu przygotować większą jej ilość. Przyda się szatkownica do warzyw.

 

Domowe przetwory

 

Idealnym sposobem na ograniczenie iloÅ›ci marnowanego jedzenia sÄ… domowe przetwory. Najczęściej wykorzystuje siÄ™ do nich sÅ‚oiki na przetwory – różnorodność modeli umożliwia wybieranie spoÅ›ród wzorów, kolorów i wielkoÅ›ci. SÅ‚oiki sÄ… solidne i nie przepuszczajÄ… powietrza dziÄ™ki specjalnym uszczelkom. Możemy umieÅ›cić w nich dżemy, konfitury, pasty czy przetwory z warzyw. SÅ‚oiki możemy wykorzystać rówież na nalewki i wino z owoców.

SÅ‚oik na przetworySÅ‚oiki na przetwory

fot.: Garneczki.pl - słoiki na przetwory BEE duży i słoiki typu twist

 

Jakie są inne sposoby, by nie marnować jedzenia?

 

Czerstwy chleb możemy wykorzystać jako buÅ‚kÄ™ tartÄ… do panierki lub zrobić grzanki do zupy. Dobrym pomysÅ‚em sÄ… też tosty lub zapiekanka. Z ugotowanych ziemniaków powstanie pyszna zupa ziemniaczana lub możemy potraktować je jako skÅ‚adnik saÅ‚atki. Możemy zrobić z nich kopytka, knedle lub zapiekankÄ™ wedÅ‚ug wÅ‚asnych upodobaÅ„. Gotowane miÄ™so Å›wietnie nada siÄ™ na farsz do pierogów lub na potrawkÄ™, a z warzyw z bulionu możemy zrobić pastÄ™ kanapkowÄ… lub zupÄ™-krem. Owoce lub resztki soku warto zamrozić jako kostki lodu na kolejne spotkanie. Tak samo możemy z rosoÅ‚u przygotować mini-buliony na bazÄ™ do sosów lub innych zup.

Tacka na kostki lodu z pokrywkÄ…

fot.: Plast Team

Produkty dÅ‚użej zachowajÄ… swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, jeÅ›li bÄ™dÄ… przechowywane w pojemnikach hermetycznych, które zapewniÄ… dÅ‚ugotrwaÅ‚Ä… Å›wieżość. Do wyboru sÄ… pojemniki szklane lub plastikowe w różnych ksztaÅ‚tach. Można w nich przechowywać produkty sypkie, ale również ciastka i produkty pÅ‚ynne.

 

Zadbaj o przÄ…dek w lodówce

 

Każdemu z nas zdarzyÅ‚o siÄ™ wyrzucić przeterminowany jogurt, który schowaÅ‚ siÄ™ z tyÅ‚u lodówki lub znaleźć marchewkÄ™ w fazie rozkÅ‚adu podczas szukania innych warzyw w szufladzie. Aby temu zapobiec, warto na nowo uporzÄ…dkować wnÄ™trze lodówki. Oto kilka rad:

  • ZioÅ‚a oraz rzodkiewka na dÅ‚użej zachowajÄ… Å›wieżość, jeżeli owiniemy je wilgotnÄ… Å›ciereczkÄ… lub zmoczonym rÄ™cznikiem papierowym i wÅ‚ożymy do pojemnika.
  • Specjalna mata na dnie szufladki w lodówce zapewni odpowiedniÄ… cyrkulacjÄ™ powietrza w lodówce i wydÅ‚uży Å›wieżość przechowywanych tam owoców i warzyw.


fot.: Emako

  • Plastikowe woreczki lepiej wymienić na przewiewne, wielokrotnego użytku.
  • Produkty otwarte lub z krótkÄ… datÄ… przydatnoÅ›ci warto trzymać w jednym pojemniku i w przedniej części lodówki, co z pewnoÅ›ciÄ… ograniczy marnowanie jedzenia.
  • Dedykowane pojemniki na wÄ™dliny, sery, warzywa pomagajÄ… uporzÄ…dkować przechowywane produkty i ograniczajÄ… mieszanie siÄ™ zapachów.
  • Produkty, które nie muszÄ… być przechowywane w lodówce, nie powinny zajmować nam cennego miejsca. Ziemniaki, czosnek, cebula potrzebujÄ… jedynie ciemnego i nieco chÅ‚odniejszego miejsca. Warto jednak pamiÄ™tać o przewiewnych skrzynkach lub workach.
  • Zobacz koniecznie >> Jak przechowywać żywność w lodówce

Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Electrolux, Garneczki.pl, Emako, Plast Team





Partnerzy


Electrolux
     logo novy
 

SHARP

Lacanche  Okapykuchenne.pl

EDAXO      Franke

Zainspiruj się - aranżacje łazienek

Galeria Å‚azienek - zainspiruj siÄ™



Facebook
Instagram